History GK Quiz-77

History GK Quiz-77

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    61. Who was a founder member of the Russian Populist Movement “Anarchism” ?

    (1) Mikhail Bakunin
    (2) Gorkhy
    (3) Leo Tolstoy
    (4) Turganev
    Answer:
    61. (1) Mikhail Bakunin (1814-1876) was the founder and most prominent leader of Russian Anarchism. He is regarded as one of the fathers of modern terrorism. Anarchism was the first Russian intellectual movement to have a significant international impact.

    62. Fascism believes in the application of the principle of :

    (1) Dictatorship
    (2) Democracy
    (3) Utilitarianism
    (4) Totalitarianism
    Answer:
    62. (4) Fascism is a form of right-wing totalitarianism which emphasizes the subordination of the individual to advance the interests of the state. The government of Nazi Germany was a fascist, totalitarian state. Totalitarian regimes, in contrast to a dictatorship, establish complete political, social, and cultural control over their subjects, and are usually headed by a charismatic leader.

    63. What is ‘Reformation’?

    (1) Rise of absolute monarchy
    (2) Revival of classical learning
    (3) The revolt against authority of pope
    (4) Change in attitude of man
    Answer:
    63. (3) The Reformation was a series of events in 16thcentury England by which the Church of England
    broke away from the authority of the Pope and the Roman Catholic Church. Martin Luther is widely acknowledged to have started the Reformation with his 1517 work The Ninety-Five Theses.

    64. The National Emblem of Italy is :

    (1) Eagle 
    (2) White Eagle
    (3) White Lily 
    (4) Lily
    Answer:
    64. (3) An emblem is an official symbol or insignia or seal reserved for use by a nation state as a symbol of that nation. A national emblem is an animal, tree, flower or object which serves as a designated abstract representation of a nation. In this sense, White Lily is the national emblem of Italy.

    65. Who advocated Nazism in Germany ?

    (1) Fedrick William IV
    (2) Adolf Hitler
    (3) Bismark
    (4) William III
    Answer:
    65. (2) German dictator Adolf Hitler (1889-1945) advocated Nazism in Germany. led the extreme nationalist and racist Nazi party and served as chancellor-president of Germany from 1933 to 1945. Nazism advocated militant nationalism, war and aggressive imperialism and precipitated the outbreak of the Second World War. Nazism under Hitler led to the extermination of approximately 6 million Jews.

    66. The fall of Bastille is associated with the

    (1) Russian Revolution of November, 1917
    (2) French Revolution of 1789
    (3) American War of Independence
    (4) Greek War of Independence
    Answer:
    66. (2) The Storming of the Bastille occurred in Paris, France, on the afternoon of 14 July 1789. The medieval fortress and prison in Paris known as the Bastille was a symbol of the abuse of the monarchy. The fall of Bastille marked the beginning of the French Revolution that led to the overthrow of monarchy.

    67. John Locke profounded :

    (1) Social Contract Theory
    (2) Theory of Divine Rights
    (3) Patriarchal Theory
    (4) Theory of Force
    Answer:
    67. (1) John Locke was one of the proponents of Social Contract theory. According to it, the origin of the state is due to general agreement freely entered into by equal and independent individuals living in a state of nature to form themselves in to a community and obey a government established by them. Hobbes, Rousseau and Kant also contributed to the theory.

    68. The Greek viewed “politics” on the basis of :

    (1) Both ethical and legalistic terms
    (2) Ethical terms
    (3) Terms of power
    (4) Legalistic terms
    Answer:
    68. (2) The Greek viewed politics on the basis of ethical terms. The very word comes from the title of Aristotle’s book ‘Politics’ (politika means “affairs of the cities’) that discussed the city (polis) or “political community” as opposed to other types of communities and argued that the highest form of community is the polis since public life is far more virtuous than the private and because men are “political animals.’ According to Aristotle’s philosophy, the inquiry into ethics necessarily follows into politics. He believed that the purpose of politics is to ensure “good life” and set up a just society. This is purely an ethical standpoint and Aristotle viewed politics in that light.

    69. French revolution broke out in the year :

    (1) 1917 
    (2) 1911
    (3) 1789 
    (4) 1790
    Answer:
    69. (3) The French Revolution was a period of far-reaching social and political upheaval in France that lasted from 1789 until 1799, and was partially carried forward by Napoleon during the later expansion of the French Empire. The Revolution overthrew the monarchy, established a republic, and finally culminated in a dictatorship under Napoleon.

    70. Wall Street collapse led to ____

    (1) World War II
    (2) Recession
    (3) U.S. attack on Iraq
    (4) Great Depression
    Answer:
    70. (4) The Wall Street Crash of 1929 led to the beginning of the 10-year Great Depression that affected all Western industrialized countries. Also known as Black Tuesday, the Great Crash, or the Stock Market Crash of 1929, it began on October 24, 1929 (“Black Thursday”), and was the most devastating stock market crash in the history of the United States.

    71. The ideas of Liberty, Equality and Fraternity, which influenced the Indian National Movement, was taken from ___

    (1) American Revolution
    (2) Russian Revolution
    (3) Chinese revolution
    (4) French revolution
    Answer:
    71. (4) The Indian national movement borrowed the concepts of Liberty, Equality and Fraternity (“Liberté, égalité, fraternité”) from the French Revolution. Even after India’s independence, the triad found its mention in the preamble to the Indian constitution.


    72. Where was Pablo Picasso from?

    (1) Spain 
    (2) Italy
    (3) France 
    4) Great Briton
    Answer:
    72. (1) Pablo Picassowas a Spanish painter, sculptor and playwright who spent most of his adult life in France. He is regarded as one of the greatest and most influential artists of the 20th century. As an artist and an innovator, he is responsible for co-founding the entire Cubist movement alongside Georges Braque that changed the face of European painting and sculpture.


    73. “The Three Emperors’ League”, 1873 was also known as

    (1) Dreikaiserbund Treaty
    (2) Triple Alliance
    (3) Reinsurance Treaty
    (4) The Dual Alliance
    Answer:
    73. (1) The League of the Three Emperors, also known as Dreikaiserbund, was an alliance between the German Empire, the Russian Empire and Austria-Hungary, from 1873 to 1887. It was part of the diplomatic web created by Otto Bismarck (1815–1898) to keep France isolated. The first League of the Three Emperors was in effect from 1873 to 1875.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments