History GK Quiz-76

History GK Quiz-76

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    41. Where was Christopher Columbus from ?

    (1) Venice 
    (2) Genoa
    (3) Spain 
    (4) Portugal
    Answer:
    41. (3) Christopher Columbs (1451–1506) was an Italian navigator. He begged the King and Queen of Spain for a ship to sail west to India. In 1492 he discovered the route to America, Bahamas. Cuba and West Indies islands. In 1498, he landed in South America and in 1503, sailed to Central America.

    42. Of the following, in which did Napoleonic France suffer final defeat?

    (1) Battle of Trafalgar
    (2) Battle of Wagram
    (3) Battle of Pyramids
    (4) Battle of Austerlitz
    Answer:
    42. (1) Battles of Wagram, Pyramids and Austerlitz resulted in decisive victories for Napoleon. The Battle of Trafalgar (21 October 1805) was a naval engagement fought by the British Royal Navy against the combined fleets of the French Navy and Spanish Navy, during the War of the Third Coalition (August– December 1805) of the Napoleonic Wars (1803– 1815). The battle was the most decisive British naval victory of the war.

    43. According to Marx, the source of value is

    (1) Capital 
    (2) Land
    (3) Labour
    (4) None of the above
    Answer:
    43. (3) According to Marx’s labor theory of value, human labor is the only source of net new economic value. He described labor as necessary for all earnings and capital accumulation.

    44. “The word impossible is found in the dictionary of fools” was the famous quote of :

    (1) Hitler
    (2) Alexander the Great
    (3) Julius Caesar
    (4) Napoleon
    Answer:
    44. (4) It was Napoleon Bonaparte, the great conqueror, who said, "Impossible is a word to be found only in the dictionary of fools. He said, “Impossible is not in my dictionary.”

    45. “What is the Third Estate ?” pamphlet associated with the French Revolution, was written by :

    (1) Marquis-Lafayette
    (2) Edmund Burke
    (3) Joseph Foulon
    (4) Abbe Sieyes
    Answer:
    45. (4) What Is the Third Estate? is a political pamphlet written by French thinker and clergyman Abbe
    Emmanuel Joseph Sieyes in January 1789, shortly before the outbreak of the French Revolution. In the
    pamphlet, Sieyes argued that the Third Estate – the common people of France – constituted a complete
    nation.

    46. Which of the following countries is regarded as the home of ‘Fabian Socialism’?

    (1) Russia 
    (2) England
    (3) France
    (4) Italy
    Answer:
    46. (2) The Fabian Society is a British socialist organization whose purpose is to advance the principles of socialism via gradualist and reformist, rather than revolutionary, means. It is best known for its initial
    ground-breaking work beginning late in the 19th century and continuing up to World War I.

    47. The Crimean War came to an end by the

    (1) Treaty of Trianon
    (2) Treaty of Versailles
    (3) Treaty of Paris
    (4) Treaty of St. Germain
    Answer:
    47. (3) The Treaty of Paris of 1856 settled the Crimean War between Russia and an alliance of the Ottoman Empire, the British Empire, Second French Empire, and the Kingdom of Sardinia. The treaty, signed on March 30, 1856 at the Congress of Paris, made the Black Sea neutral territory between the warring states.

    48. Who amongst the following was not associated with the Unification of Italy ?

    (1) Cavour 
    (2) Garibaldi
    (3) Mussolini 
    (4) Mazzini
    Answer:
    48. (3) Benito Mussolini is linked to Fascism. He was an Italian politician, journalist, and leader of the National Fascist Party, ruling the country as Prime Minister from 1922 until his ousting in 1943.

    49. Who among the following played a prominent role during the “Reign of Terror” in France ?

    (1) Voltaire 
    (2) Marat
    (3) Robespierre 
    (4) Montesquieu
    Answer:
    49. (3) The Reign of Terror (5 September 1793 – 28 July 1794) was a period of violence that occurred after the onset of the French Revolution, incited by conflict between rival political factions, the Girondins and the Jacobins, and marked by mass executions of “enemies of the revolution.” Robespierre, a French lawyer and politician, was an important figure during the Reign of Terror, which ended a few months after his arrest and execution in July 1794.

    50. Who discovered the sea route to India ?

    (1) Vasco-da-gama
    (2) Columbus
    (3) Magellen
    (4) Bartho-lomev-Dias
    Answer:
    50. (1) Vasco da Gama was a Portuguese explorer who discovered the sea route to India from Europe through the Cape of Good Hope. He was successful in crossing the Indian Ocean and anchored off the city of Calicut, India, on May 20, 1498.

