History GK Quiz-80

History GK Quiz-80

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    1. D-Day is the day when :

    (1) Germany declared war on Britain
    (2) US dropped the atom bomb on Hiroshima
    (3) Allied Troops landed in Normandy
    (4) Germany surrendered to the allies
    Answer:
    1. (3) D-Day is a term often used in military parlance to denote the day on which a combat attack or operation is to be initiated. The best known D-Day is June 6, 1944 — the day of the Normandy landings — initiating the Western Allied effort to liberate mainland Europe from Nazi occupation during World War II. However, many other invasions and operations had a designated D-Day, both before and after that operation.

    2. The war criminals of the II World War were put to trial in

    (1) Nuremburg
    (2) Peiter’sburg
    (3) Gettysburg 
    (4) Peitsburg
    Answer:
    2. (1) Nuremberg is a city in the German state of Bavaria, in the administrative region of Middle Franconia. Between 1945 and 1946, German officials involved in the Holocaust and other war crimes were brought before an international tribunal in the Nuremberg Trials. The city had been the location of the Nazi Party’s Nuremberg rallies and the laws stripping Jews of their citizenship were passed there.

    3. Who were the Axis powers in World War-II ?

    (1) Poland, Japan, Germany
    (2) Italy, Japan, Britain
    (3) Germany, Italy, France
    (4) Germany, Italy, Japan
    Answer:
    3. (4) Axis Powers was the alignment of nations that fought in the Second World War against the Allied forces. The Axis grew out of the Anti-Comintern Pact, an anticommunist treaty signed by Nazi Germany and the Empire of Japan in 1936. The Kingdom of Italy joined in 1937. The “Rome–Berlin Axis” became a military alliance in 1939 under the Pact of Steel, with the Tripartite Pact of 1940 leading to the integration of the military aims of Germany and its two treaty-bound allies. At their zenith during World War II, the Axis powers presided over empires that occupied large parts of Europe, Africa, East and Southeast Asia, and islands of the Pacific Ocean.

    4. The Second World War started in the year—

    (1) 1940 
    (2) 1939
    (3) 1941 
    (4) 1942
    Answer:
    4. (2) World War II was a global war that was underway by 1939 and ended in 1945. It involved a vast majority of the world's nations—including all of the great powers—eventually forming two opposing military alliances: the Allies and the Axis.

    5. The immediate cause for the outbreak of the first World War was

    (1) the assassination of Archduke Francis Ferdinand
    (2) the imprisonment of Lenin
    (3) the ambition of America to dominate the world
    (4) the sudden death of Lloyd George
    Answer:
    5. (1) The World War I was a global war centred in Europe that began on 28 July, 1914 and lasted until 11 November, 1918. The assassination on 28 June 1914 of Archduke Franz Ferdinand of Austria, the heir to the throne of Austria-Hungary, by a Yugoslav nationalist in Sarajevo, Bosnia was the proximate trigger of the war. It resulted in a Habsburg ultimatum against the Kingdom of Serbia.

    6. One of the important factors that led to the IInd World War the humiliating provisions in one of the following treaties. Which is that treaty ?

    (1) Treaty of Paris
    (2) Treaty of Versailles
    (3) Treaty of Lorraine
    (4) Treaty of Brussels
    Answer:
    6. (2) One of the most important and controversial provisions of the Treaty of Versailles required Germany to accept responsibility for causing the war and, under War Guilt clauses to disarm, make substantial territorial concessions and pay heavy reparations to certain countries that had formed the Entente powers. The result of these competing and sometimes conflicting goals among the victors was compromise that left none contented: Germany was not pacified or conciliated, nor permanently weakened. This would prove to be a factor leading to World War II.

    7. The first atomic bomb was thrown over :

    (1) Nagasaki 
    (2) Hiroshima
    (3) Tokyo 
    (4) Hong Kong
    Answer:
    7. (2) Hiroshima is the capital of Hiroshima Prefecture, and the largest city in the Chugoku region of western Honshu, the largest island of Japan. It is best known as the first city in history to be targeted by a nuclear weapon when the United States Army Air Forces (USAAF) dropped an atomic bomb on it at 8:15 A.M. on August 6, 1945, near the end of World War II. Its name means "Wide Island".

    8. In which cities of Japan were atomic bombs dropped during World War II ?

    (1) Tokyo and Hiroshima
    (2) Nagasaki and Miyazaki
    (3) Sendai and Hiroshima
    (4) Hiroshima and Nagasaki
    Answer:
    8. (4) Atomic bombs were dropped on Hiroshima and Nagasaki in August 1945. American airmen dropped ‘Little Boy’ (codename of the bomb) on the city of Hiroshima on August 6, 1945 followed by Fat Man over Nagasaki on August 9, 1945.

    9. During the Second World War, which one of the following countries was not one of the three Axis Powers, which fought against the Allied Powers ?

    (1) Germany 
    (2) Italy
    (3) China 
    (4) Japan
    Answer:
    9. (3) Axis Powers was the coalition headed by Germany, Italy, and Japan that opposed the Allied Powers in World War II. The alliance originated in a series of agreements between Germany and Italy, followed by the proclamation of an “axis” binding Rome and Berlin (October 1936), followed by The German-Japanese Anti-Comintern Pact against the Soviet Union (November 1936).

    10. The first Atom bomb was dropped on Hiroshima on

    (1) August 6, 1945
    (2) August 9, 1945
    (3) August 9, 1946
    (4) August 6, 1942
    Answer:
    10. (1) A uranium gun-type atomic bomb (Little Boy) was dropped on Hiroshima on August 6, 1945. It was followed by a plutonium implosion-type bomb (Fat Man) on the city of Nagasaki on August 9, 1945. The twin bombings led to Japan’s surrender in the Second War.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments