Indian Geography GK Quiz-48

Indian Geography GK Quiz-48

Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.

    61. Which of the following States in India has the highest net sown area?

    (1) Punjab
    (2) Orissa
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Mizoram
    Answer:
    61. (1) The pattern of net sown area varies greatly from one state to another. It is over 80% of the total area in Punjab and Haryana and less than 10% in Arunachal Pradesh, Mizoram, Manipur and Andaman
    Nicobar Islands.

    62. Which state is known for lvory and Sandalwood carvings ?

    (1) Kerala
    (2) Maharashtra
    (3) Karnataka
    (4) Madhya Pradesh
    Answer:
    62. (3) Karnataka is a land of elephants and hence a place which has excelled in the art of ivory carving.
    The ivory carving depicts mostly the images of god and goddess. Almost the entire state of Karnataka
    produces the sandalwood craft although special mention should be made of the highly skilled workers,
    the gudigar families of Shimoga, Uttara Kannad and Mysore districts.

    63. Which one of the following is not a Union Terriroty ?

    (1) Chandigarh
    (2) Pondicherry
    (3) Lakshwadeep
    (4) Tripura
    Answer:
    63. (4) Tripura is a state in Northeast India. The third smallest state of the country, it is surrounded by
    Bangladesh on the north, south, and west; the Indian states of Assam and Mizoram lie to its east.

    64. Which State of India has the largest area ?

    (1) Uttar Pradesh
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Maharashtra
    (4) Rajasthan
    Answer:
    64. (4) Rajasthan is the largest state of the Republic of India by area. It covers 10.4 % of India. Next to
    follow in terms of area are: Madhya Pradesh, Maharashtra, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh.

    65. In the history of Indian population, which duration period is referred to as ‘A great leap forward’?

    (1) 1921–1931 
    (2) 1941–1951
    (3) 1951 – 1961 
    (4) 1971–1981
    Answer:
    65. (1) The year 1921 marked the start of consistent population growth as revealed by the census. It was
    preceded by a decadal decline in growth rate during 1911-1921 which saw a net decrease of 0.3 per cent
    for the century as a whole. The year 1921 turned out to be demographic divide as in the post-1921
    period; the population began to show signs of steady increase.

    66. Out of the following Indian States, which State does not have any maritime boundary?

    (1) Gujarat 
    (2) Goa
    (3) Rajasthan 
    (4) Maharashtra
    Answer:
    66. (3) Rajasthan is a land-locked state which is bordered by Pakistan to the west, Gujarat to the southwest, Madhya Pradesh to the southeast, Uttar Pradesh and Haryana to the northeast and Punjab to
    the north.

    67. The density of population in an area is measured by the number of

    (1) persons 
    (2) children
    (3) families 
    (4) houses
    Answer:
    67. (1) For humans, population density is the number of people per unit of area usually per square kilometer or mile (which may include or exclude cultivated or potentially productive area). Commonly this may be calculated for a county, city, country, another territory, or the entire world.

    68. The state which has recently overtaken Karnataka for the top rank in the production of bio-fertilisers is :

    (1) Tamil Nadu 
    (2) Gujarat
    (3) Maharashtra 
    (4) Punjab
    Answer:
    68. (1) Tamil Nadu overtook Karnataka. In 2009-10, Tamil Nadu produced 3733 tonnes of bio-fertilizers followed by Karnataka, 3696 tonnes. The other major producers of bio-fertilizers were Kerala (1937 tonnes), Maharashtra (1861 tonnes) and Madhya Pradesh (1588 tonnes).

    69. Maximum number of sugar factories are located in :

    (1) Uttar Pradesh
    (2) Tamil Nadu
    (3) Bihar
    (4) Assam
    Answer:
    69. (1) There were a total number of 571 sugar factories in India as on March 31,2005 compared to 138
    during1950-51. These 571 sugar mills produce a total quantity of 19.2 million tonnes (MT). Uttar
    Pradesh has the maximum number of sugar factories followed by Maharashtra and Karnataka.

    70. Which state is famous for stepwells ?

    (1) Maharashtra 
    (2) Gujarat
    (3) Orissa 
    (4)Manipur
    Answer:
    70. (2) Gujarat State is well known for its rich heritage of handicrafts, tourist attractions of Step Wells, customs and traditions, and fairs and festivals. In Gujarat step wells are called Vav. Rani ki vav is a famous stepwell situated in Patan town in Gujarat in India.

    71. In which of the following States, is Child Sex Ratio as per the provisional results of the 2011

    Census, the lowest?
    (1) Haryana 
    (2) Punjab
    (3) Bihar 
    (4) Uttar Pradesh
    Answer:
    71. (1) Notably, Punjab and Haryana, which have traditionally seen low sex ratio, have recorded an increasing trend but still remained at the bottom of the list. Haryana has 834 female children and Punjab 846 against per 1000 male child. Haryana's Jhajjar (774 females) and Mahendragarh (778 females) districts have the lowest sex ratio.

    72. As per the provisional result of the 2011 Census, the density of population in India is

    (1) 325 
    (2) 352
    (3) 372 
    (4) 382
    Answer:
    72. (4) Population Density of India is 382 per sq km as per census 2011. Bihar is the densest state of India with a population density of 1,106.

    73. The largest Union Territory of India is

    (1) Chandigarh
    (2) Puducherry
    (3) Andaman and Nicobar Islands
    (4) Lakshadweep
    Answer:
    73. (3) Andaman and Nicobar Islands is the largest Union Territory among the given options with an area of 8,249 km2. Chandigarh: 114 km2; Puducherry: 490 km2; and Lakshadweep: 30 km2.

    74. Which of the following registers the highest density in the country as per Census 2011?

    (1) Delhi 
    (2) Chandigarh
    (3) Puducherry 
    (4)West Bengal
    Answer:
    74. (1) While the National Capital Region area of Delhi possesses the highest of the population density 2011 among the states of India having a statistics of 11,320 per square kilometre, the state of Arunachal Pradesh has the lowest record of population density having just 17 per square kilometre.

    75. Which state of India shows the lowest population as per Census 2011 ?

    (1) Manipur 
    (2) Tripura
    (3) Puducherry 
    (4) Sikkim
    Answer:
    75. (4) As per the 2011 Census, Total population in Sikkim: 6,10,577; Tripura: 36,73,917; Puducherry:
    12,47,953; and Manipur: 28,55,794. 

    76. Which of the following registers the highest density in the country as per Census 2011 ?

    (1) Delhi 
    (2) Chandigarh
    (3) Puducherry 
    (4) West Bengal
    Answer:
    76. (1) National Capital Region area of Delhi registered the highest of the population density 2011 among the states of India having a statistics of 11,320 per square kilometre.

    77. Child Sex Ratio as per the provisional results of the 2011 Census in India is

    (1) 927 
    (2) 924
    (3) 917 
    (4) 914
    Answer:
    77. (4) As per the provisional results of the 2011 Census, the child sex ratio in India has dropped to 919
    females against 1,000 males - the lowest since Independence, indicating a continuing preference for boys in society. Though an increasing trend in the child sex ratio (0-6 years) has been seen in Punjab, Haryana, Himachal Pradesh, Gujarat, Tamil Nadu, Mizoram and Andaman and Nicobar Islands, in all remaining 29 states and 7 Union Territories, the child sex ratio shows decline over Census 2001.

    78. As per 2011 Census data, which of the following statements is incorrect ?

    (1) Bihar has the lowest literacy rate
    (2) Men outnumber women among the literates
    (3) The overall literacy rate has gone up
    (4) Kerala has the highest literacy rate
    Answer:
    78. (*) All statements are correct.

    79. Which of the following is the correct description of the term ‘sex ratio’ as used in context of the census ?

    (1) Number of females per 1000 persons
    (2) Number of females in a sample of 1000 persons
    (3) Number of males per 1000 females
    (4) Number of females per 1000 males
    Answer:
    79. (4) Sex ratio is defined as the number of females per 1000 males. According to 2011 census, sex ratio in India is 943.

    80. As per 2011 Census data, the child sex ratio has come down from 927 to :

    (1) 904 
    (2) 920
    (3) 917 
    (4) 914
    Answer:
    80. (4) As per Census 2011, the child sex ratio has come down from 927 to 919.

    यह भी देखे:
















    Post a Comment

    0 Comments