Honours & Awards GK Questions Quiz-10

Honours & Awards GK Questions Quiz-10

Honours & Awards Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Honours & Awards for competitive examinations.

    181. Which is the highest award for gallantry during peacetime?

    (1) Vir Chakra
    (2) Param Vir Chakra
    (3) Ashok Chakra
    (4) Mahavir Chakra
    Answer:
    181. (3) The Ashoka Chakra is India’s highest peacetime military decoration awarded for valor, courageous action or self-sacrifice away from the battlefield. It is the peace time equivalent of the Param Vir Chakra, and is awarded for the “most conspicuous bravery or some daring or pre-eminent valour or self-sacrifice” other than in the face of the enemy.

    182. The prestigious ‘Jawaharlal Nehru Award for International Understanding’ is instituted by

    (1) National Centre for Art and Culture
    (2) Department of Youth and Sports
    (3) Nehru Memorial Museum
    (4) Indian Council for Cultural Relations
    Answer:
    182. (4) The Jawaharlal Nehru Award for International Understandingwas established in 1965 and is administered by the Indian Council for Cultural Relations (ICCR). It is awarded to people for their outstanding contribution to the promotion of international understanding, goodwill and friendship among people of the world. It was established in honour of Jawaharlal Nehru.

    183. Which South Korean author in May 2016 won the 2016 Man Booker International Prize for her novel ‘The Vegetarian’?

    (1) Han Kang 
    (2) Yiyun Li
    (3) Tami Hoag 
    (4) Taya Zinkin
    Answer:
    183. (1) South Korean author, Han Kang, on 16 May 2016 won the 2016 Man Booker International Prize for her novel ‘The Vegetarian’’. It is a novel about a woman who “wants to reject human brutality” and gives up eating meat. The novel was translated by Deborah Smith and was published by Portobello Books.

    184. The award which, the famous writer and social activist Mahasweta Devi, who passed away recently, did not win

    (1) Sahity Akademi Award
    (2) Jnanpith Award
    (3) Magsaysay Award
    (4) Padam Vibhushan
    Answer:
    184. (*) Mahashweta Devi was an Indian Bengali fiction writer and social activist who won the Sahitya Akademi Award (Bengali) in 1979 for her novel, titled Aranyer Adhikar. She then won the Jnanpith Award in 1996, Ramon Magsaysay Award (Journalism, Literature, and the Creative Communication Arts) in 1997 and the Padma Vibhushan for Literature & Educationin 2006.

    185. Indira Goswami, the famous editor, poet, scholar and writer won the Jnanpith Award in which language?

    (1) Bengali 
    (2) Odia
    (3) Assamese 
    (4) Hindi
    Answer:
    185. (3) Indira Goswamiwas an Assamese editor, poet, professor, scholar and writer. She won the 36th Jnanpith award for the year 2000 for her contribution to Indian literature between 1978 and 1999. She also won the Sahitya Akademi Award (1983).

    186. Who among the following Indians has been honoured by a special Oscar?

    (1) Mahesh Bhatt
    (2) Satyajit Ray
    (3) Mira Nair
    (4) G.P.Sippy
    Answer:
    186. (2) The Academy of Motion Picture Arts and Sciences awarded Satyajit Ray, widely regarded as one of the greatest filmmakers of the 20th century, an Honorary Oscar in 1992 for Lifetime Achievement. The Government of India honoured him with the Bharat Ratna, its highest civilian award, in the same year.

    187. Which of the following international prizes/awards is given for outstanding contribution in the field of Journalism?

    (1) Oscar Award
    (2) Booker Prize
    (3) Pulitzer Prize
    (4) Sullivan Award
    Answer:
    187. (3) The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in the United States. It was established in 1917 by provisions in the will of Joseph Pulitzer who had made his fortune as a newspaper publisher. It is administered by Columbia University in New York City.

    188. The Jawaharlal Nehru Award is given for _______ .

    (1) Government service
    (2) Literary work
    (3) International understanding
    (4) Social work
    Answer:
    188. (3) Jawaharlal Nehru Award is given for international understanding. It was established in 1965 and is administered by the Indian Council for Cultural Relations (ICCR) to people “for their outstanding contribution to the promotion of international understanding, goodwill and friendship among people of the world.”

