Honours & Awards GK Questions Quiz-5

Honours & Awards GK Questions Quiz-5

Honours & Awards Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Honours & Awards for competitive examinations.

    81. Who is the scientist who was associated with food grain revolution and who also won the Nobel Prize for Peace?

    (1) Dr. M.S. Swaminathan
    (2) Dr. N.E. Borlaug
    (3) Dr.Subramaniam Chandra Sekhar
    (4) Willy Brandt
    Answer:
    81. (2) Norman Ernest Borlaug, “The Man Who Saved A Billion Lives”, was an American agronomist,
    humanitarian, and Nobel laureate who has been called “the father of the Green Revolution”. For his
    contributions to the world food supply, Borlaug was awarded the Nobel Peace Prize in 1970. He is one of six people to have won the Nobel Peace Prize, the Presidential Medal of Freedom and the Congressional Gold Medal.

    82. Who among the following had got the Bharat Ratna Award before becoming the President of India ?

    (1) Dr. Zakir Hussain
    (2) Dr. Rajendra Prasad
    (3) Dr. S. Radhakrishnan
    (4) V.V. Giri
    Answer:
    82. (3) Sarvepalli Radhakrishnan was an Indian philosopher and statesman who became the first Vice
    President of India (1952–1962) and the second President of India from 1962 to 1967. He received
    the Bharat Ratna in 1954. 

    83. Who, out of the following, was the first recipient of Bharat Ratna Award ?

    (1) B.C. Roy
    (2) S. Chandrasekhar
    (3) C.V. Raman
    (4) Gobind Ballabh Pant
    Answer:
    83. (3) C.V. Raman: 1954; Gobind Ballabh Pant: 1957; Bidhan Chandra Roy: 1961; and S. Chandrashekhar: he has not won the Award.

    84. Nobel Prize in which field is not paid out of the endowment set up by Dr. Alfred Nobel ?

    (1) Peace 
    (2) Medicine
    (3) Economics 
    (4) Chemistry
    Answer:
    84. (3) The Nobel Memorial Prize in Economic Sciences is not one of the Nobel Prizes established by the will of Alfred Nobel in 1895. The Prize in Economics, as it is referred to by the Nobel Foundation, was established and endowed by Sweden's central bank Sveriges Riksbank, in 1968 on the occasion of the bank's 300th anniversary, in memory of Alfred Nobel.

    85. Who was the first actress to be conferred the honour of Padmashree ?

    (1) Kanan Devi 
    (2) Devika Rani
    (3) Sulochana 
    (4) Nargis Dutt
    Answer:
    85. (4) Nargis Dutt was the first film actress to conferred by the Government of India with the Padma Shri title, the fourth highest civilian award in 1958. In early 1970s, she became the first patron of Spastics Society of India, and her subsequent work with the organization brought her recognition as a social worker, and later a Rajya Sabha nomination in 1980.

    86. Who was (is) the first lady recipient of Dada Saheb Phalke Award?

    (1) Nargis Dutt 
    (2) Uma Devi
    (3) Devika Rani
    (4) Sulochana
    Answer:
    86. (3) Devika Rani Chaudhuri Roerich was an early Indian movie star who won the first Dadasaheb Phalke Award in 1969. Dadasaheb Phalke Award was instituted in 1969. In 1958, the President of India honoured Devika Rani with a Padma Shri.
    Note : 2016 Dadasaheb phalke award recipient of the award is filmmaker Kasinathuni Viswanath who
    will be honoured at the 64th National Film Awards ceremony.


    87. Who among the following had got the Bharat Ratna Award before becoming the President of India?

    (1) Dr. Zakir Hussain
    (2) Dr. Rajendra Prasad
    (3) Dr. S. Radhakrishnan
    (4) V.V.Giri
    Answer:
    87. (3) Sarvepalli Radhakrishnan was became the second President of India from 1962 to 1967. He received the Bharat Ratna in 1954.

    88. Jnanpith Award is conferred to those in the field of

    (1) Literature 
    (2) History
    (3) Drama 
    (4) Dance
    Answer:
    88. (1) The Jnanpith Award is a literary award in India. Along with the Sahitya Akademi Fellowship, it is one of the two most prestigious literary honours in the country. The award was instituted in 1961. Any Indian citizen who writes in any of the official languages of India is eligible for the honour.
    Note : The most recent Jnanpith award recipient is Bengali poet and critic Shankha Ghosh who was
    awarded for the year 2016. 

    89. Who of the following is not a recipient of ‘Bharat Ratna’?

    (1) Morarji Desai
    (2) Gulzari Lal Nanda
    (3) Rajiv Gandhi
    (4) Atal Bihari Vajpayee
    Answer:
    89. (4) Independence activist and the fourth Prime Minister of India, Morarji Desai won the Bharat Ratna in 1991; Gulzarilal Nanda (Independence activist and interim Prime Minister) in 1997; and Rajiv Gandhi (Sixth Prime Minister) was posthumously awarded the Bharat Ratna in 1991.

