Important Days GK Quiz-1

Important Days GK Quiz-1

Important days Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Important days for competitive examinations.

    1. How many months of a year, according to the Gregorian calendar, have been named after Roman emperors ?

    (1) 0 
    (2) 1
    (3) 2 
    (4) 3
    Answer:
    1. (3) The Romans named months after Julius Caesar and Augustus, renaming Quintilis as “Iulius” (July) in 44 BC and Sextilis as “Augustus” (August) in 8 BC. Quintilis was renamed to honour Caesar because it was the month of his birth. According to a senatus consultum quoted by Macrobius, Sextilis was renamed to honour Augustus because several of the most significant events in his rise to power, culminating in the fall of Alexandria, occurred in that month.

    2. World Environment Day falls on

    (1) June 5th
    (2) October 2nd
    (3) November 10th
    (4) November 19th
    Answer:
    2. (1) World Environment Day (‘WED’) is celebrated every year on 5th June to raise global awareness of the need to take positive environmental action. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP). It was the day that United Nations Conference on the Human Environment began. The United Nations Conference on the Human Environment was from 5–16 June 1972. It was established by the United Nations General Assembly in 1972. The first World Environment Day was in 1973.


    3. National Science Day is celebrated every year on

    (1) February 20
    (2) February 25
    (3) April 5
    (4) February 28
    Answer:
    3. (4) National Science Day is celebrated in India on February 28 each year to mark the discovery of the
    Raman effect by Indian physicist Sir Chandrasekhar Venkata Raman on 28 February 1928. For his
    discovery, Raman was awarded the Nobel Prize in Physics in 1930. In 1986, the National Council for
    Science and Technology Communication (NCSTC) asked the Government of India to designate February 28 as National Science Day. The event is now celebrated all over the country in schools, colleges, universities and other academic, scientific, technical, medical and research institutions. On the occasion of the first NSD (National Science Day) on 28 February 1987, the NCSTC announced institution of the National Science Popularization awards for recognizing outstanding efforts in the area of science communication and popularization.


    4. World Health Day is observed on

    (1) June 5 
    (2) April 7
    (3) June 7 
    (4) July 11
    Answer:
    4. (2) World Health Day is celebrated every year on 7 April, under the sponsorship of the World Health
    Organization (WHO). In 1948, the World Health Organization held the First World Health Assembly.
    The Assembly decided to celebrate 7 April of each year, with effect from 1950, as the World Health Day. The World Health Day is held to mark WHO’s founding, and is seen as an opportunity by the organization to draw worldwide attention to a subject of major importance to global health each year.

    5. In a tribute to Mahatma Gandhi’s philosophy of brotherhood and peace, the UN General Assembly declared his birth anniversary, October 2, as the

    (1) International Day of Non-Violence
    (2) International Day of Cooperation
    (3) International Day of Peace and Cooperation
    (4) International Day of Peace and Non-Violence
    Answer:
    5. (1) The International Day of Non-Violence is observed on 2 October, the birthday of Mohandas Gandhi. On 15 June, 2007 the United Nations General Assembly voted to establish 2 October as the International Day of Non-Violence. The resolution by the General Assembly asks all members of the UN system to commemorate 2 October in “an appropriate manner and disseminate the message of non-violence, including through education and public awareness.”

    6. The world Health Day is observed on

    (1) April 7th 
    (2) April 9th
    (3) April 18th 
    (4) April 20th
    Answer:
    6. (1) World Health Day is celebrated every year on 7 April, under the sponsorship of the World Health
    Organization (WHO). In 1948, the World Health Organization held the First World Health Assembly.
    The Assembly decided to celebrate 7 April of each year, with effect from 1950, as the World Health Day.

    7. ‘Consumer day’ is celebrated every year on

    (1) 1 April 
    (2) 23 October
    (3) 15 March 
    (4) 5 December
    Answer:
    7. (3) On 15 March, 1962, President John F Kennedy gave an address to the US congress in which he
    formally addressed the issue of consumer rights. He was the first world leader to do so, and the consumer movement now marks 15 March every year as a means of raising global awareness about consumer rights. However, in India December 24 is celebrated as the National Consumer Day since the Consumer Protection Act, 1986 was enacted on this day.

    8. March 8th is observed as

    (1 World Environment day 
    (2)Heritage day
    (3) International Women’s day
    (4) Youth day
    Answer:
    8. (3) The International Women’s Day (IWD), originally called International Working Women’s Day, is marked on March 8 every year. In the West, International Women’s Day was first observed as a popular event after 1977 when the United Nations General Assembly invited member states to proclaim March 8 as the UN Day for women’s rights and world peace.

    9. ‘National Integration’ Day is observed on

    (1) January 30 
    (2) May 21
    (3) October 30 
    (4) None of these
    Answer:
    9. (4) The National Integration Day is celebrated on November 19 which is the birthday of former Indian Prime Minister Indira Gandhi. The aim of National Integration Day is to bring unity, peace, and spreading of love and brotherhood among fellow Indians. The weeklong National Integration Day celebration ends with Flag Day.

    10. ‘World AIDS Day’ is observed on

    (1)1st January
    (2)1st April
    (3)1st September
    (4)1st December
    Answer:
    10. (4) World AIDS Day, observed on 1 December every year, is dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection. World AIDS Day was first conceived in August 1987 by James W. Bunn and Thomas Netter, two public information officers for the Global Programme on AIDS at the (World Health Organization) in Geneva, Switzerland.

    11. ‘Consumer Day’ is celebrated every year on

    (1) 1st April 
    (2) 23rd April
    (3) 15th March 
    (4) 5th December
    Answer:
    11. (3) On 15 March, 1962, President John F Kennedy gave an address to the US congress in which he
    formally addressed the issue of consumer rights. He was the first world leader to do so, and the consumer movement now marks 15 March every year as a means of raising global awareness about consumer rights.

    12. Which day is the International Human Rights Day ?

    (1) December 10th
    (2) October 24th
    (3) November 25th
    (4) None of the above
    Answer:
    12. (1) Human Rights Day is celebrated annually across the world on 10 December. The date was chosen to honor the United Nations General Assembly’s adoption and proclamation, on 10 December, 1948, of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR), the first global enunciation of human rights and one of the first major achievements of the new United Nations.

    13. Teachers Day is observed every year on

    (1) 5th September
    (2) 15th September
    (3) 20th September
    (4) 25th September
    Answer:
    13. (1) In India, Teacher’s Day is celebrated on the birth date, (5 September), of the second President of India, academic philosopher Dr. Sarvepalli Radhakrishnan. It is considered a “celebration” day, where teachers and students report to school as usual but the usual activities and classes are replaced by activities of celebration, thanks and remembrance.

    14. The World Day to Combat Desertification is observed every, year on :

    (1) 4th May 
    (2) 17th June
    (3) 14th August 
    (4) 3rd October
    Answer:
    14. (2) The United Nations’ World Day to Combat Desertification and Drought is annually observed on
    June 17 to highlight the urgent need to curb the desertification process. It also aims to strengthen the
    visibility of the drylands issue on the international environmental agenda.

    15. The World Environment Day observed on

    (1) 15th June 
    (2) 5th June
    (3) 10th October 
    (4) 8th March
    Answer:
    15. (2) World Environment Day (‘WED’) is celebrated every year on 5th June to raise global awareness of the need to take positive environmental action. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP). It was the day that United Nations Conference on the Human Environment began.

    Post a Comment

    0 Comments