    189. Which of the following is the world’s top environmental conservation award?

    (1) Golden Bear Award
    (2) Golden Panda Award
    (3) Golden Globe Award
    (4) Golden Palms Award
    Answer:
    189. (2) The Gold Panda is the highest conservation award by the World Wide Fund for Nature (WWF), the leading global environmental organisation. WWF is an international non-governmental organization founded in 1961, working in the field of the wilderness preservation, and the reduction of humanity’s footprint on the environment.

    190. Which Indian author in May 2016 won the prestigious 2016 Scholastic Asian Book Award for her work ‘Codex : The Lost Treasure of the Indus’ ?

    (1) Anita Desai
    (2) Aditi Krishna Kumar
    (3) Rupa Iyer
    (4) Preethi Nair
    Answer:
    190. (2) Aditi Krishna kumar, an Indian woman author in Singapore, in fourth week of May 2016 won the ‘Scholastic Asian Book Award’. She was awarded for her 32000-word manuscript “Codex: The Lost Treasure of the Indus”.

    191. In which field did Amartya Sen win the Nobel Prize ?

    (1) Micro Economics
    (2) Welfare Economics
    (3) Economic Growth Model
    (4) Input Output Model
    Answer:
    191. (2) Amartya Sen was awarded the 1998 Nobel Prize in Economic Sciences for his contributions to welfare economics and social choice theory and for his interest in the problems of society’s poorest members. Sen was best known for his work on the causes of famine, which led to the development of practical solutions for preventing or limiting the shortages of food.

    192. The novelist, poet and critic of which language has been conferred with Jnanpith Award for 2015?

    (1) Bengali 
    (2) Telugu
    (3) Odia 
    (4) Gujarati
    Answer:
    192. (4) President Pranab Mukherjee, in July 2016, conferred the 51st Jnanpith Award on renowned Gujarati writer and litterateur Dr. Raghuveer Chaudhari at a function in New Delhi. Chaudhary is the fourth Gujarati litterateur to bag this prestigious award after Uma Shankar Joshi (1967), Pannalal Patel (1985) and Rajendra Shah (2001).
    Note : The most recent recipient of the award is Bengali poet and critic Shankha Ghosh who was
    awarded for the year 2016.

    193. Who among the following is a renowned campaigner against manual scavenging who was recently conferred with the prestigious Magsaysay award?

    (1) T.M. Krishna
    (2) Bezwada Wilson
    (3) Anshu Gupta
    (4) Sanjiv Chaturvedi
    Answer:
    193. (2) Bezwada Wilson, a renowned campaigner against manual scavenging, and Carnatic singer T.M. Krishna from Chennai were, in July 2016, named for the prestigious Magsaysay Award. Wilson received the award for “asserting the inalienable right to a life of human dignity.” He is the national convener of the Safai Karmachari Andolan.

    194. Which Indian won a Nobel Peace Prize in 2014?

    (1) Kailash Satyarthi
    (2) Venkat Raman
    (3) Ram Krishnan
    (4) Mother Teresa
    Answer:
    194. (1) The 2014 Nobel Peace Prize was shared between Kailash Satyarthi of India and Malala Yousafzai of Pakistan. They were awarded “for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education.”

    195. Who was the first American to win Nobel Peace prize?

    (1) Abraham Lincoln
    (2) George Bush Sr
    (3) Theodore Roosevelt
    (4) Franklin Roosevelt
    Answer:
    195. (3) Theodore Roosevelt, who served as the 26th president of the United States from 1901 to 1909, was the first American to win a Nobel Prize in any category. He received the 1906 Nobel Peace Prize for having negotiated peace in the Russo-Japanese war in 1904-5. He also resolved a dispute with Mexico by resorting to arbitration as recommended by the peace movement.

    196. Which action movie star was awarded on November, 2016 the honorary Academy (Oscar) Award for his extraordinary achievements in the movies ?

    (1) Anil Kapoor
    (2) Guy Ryder
    (3) Ferdinand Marcos
    (4) Jackie Chan
    Answer:
    196. (4) Action movie star Jackie Chan was, in November 2016, awarded an honorary Oscar at the Eighth Annual Governors Awards at the Hollywood and Highland Center in Los Angeles or his “extraordinary achievements” in film. Chan has more than 200 films under his belt spanning a 56-year career.


    Post a Comment

    0 Comments