Indian Geography GK Quiz-44

Indian Geography GK Quiz-44

Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.

    51. Where in India is the biggest steel manufacturer of the world (L.N. Mittal Group) setting up a steel plant ?

    (1) Jharkhand 
    (2) Bihar
    (3) Orissa 
    (4) Chhattisgarh
    Answer:
    51. (1) Arcelor MIttal is setting up a 12-mtpa greenfield project in Jharkhand. It will come up at Sindri in Dhanbad district which has the sick Fertiliser Corporation of India (FCI) plant spread over 6,000 acres.

    52. Which one of the following is presently the largest oil refinery of India ?

    (1) Vadodara (IOC)
    (2) Mathura (IOC)
    (3) Vishakhapatnam (HPCL)
    (4) Mumbai (BPCL)
    Answer:
    52. (1) The Gujarat Refinery is an oil refinery located at Koyali (near Vadodara) in Gujarat, Western India. It is the largest refinery owned by Indian Oil Corporation.

    53. India has the monopoly in the International market in the supply of

    (1) Iron 
    (2) Mica
    (3) Bauxite 
    (4) Copper
    Answer:
    53. (2) India produces approximate 90 % of the world`s mica. It is an indispensable component of the electrical industry. India accounts for 60 % of mica embarking in international trade.

    54. The main competitor for the Indian jute industry is

    (1) china 
    (2) Nepal
    (3) Bangladesh 
    (4) Japan
    Answer:
    54. (3) India, China, and Bangladesh are the three major producers in the cultivation or production of jute fiber. India has taken advantage of recent improvements in the cultivation of jute to become the largest producer or cultivator of jute in the world. Using advanced production techniques, India also has dominance over the worldwide jute products market. In terms of world export of jute fiber, Bangladesh's share is more than 70%, which makes Bangladesh the largest exporter of jute fiber in the world.

    55. “Manchester” of South India is :

    (1) Coimbatore 
    (2) Madurai
    (3) Bengaluru 
    (4) Chennai
    Answer:
    55. (1) Coimbatore is the second largest city in the Indian state of Tamil Nadu and the 15th largest urban agglomeration in India with a metropolitan population of over 2 million. It is a major commercial centre and has often been referred to as the "Manchester of South India". It is an important textile, Industrial, Commercial, Information technology, and manufacturing hub of Tamil Nadu.

    56. The second largest producer of cotton textiles in India is

    (1) Maharashtra
    (2) Tamil Nadu
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Gujarat
    Answer:
    56. (4) Mumbai-Maharashtra is the most important cotton manufacturing centre in India. Gujarat is the second largest producer of cotton textile in India and Ahmedabad is the largest centre. The other important cotton textile centres of Gujarat are Vadodara, Surat and Porbandar, etc.

    57. Which one of the following is not correctly matched ?

    (1) Bhilai Steel Plant — Maharashtra
    (2) Bokaro Steel Plant — Bihar
    (3) Rourkela Steel Plant — Odisha
    (4) Durgapur Steel Plant — West Bengal
    Answer:
    57. (1) Bhilai Steel Plant is located in Chhattisgarh. Bokaro Steel Plant is in Jharkhand.

    58. For which type of fertilizer, India is fully dependent on imports

    (1) Nitrogen Fertilizer
    (2) Phosphatic Fertilizer
    (3) Potash Fertilizer
    (4) None of these
    Answer:
    58. (3) Potash fertilizer is not manufactured in India.

    59. Which of the following is correctly matched with regard to thermal power project ?

    (1) Talcher – Andhra Pradesh
    (2) Korba – Uttar Pradesh
    (3) Kawas – Gujarat
    (4) Ramagundam – Madhya Pradesh
    Answer:
    59. (3) NTPC Kawas is located at Aditya Nagar, in Surat district in Gujarat. The power plant is one of the gas based power plants of NTPC.

    60. Recently foundation stone of a new rail coach factory has been laid at

    (1) Amritsar 
    (2) Saharsa
    (3) Chennai 
    (4) Rae Bareli
    Answer:
    60. (4) The chairperson of the United Progressive Alliance Sonia Gandhi has laid the foundation stone of a new rail Coach factory at Rae Bareli in Uttar Pradesh.

    61. Where is the shore based steel plant located?

    (1) Tuticorin
    (2) Salem
    (3) Vishakhapatnam
    (4) Mangalore
    Answer:
    61. (3) Visakhapatnam or Vizag Steel Plant is the only Indian shore-based steel plant. Started in 1971, it is the most advanced steel producer in India with the help of German and Soviet technology.

    62. Which is the leading state in India in “Ship Breaking” industry?

    (1) Tamil Nadu 
    (2) Maharashtra
    (3) Gujarat 
    (4) West Bengal
    Answer:
    62. (3) Gujarat is the leading state in ship breaking industry because of its long coastline and a well developed infrastructure for the industry-specific works. Alang in Gujarat, considered to be the world's largest, is a famous ship breaking centre.

    63. The first oil refinery in India was set up at

    (1) Barauni
    (2) Vishakhapatnam
    (3) Digboi
    (4) Mumbai
    Answer:
    63. (3) Digboi in Tinsukia district of Assam has the distinction of having the oldest oil refinery of India and Asia as well. It was here that the first commercially viable well in India, well No.1, was successfully drilled in September 1889 and first modern refinery in India was built and commissioned in December 1901 by Assam Oil Company Ltd.

    64. ‘‘Mumbai High’’ is associated with

    (1)Steel 
    (2) Petroleum
    (3)Mausoleum 
    (4) Jute
    Answer:
    64. (2) Bombay High, also known as Mumbai High, is an offshore oilfield 162 kilometres off the coast of Mumbai about 75 m of water. The oil operations are run by India’s Oil and Natural Gas Corporation (ONGC).

