History GK Quiz-9

History GK Quiz-9

History Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on History for competitive examinations.

    121. Off the following scholars, who was the first to discovr the traces of the Harappan Civilisation?

    (1) Sir John Marshall
    (2) R. D. Baneji
    (3) A. Cunningham
    (4) Daya Ram Sahani
    Answer:
    121. (3) The ruins of Harrappa were first described in 1842 by Charles Masson in his Narrative of Various Journeys in Balochistan, Afghanistan. In 1856, General Alexander Cunningham, later director general of the archeological survey of northern India, visited Harappa. In 1872–75 Alexander Cunningham published the first Harappan seal. The excavation campaign under Sir John Hubert Marshall in 1921–22 resulted in the discovery of the civilization at Harappa by Sir John Marshall, Rai Bahadur Daya Ram Sahni and Madho Sarup Vats, and at Mohenjo-daro by Rakhal Das Banerjee, E. J. H. MacKay, and Sir John Marshall.

    122. “Monolithic Rathas” of the Pallavas are found at

    (1) Kanchipuram
    (2) Puri
    (3) Mahabalipuram
    (4) Agra
    Answer:
    122. (3) Mahabalipuram, derived from 'Mamallapuram' is the prior and colloquial name of a town in
    Kancheepuram district in the Indian state of Tamil Nadu, now officially called Mamallapuram. The monuments here are constituted by cave temples, monolithic rathas (chariots), sculpted reliefs and structural temples which are excellent examples of Pallava art.

    123. The paintings of Ajanta depict the stories of

    (1) Ramayana 
    (2) Mahabharta
    (3) Jataka 
    (4) Panchatantra
    Answer:
    123. (3) The scenes depicted in the Ajanta paintings are mostly didactic, devotional, and ornamental, with scenes from the Jataka stories of the Buddha's former existences as a bodhisattva), the life of the Gautama Buddha, and those of his veneration. The two most famous individual painted images at Ajanta are the two over-life size figures of the protective bodhisattvas Padmapani and Vajrapani on either side of the entrance to the Buddha shrine on the wall of the rear aisle.

    124. Which is the port-town of Indus valley civilisation?

    (1) Kalibangan 
    (2) Lothal
    (3) Ropar 
    (4) Mohenjodaro
    Answer:
    124. (2) Lothal is one of the most prominent cities of the ancient Indus valley civilization. It was the  most important port of this civilization and was one of the most important centres of export of beads, unguent vessels, chank shells, ladles and inlays. Lothal engineers accorded high priority to the creation of a dockyard and a warehouse to serve the purposes of naval trade.

    125. Poet Kalidasa lived in the court of

    (1) Chandragupta Maurya
    (2) Samudragupta
    (3) Chandragupta Vikramaditya
    (4) Harsha
    Answer:
    125. (3) Kalidasa is generally associated with Chandragupta II who was one of the most powerful emperors of the Gupta empire in northern India. It was during his reign that the Gupta Empire achieved its zenith, art, architecture, and sculpture flourished, and the cultural development of ancient India reached its climax. Culturally, the reign of Chandragupta II marked a Golden Age. This is evidenced by later reports of the presence of a circle of poets known as the Nine Gems in his court. The greatest among them was Kalidasa.

    126. Which was the oldest University?

    (1) Gandhara 
    (2) Kanauj
    (3) Nalanda 
    (4) Vaishali
    Answer:
    126. (3) Nalanda was an ancient center of higher learning in Bihar which was a religious center of learning from the fifth or sixth century CE to 1197 CE. At its peak, the university attracted scholars and students from as far away as Tibet, China, Greece, and Persia. Nalanda was ransacked and destroyed by an army under Bakhtiyar Khilji in 1193.

    127. Who is called as the ‘Second Ashoka’?

    (1) Samudra Gupta
    (2) Chandra Gupta Maurya
    (3) Kanishka
    (4) Harshavardhana
    Answer:
    127. (3) Kanishka worked for preaching of Buddhism. He spread Buddhism to China, Japan, Central Asia and Tibet; and convened the 4th Buddhist Council at Kundalvana in Kashmir. Due to his works he is often called 'Second Asoka'.

    128. The famous Kailasanath Temple at Kanchi was built by—

    (1) Mahendravarman I
    (2) Narasimhavarman II
    (3) Nandivarman II
    (4) Dantivarman
    Answer:
    128. (2) The Kailasanath temple is the oldest temple of Kanchipuram. It was built by the Pallavas in the early 8th century CE. This temple was built by Pallava King Narasimhavarman II (Rajasimhan), and is also called Rajasimha Pallaveswaram.

    129. Kalibangan is situated in

    (1) Uttar Pradesh 
    (2) Sindh
    (3) Rajasthan 
    (4) Gujarat
    Answer:
    129. (3) Kalibangan is a town located on the left or southern banks of the Ghaggar (Ghaggar-Hakra River), identified by some scholars with Sarasvati River in Tehsil Pilibangan, between Suratgarh and Hanumangarh in Hanumangarh district, Rajasthan, near Bikaner. It was a major provincial capital of the Indus Valley Civilization. Kalibangan is distinguished by its unique fire altars and "world's earliest attested ploughed field."

    130. Bindusara sent Asoka to quell the rebellion in—

    (1) Swarnagiri 
    (2) Taxila
    (3) Ujjain 
    (4) Tosali
    Answer:
    130. (3) Because of his reputation as a frightening warrior and a heartless general, Ashoka was sent by Bindusara to curb the riots in the Avanti province (Ujjain) of the Mauryan empire. The Buddhist text Divyavadana talks of Ashoka putting down a revolt due to activities of wicked ministers. He was twice to pacify the Taxilans.

