Honours & Awards GK Questions Quiz-6

Honours & Awards GK Questions Quiz-6

Honours & Awards Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Honours & Awards for competitive examinations.

    101. Filmfare Award for Best Female Actor, 2011 was conferred on

    (1) Shilpa Shetty
    (2) Priyanka Chopra
    (3) Vidya Balan
    (4) Katrina Kaif
    Answer:
    101. (3) Vidya Balan
    Note : At the 62nd Jio Filmfare Awards 2017, Aamir Khan bagged the Best Actor Award for his performance in ‘Dangal’. Alia Bhatt was honoured with the Best Actress Award for her gritty portrayal of a Bihari migrant in ‘Udta Punjab’. In 2016 Dipika padukon got film fair award for piku.

    102. The first recipient of Bharat Ratna was

    (1) Jawaharlal Nehru
    (2) Govind Vallabh Pant
    (3) B. C. Roy
    (4) C. V. Raman
    Answer:
    102. (4) C Rajagopalachari, S Radha-krishnan and CV Raman were given Bharat Ratna in 1954.
    Jawaharlal Nehru — 1955 Govind Ballabh Pant — 1958 Dr. B C Roy — 1961

    103. Who was the recipient of the Dada Saheb Phalke Award for the year 2010 ?

    (1) A.R. Rahman
    (2) Javed Akhtar
    (3) K. Balachandar
    (4) V.K. Murthy
    Answer:
    103. (3) Legendary Cinematographer V K Murthy was conferred the 2008 Dada Saheb Phalke Award. Veteran producer and Guinness record holder Daggubati Ramanaidu was conferred the 2009 Dada Saheb Phalke Award on October 22, 2010. Director K Balachander was conferred the 2010 Dada
    Saheb Phalke Award. Soumitra Chatterjee was conferred the 2011 Dada Saheb Phalke Award on May 3,2012. 
    Note : 2016 Dadasaheb phalke award recipient is filmmaker Kasinathuni Viswanath who will be
    honoured at the 64th National Film Awards ceremony.

    104. In which year did Amartya Kumar Sen receive the Nobel Prize in Economics ?

    (1) 1998 
    (2) I995
    (3) 2000 
    (4) 1990
    Answer:
    104. (1) Prof. Amartya Sen was the recipient of the Nobel Prize for Economics for the year 1998, becoming the first Asian to receive this award. The Shantiniketan born economist is a pioneer in Welfare Economics.

    105. Who is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award (2011) ?

    (1) Gagan Narang
    (2) Saina Nehwal
    (3) Sachin Tendulkar
    (4) M.S. Dhoni
    Answer:
    105. (1) Double world record holder, rifle shooter Gagan Narang, loaded with the World championship bronze medal apart from a clutch of Commonwealth Games gold medals and the Asian Games silver, was awarded the Rajiv Gandhi Khel Ratna award on August 29,2011.
    Note : 2016 recipients of the Rajiv Gandhi Khel Ratna award are the badminton player P. V. Sindhu,
    gymnast Dipa Karmakar, sports shooter Jitu Rai, and wrestler Sakshi Malik.

    106. The first recipient of the Dada Saheb Phalke Award was

    (1) Mrs. Devika Rani
    (2) Mrs. Kanan Devi
    (3) B.N. Sarkar
    (4) Prithvi Raj Kapoor
    Answer:
    106. (1) Mrs. Devika Rani Roerich received the first Dada Sahab Phalke Award in 1969. Soumitra Chatterjee was conferred the Dada Saheb Phalke Award for 2011 on May 3, 2012. Pran will be
    conferred the Dada Saheb Phalke award for 2012 on May 3, 2013.

    107. Which of the following is not a recipient of the Dada Saheb Phalke Award ?

    (1) Prithvi Raj Kapoor
    (2) Mrs. Kanan Devi
    (3) Gemini Ganesan
    (4) Mrs. Devika Rani
    Answer:
    107. (3) Devika Rani was the first recipient of the Dada Saheb Phalke Award in 1969. Prithviraj Kapoor
    received this award in 1971 and Kannan Devi in 1976. Sivaji Ganesan received the award in 1996.

    108. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development - 2012 was awarded to :

    (1) Sunita Williams
    (2) Chanda Kochhar
    (3) Ellen Johnson Sirleaf
    (4) Tereza Fajksova
    Answer:
    108. (3) The Government of India has named President Ellen Johnson Sirleaf of Liberia as the recipient of the 2012 Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development on 19 November 2012 for serving as an example and an inspiration to many a woman in Africa and beyond.
    Note : Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2015 was awarded to the Office of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR).

    109. The WISE Prize-2012, also known as the “Nobel Prize for Education” was conferred by the WISE Summit in Doha on :

    (1) Dr. Madhav Chavan
    (2) Dr. Yash Pal
    (3) Dr. M.S. Swaminathan
    (4) Dr. APJ Abdul Kalam
    Answer:
    109. (1) The 2012 WISE Prize for Education was awarded to Dr. Madhav Chavan, a former chemistry lecturer who devised a simple formula to bring education and literacy to millions at minimum cost. Established by Her Highness Sheikha Moza bint Nasser, the WISE Prize for Education recognizes an individual or team of up to six people for an outstanding, world-class contribution to education.
    Note : Dr. Sakena Yacoobi Awarded the 2015 WISE Prize for Education.

    110. International Simon Bolivar Prize was recently awarded to Aung San Suu Kyi by the government of

    (1) Mauritius 
    (2) China
    (3) Venezuela 
    (4) Cuba
    Answer:
    110. (3) International Simón Bolívar Prize winners are selected by the unanimous decision a jury of seven “eminent persons” – five representing the regions of the world, one chosen by the Venezuelan authorities, and a representative of the director-general – from a list of candidates submitted by UNESCO member states and associate members.

