History GK Quiz-73

History GK Quiz-73

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    16. The Chinese Nationalist Party Kuomintang was found by

    (1) Pu-yi
    (2) Mao Tse-tung
    (3) Chiang Kai-shek
    (4) Sun Yat-sen
    Answer:
    16. (3) The Kuomintang translated as the Chinese Nationalist Party, was one of the dominant parties of
    the early Republic of China, from 1912 onwards, and remains one of the main political parties in modern Taiwan. Its guiding ideology is the Three Principles of the People, advocated by Sun Yat- Sen. The KMT was founded by Song Jiaoren and Sun Yat-sen shortly after the Xinhai Revolution. Later led by Chiang Kai-shek, it ruled much of China from 1928 until its retreat to Taiwan in 1949 after being defeated by the Communist Party of China (CPC) during the Chinese Civil War.

    17. The world’s first drainage system was build by the people of

    (1) Egyptian civilization
    (2) Indus Valley civilization
    (3) Chinese civilization
    (4) Mesopotamian civilization
    Answer:
    17. (2) The Indus Valley civilization is noted for its cities built of brick, roadside drainage system, and
    multistoried houses which other Bronze Age civilizations lacked to the extent that the Indus people
    had. The Drainage System of the Indus Valley Civilization was quite advanced. The drains were
    covered with slabs. Water flowed from houses into the street drains. The street drains had manholes at
    regular intervals.

    18. The capital of Pakistan till 1959 was

    (1) Islamabad 
    (2) Karachi
    (3) Lahore 
    (4) Hyderabad
    Answer:
    18. (2) Karachi is the largest city, main seaport and financial centre of Pakistan, as well as the capital of
    the province of Sindh. By the time of independence of Pakistan in 1947, Karachi was chosen as the capital of Pakistan, which at the time included modern day Bangladesh. In 1958, the capital of Pakistan was moved from Karachi to Rawalpindi and then in 1960, to the newly built Islamabad.

    19. Who was the chairperson of the Chinese Communist Party at the time of liberation of China?

    (1) Zhou Enlai 
    (2) Deng Xiaoping
    (3) Mao Zedong 
    (4) Liu Shaoqi
    Answer:
    19. (3) The Chinese Civil War was fought between forces loyal to the government of the Republic of China led by the Kuomintang and forces of the Communist Party of China in April 1927. Mao Zedong was the leader of the Chinese Communist Party.

    20. Peking is the sacred place of

    (1) Taoism 
    (2)Shintoism
    (3) Confucianism 
    (4) Judaism
    Answer:
    20. (3) Peking (Beijing) is the sacred place of Confucianism. It was founded by King Fu Tsu, better
    known as Confucius, in 500 BC. Its sacred text is ‘The Analects’.

    21. On which side did Japan fight in the First World War ?

    (1) none, it wag neutral
    (2) with Germany against United Kingdom
    (3) against Russia on its own
    (4) with United Kingdom against Germany
    Answer:
    21. (4) The First World War involved all the world’s great powers, which were assembled in two opposing alliances: the Allies (based on the Triple Entente of the United Kingdom, France and Russia) and the Central Powers (originally the Triple Alliance of Germany, Austria-Hungary and Italy). These alliances were both re-organized and expanded as more nations entered the war: Italy, Japan and the United States joined the Allies, and the Ottoman Empire and Bulgaria the Central Powers.

    22. Indonesia was a colony of which of the following countries?

    (1) Dutch 
    (2) Spain
    (3) Portugal 
    (4) Belgium
    Answer:
    22. (1) The Dutch East Indies was a Dutch colony that became modern Indonesia following World War II. It was formed from the nationalised colonies of the Dutch East India Company, which came under the administration of the Dutch government in 1800. This colony which later formed modern-day Indonesia was one of the most valuable European colonies under the Dutch Empire's rule, and contributed to Dutch global prominence in spice and cash crop trade in 19th to early 20th century.

    23. The Great Wall of China was built by

    (1) Li-tai-pu 
    (2) Shih Huang-ti
    (3) Lao-tze 
    (4) Confucius
    Answer:
    23. (2) Shih Huang Ti (259 - 210 BC) was the first ruler to unify all of China. His public works projects included the unification of diverse state walls into a single Great Wall of China and a massive new national road system, as well as the city-sized mausoleum guarded by the life-sized Terracotta Army.

    24. The Crimean War in 1854–1856 was fought between

    (1) Russia and Turkey
    (2) USA and England
    (3) Russia and Japan
    (4) England and France
    Answer:
    24. (1) The Crimean War (October 1853–February 1856), also known as Eastern War, was fought mainly on the Crimean Peninsula between the Russians and the British, French, and Ottoman Turkish and Sardinia. The immediate cause involved the rights of Christian minorities in the Holy Land, which was controlled by the Ottoman Empire.

    25. Bangladesh was created in –

    (1) 1970 
    (2) 1972
    (3) 1973 
    (4) 1971
    Answer:
    25. (4) Modern Bangladesh came into being on March 26, 1971 when it proclaimed Declaration of Independence from Pakistan. It was followed by Bangladesh-India Allied Forces defeating the Pakistan Army, culminating in its surrender and the Liberation of Dhaka on 16 December 1971. On 17 December 1971, the nation of Bangla Desh was finally established.

    26. Taoism, is an ancient tradition of Philosophy and religious belief deeply rooted in

    (1) Taiwanese custom and world view
    (2) Chinese custom and world view
    (3) Japanese custom and world view
    (4) Vietnamese custom and world view
    Answer:
    26. (2) Taoism is an ancient tradition of philosophy and religious belief that is deeply rooted in Chinese customs and worldview. It originated in China 2000 years ago. Taoist ideas have become popular throughout the world through Tai Chi Chuan, Qigong, and various martial arts.

    27. Synagogue is the place of worship of

    (1) Zoroastrianism
    (2) Taoism
    (3) Judaism
    (4) Shintoism
    Answer:
    27. (3) Synagogueis a Jewish house of prayer. In Judaism (the religion, philosophy, culture and way of life of the Jewish people), synagogues are consecrated spaces used for the purpose of prayer, Torah reading, study and assembly; however, a synagogue is not necessary for worship.

    28. Japanese folk tradition and ritual, with no founder or single sacred scripture, is popularly known as

    (1) Taoism
    (2) Zoroastrianism
    (3) Shintoism
    (4) Paganism
    Answer:
    28. (3) Shinto is a Japanese folk tradition and ritual, with no founder or single sacred scripture. It focuses on ritual practices to be carried out diligently, to establish a connection between present-day Japan and its ancient past. Shinto is the largest religion in Japan, practiced by nearly 80% of the population.


    29. During the reign of which dynasty was the Great Wall of China constructed?

    (1) Sung 
    (2) Tang
    (3) Han 
    (4) Chin
    Answer:
    29. (4) The Great Wall of China was mainly built during the reign of Emperor Qin Shi Huang, along the country’s northern border to prevent the invasion of Huns.Qin Shi Huangwas the founder of the Qin (Chin) dynasty and was the first emperor of a unified China in 221 B.C. Later the Han (202 B.C – 220 A.D), the Northern Qi (550–574), the Sui (589–618), and particularly the Ming (1369–1644) were among those that rebuilt, re-manned, and expanded the Walls.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments