Important Days GK Quiz-2

Important Days GK Quiz-2

Important days Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Important days for competitive examinations.

    16. ‘National Youth Day’ is marked on :

    (1) January 15 
    (2) January 9
    (3) January 18 
    (4) January 12
    Answer:
    16. (4) In 1984, the Government of India declared and decided to observe the birthday of Swami
    Vivekananda (12 January) as a National Youth Day every year from 1985 onwards. The Day is observed all over India at schools and colleges, with processions, speeches, recitations, music, youth
    conventions, seminars, competitions in essay-writing, recitations and sports.

    17. “Martyr’s Day” is marked on

    (1) January 1 
    (2) January 15
    (3) January 30
    (4) January 9
    Answer:
    17. (3) 30 January is the date observed as Martyrs’ Day at the national level. The date was chosen as it marks the assassination of Mohandas Karamchand Gandhi in 1948.

    18. Non Resident Indians (NRI) Day is marked on:

    (1) January 9 
    (2) January 17
    (3) January 19
    (4) January 7
    Answer:
    18. (1) Pravasi Bharatiya Divas (Non-resident Indian Day), is celebrated in India on 9 January each year to mark the contribution of the overseas Indian community to the development of India. The day commemorates the arrival of Mahatma Gandhi from South Africa in Bombay on January 9, 1915.

    19. In which calendar month of every year, each one of the first four dates (i.e. from 1st to 4th) is observed as a World/Inter-national Day for a specific purpose?

    (1) June 
    (2) July
    (3) September 
    (4) October
    Answer:
    19. (4) The month, in reference here, is October. October 1: World Vegetarian Day, International Day of the Elderly; October 2: International Day of Non-Violence; October 3: World Habitat Day; and October 4: World Animal Welfare Day.

    20. Minorities Rights Day is observed in India on

    (1) 23rd December
    (2) 5th September
    (3) 1st December
    (4) 18th December
    Answer:
    20. (4) The National Commission for Minorities celebrates the Minority Rights Day every year on December 18. The United Nations promulgated the “Declaration on the Rights of Persons belonging to National or Ethnic, Religious and Linguistic Minorities” on 18 December 1992.

    21. Kisan Diwas (Farmer’s Day) is observed on the

    (1) 1st July
    (2) 4th December
    (3) 18th December
    (4) 23rd December
    Answer:
    21. (4) India observes 23rd December, the birthday of Chaudhary Charan Singh, as Kisan Diwas (Farmers Day) every year. Chaudhary Charan Singh was the fifth Prime Minister of the India.

    22. Which one of the following days is “not observed on a fixed date every year ?

    (1) World Environment Day
    (2) International Women’s Day
    (3) International Friendship Day
    (4) World Habitat Day
    Answer:
    22. (4) World Habitat Day is observed every year on the first Monday of October throughout the world. It was officially designated by the United Nations and first celebrated in 1986. World Environment Day: 5 June; International Women’s Day: 8 March, International Friendship Day: 30 July.

    23. Which one of the following days is not observed in the month of October ?

    (1) Indian Air-force Day
    (2) U.N. Day
    (3) World Environment Day
    (4) International Day of Nonviolence
    Answer:
    23. (3) World Environment Day is celebrated every year on 5 June to raise global awareness of the need to take positive environmental action. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).

    24. The World Ozone Day is celebrated on

    (1) September 18th
    (2) March 12th
    (3) September 16th
    (4) March 10th
    Answer:
    24. (3) September 16 was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer. This designation was made on December 19, 1994, in commemoration of the date, in 1987, on which nations signed the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer.

    25. International Ozone Day is celebrated on

    (1) 5th September
    (2) 16th September
    (3) 11th September
    (4) 20th September
    Answer:
    25. (2) The United Nations (UN) International Day for the Preservation of the Ozone Layer is celebrated on September 16 every year. This event commemorates the date of the signing of the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer in 1987.

    26. National Science Day in India is celebrated on

    (1) 30th April
    (2) 1st February
    (3) 28th February
    (4) 23th March
    Answer:
    26. (3) National Science Day is celebrated in India on 28 February each year to mark the discovery of the Raman effect by Indian physicist Sir Chandrasekhar Venkata Raman on 28 February 1928. For his discovery, Raman was awarded the Nobel Prize in Physics in 1930.

    27. In our country the ‘Van Mahotsav’ Day is observed on

    (1) 10th August
    (2) 1st July
    (3) 2nd October
    (4) 1st December
    Answer:
    27. (2) Van Mahotsav is an annual tree-planting festival in India, celebrated in the first week of July. This movement was initiated in the year 1950 by India’s then Union Minister for Agriculture, Kulapati Dr. K M Munshi.

    28. Human Rights Day is observed on

    (1) 10th March
    (2) 10th July
    (3) 10th September
    (4) 10th December
    Answer:
    28. (4) Human Rights Day is celebrated annually across the world on 10 December. The day commemorates the United Nation General Assembly’s adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights.

    29. International Literacy Day is observed on which one of the following days every year ?

    (1) 8th September
    (2) 18th March
    (3) 28th March
    (4) 18th September
    Answer:
    29. (1) September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. It was first celebrated in 1966. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies.

    30. The birthday of which of the following leaders is celebrated as ‘Teachers’ Day’ in India ?

    (1) Lala Lajpat Rai
    (2) Dr. Rajendra Prasad
    (3) S. Radhakrishnan
    (4) C. Rajgopalachari
    Answer:
    30. (3) The birth date (5 September 1888) of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan is celebrated as Teachers’ Day in India. Radhakrishnan was an Indian philosopher and statesman who was the first Vice President of India (1952–1962) and the second President of India from 1962 to 1967.

    Post a Comment

    0 Comments