Indian Polity GK Quiz-10

Indian Polity GK Quiz-10

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    41. The chapter on Fundamental Duties includes

    (1) Duty to cherish and follow the noble ideals which inspired out freedom movement.
    (2) Duty to vote in General Election
    (3) Duty to promote the sense of fraternity among the people
    (4) Duty to stick to the political party on whose ticket one contested election.
    Answer:
    41. (1) The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976. Fundamental Duties obligate all citizens to respect the national symbols of India, including the
    Constitution, to cherish its heritage, preserve its composite culture and assist in its defense.

    42. Which part of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of State Policy?

    (1) Part I 
    (2) Part III
    (3) Part IV 
    (4) Part V
    Answer:
    42. (3) The Directive Principles of State Policy are guidelines to the central and state governments of
    India, to be kept in mind while framing laws and policies. These provisions, contained in Part IV of
    the Constitution of India.

    43. How many types of writs can be issued by the Supreme Court?

    (1) Two 
    (2) Three
    (3) Five 
    (4) Six
    Answer:
    43. (3) The Supreme Court, the highest in the country, may issue writs under Article 32 of the Constitution for enforcement of Fundamental Rights and under Articles 139 for enforcement of rights other than Fundamental Rights, while High Courts, the superior courts of the States, may issue writs under Articles 226. The Constitution broadly provides for five kinds of “prerogative” writs: habeas corpus, certiorari, mandamus, quo warranto and prohibition.

    44. The Preamble of our Constitution reads India as

    (1) Sovereign, Democratic, Socialist, Secular Republic
    (2) Socialist, Democratic, Secular Republic
    (3) Democratic, Sovereign, Secular, Socialist Republic
    (4) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic
    Answer:
    44. (4) The preamble to the Constitution of India is a brief introductory statement that sets out the guiding purpose and principles of the document. As originally enacted the preamble described the state as a “sovereign democratic republic”. In 1976 the Fortysecond Amendment changed this to read “sovereign socialist secular democratic republic”.

    45. Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in Indian Constitution ?

    (1) Supreme Court
    (2) Parliament
    (3) Constitution
    (4) President
    Answer:
    45. (1) The Supreme Court of India is the highest judicial forum and final court of appeal as established by Part V, Chapter IV of the Constitution of India. According to the Constitution of India, the role of the Supreme Court is that of a federal court and guardian of the Constitution.

    46. Which part of the Indian Constitution deals with ‘Fundamental Rights’ ?

    (1) Part I 
    (2) Part II
    (3) Part III 
    (4) Part IV
    Answer:
    46. (3) ‘Part III - Fundamental Rights’ is a charter of rights contained in the Constitution of India. It guarantees civil liberties such that all Indians can lead their lives in peace and harmony as citizens of India. These include individual rights common to most liberal democracies, such as equality before law, freedom of speech and expression, and peaceful assembly, freedom to practice religion, and the right to
    constitutional remedies for the protection of civil rights by means of writs such as habeas corpus.

    47. How many Fundamental Duties are in the Indian Constitution ?

    (1) Eleven 
    (2) Nine
    (3) Twenty 
    (4) Twelve
    Answer:
    47. (1) Originally ten in number, the Fundamental Duties were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002, which added a duty on every parent or guardian to ensure that their child or ward was provided opportunities for education between the ages of six and fourteen years.

    48. Fundamental Rights are not given to

    (1) Bankrupt persons
    (2) Aliens
    (3) Persons suffering from incurable diseases
    (4) Political sufferers
    Answer:
    48. (2) The Fundamental Rights, embodied in Part III of the Constitution, guarantee civil rights to all Indians, and prevent the State from encroaching on individual liberty while simultaneously placing upon it an obligation to protect the citizens’ rights from encroachment by society.

    49. ‘Consent of the people’ means consent of

    (1) A few people
    (2) All people
    (3) Majority of the people
    (4) Leader of the people
    Answer:
    49. (3) Governments and laws derive their legitimacy form the consent of the people. It means majority of the people.

    50. The Directive Principles of State Policy was adopted from the

    (1) British Constitution
    (2) Swiss Constitution
    (3) U.S. Constitution
    (4) Irish Constitution
    Answer:
    50. (4) The principles have been inspired by the Directive Principles given in the Constitution of Ireland and also by the principles of Gandhism; and relate to social justice, economic welfare, foreign policy, and legal and administrative matters. The makers of the Constitution of India were influenced by the Irish nationalist movement. Hence, the Directive Principles of the Indian constitution have been greatly influenced by the Directive Principles of State Policy.

    51. Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights?

    (1) Legislature
    (2) Executive
    (3) Political parties
    (4) Judiciary
    Answer:
    51. (4) Fundamental Rights are those rights and freedoms of the people of India, which enjoy constitutional recognition and guarantee. The Supreme Court of India and State High Courts have the power to enforce Fundamental Rights. Supreme Court is the guardian protector of fundamental rights. The right to move to the courts for securing the fundamental rights is a very valuable right of the people. Citizens can go to the Supreme Court or the high Courts for getting their fundamental rights enforced. It empowers the Courts to issue directions or orders or writs for this purpose.

