Important Days GK Quiz-3

Important Days GK Quiz-3

Important days Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Important days for competitive examinations.

    31. When is International ‘Yoga Divas’ is celebrated ?

    (1) 21 June 
    (2) 21 May
    (3) 25 April 
    (4) 21 July
    Answer:
    31. (1) International Yoga Day is celebrated on June 21. It was declared so by United Nations General Assembly on December 11, 2014. The declaration of this day came after the call for the adoption of 21 June as International Day of Yoga by Indian Prime Minister Narendra Modi during his address to UN General Assembly on September 27, 2014. 

    32. In which year was the first world environment day observed?

    (1) 1972 
    (2) 1980
    (3) 1973 
    (4) 1974
    Answer:
    32. (3) The World Environment Day (WED) was established by the United Nations General Assembly
    (UNGA) on the day the United Nations Conference on the Human Environment began in Stockholm,
    Sweden, on 5 June 1972. The first World Environment Day was hosted in 1973. WED has been celebrated every year on 5 June since then.

    33. Which day is observed as World AIDS day?

    (1) March 20th
    (2) December 20th
    (3) March 1st
    (4) December 1st
    Answer:
    33. (4) World AIDS Day is held on the 1st December each year. Since 1988, this day is celebrated to make the people aware of the AIDS caused by HIV infection, and also remembering those who have died due to this disease. James W. Bunn and Thomas Netter had first celebrated the World AIDS Day in August 1987.

    34. World Human Rights Day is observed on :

    (1) December 7 
    (2) April 8
    (3) September 5 
    (4) December 10
    Answer:
    34. (4) Human Rights Day is celebrated annually across the world on 10 December. The date was chosen to honour the United Nations General Assembly’s adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR), the first global enunciation of human rights.

    35. January 15 is celebrated as :

    (1) Labour Day
    (2) Army Day
    (3) Republic Day
    (4) Makar Sankranti
    Answer:
    35. (2) Army Day is celebrated on 15 January every year in India, in recognition of Lieutenant General (later Field Marshal) K. M. Cariappa’s taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief of India, on 15 January 1949.

    36. Earth Day is celebrated on :

    (1) April 4 
    (2)April 22
    (3) September 17 
    (4) February 16
    Answer:
    36. (2) Earth Day is an annual event, celebrated on April 22, on which day events worldwide are held to demonstrate support for environmental protection. It was first celebrated in 1970, and is now coordinated globally by the Earth Day Network, and celebrated in more than 192 countries each year.

    37. In our country the Van Mahotsava day is celebrated on:

    (1) 10th August
    (2) 1st December
    (3) 1st July
    (4) 5th October
    Answer:
    37. (3) Van Mahotsav or the festival of trees is a festival celebrated in India in the first week of July. This celebration was started in 1950 by Dr. K.M. Munshi the Agriculture minister for India during the same year. As part of the celebrations, millions of saplings are planted by people of all age groups from all over the country in the Van Mahotsav week.

    38. International Women’s Day is observed on :

    (1) 8th March 
    (2) 3rd March
    (3) 27th January 
    (4) 15th October
    Answer:
    38. (1) International Women's Day is celebrated on March 8 every year. Though the first International Women's Day event was run on 19 March in 1911, for the United Nations, the Day has been observed on 8 March since 1975. The official United Nations theme for International Women’s Day 2015 is “Empowering Women - Empowering Humanity: Picture It!”

    39. Which day is celebrated as International Yoga Day ?

    (1) July 21
    (2) April 23
    (3) September 21
    (4) June 21
    Answer:
    39. (4) International Yoga Day is celebrated on 21 June. The first International Day of yoga was observed world over on June 21, 2015. The day was created by United Nations General Assembly on December 11, 2014 at the initiative of Indian Prime Minister Narendra Modi.

    40. December 1 is celebrated as :

    (1) Indian Navy Day
    (2) UNICEF Day
    (3) World AIDS Day
    (4) Children’s Day
    Answer:
    40. (3) World AIDS Day is held on the 1st December each year. World AIDS Day was first conceived in August 1987 by James W. Bunn and Thomas Netter; the day has been observed since 1988. It is one of the eight official global public health campaigns marked by the World Health Organization (WHO).

    41. World Autism Awareness Day is observed on

    (1) 2nd April 
    (2) 3rd April
    (3) 5th April 
    (4) 1st April
    Answer:
    41. (1) World Autism Awareness Day is an internationally recognised day on the 2nd of April every year. It is one of only four official health-specific UN Days. The first Autism Awareness Day was observed on 2 April 2008.

    42. World Water Day is observed on:

    (1) 8th March 
    (2) 14th March
    (3) 22nd March 
    (4) 25th March
    Answer:
    42. (3) World Water Day is an annual event celebrated on March 22. This day was first formally proposed in Agenda 21 of the 1992 United Nations Conference on Environment and Development in Rio de Janeiro. In 1993, the first World Water Day was designated by the United Nations General Assembly.

    43. The World Energy Conservation day is on:

    (1) 1st June
    (2) 22nd March
    (3) 14th December
    (4) 23rd April
    Answer:
    43. (3) The World Energy Conservation Day is celebrated on 14th December globally to highlight the importance of energy consumption and its use in our day-to-day life, its scarcity and its impact on sustainability of global eco systems. It focuses our concentration on significant issues facing the future of mankind with respect to energy.

    44. World No tobacco day observed on:

    (1) 31st May 
    (2) 21st May
    (3) 1st May 
    (4) 5th June
    Answer:
    44. (1) World No Tobacco Day (WNTD) is observed around the world every year on May 31. It is intended to encourage a 24-hour period of abstinence from all forms of tobacco consumption. The World Health Organization (WHO) created World No Tobacco Day in 1987.

    45. International ‘Yoga Divas’ is celebrated every year on

    (1) 21st May 
    (2) 21st June
    (3) 25th May 
    (4) 25th June
    Answer:
    45. (2) The United Nations on 11 December 2014 declared June 21 as the World Yoga Day. The declaration came after the call for the adoption of 21 June as International Yoga Day by Indian Prime Minister, Narendra Modi during his address to UN General Assembly on September 27, 2014.


    Post a Comment

    0 Comments