History GK Quiz-75

History GK Quiz-75

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    21. The Treaty of Versailles humiliated

    (1) Austria 
    (2) Germany
    (3) England 
    (4) France
    Answer:
    21. (2) The Treaty of Versailles was one of the peace treaties at the end of World War I. It ended the state of war between Germany and the Allied Powers. It was signed on 28 June, 1919, exactly five years after the assassination of Archduke Franz Ferdinand.

    22. ‘Liberty, Equality and Fraternity’ is the call associated with

    (1) American Revolution
    (2) French Revolution
    (3) Chinese Revolution
    (4) Russian Revolution
    Answer:
    22. (2) Liberty, equality, fraternity (brotherhood)", is the national motto of France, and is a typical example of a tripartite motto. Although it finds its origins in the French Revolution, it was then only one motto among others and was not institutionalized until the Third Republic at the end of the 19th century.

    23. Hitler became the Chancellor of Germany in

    (1) 1930 
    (2) 1929
    (3) 1936 
    (4) 1933
    Answer:
    23. (4) Adolf Hitler was chancellor of Germany from 1933 to 1945 and dictator of Nazi Germany from 1934 to 1945. He was at the centre of the founding of Nazism, World War II, and the Holocaust.

    24. Match the following :

    A. Fascism 
    B. Democracy 
    C. Nazism 
    D. Socialism 
    II
    1. Adolf Hitler
    2. Lenin
    3. Mussolini
    4. Woodrow Wilson
    (1) A-1, B-4, C-2, D-3
    (2) A-4, B-3, C-2, D-1
    (3) A-3, B-4, C-1, D-2
    (4) A-3, B-1, C-4, D-2
    Answer:
    24. (3) Fascism: Mussolini; Demo-cracy: Woodrow Wilson; Nazism: Adolf Hitler; and Socialsim: Lenin.

    25. Name the country where the first Industrial Revolution took place :

    (1) America 
    (2) Great Britain
    (3) Germany 
    (4) France
    Answer:
    25. (2) The Industrial Revolution was the transition to new manufacturing processes in the period from about 1760 to sometime between 1820 and 1840. It began in Great Britain and then spread to Western Europe and the United States.

    26. The Opium wars were fought between

    (1) Britain and China
    (2) Britain and India
    (3) India and China
    (4) Britain and Japan
    Answer:
    26. (1) The Opium Wars, also known as the Anglo-Chinese Wars, divided into the First Opium War from 1839 to 1842 and the Second Opium War from 1856 to 1860, were the climax of disputes over trade and diplomatic relations between China under the Qing Dynasty and the British Empire. The Opium Wars started China's "Century of humiliation".

    27. Who was the first Prime-Minister of England?

    (1) Oliver Cromweli
    (2) Benjamin Disraeli
    (3) Robert Walpole
    (4) Gladstone
    Answer:
    27. (3) Sir Robert Walpole, was a British statesman who is generally regarded as the first Prime Minister of Great Britain. Although the position of "Prime Minister" had no recognition in law or official use at the time, Walpole is nevertheless acknowledged as having held the office de facto because of his influence within the Cabinet.

    28. Where was St. Paul beheaded?

    (1) Rome 
    (2) Ephesus
    (3) Kusadasi 
    (4) Jerusalem
    Answer:
    28. (1) Neither the Bible nor other sources say how or when Paul died, but Ignatius, probably around 110, writes that he was martyred. According to Christian tradition, Paul was beheaded in Rome during the reign of Nero around the mid-60s at Tre Fontane Abbey.

    29. The British Conservative Party was earlier known as

    (1) Whigs 
    (2) Levellors
    (3) Fabians 
    (4) Tories
    Answer:
    29. (4) Toryism is a traditionalist and conservative political philosophy which grew out of the Cavalier faction in the Wars of the Three Kingdoms. It is a prominent ideology in the politics of the United Kingdom, but also features in parts of The Commonwealth, particularly in Canada. The Tory political faction emerged within the Parliament of England to uphold the legitimist rights of James, Duke of York to succeed his brother Charles II to the throne.

    30. Who said, ‘I am the State’?

    (1) James II of England
    (2) Napoleon I of France
    (3) Louis XIV of France
    (4) Hitler of Germany
    Answer:
    30. (3) Louis XIV of France ruled as King of France and of the Navarre from 1643. Louis established the French absolute monarchy and made France the main political power in Western Europe in his time. He brought France to its peak of absolute power and his words 'L'etat c'est moi' ('I am the state') express the spirit of a rule in which the king held all political authority. His absolutism brought him into conflict
    with the Huguenots and the papacy, with damaging repercussions.

    31. Karl Marx lived in exile and wrote from

    (1) Moscow 
    (2) London
    (3) Paris 
    (4) Stockholm
    Answer:
    31. (2) Karl Marx spent most of his life in exile. He was exiled from his native Prussia in 1849 and went to Paris, from which he was expelled a few months later. He then settled in London, where he spent the rest of his life in dire poverty and relative obscurity.

    32. Napoleon-I and the Duke of Wellington fought the famous

    (1) Battle of Austerlitz
    (2) Battle of Leipzig
    (3) Battle of Borodini
    (4) Battle of Waterloo
    Answer:
    32. (4) The Battle of Waterloo was fought on Sunday, 18 June 1815 near Waterloo in present-day Belgium, then part of the United Kingdom of the Netherlands. An Imperial French army under the command of Emperor Napoleon was defeated by the armies of the Seventh Coalition, comprising an Anglo-Allied army under the command of the Duke of Wellington combined with a Prussian army.

    33. The Cremean War was fought between

    (1) France and Britain
    (2) Russia and Turkey
    (3) France and Turkey
    (4) Britain and Turkey
    Answer:
    33. (2) The Crimean War (October 1853 – February 1856) was a conflict between the Russian Empire and an alliance of the French Empire, the British Empire, the Ottoman (Turkish) Empire, and the Kingdom of Sardinia. The war was part of a long-running contest between major European powers for influence over territories of the declining Ottoman Empire.

    34. Absolute sovereign power of the Monarch was advocated by

    (1) Thomas Hobbes
    (2) Rousseau
    (3) John Locke
    (4) Karl Marx
    Answer:
    34. (1) Thomas Hobbes was a champion of absolutism for the sovereign. According to Hobbes, society is a population beneath a sovereign authority, to whom all individuals in that society cede some rights for the sake of protection. Any abuses of power by this authority are to be accepted as the price of peace. He, however, also developed some of the fundamentals of European liberal thought.

    35. Alexander the Great died in 323 B.C. in

    (1) Persia 
    (2) Babylon
    (3) Macedonia 
    (4) Taxila
    Answer:
    35. (2) Alexander died in Babylon in 323 BC, without executing a series of planned campaigns that would have begun with an invasion of Arabia. In the years following his death, a series of civil wars tore his empire apart, resulting in several states ruled by the Diadochi, Alexander's surviving generals and heirs.

    36. When was the first of the Geneva Conventions on the treatment of war victims adopted ?

    (1) 1832 
    (2) 1857
    (3) 1864 
    (4) 1909
    Answer:
    36. (3) The Geneva Conventions comprise four treaties, and three additional protocols, that establish the
    standards of international law for the humanitarian treatment of war. The singular term Geneva
    Convention denotes the agreements of 1949, negotiated in the aftermath of the Second World War
    (1939–45), which updated the terms of the first three treaties (1864, 1906, 1929), and added a fourth treaty. The First Geneva Convention (1864), for the Amelioration of the Condition of the Wounded in
    Armies in the Field, is one of four treaties of the Geneva Conventions.

    37. Which slogan was given by the French Revolution to the world ?

    (1) Liberty, Authority, Equality
    (2) Liberty, Equality, Fraternity
    (3) Liberty, Law, Fraternity
    (4) Tradition, Authority, Law
    Answer:
    37. (2) "Liberty, Equality, Fraternity" is the French motto which came about around the time of the French revolution. Credit for the motto has traditionally been given to Antoine-François Momoro (1756–1794), a Parisian printer and Hebertist organizer.

    38. Who is the oldest British monarch to sit on the Throne?

    (1) Queen Victoria
    (2) Queen Elizabeth-II
    (3) Queen Mary Tudor
    (4) Queen Anne
    Answer:
    38. (2) Queen Elizabeth-II is the oldest British monarch to sit on the throne. She ascended the throne on
    February 6, 1952.

    39. From which city did the Russian Revolution begin ?

    (1) St. Petersburg
    (2) Moscow
    (3) Kazan
    (4) Odessa
    Answer:
    39. (1) Vladimir Ilyich Lenin (1870-1924) was the founder of modern communist Russia. He was the leader of Soviet revolution of October 1917. He liberated the country from the Czars and became Head of its first Communist Government (1917 - 1924). On March 7, 1917 workers struck work and attacked
    Petrograd. Farmers revolted in the villages and the frustrated soldiers of World War I joined the general
    public to revolt against the Czar. Petrograd is now called St. Petersburg.

    40. Which country emerged as the biggest colonial power at the end of the nineteenth century ?

    (1) France 
    (2) Spain
    (3) Britain 
    (4) Germany
    Answer:
    40. (3) Briain emerged as the biggest colonial power at the end of the nineteenth century.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments