Indian Geography GK Quiz-50

Indian Geography GK Quiz-50

Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.

    101. Among the following States, _____ has the lowest birth rate in India.

    (1) Kerala
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Bihar 
    (4) West Bengal
    Answer:
    101. (1) As per the 2013 data for the Sample Registration Survey (SRS), conducted by the Registrar General of India, India’s birth rate has declined by 0.2 points with Kerala registering the lowest in 2013. The highest Crude Birth Rate (CBR) was reported in Bihar (27.6) and the minimum in Kerala (14.7). Interestingly, during 2013, Bihar also reported the highest Total Fertility Rate (TFR) of 3.4, while West Bengal reported the lowest TFR of 1.6.

    102. Which of the following is the correct description of the term sexratio as used in the context of the census of population ?

    (1) Number of males per 1000 females.
    (2) Number of females per 1000 males.
    (3) Number of females per 100 males.
    (4) Number of females in a sample of 1000 persons.
    Answer:
    102. (2) Sex ratio is used to describe the number of females per 1000 of males. In most sexually reproducing species, the ratio tends to be close to 1:1. According to Census 2011, the sex ratio of India is 943 females per 1000 males.

    103. Which State in India has the largest coastline?

    (1) Tamil Nadu
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Gujarat
    (4) West Bengal
    Answer:
    103. (3) The total coastline of India measures about 7,517 km, which is distributed among nine coastal states and four Union Territories. Gujarat has the longest coastline of 1915.29 km. Andhra Pradesh and Tamil Nadu have the second and third longest coastlines. 

    104. Which of the following States are together called as seven sister states ?

    (1) Tripura, Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram
    (2) Sikkim, West Bengal, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Manipur, Mizoram
    (3) Sikkim, West Bengal, Meghalaya, Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Tripura
    (4) Tripura, Meghalaya, Assam, Orissa, Sikkim, Manipur, Mizoram
    Answer:
    104. (1) The Seven Sister states are the contiguous states of Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland and Tripura in northeastern India. These states cover an area of 255,511 square kilometres or about seven percent of India's total area.

    105. At Barren Island, the only active volcano in India is situated in

    (1) Andaman Islands
    (2) Nicobar Islands
    (3) Lakshadweep
    (4) Minicoy
    Answer:
    105. (1) Barren Island is an island located in the Andaman Sea. It is the only confirmed active volcano in South Asia. It is one of the most easterly of Andaman islands. Along with the rest of the Andaman Islands, it is a part of the Indian Union Territory of Andaman and Nicobar Islands.

    106. The Kovvada Nuclear Park project is proposed to be setup in which State?

    (1) Rajasthan
    (2) Uttar Pradesh
    (3) Andhra Pradesh
    (4) Karnataka
    Answer:
    106. (3) Kovvada Atomic Power Project is a proposed 6,600 MW nuclear power station in Andhra Pradesh. U.Sbased Westinghouse Electric Corporation will supply AP-1000 nuclear reactors to Nuclear Power Corporation of India (NPCIL) for this prestigious project.Andhra Pradesh will get 50 per cent of the power to be produced at the atomic power plant.

    107. Which of the following cities is the new capital of Seemaandhra?

    (1) Amaravati
    (2) Secunderabad
    (3) Vijayawada
    (4) Vishakhapatnam
    Answer:
    107. (1) Amaravati will be the capital of residual Andhra Pradesh, known as Seemandhra. It is located on the southern banks of the Krishna river in Guntur district, within the Andhra Pradesh Capital Region. The foundation stone for the planned city was laid on 22 October 2015, at Uddandarayunipalem area by Prime Minister, Narendra Modi.

    108. Which State of India is leading in solar energy generation?

    (1) Gujarat 
    (2) Rajasthan
    (3) Haryana
    (4) Uttar Pradesh
    Answer:
    108. (2) According to data released by the Union Ministry of New and Renewable Energy on June 4, 2015, Rajasthan has become number one state in the country in terms of total installed capacity of solar
    energy.Rajasthan with total 1,167 megawatt (MW) installed capacity has surpassed Gujarat (1000 MW)
    which was previous number one state in the country. Top five states in India are (in terms of installed capacity) are :
    l Rajasthan : 1047 MW;
    l Gujarat : 1000 MW;
    l Madhya Pradesh : 563 MW;
    l Maharashtra : 363 MW;
    l Andhra Pradesh : 247 MW.