    111. Who won the “Miss World” title for 2012?

    (1) Alexandria Mills
    (2) Vanya Mishra
    (3) Wenxia Yu
    (4) Ivian Sarcos
    Answer:
    111. (3) Miss China, Wenxia Yu won the title of Miss World 2012 while Miss Wales Sophie Elizabeth Moulds and Miss Australia Jessica Michelle Kahawaty came second and third respectively. Miss China had to compete with 116 candidates to win the crown. 
    Note : Miss World 2016- Puerto Rico’s Stephanie Del Valle.

    112. Who was the first Hindi writer to receive Jnanpith Award?

    (1) Mahadevi Verma
    (2) Sumitranandan Pant
    (3) Dr. Ramdhari Singh Dinkar
    (4) S.H. Vatsyayan
    Answer:
    112. (2) In 1968, Sumitranandan Pant received the Jnanpith Award for ‘Chidambara,’ becoming the first Hindi writer to have achieved this award. Pant was considered one of the major poets of the Chhayavaadi school of Hindi literature.

    113. Who was the first recipient of the Jnanpith Award ?

    (1) Dr. K.V. Puttappa
    (2) G. Sankara Kurup
    (3) Thakazhi Sivasankara Pillai
    (4) M.T. Vasudevan Nair
    Answer:
    113. (2) G. Sankara Kurup was the first winner of the Jnanpith Award, India’s highest literary award. He won the prize in 1965 for his collection of poems in Malayalam Odakkuzhal (The bamboo flute, 1950).

    114. Who won the Nobel Prize for Peace in 2012 ?

    (1) European Union
    (2) U.N. Intergovernmental Panel on Climate Change
    (3) International Atomic Energy Agency
    (4) Liu Xiaobo
    Answer:
    114. (1) The Nobel Peace Prize 2012 was awarded to European Union (EU) “for over six decades contributed to the advancement of peace and reconciliation, democracy and human rights in Europe”.
    Note : The Nobel Peace Prize 2016 was awarded to Juan Manuel Santos ”for his resolute efforts to
    bring the country’s more than 50-year-long civil war to an end”.

    115. Who won the Jnanpith Award for 2011?

    (1) Gopinath Mohanty
    (2) Sitakant Mahapatra
    (3) Sachidananda Routray
    (4) Pratibha Ray
    Answer:
    115. (4) Pratibha Ray is an Indian academic and writer who won the Jnanpith Award in 2011. She was the first woman to win the Moortidevi Award in 1991.
    Note : The most recent 52nd Jnanpith Award recipient of the award is Bengali poet and critic Shankha
    Ghosh who was awarded for the year 2016.

    116. Sugathakumari chosen for the award of the Saraswati Samman 2012 is an eminent poetess in____ .

    (1) Kannada 
    (2) Tamil
    (3) Telugu 
    (4) Malayalam
    Answer:
    116. (4) Sugathakumari is an established writer in Malayalam. She won the prestigious Saraswati
    Samman in 2012 for Manalezhuthu, being only the third Malayalam writer to do so.
    Note : The Saraswati Samman is an annual award for outstanding prose or poetry literary works in any
    22 Indian language listed in Schedule VIII of the Constitution of India. Eminent Konkani writer
    Mahabaleshwar Sail has been honoured with the Saraswati Samman 2016 for his novel Hawthan.

    117. Given below are pairs of the winners and the specific categories pertaining to the 14th International Indian Film Academy (IIFA) Awards. Which one of the pairs is wrongly matched ?

    (1) Best Actor in a negative role - Rishi Kapoor
    (2) Best Actor - Ranbir Kapoor
    (3) Best Female Actor - Vidya Balan
    (4) Best Film - Agneepath
    Answer:
    117. (4) Best Film - Agneepath, Barfi!, directed by Anurag Basu, won the award of Best Film at the 14th IIFA Awards. The film stars Ranbir Kapoor, Priyanka Chopra, and Ileana D’Cruz in the lead roles, Ranbir Kapoor won the award of Best Actor for this very film.

    118. Who was the first posthumous recipient of Bharat Ratna ?

    (1) B.R. Ambedkar
    (2) K. Kamraj
    (3) Lal Bahadur Shastri
    (4) M.G. Ramachandran
    Answer:
    118. (3) Lal Bahadur Shastri was the first person to have received the Bharat Ratna posthumously in 1966. Other posthumous recipients of the Bharat Ratna include: K. Kamaraj: 1976, M. G. Ramachandran: 1988, and B.R. Ambedkar: 1990.

    119. Dr. Ravuri Bharadwaj has been chosen for the Jnanpith Award, 2012 for his outstanding literary contribution in

    (1) Tamil 
    (2) Telugu
    (3) Kannada 
    (4) Malayalam
    Answer:
    119. (2) Telugu writer Ravuri Bharadwaja was, on 17 April 2013, selected for the prestigious Jnanpith Award 2012. He got the award for his contributions to Telugu Literature for over a period of six decades.
    Note : The most recent 52nd Jnanpith Award recipient of the award is Bengali poet and critic Shankha
    Ghosh who was awarded for the year 2016.

    120. Which prestigious award was given in 2013 to Aparajita Datta for her outstanding contribution for the conservation of hornbills?

    (1) Magsaysay Award
    (2) Right Livelihood Award
    (3) Whitley Award
    (4) Rajiv Gandhi Ecology Award
    Answer:
    120. (3) Dr. Aparajita Datta was honoured with the Whitley award, also known as Green Oscar, in London on 2 May 2013. She is the head of the program for conservation of the hornbills in dense tropical forests of Arunachal Pradesh.

    Post a Comment

    0 Comments