    52. The idea of ‘Directive Principles of State Policy’ was borrowed by the framers of the Indian Constitution from the Constitution of

    (1) South Africa
    (2) the Republic of Germany
    (3) the Republic of Ireland
    (4) Canada
    Answer:
    52. (3) The concept of Directive Principles of State Policy was borrowed from the Irish Constitution. Article 45 of the Irish Constitution outlines a number of broad principles of social and economic policy. Its provisions are, however, intended solely “for the general guidance of the Oireachtas”, and “shall not be cognizable by any Court under any of the provisions of this Constitution.”

    53. Which one of the following fundamental rights is available to Indian citizens only ?

    (1) Equality before law
    (2) Protection of life and personal liberty against any action without authority of law
    (3) Protection from discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth
    (4) Freedom of religion
    Answer:
    53. (3) Some fundamental rights apply for persons of any nationality whereas others are available only to the citizens of India. The right to life and personal liberty is available to all people and so is the right to freedom of religion. On the other hand, freedoms of speech and expression and freedom to reside and settle in any part of the country are reserved to citizens alone, including non-resident Indian citizens. Article 15 prohibits discrimination on the grounds only of religion, race, caste, sex, place of birth, or any of them. Article 16 guarantees equality of opportunity in matters of public employment and prevents the State from discriminating against anyone in matters of employment on the grounds only of religion, race, caste, sex, descent, place of birth, place of residence or any of them.

    54. Which of the following Articles of the Constitution deals with the Fundamental Duties ?

    (1) Article 39 C
    (2) Article 51 A
    (3) Article 29 B
    (4) None of the above
    Answer:
    54. (2) The Forty-second Amendment of the Constitution of India, enacted in 1976, laid down the Fundamental Duties of Indian citizens to the nation. The amendment inserted Article 51A to create a new part called IV-A in the Constitution, which prescribed the fundamental duties to the citizens.

    55. The Preamble to our Constitution makes no mention of

    (1) Justice
    (2) Fraternity
    (3) Equality of status
    (4) Adult franchise
    Answer:
    55. (4) The preamble to the Constitution of India is a brief introductory statement that sets out the guiding purpose and principles of the document.. It says: “WE, THE PEOPLE OF INDIA, having solemnly resolved to constitute India into a SOVEREIGN SOCIALIST SECULAR DEMOCRATIC REPUBLIC and to secure to all its citizens: JUSTICE, social, economic and political; LIBERTY, of thought, expression, belief, faith and worship; EQUALITY of status and of opportunity; and to promote among them all FRATERNITY assuring the dignity of the individual and the unity and integrity of the Nation; IN OUR CONSTITUENT ASSEMBLY this twenty-sixth day of November, 1949, DO HEREBY ADOPT, ENACT AND GIVE TO OURSELVES THIS CONSTITUTION.”

    56. Which part of the Constitution deals with the Directive Principles of State Policy?

    (1) Part-III 
    (2) Part-IV
    (3) Part-I 
    (4) Part-II
    Answer:
    56. (2) The Directive Principles of State Policy, embodied in Part IV of the Constitution, are directions given to the State to guide the establishment of an economic and social democracy, as proposed by the Preamble.

    57. Fundamental Duties were added to the Constitution by

    (1) 24th Amendment
    (2) 39th Amendment
    (3) 42nd Amendment
    (4) 44th Amendment
    Answer:
    57. (3) The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the government earlier that year.

    58. A Secular State is one which :

    (1) has no religion of its own
    (2) is irreligious
    (3) is anti-religion
    (4) takes into consideration the religious sentiments of the people
    Answer:
    58. (1) A secular state is a concept of secularism, whereby a state or country purports to be officially neutral in matters of religion, supporting neither religion nor irreligion. A secular state also claims to treat all its citizens equally regardless of religion, and claims to avoid preferential treatment for a citizen from a particular religion/non-religion over other religions/ non-religion. Secular states do not have a state religion or equivalent, although the absence of a state religion does not guarantee that a state is secular.

    59. Freedom of the press is implied in the right to

    (1) equal protection of the laws
    (2) freedom of speech
    (3) freedom of association
    (4) work and material security
    Answer:
    59. (2) Freedom of the press or freedom of the media is the freedom of communication and expression through mediums including various electronic media and published materials. The concept of freedom of speech is often covered by the same laws as freedom of the press, thereby giving equal treatment to spoken and published expression.

    60. Fundamental Rights granted to the Indian citizens

    (1) cannot be suspended
    (2) can be suspended
    (3) can never be suspended under any circumstance
    (4) None of the above is correct
    Answer:
    60. (2) The Fundamental Rights can be suspended during the Emergency under Article 359 of the Constitution by the President of India. During national emergency, these rights can be suspended but not those conferred in articles 20 and 21.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments