Honours & Awards GK Questions Quiz-7

Honours & Awards GK Questions Quiz-7

Honours & Awards Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Honours & Awards for competitive examinations.

    121. Among the following Nobel laureates, who was not a recipient of the Nobel Prize for Peace?

    (1) Sir Winston Churchill
    (2) Woodrow Wilson
    (3) Linus C. Pauling
    (4) Norman Ernest Borlaug
    Answer:
    121. (1) Winston Churchill received the Nobel Prize in Literature in 1953 for his numerous published works, especially his six-volume set The Second World War. Linus Carl Pauling was awarded the  Nobel Prize in Chemistry in 1954 and the Nobel Peace Prize in 1962,making him the only person to be awarded two unshared Nobel Prizes.

    122. BCCI named the “Indian Cricketer of the year 2011-12” to honour

    (1) Sunil Gavaskar
    (2) VVS Laxman
    (3) Virat Kohli
    (4) Yuvaraj
    Answer:
    122. (3) Virat Kohli won the ‘CEAT international cricketer of the year’ 2011-12 award in New Delhi in January 2013. Kohli pipped South African batsman Hashim Amla, Kumar Sangakkara of Sri Lanka, Australian captain Michael Clarke and Pakistani spinner Saeed Ajmal to get the award.
    Note : Ravichandran Ashwin has become the third India player and 12th player overall to win the
    prestigious Sir Garfield Sobers Trophy after being named as the ICC Cricketer of the Year 2016.

    123. BCCI conferred “Col. C. K. Naydu Lifetime Achievement Award” during 2012 to

    (1) Sachin Tendulkar
    (2) M.S.Dhoni
    (3) VVS Laxman
    (4) Sunil Gavaskar
    Answer:
    123. (4) The BCCI conferred the C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award on former India captain Sunil Gavaskar. The award comprises a trophy, citation and cheque for Rs.25 lakh.
    Note : Padmakar Shivalkar, Rajinder Goel got C K Nayudu Lifetime Achievement Award in 2017.

    124. Which football player has won the FIFA World Player Award (FIFA Ballon d’Or) for four years in a row?

    (1) Andres Iniesta
    (2) Christiano Ronaldo
    (3) Lionel Messi
    (4) Michel Platini
    Answer:
    124. (3) Lionel Messi won the FIFA Ballon d’Or award for the fourth time in a row in January 2013. Messi’s fourth award lifted him above three-time FIFA winners Zinedine Zidane of France and Brazil’s Ronaldo.

    125. Who was the first Indian woman winner of ‘Miss Universe’ award?

    (1) Reeta Faria
    (2) Aishwarya Rai
    (3) Lara Datta
    (4) Sushmita Sen
    Answer:
    125. (4) In 1994, Sushmita Sen won the Miss Universe title after winning the Miss India crown and became the first Indian woman ever to win the Miss Universe crown. The same year the runner-up of Miss India, Aishwariya Rai, won the Miss World title.

    126. Which of the following awards is instituted by the UNESCO?

    (1) Nehru Award for International Understanding
    (2) Kalinga Prize
    (3) Arjuna Award
    (4) Nobel Prize
    Answer:
    126. (2) The Kalinga Prize for the Popularization of Science is an award given by UNESCO for exceptional skill in presenting scientific ideas to lay people. It was created in 1952, following a donation from Biju Patnaik, Founder President of the Kalinga Foundation Trust in India. The Kalinga Prize is awarded during the Celebration of the World Science Day in odd years (2003, 2005, etc.) and in New Delhi, India, in even years. Under the terms of the Prize, the recipient receives twenty thousand dollars (20,000 USD) and a UNESCO Albert Einstein Silver Medal.

    127. C.K.Naidu Life time achievement award 2013 is given to

    (1) Kapil Dev
    (2) Imran Khan
    (3) Sunil Gavaskar
    (4) M.S. Dhoni
    Answer:
    127. (1) Former India captain Kapil Dev is the recipient of the Col. C.K. Nayudu Lifetime Achievement Award for 2013. Kapil, who led India to its first World Cup victory in 1983, is one of the greatest cricketers of all time. Sunil Gavaskar received the award in 2012. 
    Note : Padmakar Shivalkar, Rajinder Goel got C K Nayudu Lifetime Achievement Award in 2017.

    128. The film which won the Audience Award at the Locarno Film Festival in Switzerland is

    (1) Nayak 
    (2) Lagaan
    (3) Yaadein 
    (4) Dil Chahta Hai
    Answer:
    128. (2) Lagaan won the Audience Award at the Locarno International Film Festival. It was nominated for Best Foreign Language Film at the 74th Academy Awards also. This film was directed by Ashutosh Gowarikar.

    129. Sir C. V. Raman was awarded Nobel Prize for his work on:

    (1) Light Scattering
    (2)Radio activity
    (3)Cryogenics
    (4)Sonometer
    Answer:
    129. (1) Sir C. V. Raman was an Indian physicist whose ground breaking work in the field of light scattering earned him the 1930 Nobel Prize for Physics. He discovered that, when light traverses a transparent material, some of the deflected light changes in wavelength. This phenomenon is now called Raman scattering.

    130. “Krishi Karman Award” 2012-13 for all time record in food grain production was given to :

    (1) Madhya Pradesh
    (2) Haryana
    (3) Tamil Nadu
    (4) Odisha
    Answer:
    130. (4) The President of India, Pranab Mukherjee, presented Krishi Karman Awards for the year 2012-13 on 10 February 2014. Odisha got the award for alltime Record in Foodgrain production. Uttar Pradesh, West Bengal, Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram and Tripura got commendation prizes for total food grain production.
    Note : Recently, The Central government has chosen Tamil Nadu for the Krishi Karman award for the State’s record performance in the production of food grains during 2015-16. Tamil Nadu had produced 130 lakh tonnes that year, which was the highest in the last five years.

