Indian Geography GK Quiz-49

Indian Geography GK Quiz-49

Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.

    81. As per 2011 Census data, the overall sex-ratio in the country is :

    (1) 933 
    (2) 940
    (3) 943 
    (4) 930
    Answer:
    81. (2) As per 2011 Census, the overall sex-ratio in India is 943. The child sex ratio is 919.

    82. As per 2011 census, among the following States, which State has the lowest child-sex ratio?

    (1) Chhattisgarh 
    (2) Punjab
    (3) Kerala 
    (4) Haryana
    Answer:
    82. (4) In the Census 2011, Haryana (834), Punjab (846), Jammu & Kashmir (862), Delhi (871) and Chandigarh (880) had the lowest child sex-ratios. In the period 1991-2011, child sex-ratio declined from 943 to 919, whereas the overall sex-ratio climbed up to 945 from 927.

    83. The main factor for the accelerated growth of population in India is

    (1) Low birth rate and low death rate
    (2) A high birth rate and a falling death rate
    (3) A rising birth rate and a rising death rate
    (4) A high birth rate and a high death rate
    Answer:
    83. (2) Owing to improvement in health care and advancement of technology the death rate has been declined over the years.

    84. Which Union Territory is at the bottom of child-sex-ratio?

    (1) Dadra and Nagar Haveli
    (2) Chandigarh
    (3) Andaman and Nicobar Islands
    (4) Daman and Diu
    Answer:
    84. (2) Union Territory Child Sex Ratio (2011) (Final Data) Dadra and Nagar Haveli 926 Chandigarh 880 Andaman and Nicobar Islands 968 Daman And Diu 904 

    85. Which is the largest State (areawise) in India ?

    (1) Madhya Pradesh
    (2) Rajasthan
    (3) Maharashtra
    (4) Andhra Pradesh
    Answer:
    85. (2) State Area (in sq.km) Madhya Pradesh 3,08,252 Rajasthan 3,42,239 Maharashtra 3,07,713
    Andhra Pradesh 1,60,205 

    86. In which of the following States, is the Child Sex Ratio the lowest in India ?

    (1) Punjab 
    (2) Haryana
    (3) Chhattisgarh 
    (4) Bihar
    Answer:
    86. (2) State Child Sex Ratio
    Punjab — 846
    Haryana — 834
    Chhattisgarh — 969
    Bihar — 935

    87. Which of the following Indian States has the largest concentration of Scheduled Tribes population ?

    (1) Madhya Pradesh
    (2) Assam
    (3) Bihar
    (4) Orissa
    Answer:
    87. (1) The proportion of the Scheduled Tribes to the total population of the States/Union Territories is highest in Mizoram (94.4%) and Lakshadweep (94.8%) followed by Nagaland (86.5%), Meghalaya (86.1%), Chhattisgarh (30.6%), Jharkhand (26.2%) and Odisha (22.8%). Population of ST : Madhya Pradesh (1,53,16,784); Assam (38,84,371), Bihar (13,36,573), Odisha (95,90,756) as per 2011 census.

    88. The study of population is called :

    (1) Cartography 
    (2)Anthropology
    (3) Demography 
    (4) Biography
    Answer:
    88. (3) Demography is the statistical study of human populations. It encompasses the study of the size,
    structure, and distribution of these populations, and spatial and/or temporal changes in them in response
    to birth, migration, aging and death. 

    89. Which state in India occupies the same ranking position in respect of area and population?

    (1) Manipur 
    (2) Meghalaya
    (3) Nagaland 
    (4) Gujarat
    Answer:
    89. (2) The position of Meghalaya is 22nd in terms of both area as well as population. The position of rest of the states in terms of area and population respectively are: Nagaland: 25, 24; Manipur: 23, 23
    (excludes Mao-Maram, Paomata, and Purul subdivisions of Senapati district of Manipur); and Gujarat:
    7, 10.

    90. The Union territory of Puducherry does not have a common boundary with

    (1) Andhra Pradesh
    (2) Kerala
    (3) Karnataka
    (4) Tamil Nadu
    Answer:
    90. (3) The union territory of Puducherry consists of four small unconnected districts: Pondicherry, Karaikal and Yanam on the Bay of Bengal and Mahe on the Arabian Sea. Pondicherry and Karaikal are enclaves of Tamil Nadu. Yanam and Mahe are enclaves of Andhra Pradesh and Kerala respectively.

    91. Which Union Territory in India has four districts but none of its districts has a common boundary with its other districts ?

    (1) Puducherry
    (2) Dadra and Nagar Haveli
    (3) Andaman and Nicobar Islands
    (4) Chandigarh
    Answer:
    91. (1) The union territory of Puducherry consists of four small unconnected districts: Pondicherry, Karaikal and Yanam on the Bay of Bengal and Mahe on the Arabian Sea. Pondicherry and Karaikal are enclaves of Tamil Nadu. Yanam and Mahe are enclaves of Andhra Pradesh and Kerala respectively.

    92. Density of population shows:

    (1) Land capital ratio
    (2) Land product ratio
    (3) Land labour ratio
    (4) Man land ratio
    Answer:
    92. (4) Population density is a measurement of population per unit area. For humans, population density is the number of people per unit of area, usually quoted per square kilometer.

    93. The highly populated city in India is :

    (1) Chennai 
    (2) Delhi
    (3) Mumbai 
    (4) Kolkata
    Answer:
    93. (3) As per the 2011 Census, the population of Mumbai was 12,478,447; Delhi: 11,007,835; Chennai: 4,681,087; and Kolkata: 4,486,679. So, Mumbai is the most populated metropolitan city of India.

    94. In which State is the literacy rate of women the highest ?

    (1) Kerala
    (2) Maharashtra
    (3) Tamil Nadu
    (4) West Bengal
    Answer:
    94. (1) Kerala tops the list with a literacy rate of 94.0 %, according to census 2011. Among women, the literacy rate is 92.1 %, and among men 96.1 %. 

    95. Growth rate of population means

    (1) The difference of growth between male and female.
    (2) The difference in population between urban and rural area.
    (3) The number of births per thousand people.
    (4) The difference between birth and death rates.
    Answer:
    95. (4) In demographics and ecology, the “population growth rate” is the rate at which the number of individuals in a population increases in a given time period as a fraction of the initial population. Since Births and deaths are natural causes of population change, the difference between the birth and death rates is the population growth rate. So Population Growth Rate = Crude Birth Rate - Crude Death Rate.

    96. The percentage of India’s total population employed in agriculture is nearly

    (1) 60% 
    (2) 50%
    (3) 70% 
    (4) 80%
    Answer:
    96. (1) As per the Economic Survey 2013-14, agriculture accounts for about 54.6 percent of total employment (Census 2011) in India. However, it contributed only 13.9 percent to India’s GDP in 2013-14 (provisional estimates) and 15.2 percent during the Eleventh Plan.

    97. Sex-ratio is calculated as :

    (1) No. of children per 1,000 people in a Country.
    (2) No. of males per 1,000 females in a Country.
    (3) No. of females per 1,000 males in a Country.
    (4) No. of people per 1,000 children in a Country.
    Answer:
    97. (3) Sex ratio is used to describe the number of females per 1000 of males in a region or country. Like most sexual species, the sex ratio in humans is approximately 1:1. As per the 2011 Census, Sex Ratio in India currently stands at 943 females available for every 1000 males.

    98. According to 2011 Census, the State having maximum population is

    (1) Maharashtra
    (2) Tamil Nadu
    (3) Kerala
    (4) Uttar Pradesh
    Answer:
    98. (4) With total population of 19,98,12,341, Uttar Pradesh is the most heavily populated state of India
    as per the 2011 Census. It constitutes 16.51% of India’s population. Maharashtra and Bihar come next
    with respective contributions of 9.28% and 8.60% to the national population.

    99. As per Census of India, an Urban area with a population from 50,000 to 99,999 is named as

    (1) Class II town
    (2) Class III town
    (3) Class IV town
    (4) Class I town
    Answer:
    99. (1) The Census of India groups all towns and urban agglomerations into the following six classes according to population size: 
    l Class I: population of 100,000 and above
    l Class II: population of 50,000 to 99,999
    l Class III: population of 20,000 to 49,999
    l Class IV: population of 10,000 to 19,999
    l Class V: population of 5,000 to 9,999
    l Class VI: population less than 5,000

    100. Which of the following states has the highest literacy rate?

    (1) Goa
    (2) Karnataka
    (3) Mizoram
    (4) Himachal Pradesh
    Answer:
    100. (3) As per the 2011 Census, Kerala has the highest literacy rate of 93.11% in India. Among states, it is followed by Mizoram (91.58%) and Tripura (87.75%) at second and third positions respectively.

    यह भी देखे:
















    Post a Comment

    0 Comments