    51. Potato was introduced to Europe by :

    (1) Portuguese 
    (2)Germans
    (3) Spanish 
    (4) Dutch
    Answer:
    51. (3) Potato was brought to Europe from the New World by Spanish explorers. Sailors returning from the Andes to Spain with silver presumably brought maize and potatoes for their own food on the trip. Historians speculate that leftover tubers (and maize) were carried ashore and planted.

    52. Marxian materialism came from the idea of

    (1) Hegel 
    (2) Feuerbach
    (3) Darwin 
    (4) Engels
    Answer:
    52. (3) Marxian materialism is a methodological approach to the study of society, economics, and history. It was first articulated as the materialist conception of history in which changes in material conditions are the primary influence in the organization of society and economy. Darwin applied materialist philosophy to nature, while Marx-Engels applied it to history.

    53. Napoleon got finally overthrown in the Battle of Waterloo in the year

    (1) 1814 
    (2) 1813
    (3) 1815 
    (4) 1816
    Answer:
    53. (3) The Battle of Waterloo was fought on Sunday, 18 June 1815, near Waterloo in present-day Belgium, then part of the United Kingdom of the Netherlands. A French army under the command of Napoleon was defeated by the armies of the Seventh Coalition, comprising an Anglo-allied army under the command of the Duke of Wellington.

    54. The Declaration of the Rights of Man is related with

    (1) The Russian Revolution
    (2) The French Revolution
    (3) The American War of Independence
    (4) The Glorious Revolution of England
    Answer:
    54. (2) The Declaration of the Rights of Man and of the Citizen, passed by France’s National Constituent Assembly in August 1789, is a fundamental document of the French Revolution. It defines the individual and collective rights of all the estates of the realm as universal.

    55. The policy of ‘imperial preferences’ adopted by Britain in its colonies in 1932 is also known as the

    (1) Hong Kong Agreement
    (2) London Agreement
    (3) Ottawa Agreement
    (4) Paris Agreement
    Answer:
    55. (3) The British Empire Economic Conference (Ottawa Conference) was a 1932 conference of British colonies and the autonomous dominions held to discuss the Great Depression. The meeting worked to establish a zone of limited tariffs within the British Empire, but with high tariffs with the rest of the world. This was called “Imperial preference.”

    56. Who said, “Adolf Hitler is Germany and Germany is Adolf Hitler. He who pledges himself to Hitler pledges himself to Germany” ?

    (1) R. Hess
    (2) Mussolini
    (3) Hitler
    (4) Communist International
    Answer:
    56. (1) Rudolf Hess, on 25 February 1934, said: “Adolf Hitler is Germany and Germany is Adolf Hitler. He who takes an oath to Hitler takes an oath to Germany!” About a million Nazi Party officials had gathered on this day at points around Germany to swear an oath to Adolf Hitler.

    57. Who has called the Prime Minister Primus inter pares (first among equals) ?

    (1) Morely 
    (2) Harcourt
    (3) Laski 
    (4) Lowell
    Answer:
    57. (1) Describing the Prime Minister, Lord Morley said, “Although in Cabinet all its members stand on an equal footing, speak with one voice, and, on the rare occasions when a division is taken, are counted on the fraternal principle of one man one vote, yet the head of the Cabinet is primus inter pares. ……..”

    58. The slogan of the French Revolution was 

    (1) One nation, one leader and one flag
    (2) Government of the people, by the people and for the people
    (3) Liberty, equality and fraternity
    (4) None of these
    Answer:
    58. (3) The famous slogan of the French Revolution was “liberty, equality, fraternity”. Many other nations have adopted the French slogan of “Liberty, Equality and Fraternity” as an ideal. These words appear in the preamble to the Constitution of India, enforced in 1950.

    59. Pablo Picasso, the famous painter was

    (1) French 
    (2) Italian
    (3) Flemish
    (4) Spanish
    Answer:
    59. (4) Pablo Picasso was a Spanish painter, sculptor, printmaker, ceramicist, stage designer, poet and playwright who spent most of his adult life in France. Among his most famous works are the proto-Cubist Les Demoiselles d’Avignon (1907), and Guernica (1937), etc.

    60. 1917 is know for

    (1) Battle of Trafalgar
    (2) Battle of Waterloo
    (3) End of the World War I
    (4) The Russian Revolution
    Answer:
    60. (4) The Russian Revolution is the collective term for a series of revolutions in Russia in 1917, which dismantled the Tsarist autocracy and led to the creation of the communist government. The Emperor was forced to abdicate and replaced by a provisional government during the first revolution of February 1917. In the second revolution, during October, the Provisional Government was replaced with a Bolshevik (Communist) government.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments