Honours & Awards GK Questions Quiz-8

Honours & Awards GK Questions Quiz-8

Honours & Awards Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Honours & Awards for competitive examinations.

    141. Tagore Award for Cultural Harmony 2013 has been given to

    (1) Zubin Mehta
    (2) Narendra Kohli
    (3) Shalini Singh
    (4) Arvind Aadiga
    Answer:
    141. (1) Music conductor Zubin Mehta, on 6 September 2013, received the Tagore Award For Cultural Harmony for the year 2013 in recognition of his outstanding contribution to cultural harmony. President Pranab Mukherjee conferred the award to him in New Delhi.
    Note : 5th Rabindranath Tagore Award (2016) Winners was Rajdeep Chowdhury, Chinsurah, West Bengal.

    142. Winner of the Indira Gandhi Peace Prize 2013 is

    (1) Ela Bhatt
    (2) Angela Merkel
    (3) Lydia Davis
    (4) Christina Legarde
    Answer:
    142. (2) German Chancellor Angela Merkel was awarded the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development, 2013 for steering Germany, Europe and world economy through exemplary leadership during the financial crisis. The award is given by the "Indira Gandhi Memorial Trust".
    Note : Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2015 was awarded to the Office of the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR).

    143. Moortidevi Award is given annually in which of the following fields ?

    (1) Literature 
    (2) Films
    (3) Journalism 
    (4) Music
    Answer:
    143. (1) The Moortidevi Award is an annual literary award in India presented by the Bharatiya Jnanpith organization for a work which emphasizes Indian philosophy and culture. The prize includes an amount of Rupees Four Lakh, a plaque, a statue of Saraswati, and a shawl.

    144. Nobel Prizes are distributed annually at

    (1) Manila 
    (2) Stockholm
    (3) Geneva 
    (4) New York
    Answer:
    144. (2) The Noble Peace Prize is awarded in Oslo, Norway, while the other prizes (Physics, Chemistry, Physiology or Medicine, Literature, Economics) are awarded in Stockholm, Sweden. The will of the Swedish inventor Alfred Nobel established the prizes in 1895.

    145. The 28th Annual Lata Mangeshkar Samman Alankaran 2013 was conferred to

    (1) Sonu Nigam 
    (2) Kailash Kher
    (3) Hariharan 
    (4) A.R. Rahman
    Answer:
    145. (3) The Madhya Pradesh government, in May 2013, conferred the 28th Annual Lata Mangeshkar Samman Alankaran 2013 on famous playback singer Hariharan. Instituted in 1984, the award is conferred upon to a music composer and singer alternately.

    146. The Oscar Award was won 36 times by

    (1) Charlie Chaplin
    (2) Alfred Hitchcock
    (3) Walt Disney
    (4) Akiro Kurosawa
    Answer:
    146. (*) The question is wrong. No one has ever won 36 Oscar Awards. Walt Disney (1901–66) won or received a total of twenty-six Academy Awards, and holds the record for most Academy Awards in history. He won a total of twenty-two competitive Academy Awards from a total of fifty-nine nominations. He holds the records for most wins and most nominations for an individual in history.

    147. Grammy Award is given in the field of

    (1) Acting 
    (2) Music
    (3) Singing 
    (4) Boxing
    Answer:
    147. (2) The Grammy Award is an accolade by the National Academy of Recording Arts and Sciences (NARAS) of the United States to recognize outstanding achievement in the music industry. The first Grammy Awards ceremony was held on May 4, 1959.

    148. The first woman to get the Bharat Ratna Award is

    (1) Mother Teresa
    (2) Indira Gandhi
    (3) Lata Mangeshkar
    (4) Sarojini Naidu
    Answer:
    148. (2) Indira Gandhi became the first woman to receive the Bharat Ratna in 1971. She served as the Prime Minister of India from 1966 to 1977 and then again from 1980 until her assassination in 1984. Instituted in 1954, the Bharat Ratna is the highest civilian award of India.

    149. Rajiv Gandhi Khel Ratna award for 2012-13 was awarded to

    (1) Sachin Tendulkar
    (2) Sania Mirza
    (3) Major RVS Rathore
    (4) Ronjan Sodhi
    Answer:
    149. (4) Double trap shooter Ronjan Sodhi was conferred India’s highest sporting honour - the 2012-13 Rajiv Gandhi Khel Ratna—in September 2013. Sodhi became the seventh shooter to get the top sports award instituted in 1991.
    Note : Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2016 awarded to Olympic medalists P.V. Sindhu and Sakshi Malik; ace gymnast Dipa Karmakar, who lost a medal by a whisker, and shooter Jitu Rai. This is for the first time the nation’s highest sporting award has been conferred on four athletes.

    150. Who was awarded the first Rajiv Gandhi National Sabhavana Award ?

    (1) J.R.D Tata
    (2) Mother Teresa
    (3) Morarji Desai
    (4) None of these
    Answer:
    150. (2) The first Rajiv Gandhi National Sadbhavna award was conferred on Mother Teresa in 1992. The award was instituted by All India Congress Committee of the Indian National Congress Party in 1992 to commemorate the lasting contribution made by the former Prime Minister Rajiv Gandhi. It is given on August 20, the birth anniversary of Rajiv Gandhi.

    151. The first foreigner to receive Bharat Ratna Award was

    (1) Khan Abdul Gaffar Khan
    (2) Nelson Mandela
    (3) Dalai Lama
    (4) Annie Besant
    Answer:
    151. (1) Though usually conferred on Indian citizens, the Bharat Ratna has been awarded to one naturalised citizen, Mother Teresa in 1980, and to two non-Indians, Pakistan national Khan Abdul Ghaffar Khan in 1987 and former South African President Nelson Mandela in 1990.

    152. The award given for outstanding performance in sports is

    (1) Dronacharya Award
    (2) Bharat Ratna
    (3) Padma Shri Award
    (4) Arjuna Award
    Answer:
    152. (4) The Arjuna Awards are given by the Ministry of Youth Affairs and Sports, government of India, to recognize outstanding achievement in National sports. Instituted in 1961, the award carries a cash prize of Rs. 500,000, a bronze statuette of Arjuna and a scroll.

    153. In which year did Dada Saheb Phalke produce the first feature film ?

    (1) 1911 
    (2) 1913
    (3) 1910 
    (4) 1912
    Answer:
    153. (2) Dada Saheb Phalke produce Raja Harishchandra in 1913, now known as India’s first full-length feature. It was his debut film. He was an Indian producer-director-screenwriter, known as the Father of Indian cinema. He made 95 movies and 26 short films in his career spanning 19 years, till 1937.

    154. India’s first Nobel Prize was given for :

    (1) Literature 
    (2) Chemistry
    (3) Medicine 
    (4) Physics
    Answer:
    154. (1) Rabindranath Tagore was the first Indian citizen to be awarded Nobel Prize in 1913. He won the award in literature. Author of Gitanjali and its “profoundly sensitive, fresh and beautiful verse”, he became the first non-European to win the Nobel Prize in Literature.

    155. man Booker Prize for 2014 is awarded to :

    (1) Amrita Pritam
    (2) Shashi Tharoor
    (3) Lech Walesa
    (4) Richard Flanagan
    Answer:
    155. (4) Australian author Richard Flanagan won the 2014 Man Booker Prize for his book ‘The Narrow Road to the Deep North.’ The book tells the story of Dorrigo Evans, an Australian doctor haunted by a wartime love affair with his uncle’s wife. Post war, he finds his growing celebrity as a war hero at odds with his sense of his own failings and guilt.
    Note : The Sellout by Paul Beatty is named winner of the 2016 Man Booker Prize for Fiction.

    156. Nobel Peace Prize for 2014 has been awarded to

    (1) Malala Yusufzai (Pakistan)
    (2) Kailash Satyarthi (India)
    (3) Both Malala Yusufzai (Pakistan) and Kailash Satyarthi (India)
    (4) Neither Malala Yusufzai (Pakistan) nor Kailash Satyarthi (India)
    Answer:
    156. (3) The 2014 Nobel Peace Prize was shared, in two equal parts, between Kailash Satyarthi (India) and Malala Yousafzai (Pakistan) “for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education”.
    Note : The Nobel Peace Prize 2016 was awarded to Juan Manuel Santos ”for his resolute efforts to
    bring the country’s more than 50-year-long civil war to an end”.

    157. Who was the recipient of the Dada Saheb Phalke Award for 2014 ?

    (1) Shashi Kapoor
    (2) Shakti Kapoor
    (3) Shashikant Kapoor
    (4) Shekhar Kapoor
    Answer:
    157. (1) Veteran actor Shashi Kapoor was, in March 2015, honoured with Dada Saheb Phalke award 2014, India’s highest honour in cinema. He is the 46th winner of the honour. In 2011, he was honoured with the Padma Bhushan; he is also a proud recipient of three National Film Awards.
    Note : 2016 Dadasaheb phalke award recipient is filmmaker Kasinathuni Viswanath who will be
    honoured at the 64th National Film Awards ceremony.

    158. How many Nobel Prize awards are awarded each year?

    (1) 10 
    (2) 6
    (3) 5 
    (4) 8
    Answer:
    158. (2) The Nobel Prize is given every year in the six fields of literature, medicine, physics, chemistry,
    peace, and economics. The will of the Swedish inventor Alfred Nobel established the prizes in 1895.
    The prizes in five fields except economics were first awarded in 1901. The Nobel Memorial Prize in Economic Sciences was established by Sweden’s central bank in 1968.

    159. Eddie Redmayne, won the Oscar (2015) for Best Actor for which film?

    (1) None of the options
    (2) Birdman
    (3) The Theory of Everything
    (4) Still Alice
    Answer:
    159. (3) English actor Eddie Redmayne won the 2015 Academy Award for Best Actor for his performance as Stephen Hawking in ‘The Theory of Everything’. The Theory of Everything is a 2014 British biographical romantic drama film directed by James Marsh and adapted from the memoir ‘Travelling to Infinity: My Life with Stephen’ by Jane Wilde Hawking, the ex-wife of theoretical physicist Stephen.
    Note : As of the 2017 ceremony, Casey Affleck is the most recent winner in Best Actor category for his role as Lee Chandler in Manchester by the Sea.

    160. The Indian, who won the Grammy Award 2015 in the new age album category is

    (1) Singer Kavita Krishnamurthy
    (2) Author Neela Vaswani
    (3) Musician Ricky Kej
    (4) Musician A.R. Rehman
    Answer:
    160. (3) India-based Ricky Kej’s collaborated album ‘Winds Of Samsara’ won the Best New Age Album trophy at the 57th Annual Grammy Awards in Los Angeles in February 2015. Another Indian artist Neela Vaswani won the trophy in the Best Children’s Album category for ‘I Am Malala: How One Girl Stood Up For Education and Changed The World (Malala Yousafzai).’
    Note : In 2017, Tabla wizard Sandeep Das won the Grammy for Best Global Music at the Grammy
    awards. He along with his group the Silk Road Ensemble made India proud.

    Post a Comment

    0 Comments