    131. Mahabalipuram is an important city that reveals the interest in arts of

    (1) Pallavas 
    (2) Cheras
    (3) Pandyas 
    (4) Chalukyas
    Answer:
    131. (1) Mahabalipuram was a 7th century port city of the South Indian dynasty of the Pallavas around 60 km south from the city of Chennai in Tamil Nadu. The name Mamallapuram is believed to have been given after the Pallava king Narasimhavarman I, who took on the epithet Maha-malla (great wrestler), as the favourite sport of the Pallavas was wrestling. It has various historic monuments built largely between the 7th and the 9th centuries, and has been classified as a UNESCO World Heritage Site.

    132. Lord Mahavira died at

    (1) Saravana Belagola
    (2) Lumbini Garden
    (3) Kalugumalai
    (4) Pavapuri
    Answer:
    132. (4) Pawapuri is a holy site for Jains located in the Nalanda district in Bihar. Around 500 BC, Lord Mahavira, the last of the 24 Tirthankaras achieved Moksha or Nirvana. He was cremated at Pawapuri, also known as Apapuri (the sinless town).

    133. The Indus people knew the use of Weights and Measures, which is proved by the discovery of the seal at—

    (1) Kalibangan 
    (2) Harappa
    (3) Chanhudaro 
    (4) Lothal
    Answer:
    133. (2) The people of the Indus Civilization achieved great accuracy in measuring length, mass, and time. They were among the first to develop a system of uniform weights and measures. Their smallest division, which is marked on an ivory scale found in Lothal, was approximately 1.704 mm, the smallest division ever recorded on a scale of the Bronze Age.

    134. Which language was mostly used for the propagation of Buddhism?

    (1) Sanskrit 
    (2) Prakrit
    (3) Pali 
    (4) Sauraseni
    Answer:
    134. (3) Pali is a Middle Indo-Aryan language (of Prakrit group) of the Indian subcontinent. It is best known as the language of many of the earliest extant Buddhist scriptures, as collected in the Pali Canon or Tipitaka, and as the liturgical language of Theravada Buddhism. Pali is a literary language of the Prakrit language family and was first written down in Sri Lanka in the first century BCE.

    135. The Hoyasala’s capital was

    (1) Warangal
    (2) Devagiri
    (3) Dwarasamudra
    (4) Krishnagiri
    Answer:
    135. (3) Halebidu (literally "ruined city"), also known as Dwarasamudra, was the regal capital of the Hoysala Empire in the 12th century. It is home to one of the best examples of Hoysala architecture in the ornate Hoysaleswara and Kedareswara temples. This name is given because this city was ruined two times by Bahmani Sultanate.

    136. Who, among the following, was not a part of the Mauryan dynasty?

    (1) Ajatsatru
    (2) Bindusara
    (3) Chandragupta Maurya
    (4) None of these
    Answer:
    136. (1) Ajatasatru (491 BC – c. 461 BC) was a king of the Magadha empire in north India. He was the son of King Bimbisara, the great monarch of Magadha. He was contemporary to Mahavira and Buddha.

    137. Sangam Age is associated with the history of

    (1) Benaras 
    (2) Allahabad
    (3) Tamil Nadu 
    (4) Khajuraho
    Answer:
    137. (3) Sangam period is the period in the history of ancient southern India (known as the Tamilakam) spanning from c. 30th century BC to c. 4th century CE. It is named after the famous Sangam academies of poets and scholars centered in the city of Madurai. In old Tamil language, the term Tamilakam referred to the whole of the ancient Tamil-speaking area, corresponding roughly to the present-day Indian states of Tamil Nadu, Kerala, parts of Andhra Pradesh, parts of Karnataka and northern Sri Lanka.

    138. Who was the court poet of Harsha?

    (1) Bhani 
    (2) Ravi Kirti
    (3) Banabhatta 
    (4) Vishnu Sharma
    Answer:
    138. (3) Banabhatta was a Sanskrit prose writer and poet of India. He was the Asthana Kavi in the court of King Harshavardhana, who reigned in the years century. 606–647 CE in north India.

    139. Where is the Lingaraja Temple located ?

    (1) Madurai
    (2) Tiruchendur
    (3) Bhubaneswar
    (4) Ujjain
    Answer:
    139. (3) Lingaraj Temple is a Hindu temple dedicated to Harihara, another name for Shiva and is one of the oldest temples of Bhubaneswar, a revered pilgrimage center and the capital of Odisha. Shiva is here worshipped as Tribhuvaneshwara (Master of three worlds, i.e. Heaven, Earth and Netherworld). His consort is called Bhuvaneshvari. The temple is traditionally believed to be built by the Somavanshi king Jajati Keshari, in 11th century CE.

    140. Who wrote the grammatical work Ashtadhyayi?

    (1) Charvaka 
    (2) Kautilya
    (3) Panini 
    (4) Kapila
    Answer:
    140. (3) Panini is known for his Sanskrit grammar, particularly for his formulation of the 3,959 rules of Sanskrit morphology, syntax and semantics in the grammar known as Ashtadhyayi ("eight chapters"), the foundational text of the grammatical branch of the Vedanga, the auxiliary scholarly disciplines of Vedic religion.

    यह भी देखे:









































    Post a Comment

    0 Comments