    90. The Nobel Prize for Economics was instituted by

    (1) Alfred Nobel
    (2) Sweden’s central bank
    (3) The Nobel Committee
    (4) World Bank
    Answer:
    90. (2) The Nobel Memorial Prize in Economic Sciences was established and endowed by Sweden's central bank Sveriges Riksbank, in 1968 on the occasion of the bank's 300th anniversary, in memory of Alfred Nobel. 

    91. Who was the first musician to be felicitated with ‘Bharat Ratna’ ?

    (1) Lata Mangeshkar
    (2) M.S. Subbulakshmi
    (3) Pt. Ravi Shankar
    (4) Pt. Bhimsem Joshi
    Answer:
    91. (2) M. S. Subbulakshmi was a renowned Carnatic vocalist. She was the first musician ever to be awarded the Bharat Ratna, India's highest civilian honor, in 1998. She is the first Indian musician to receive the Ramon Magsaysay award, often considered Asia's Nobel Prize in 1974.

    92. Bharat Ratna is designed like the leaf of

    (1) Banyan tree
    (2) Peepal tree
    (3) Cocount tree
    (4) Sandalwood tree
    Answer:
    92. (2) The actual award is designed in the shape of a peepul leaf and carries with the words "Bharat Ratna", inscribed in Devanagari script. The reverse side of the medal carries the state emblem and motto.

    93. The book ‘The Audacity of Hope’has been written by

    (1) Nayantara Sehgal
    (2) Aravind Adiga
    (3) Vikram Seth
    (4) Barack Obama
    Answer:
    93. (4) The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream is the second book written by Barack Obama. In the book, Obama expounds on many of the subjects that became part of his 2008
    campaign for the presidency.

    94. The Nobel Prize was instituted by the country

    (1) USA 
    (2) UK
    (3) Russia 
    (4) Sweden
    Answer:
    94. (4) The Nobel Prize is a set of annual international awards bestowed in a number of categories by
    Scandinavian committees in recognition of cultural and/or scientific advances. The will of the Swedish
    philanthropist inventor Alfred Nobel established the prizes in 1895. The Royal Swedish Academy of Sciences awards the Nobel Prize in Physics, the Nobel Prize in Chemistry, and the Nobel Memorial Prize in Economic Sciences; the Nobel Assembly at Karolinska Institutet awards the Nobel Prize in Physiology or Medicine; the Swedish Academy grants the Nobel Prize in Literature; and the Nobel Peace Prize is not awarded by a Swedish organization but by the Norwegian Nobel Committee.

    95. The Indian representing an international organization who shared the Nobal Peace Prize with Al Gore of U.S. was

    (1) Rajendra Pachauri
    (2) Viswanathan Subramanian
    (3) R.N. Tagore
    (4) Mother Teresa
    Answer:
    95. (1) Rajendra Kumar Pachauri has been serving as the chairperson of the Intergovernmental Panel on Climate Change since 2002, which was awarded the Nobel Peace Prize in 2007 during his tenure. The IPCC shared the 2007 Nobel Peace Prize with former U.S. Vice President Al Gore, who had earlier criticised Pachauri when he was first elected in 2002.

    96. The Magsaysay Award for social service was instituted by

    (1) the Government of India
    (2) the UNO 
    (3) the ILO
    (4) Philippines Government
    Answer:
    96. (4) The Ramon Magsaysay Award is an annual award established to perpetuate former Philippine President Ramon Magsaysay's example of integrity in government, courageous service to the people, and pragmatic idealism within a democratic society. The prize was established in April 1957 by the trustees of the Rockefeller Brothers Fund based in New York City with the concurrence of the Philippine government.

    97. Nobel Prizes are awarded annually at

    (1) Stockholm 
    (2) Washington
    (3) Geneva 
    (4) Oslo
    Answer:
    97. (4) Nobel Prizes are awarded annually at Oslo in December.

    98. Which one of the following Indian film actors has been conferred the Honorary Doctorate in Arts and Culture by Bedfordshire University, London ?

    (1) Amir Khan
    (2) Anil Kapoor
    (3) Amitabh Bachchan
    (4) Shah Rukh Khan
    Answer:
    98. (4) Shah Rukh Khan was awarded an honorary Doctorate of Arts and Culture from the University of
    Bedfordshire in 2009.

    99. Which one of the following was crowned Pantaloon’s Femina Miss India World, 2012?

    (1) Vanya Mishra
    (2) Prachee Meera
    (3) Rochello Maria Rao
    (4) Shakshee Hariharan
    Answer:
    99. (1) Vanya Mishra was crowned the winner of Femina Miss India on March 30, 2012.
    Note : Delhi girl Priyadarshini Chatterjee crowned Miss India World 2016.

    100. Novelist, Mr. Salman Rushdie was awarded “Knighthood” by

    (1) Queen Elizabeth II
    (2) Prince Charles
    (3) Mr. Gordon Brown
    (4) Mrs. Margaret Thatcher
    Answer:
    100. (1) Queen Elizabeth II

    Post a Comment

    0 Comments