Indian Geography GK Quiz-43

Indian Geography GK Quiz-43

Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.

    26. Integral Coach Factory is located at

    (1) Chittaranjan (West Bengal)
    (2) Varanasi (Uttar Pradesh)
    (3) Jamshedpur (Jharkhand)
    (4) Perambur (Tamil Nadu)
    Answer:
    26. (4) Started in 1952, the Integral Coach Factory (ICF) is located in Perambur, a suburb of Chennai, India. Its primary products are rail coaches. Most of the coaches manufactured are supplied to the Indian Railways, but it has also manufactured coaches for railway companies in other countries, including Thailand, Burma, Taiwan, Zambia, Philippines, Tanzania, Uganda, Vietnam, Nigeria, Mozambique and Bangladesh. Recently, ICF exported coaches to Angola.

    27. Which one of the following is used in large quantities in Cement Industry ?

    (1) Gypsum 
    (2) Limestone
    (3) Coal 
    (4) Clay
    Answer:
    27. (2) Limestone, as used by the minerals industry, is any rock composed mostly of calcium carbonate
    (CaCO3). Limestone is used to produce Portland cement, as aggregate in concrete and asphalt, and in
    an enormous array of other products, making it a truly versatile commodity. Portland cement is essential to the building industry.

    28. The Bhilai Steel Plant has been established with the assistance of

    (1) U.K. 
    (2) U.S.A.
    (3) Russia 
    (4) Germany
    Answer:
    28. (3) Bhilai Steel Plant, located in Bhilai, Chhattisgarh, is India’s first and main producer of steel rails, as well as a major producer of wide steel plates and a variety of saleable steel products. This steel plant was set up with the help of the USSR in 1955.

    29. The number of oil refineries working in the State of Assam is

    (1) one 
    (2) two
    (3) three 
    (4) four
    Answer:
    29. (4) There are four our Oil Refineries of Assam: Digboi Refinery in 1901; Noonmati in Guwahati in 1962; Dhaligoan near Bongaigaon in 1962; and Numaligarh of Golaghat district in 1999. Guwahati Refinery was the country’s first Public Sector Refinery. Assam was the first state in the country where in 1889 oil was struck at Digboi in Tinsukia district.

    30. Major iron and steel industries are located in the plateau of

    (1) Deccan 
    (2) Malwa
    (3) Telangana 
    (4) Chota Nagpur
    Answer:
    30. (4) The Chhota Nagpur Plateau is a plateau in eastern India, which covers much of Jharkhand state as well as adjacent parts of Orissa, West Bengal, Bihar and Chhattisgarh. Chhota Nagpur plateau is a store house of minerals like mica, bauxite, copper, limestone, iron ore and coal. The Damodar valley is rich in coal and it is considered as the prime centre of coking coal in the country. Massive coal deposits are found in the central basin spreading over 2,883 km2. The important coalfields in the basin are Jharia, Raniganj, West Bokaro, East Bokaro, Ramgarh, South Karanpura and North Karanpura.

    31. The product used for manufacturing of Industrial alcohol is

    (1) Khandasari 
    (2) Bagasse
    (3) Molasses 
    (4) Paper-pulp
    Answer:
    31. (3) Molasses is a viscous by-product of the beating of sugarcane, grapes or sugar beets into sugar. Blackstrap molasses is a source of calcium, magnesium, potassium, and iron; one tablespoon provides up to 20% of the daily value of each of those nutrients. Blackstrap has long been sold as a health supplement. It is used in the manufacture of ethyl alcohol for industry and as an ingredient in cattle feed.

    32. As per studies, the Tummalapalle mine in Andhra Pradesh could have Uranium reserve of

    (1) 1 lakh tonnes
    (2) 1.5 lakh tonnes
    (3) 2 lakh tonnes
    (4) 2.5 lakh tonnes
    Answer:
    32. (2) Tummalapalle in Andhra Pradesh could have one of the largest uranium reserves in the world. Recent studies have indicated that it could have a reserve of 1.5 lakh tonnes of the scarce material. Secretary, Department of Atomic Energy, and Chairman of the Atomic Energy Commission Srikumar Banerjee said : “Studies have already shown that the area had a confirmed reserve of 49,000 tonnes and recent surveys indicated that this figure could go up even three folds.” He said uranium deposits in Tummalapalle appeared to be spread over 35 km. Exploratory works are under way. At present, the country is estimated to have a total reserve of about 1,75,000 tonnes of uranium, apart from this.

    33. At Sindri in Jharkhand, the fertilizer produced is

    (1) Urea
    (2) Ammonium Phosphate
    (3) Calcium Super Phosphate
    (4) Ammonium Sulphate
    Answer:
    33. (1) The Sindri factory was a Urea factory. It was the first in India to produce Ammonium Sulphate (1951), Urea (1959), and Ammonium Nitrate-Sulphate, commonly called the Double salt (1959). The Board of Industrial and Financial Restructuring (BIFR), in August 2012, approved the revival proposal of the closed fertilizer factory. A 5 million tonne integrated steel plant together with one 1.14 million tonne Gas based Urea fertilizer Plant and 500 MW Power Plant is being contemplated.

    34. Which of the following industries most closely approximates the perfectly competitive model?

    (1) Automobile 
    (2) Cigarette
    (3) Newspaper 
    (4) Wheat farming
    Answer:
    34. (4) In economic theory, perfect competition describes markets such that no participants are large enough to have the market power to set the price of a homogeneous product. The agricultural products are the most commonly used example of perfect competition. First of all, they are homogenous products and neither consumer nor producer has influence over prices, they are simply price takers.

    35. Which of the following projects supplies electricty to the Rourkela Steel Plant?

    (1) Damodar Valley Project
    (2) Hirakud Dam Project
    (3) Tungabhadra Project
    (4) Nagarjuna Project
    Answer:
    35. (2) Rourkela Steel Plant (RSP) is the first integrated steel plant in the public sector in India. The Hirakud Project supplies the bulk quantity of power to the Rourkela Steel Plant. The abundant availability of high quality iron ore, limestone, dolomite, manganese ore, 55 M.W, of electricity from Hirakud dam, and water supply from the River Brahmani led to the selection of Rourkela as the site for the steel plant. 

    36. Access to raw material is the main basis for the location of

    (1) Surgarcance industry
    (2) Aluminium industry
    (3) Electronic industry
    (4) Hi-tech industry
    Answer:
    36. (1) To retain the sugar content, the cane has to be processed as soon as possible after harvesting; therefore the processing plants (mills) are located near the major areas of sugar cane production. The sucrose content depletes very fast.

    37. Which of the following is largely used in textile industries in India?

    (1) Cotton
    (2) Wool
    (3) Synthetic fibres
    (4) Jute
    Answer:
    37. (1) Cotton is a soft, fluffy staple fiber that grows in a boll, or protective capsule, around the seeds of cotton plants of the genus Gossypium which is most often spun into yarn or thread and used to make a
    soft, breathable textile. In addition to the textile industry, cotton is used in fishing nets, coffee filters,
    tents, explosives manufacture, cotton paper, and in bookbinding.

    38. Which is a major shipbuilding centre of India?

    (1) Cochin 
    (2) Paradeep
    (3) Kandla 
    (4) Tuticorin
    Answer:
    38. (1) Cochin Shipyard Limited (CSL) is the largest ship building and maintenance facility in India. It is part of a line of maritime related facilities in the port-city of Kochi, in the state of Kerala. Of the services provided by the shipyard are building platform supply vessels and double-hulled oil tankers". Presently it is building the first indigenous aircraft carrier for the Indian Navy.

    39. Nepanagar in Madhya Pradesh has a

    (1) sugar mill
    (2) newsprint factory
    (3) steel plant
    (4) heavy engineering plant
    Answer:
    39. (2) Nepanagar is a industrial township in Burhanpur district in the Indian state of Madhya Pradesh. Nepanagar is famous for its newspaper paper mill, Nepa Mills Limited.

    40. Which one of the following states produces about 50 per cent of the total silk textiles in India?

    (1) Karnataka
    (2) West Bengal
    (3) Jammu and Kashmir
    (4) Assam
    Answer:
    40. (1) India is the second largest producer of silk (after China) in the world and has the distinction of manufacturing four varieties namely, mulberry, eri, tasar and muga silks. Karnataka accounts for 55.65 per cent of the silk yarn production of the country followed by Madhya Pradesh (40.48%), Tamil Nadu
    (2.42%) and Punjab (1.45%).

    41. India leads the world in the export of

    (1) coffee 
    (2) cotton
    (3) manganese 
    (4) mica
    Answer:
    41. (4) India is one of the leading suppliers of mica to the world. India alone accounts for a major portion of the world`s export of block mica and mica splitting. India produces approximate 90 % of the world`s mica.

