Honours & Awards GK Questions Quiz-9

Honours & Awards GK Questions Quiz-9

Honours & Awards Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Honours & Awards for competitive examinations.

    161. India born Vijai Sheshadri won prestigious ‘2014 Pulitzer Prize’ in which of the following categories ?

    (1) Music 
    (2) Poetry
    (3) Drama 
    (4) Journalism
    Answer:
    161. (2) India-born poet Vijay Seshadri, on 14 April 2014, won the prestigious 2014 Pulitzer Prize in the poetry category for his collection of poems "3 Sections." The 98th annual Pulitzer Prizes in Journalism, Letters, Drama and Music were announced by Columbia University. Mr Seshadri is a Columbia University alum.

    162. The first Nobel Prize in Economics was awarded to:

    (1) Stiglitz
    (2) Paul A Samuelson
    (3) Amartya Sen
    (4) Jan Tinbergan and Ragnar Frisch
    Answer:
    162. (4) The first Nobel Memorial Prize in Economic Sciences was given in 1969 to Ragnar Frisch (Norway) and Jan Tinbergen (The Netherlands) for “having developed and applied dynamic models for the analysis of economic processes.” The award, officially known as The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, is awarded annually by the Royal Swedish Academy of Sciences.

    163. The Nobel Peace Prize for 2014 has been awarded to:

    (1) Barack Obama
    (2) Kailash Satyarthi
    (3) Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai
    (4) Kailash Satyarthi and Tawakkul Karman
    Answer:
    163. (3) The 2014 Nobel Peace Prize was shared, in two equal parts, between Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai “for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education”. Satyarthi became the seventh person from India to win a Nobel Prize, while Yousafzai, the second Nobel Prize winner from Pakistan. 
    Note : The Nobel Peace Prize 2016 was awarded to Juan Manuel Santos ”for his resolute efforts to
    bring the country’s more than 50-year-long civil war to an end”.

    164. Pawel Pawlikowski’s film ‘Ida’ won the Best Foreign Language Film Award at the 87th Academy Awards in 2015. This film is from which country?

    (1) Poland 
    (2) Canada
    (3) South Africa 
    (4) Argentina
    Answer:
    164. (1) Ida is a 2013 Polish drama film that is set in Poland in 1962. It is about a young woman on the verge of taking vows as a Catholic nun. Ida won the 2015 Academy Award for Best Foreign Language Film, becoming the first Polish film to do so.
    Note : Asghar Farhadi‘s The Salesman won the Best Foreign Language Film Oscar as director Farhadi did not attend the ceremony in political protest. This film is from Iran.

    165. Who won the prestigious Gujar Mal Modi Award for Innovative Science and Technology for the year 2015?

    (1) Prof. Mustansir Barma
    (2) G.M. Reddy
    (3) Vivekanand Kain
    (4) Amalendu Krishna
    Answer:
    165. (1) Prof. Mustansir Barma, on 14 August 2015, won the prestigious Gujar Mal Modi Award for Innovative Science and Technology for the year 2015. Barma, a distinguished Professor and former Director of Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai, has made immense contribution in the field of Statistical Physics in India.
    Note : In 2016 it was presented to Mr. A.S. Kiran Kumar for his contribution in space technology.

    166. How many Nobel Prize Awards are awarded each year?

    (1) 5 
    (2) 7
    (3) 4 
    (4) 6
    Answer:
    166. (4) The Nobel Prizes are given every year for outstanding contributions in six fields of chemistry, economics, literature, peace, physics, or physiology or medicine. The prizes in Chemistry, Literature, Peace, Physics, and Physiology or Medicine were first awarded in 1901. The related Nobel Memorial Prize in Economic Sciences was established in 1968.

    167. Which pair of the following Indians has been selected for grant of Ramon Magasaysay Award 2016 ?

    (1) Bezwada Wilson and T.M. Krishna
    (2) T.M. Krishna and Arvind Adiga
    (3) Arvind Adiga and Bezwada Wilson
    (4) T.M. Krishna and Satish Gujral
    Answer:
    167. (1) Acclaimed Carnatic musician TM Krishna and social activist Bezwada Wilson were the two Indians among the six winners of 2016 Ramon Magsaysay award that were announced in July 2016. Other winners were Conchita Carpio-Morales from Philippines, Dompet Dhuafa from Indonesia, Japan Overseas Cooperation Volunteers and Vientiane Rescue from Laos.

    168. Name the physicist awarded Nobel prize for Quantum Theory in 1918.

    (1) Max Puluak 
    (2) Niels Bohr
    (3) Max Planck 
    (4) Burry
    Answer:
    168. (3) The Nobel Prize in Physics 1918 was awarded to Max Planck, professor at Berlin University,in recognition of his epoch-making investigations into the quantum theory. This theory revolutionized mankind’s understanding of atomic and subatomic processes, just as Albert Einstein’s theory of relativity revolutionized the understanding of space and time.

    169. The Dadasaheb Phalke Award has recently been awarded to:

    (1) Amitabh Bachchan
    (2) Shashi Kapoor
    (3) Shammi Kapoor
    (4) Manoj Kumar
    Answer:
    169. (4) The most recent recipient of the Dadasaheb Phalke Award is actor Manoj Kumar who was honoured at the 63rd National Film Awards ceremony in May 2016. He was conferred with the 47th Dadasaheb Phalke Award. Dadasaheb Phalke Award is India’s highest award in cinema.