    109. Which is called the “Lake District of India”?

    (1) Nainital 
    (2) Shimla
    (3) Sikkim 
    (4) Matheran
    Answer:
    109. (1) Nainital in Uttarakhand is famously referred to as the ‘Lake District of India.’ Situated at almost 2,000m above sea level, it is mainly known for Nainital Lake, a natural freshwater body. The British, fond of this lake and its scenic beauty, termed gave the place its famous sobriquet.

    110. Which of the following State is surrounded by Bangladesh from three sides?

    (1) Nagaland 
    (2) Assam
    (3) Arunachal Pradesh
    (4) Tripura
    Answer:
    110. (4) Tripura is bordered by Bangladesh to the north, south, and west, and the Indian states of Assam and Mizoram to the east. It is a state in Northeast India. It is third-smallest state in the India.

    111. Which of the following states has the lowest literacy rate?

    (1) Kerala 
    (2) Rajasthan
    (3) Bihar 
    (4) Maharashtra
    Answer:
    111. (3) As per the 2011 census, Bihar has the lowest literacy rate of 63.82% among all the states and union territories of India. It is followed by Telangana, Arunachal Pradesh and Rajasthan in terms of lowest literacy rates. Bihar has also the lowest male literacy rate (73.39%) in India.

    112. Which State has the longest coastline?

    (1) Andhra Pradesh
    (2) Maharashtra
    (3) Gujarat
    (4) Karnataka
    Answer:
    112. (3) Gujarat, in the northwestern region of India, has the longest coastline, covering more than 1,600 km. It accounts for 22% of total coastline of the country. Its coast is bordered by the Arabian Sea and the Gulfs of Khambat and Kachchh.

    113. Which is the first Indian State to go wholly organic ?

    (1) Meghalaya 
    (2) Sikkim
    (3) Manipur 
    (4) Assam
    Answer:
    113. (2) Sikkim, in December 2015, became India’s first fully organic state by implementing organic practices on around 75,000 hectares of agricultural land. Around 75,000 hectares of agricultural land was converted to certified organic land by implementing organic practices and principles as per guidelines laid down in National Programme for Organic Production.

    114. What is the source of natural energy of the hot springs at Manikaran in Himachal Pradesh ?

    (1) Geothermal Energy
    (2) Biomass Energy
    (3) Thermal Energy
    (4) Hydro Energy
    Answer:
    114. (1) Manikaran is famous for hot springs that are produced by the emergence of geothermally heated groundwater that rises from the Earth’s crust. The water from hot springs in non-volcanic areas is heated in this manner. An experimental geothermal energy plant has also been set up here.

    115. Arrange the following cities in an order from North to South

    1. Bhubaneswar
    2. Chennai
    3. Hyderabad
    4. Cochin
    (1) 1 3 2 4 (2) 1 2 3 4
    (3) 1 2 4 3 (4) 1 3 4 2
    Answer:
    115. (1) The correct North-South sequence of the cities is as follows: Bhubaneswar (Odisha)–Hyderabad (Telangana)–Chennai (Tamil Nadu)–Cochin (Kerala).

    116. Raipur is the capital of which Indian State?

    (1) Jharkhand
    (2) Goa
    (3) Himachal Pradesh
    (4) Chhattisgarh
    Answer:
    116. (4) Raipur is the capital city of Chhattisgarh. It is also the largest city in Chhattisgarh. It was formerly a part of Madhya Pradesh before the state of Chhattisgarh was formed on 1 November 2000.

    117. Over the years, birth rate in India has _____ and death rate has _____.

    (1) risen, fallen 
    (2) risen, risen
    (3) fallen, risen 
    (4) fallen, fallen
    Answer:
    117. (4) Both birth rate and death rate show a falling trend in India. Recent data shows that birth rate has gradually decreased in the past decade except during the years 2005 and 2007. Death rate has also fallen consistently due to drastic improvement in provision and access to better health services and living conditions. India is, at present, in late third stage of demographic transition that is marked by declining birth rate and low death rate.

    यह भी देखे:
















    Post a Comment

    0 Comments