    42. In India, Dhariwal and Ludhiana towns are famous for

    (1) silk textiles
    (2) woollen textiles
    (3) cotton textiles
    (4) synthetic textiles
    Answer:
    42. (2) In India, Punjab is the leader in woolen textile industry. There are over 250 small woolen mills in Punjab. Dhariwal in Gurdaspur district, which is an old centre of the industry, is well known. Amritsar and Ludhiana are other centres. The industry depends upon wool from H.P, J 8c K and Australia. The industry gets power from Bhalcra Dam.

    43. The iron and steel industries at Bhilai, Durgapur and Rourkela were set up during the

    (1) II Five Year Plan
    (2) I Five Year Plan
    (3) III Five Year Plan
    (4) IV Five Year Plan
    Answer:
    43. (2) The second five-year plan focused on industry, especially heavy industry. Unlike the First plan, which focused mainly on agriculture, domestic production of industrial products was encouraged in the Second plan, particularly in the development of the public sector. Hydroelectric power projects and five steel mills at Bhilai, Durgapur, and Rourkela were established.

    44. Kudremukh Iron-ore is exported from these two ports

    (1) Kandla and Mumbai
    (2) Marmugoa and Mangalore
    (3) Kochi and Tuticorin
    (4) Paradip and Kolkata
    Answer:
    44. (2) The mined ore of Kundremukh is transported through pipelines running through districts of Udupi and Dakshina Kannada up to the plant in Panambur, adjacent to the premises of New Mangalore Port in Mangalore.

    45. India has attained self-sufficiency in the production of

    (1) Iron 
    (2) Coal
    (3) Manganese 
    (4) Nickel
    Answer:
    45. (2) India has the 4th largest coal reserves in the world. Indian mineral industry has contributed significantly to make the nation self-sufficient in coal. To meet the demands of thermal, cement and other users, the production trends in coal and lignite sectors have shown a remarkable increasing trend.

    46. Diesel locomotive works of the Indian Railways is situated at

    (1) Mumbai 
    (2) Bangalore
    (3) Varanasi 
    (4) Hyderabad
    Answer:
    46. (3) The Diesel Locomotive Works (DLW) in Varanasi, India, is a production unit owned by Indian Railways, that manufactures diesel-electric locomotives and its spare parts. It is the largest diesel-electric locomotive manufacturer in India.

    47. It forms the bed-rock of all industrial activities and is considered “mother industry”.

    (1) Petro-chemical industry
    (2) Cement industry
    (3) Iron and Steel industry
    (4) Fertilizer industry
    Answer:
    47. (3) Industrialization, in its crudest meaning, entails iron and steel industry. This industry formed the foundation of the Industrial Revolution in England and the later dissemination to other countries. It is one of the most essential industries which propel industrial development.

    48. Which is a port in India having a free trade zone?

    (1) Kochi 
    (2) Paradip
    (3) Kandla 
    (4) Tuticorin
    Answer:
    48. (3) Kandla Special Economic Zone (KASEZ) earlier known, as the Kandla Free Trade Zone is located at the port town Gandhidham in the state of Gujarat. One of the most significant features of this special economic zone at Kandla is that it is strictly a union government zone amidst others with more of private participation. The Kandla Special Economic Zone (KASEZ) is the first in Asia and largest multi-product Special Economic Zone in India.

    49. Industries like electronics and biotechnology which are in the forefront of development are called?

    (1) Sunlight industries
    (2) Starstruck industries
    (3) Sunshine industries
    (4) Sunrise industries
    Answer:
    49. (4) Sunrise industry is a colloquial term for a sector or business that is in its infancy, but is growing at a rapid pace. A sunrise industry is typically characterized by high growth rates, numerous start-ups and an abundance of venture capital funding. A sunrise industry is often characterized by a high degree of innovation, and its rapid emergence may threaten to push into obsolescence a competing industry sector that is already in decline. So electronics and biotechnology can be characterized as sunrise industries.

    50. Which of the following Steel Plants was not built during Second Five Year Plan?

    (1) Bokaro 
    (2) Bhilai
    (3) Durgapur 
    (4) Rourkela
    Answer:
    50. (1) Bokaro Steel Plant is the fourth integrated public sector steel plant in India built with Soviet help. It was incorporated as a limited company in 1964 during the 3rd Five Year Plan period (1961-1966).

    यह भी देखे:
















    Post a Comment

    0 Comments