    170. The movie that bagged the maximum number of Oscars in 2016 is:

    (1) Mad Max 
    (2)Inside out
    (3) The Revenant 
    (4) Son of Saul
    Answer:
    170. (1) Mad Max: Fury Road, a 2015 action film directed and produced by George Miller, had 10 nominations at the 88th Academy Awards (Oscar Awards 2016) and took home the most awards with 6 Oscar wins. It won the Oscar awards for Best Costume Design, Best Production Design, Best Makeup and Hairstyling, Best Film Editing, Best Sound Editing, and Best Sound Mixing.
    Note : “La La Land”, bagged maximum six awards. For Director, Actress, Production Design, Cinematography, Original Score, Original Song.

    171. The 2016 Oscar for Best Actor winner is:

    (1) Brie Larson
    (2) Leonardo DiCaprio
    (3) Pierce Brosnan
    (4) Alejandro G Inarritu
    Answer:
    171. (2) Leonardo DiCaprio won the Best Actor award at the 88th Academy Awards for the movie, ‘The Revenant.’ It was his first Academy award. The Revenant is a 2015 American epic survival Western film directed, co-produced and co-written by Alejandro G. Iñárritu.

    172. Who is the recipient of Man Booker International Prize 2016 for the novel ‘The Vegetarian’?

    (1) Orhan Pamuk
    (2) Han Kang
    (3) Elena Ferrante
    (4) Tonkin
    Answer:
    172. (2) The Vegetarian by Han Kang was, on 16 May 2016, announced as the winner of the 2016 Man Booker International Prize. The novel was translated by Deborah Smith and published by Portobello Books. Han Kangis a South Korean author.

    173. Who was appointed by the Union Sports Ministry of the Government of India as the head of the selection committee for Arjuna award so as to pick the eminent athletes for year’s award(2015)?

    (1) Justice Deepak Verma
    (2) Justice V. K. Bali
    (3) Justice Ranjana P Desai
    (4) Justice A. K. Patnaik
    Answer:
    173. (2) Two successive years of controversies in the Arjuna award forced the Union sports ministry to appoint V.K. Bali, former Chief Justice of Kerala High Court, as the head of the selection committee in July 2015. Recommendations made by the earlier panels headed by Michael Ferreira (2013) and Kapil Dev (2014) led to intense lobbying amongst rival athletes.

    174. Who among the following film makers has won the Best Documentary Producer award of the Madrid International Film Festival in July 2015?

    (1) Arun Chadha
    (2) Debalina Majumdar
    (3) Gopal Menon
    (4) Benoy Behl
    Answer:
    174. (4) Indian Roots of Tibetan Buddhism, a 2014 documentary by Indian film-maker and conservator Benoy K. Behl, won the Best Documentary Producer Award at the Madrid International Film Festival in July 2015. Bhel shot the documentary for XPD Division of the Ministry of External Affairs, India.

    175. In which year did the movie ‘The Lord of the Rings: The Return of the King’ won the Oscar awards for the best movie with a clean sweep?

    (1) 2004 
    (2) 2003
    (3) 2002 
    (4) 2005
    Answer:
    175. (1) The Lord of the Rings: The Return of the King is a 2003 epic high fantasy adventure film directed by Peter Jackson. It won all 11 Academy Awards at the 76th Academy Awards ceremony at the Kodak Theatre in Hollywood, Los Angeles, on 29 February 2004.

    176. Who among the following Indians is one who has been selected on July 27, for the Ramon Magsaysay Award, 2016?

    (1) Bezwada Wilson
    (2) Kailash Satyarthi
    (3) Kiran Bedi
    (4) Mahasweta Devi
    Answer:
    176. (1) Bezwada Wilson, a renowned campaigner against manual scavenging, and Carnatic singer T.M. Krishna from Chennai were, on 27 July 2016, named for the prestigious Magsaysay Award. Other winners are Conchita Carpio-Morales from Philippines, Dompet Dhuafa from Indonesia, Japan Overseas Cooperation Volunteers and Vientiane Rescue from Laos.

    177. In which field is B.C. Roy Award given ?

    (1) Music 
    (2) Journalism
    (3) Medicine 
    (4) Environment
    Answer:
    177. (3) B.C. Roy Award is given in the field of medicine. It was instituted in 1976 in memory of B. C. Roy by Medical Council of India. It is presented by President of India in New Delhi on July 1, National Doctors’ Day.

    178. Which is the highest gallantry Award in India ?

    (1) Vir Chakra
    (2) Param Vishist Seva Medal
    (3) Kirti Chakra
    (4) Param Vir Chakra
    Answer:
    178. (4) The Param Vir Chakra (PVC) is India’s highest gallantry awardthat is awarded for the most conspicuous bravery or some daring or prominent act of valour or self-sacrifice in the presence of the enemy on land, sea or air. Established on 26 January 1950, it is similar to the Medal of Honor in the United States and the Victoria Cross in the United Kingdom.

    179. In which field is Pulitzer Prize awarded for outstanding work ?

    (1) Environment Study
    (2) Science and Technology
    (3) Literature and Journalism
    (4) International Understanding
    Answer:
    179. (3) The Pulitzer Prizeis an award for achievements in
    newspaper, magazine and online journalism, literature, and musical composition in the United States.
    It was established in 1917 by provisions in the will of American (Hungarian-born) Joseph Pulitzer. The award is administered by Columbia University, New York.

    180. The Sahitya Akademi Awards are given for best writings in how many Indian languages ?

    (1) 12 
    (2) 15
    (3) 20 
    (4) 24
    Answer:
    180. (4) Sahitya Akademi Award is a literary honor in India which Sahitya Akademi, India’s National Academy of Letters, annually confers on writers of the most outstanding books of literary merit published in any of the 24 major Indian languages recognised by the Sahitya Akademi, New Delhi. Established in 1954, the award comprises a plaque and a cash prize of Rs. 100,000.

    Post a Comment

    0 Comments