    131. United Nations’ appreciation for better management of cyclone, Phalin was awarded in 2014 to the government of

    (1) West Bengal
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Andaman & Nicobar
    (4) Odisha
    Answer:
    131. (4) The United Nations, in December 2013, honoured Odisha Chief Minister Naveen Patnaik for successful management of cyclone Phailin. India (Odisha), thus, became the first country in South East Asia to be felicitated for disaster management by the UN.

    132. Which Indian University bagged Best Research Award at 100th Indian Science Congress?

    (1) University of Delhi
    (2) University of Kashmir
    (3) University of Mumbai
    (4) University of Sikkim
    Answer:
    132. (2) The Department of Earth Sciences, University of Kashmir, was awarded the Best Research award in Earth Sciences at the Centenary year of Indian Science Congress held at the Calcutta University from 3-7 January, 2013.
    Note : Indian Science Congress Association (ISCA) is a premier scientific organization of India with headquarters at Kolkata, West Bengal. The 104th Indian Science Congress was held at Sri Venkateswara University (SVU) Trupati. The next session of the conference would be held in Bhubaneshwar in 2018.

    133. Who won the Top Ranker’s Entrepreneurial Path Breaker Award 2013 ?

    (1) Prof D K Bandyopadhyay
    (2) Ajay Shankar
    (3) B Prasada Rao
    (4) Pratip Chaudhuri
    Answer:
    133. (3) B. Prasada Rao, CMD, BHEL was conferred the
    Top Rankers Entrepreneurial Path Breaker Award
    2013. He received the award from the National Manufacturing Competitiveness Council.
    Note : Michelle Guymon and Margie Quin got the 2016
    Pathbreaker Award.

    134. Which of the following is India’s highest honour in the field of literature ?

    (1) Saraswati Samman
    (2) Vyas Samman
    (3) Kalidas Samman
    (4) Jnanpith Award
    Answer:
    134. (4) The Jnanpith Award is India’s highest honour in the field of literature. Along with the Sahitya Akademi Fellowship, it is one of the two most prestigious literary honours in the country. The award was instituted in 1961.

    135. Golden Globe Awards are associated with

    (1) Social work
    (2) Journalism
    (3) Peace initiative
    (4) Films
    Answer:
    135. (4) The Golden Globe Award is an American accolade bestowed by the 93 members of the Hollywood Foreign Press Association (HFPA) recognizing excellence in film and television, both domestic and foreign. It was first awarded in 1944.

    136. The Nobel Peace Prize is awarded in which city ?

    (1) Brussels 
    (2) Geneva
    (3) Oslo 
    (4) Stockhlm
    Answer:
    136. (3) The Nobel Peace Prize is awarded in Oslo, Norway. The Nobel Prizes in Physics, Chemistry, Physiology or Medicine and Literature and the Prize in Economic Sciences are awarded in Stockholm, Sweden.

    137. Who was the first recipient of ‘Mahathir Award’ for Global Peace in August 2013 ?

    (1) Malala Yousafzai
    (2) John Boehner
    (3) Howard Stern
    (4) Nelson Mandela
    Answer:
    137. (4) The inaugural Mahathir Award for Global Peace was awarded to former South African President Nelson Mandela in Kuala Lumpur on 28 August, 2014. Current South African President Jacob Zuma accepted the award on behalf of Mandela.

    138. In August 2013, who won the International Children’s Peace Prize ?

    (1) Malala Yousafzai
    (2) Angela Merkel
    (3) A.P.J. Abdul Kalam
    (4) Silvio Berlusconi
    Answer:
    138. (1) Pakistani teenager Malala Yousafzai, an outspoken proponent of girls’ education who survived a Taliban assassination attempt, was presented with the International Children’s Peace Prize in The Hague, Netherlands.
    Note : The International Children’s Peace Prize is awarded annually to a child who has made a significant contribution to advocating children’s rights and improving the situation of vulnerable children such as orphans, child labourers and children with HIV/ AIDS. Kehkashan Basu, UAE-based Indian teen, wins Children’s Peace Prize in 2016.

    139. Who had been selected for the Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2013 ?

    (1) Amjad Ali Khan
    (2) Gautam Ghosh
    (3) Aashish Khan
    (4) Muzaffar Ali
    Answer:
    139. (1) Sarod maestro Amjad Ali Khan was chosen for the 21st Rajiv Gandhi National Sadhbhavna Award (2013) for his contribution towards promotion of communal harmony and peace. The award was conferred on him on 20 August, 2013, the birth anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi.
    Note : In 2016 Rajiv Gandhi National Sadbhavana award is presented to shubha mudgal (singer).

    140. Who had been selected for the Tagore Award for Cultural Harmony in 2013 ?

    (1) Kiran Bedi
    (2) Chetan Anand
    (3) Zubin Mehta
    (4) Anita Desai
    Answer:
    140. (3) President Pranab Mukherjee, on 6 September 2013, conferred the Tagore Award for Cultural Harmony on Zubin Mehta. Zubin Mehta is a conductor of western classical music.
    Note : 5th Rabindranath Tagore Award (2016) Winners was Rajdeep Chowdhury, Chinsurah, West Bengal. 

    Post a Comment

    0 Comments