    65. India is the largest producer and exporter of

    (1) Cotton 
    (2) Copper
    (3) Tea 
    (4) Mica
    Answer:
    65. (4) India is not only the largest producer but also the largest exporter of mica in the world. Andhra Pradesh is the largest producer of mica (Geography of India by Majid Hussain). It is the second largest producer and exporter of tea after China in the world.

    66. Which one among the following industries is the maximum consumer of water in India?

    (1) paper and Pulp
    (2) Thermal Power
    (3) Engineering
    (4) Textile
    Answer:
    66. (2) Indian Thermal Power Plants are one of the highest consumers of water as compared to their global counterparts. On an average, for every 1000 Kwh power, Indian TPPs consume as much as 80 cubic meters of water. It consumes 87.87% of industrial water use in India.

    67. Which of the following industries is at Koraput ?

    (1) Ship Building
    (2) Aircrafts Building
    (3) Iron and Steel
    (4) Electric Locomotives
    Answer:
    67. (2) Koraput in Odisha is famous for the Engine division of Hindustan Aeronautics Limited (HAL), a defence enterprise of the Government of India. This factory manufactures aircraft engines for MiG and Sukhoi fighter aircraft.

    68. Which place is said to be the Manchester of South India?

    (1) Coimbatore 
    (2) Salem
    (3) Thanjavur 
    (4) Madurai
    Answer:
    68. (1) Coimbatore in Tamil Nadu is often referred to as the “Manchester of South India” due to its cotton production and textile industries. It is also referred to as the “Pump City” as it supplies nearly half of India’s requirements of motors and pumps. Coimbatore a major hub for textiles, industries, commerce, education, information technology, and manufacturing in Tamil Nadu.

    69. Which one of the following industries is known as ‘Sunrise Industry’ ?

    (1) Iron & Steel
    (2) Cotton Textile
    (3) Information Technology
    (4) Tea & Coffee
    Answer:
    69. (3) Sunrise industry is a colloquial term for a sector or business that is in its infancy, but is growing at a rapid pace. A sunrise industry is typically characterized by high growth rates, numerous start-ups and an abundance of venture capital funding. It is mostly used in the context of Information technology industry which has grown at great pace in the recent times.

    70. Which of the following produces the most solid waste ?

    (1) Agriculture
    (2) Nuclear Power Plants
    (3) Manufacturing
    (4) Packaging Industry
    Answer:
    70. (3) Solid waste refers to solid or semisolid, non-soluble material such as agricultural refuse, demolition waste, industrial waste, mining residues, municipal garbage, and sewage sludge. It mainly results from manufacturing process such as that of factories, industries, mills, and mining operations. Some examples of solid wastes produced from manufacturing are: chemical solvents, paints, sandpaper, paper products, industrial by-products, metals, and radioactive wastes.

    71. In India, the Black Revolution is related to the manufacturing of which product?

    (1) Charcoal
    (2) Crude petroleum
    (3) Diamond
    (4) Black gram
    Answer:
    71. (2) In India, the expression ‘Black Revolution’ is related to the production of crude petroleum. It refers to the attempts made by the government to radically boost crude oil production in the country during the 1970s.

    72. Which of the following sources has the largest share in power generation in India?

    (1) Atomic power
    (2) Thermal power
    (3) Hydro power
    (4) Wind power
    Answer:
    72. (2) As per the Union Ministry of Power, thermal power (coal, gas and oil) accounts for 68.2% of power generated in India (as of 31.01.2017). India’s electricity sector consumes about 72% of the coal produced in the country. Hydro power has share of 14.0%, while nuclear power contributes just 1.8% of
    total installed capacity. The total generation from all renewable energy sources is nearly 15% of the total electricity generation (utility and captive) in India.

    73. The largest solar power plant in India is located at

    (1) Nagercoil 
    (2) Jaisalmer
    (3) Madhapur
    (4) Rann of Kutch
    Answer:
    73. (3) The solar plant located at Madhapur, near Bhuj in Gujarat, was till recently the largest solar power plant in India. It was used to sterilise milk cans. However, at present, the solar power plant in Kamuthi, Tamil Nadu, is not only India’s but also the world’s largest solar plant. With a capacity to produce 648 MW of electricity, the plant comprises 2.5 million individual solar modules. It supplanted the 130-MW solar power plant at Bhagwanpur in Neemuch, Madhya Pradesh, for the tag of the largest solar power plant in India (Sources: India’s largest solar plant in MP, Modi calls it ‘saffron revolution’, The Hindu, 26 February, 2014; The largest solar power plant in the world is now in our backyard, The Hindustan Times, 7 December 2016).

    74. Heavy water is manufactured at which of the following places?

    (1) Trombay 
    (2) Patna
    (3) Delhi 
    (4) Bhilai
    Answer:
    74. (*) Heavy Water Board (HWB), a constituent unit under the Department of Atomic Energy in the Government of India, manufactures heavy water (Deuterium Oxide–D 2O) at seven heavy water plants that are located in Baroda, Hazira, Kota, Manuguru, Talcher, Thal, and Tuticorin. Heavy water is used as a ‘moderator’ and ‘Coolant’ in the nuclear power as well as research reactors (Source: Heavy Water Board, Department of Atomic Energy, Government of India).

    75. SIDO is related to the development of

    (1) Small industries
    (2) Steel Industry
    (3) Soap Industry
    (4) Sugar Industry
    Answer:
    75. (1) SIDO stands for Small Industries Development Organization. It is an apex body and nodal agency for formulating, coordinating and monitoring the policies and programmes for promotion and development of small-scale industries. It was set up in 1954 on the basis of the recommendations of the Ford Foundation.

    यह भी देखे:
















    Post a Comment

    0 Comments