Indian Polity GK Quiz-11

Indian Polity GK Quiz-11

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    61. A writ issued by the High Court or the Supreme Court to protect the fundamental rights of the citizens is known as

    (1) Mandamus
    (2) Quo Warranto
    (3) Certiorari
    (4) Habeas Corpus
    Answer:
    61. (4) Right to constitutional remedies empowers the citizens to move a court of law in case of any denial of the fundamental rights. This procedure of asking the courts to preserve or safeguard the citizens' fundamental rights can be done in various ways. The courts can issue various kinds of writs. These writs are habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto and certiorari. The Indian judiciary, in a number of cases has effectively resorted to the writ of habeas corpus to secure release of a person from illegal detention, thereby protecting their fundamental right of life and liberty.

    62. The main purpose of including the Directive Principles of State Policy in the Indian Constitution is to

    (1) establish a welfare State
    (2) establish a secular State
    (3) check the arbitrary action of the Government
    (4) provide best opportunities of development by the Government
    Answer:
    62. (1) The Directive Principles of State Policy are guidelines to the central and state governments of
    India to establish a just society in the country. The principles relate to social justice, economic welfare,
    foreign policy, and legal and administrative matters.

    63. Which one of the following fundamental rights was described by Dr. B.R. Ambedkar as the heart and soul of the Constitution?

    (1) Right to religion
    (2) Right to constitutional remedies
    (3) Right to property
    (4) Right to education
    Answer:
    63. (2) Dr. B. R. Ambedkar, the chairman of the Drafting committee, called the fundamental right to
    constitutional remedies as the heart and soul of the Indian constitution. Right to constitutional remedies
    empowers the citizens to move a court of law in case of any denial of the fundamental rights.

    64. No person shall be a citizen of India if he has

    (1) lived in a foreign country for more than five years
    (2) been convicted by a foreign court of law
    (3) voluntarily acquired citizenship of another country
    (4) accepted employment in another country
    Answer:
    64. (3) Article 9 of the Indian Constitution deals with persons voluntarily acquiring citizenship of a foreign State. It states that no person shall be a citizen of India by virtue of article 5, or be deemed to be a citizen of India by virtue of article 6 or article 8, if he has voluntarily acquired the citizenship of any foreign State.

    65. Which one of the following is a Fundamental Right guaranteed by the Constitution of India?

    (1) Right to govern
    (2) Right to property
    (3) Right to information
    (4) Right to equality
    Answer:
    65. (4) Right to equality is one of the six fundamental rights recognized by the constitution of India. It
    includes equality before law, prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth, and equality of opportunity in matters of employment, abolition of untouchability
    and abolition of titles.

    66. Right to free education within certain limits is

    (1) guaranteed as a Fundamental Right
    (2) enshrined in the Directive Principles of State Policy
    (3) outlined in the Preamble of the Constitution
    (4) ignored by the Constitution
    Answer:
    66. (1) The Right of Children to Free and Compulsory Education Act or Right to Education Act (RTE), which was passed by the Indian parliament on 4 August, 2009, describes the modalities of the importance of free and compulsory education for children between 6 and 14 in India under Article 21A of the Indian Constitution. India became one of 135 countries to make education a fundamental right of every child when the act came into force on 1 April, 2010.

    67. No person can be employed in factories or mines unless he is above the age of

    (1) 12 years 
    (2) 14 years
    (3) 18 years 
    (4) 20 years
    Answer:
    67. (2) An important fundamental right dealing with children is Article 24 which deals with prohibition of Employment of Children in Factories, etc. It states that no child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or engaged in any otherhazardous employment.

    68. The writ of ‘Habeas Corpus’ is issued in the event of

    (1) Los of property
    (2) Refund of excess taxes
    (3) Wrongful police detention
    (4) Violation of the freedom of speech
    Answer:
    68. (3) Habeas corpus means “you must present the person in court”. It is a writ (legal action) which
    requires a person under arrest to be brought before a judge or into court. This ensures that a prisoner
    can be released from unlawful detention, in other words, detention lacking sufficient cause or evidence.

    69. Political equality is found in

    (1) the absence of privileges
    (2) universal adult suffrage
    (3) equal distribution of wealth
    (4) the rationality of the individual
    Answer:
    69. (2) Political Equality means granting equal citizenship to all members of the state, and also, to ensure conditions that allow the citizens to participate in the affairs of the state. Political equality brings along with it certain rights such as right to vote, right to contest elections, right to criticize the government etc. Political equality is based on the idea of Universal Adult Franchise.

    70. List of Fundamental Duties were added to the Indian Constitution as Part

    (1) Four 
    (2) Five
    (3) Two 
    (4) Three
    Answer:
    70. (1) The Constitution (Forty-second Amendment) Act, 1976 added ten Fundamental Duties of Indian citizens to the nation in Part IV of the Constitution. These duties, set out in Part IV–A of the Constitution (under a constitutional amendment) concern individuals and the nation. Like the Directive Principles, they are not legally enforceable.

    71. Under which one of the following writs an official can be prevented from taking an action which he is officially not entitled?

    (1) Mandamus
    (2) Quo Warranto
    (3) Certiorari
    (4) Habeas Corpus
    Answer:
    71. (1) Mandamus is a judicial remedy which is in the form of an order from a superior court to any
    government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing, as the case may be, and which is in the nature of public duty and in certain cases of a statutory duty. It cannot be issued to compel an authority to do something against statutory provision. It may be a command to do an administrative action or not to take a particular action.

    72. In the Constitution of India, the Fundamental Rights

    (1) formed a part of the original Constitution
    (2) were added by the Fourth Amendment
    (3) were added by the Parliament in 152
    (4) were added under the Forty second Amendment
    Answer:
    72. (1) The fundamental rights were included in the First Draft Constitution (February 1948), the Second Draft Constitution (17 October, 1948) and final Third Draft Constitution (26 November, 1949) prepared by the Drafting Committee. The fundamental rights were included in the constitution right from its beginning because they were considered essential for the development of the personality of every individual and to preserve human dignity.

    73. Which one of the following Writs is issued to courts, corporations, government servants or persons directing them to perform their public duty?

    (1) Habeas Corpus
    (2) Quo Warranto
    (3) Mandamus
    (4) Prohibition
    Answer:
    73. (3) Mandamus is a judicial remedy which is in the form of an order from a superior court to any
    government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing, as the case may be, and which is in the nature of public duty and in certain cases of a statutory duty.

    74. In India, the right to property is now recognised as

    (1) a fundamental right
    (2) a legal right
    (3) a natural right
    (4) a political right
    Answer:
    74. (2) The Constitution originally provided for the right to property under Articles 19 and 31. The Forty Forth Amendment of 1978 deleted the right to property from the list of fundamental rights. So it is now a legal right, not a fundamental right.

    75. Right to vote is a

    (1) Political right
    (2) Civil right
    (3) Economic right
    (4) Legal right
    Answer:
    75. (1) Political Equality means granting equal citizenship to all members of the state, and also, to ensure conditions that allow the citizens to participate in the affairs of the state. Political equality brings along with it certain rights such as right to vote, right to contest elections, right to criticize the government etc.

    76. Which Fundamental Right accoording to Dr. Ambedkar is like the heart of the Constitution?

    (1) Right of Constitutional remedies
    (2) Right to religion
    (3) Right to equality
    (4) Right to freedom
    Answer:
    76. (1) Dr. B. R. Ambedkar, the chairman of the Drafting committee, called the funda-mental right to
    constitutional remedies as the heart and soul of the Indian constitution.

    77. What is the status of the Right to Property now ?

    (1) Legal Right
    (2) Human Right
    (3) Fundamental Right
    (4) Natural Right
    Answer:
    77. (1) The Indian Constitution does not recognize property right as a fundamental right. In the year
    1977, the 44th amendment eliminated the right to acquire, hold and dispose of property as a fundamental right. However, in another part of the Constitution, Article 300 (A) was inserted to affirm
    that no person shall be deprived of his property save by authority of law. The result is that the right to
    property as a fundamental right is now substituted as a statutory right.

    78. Which one of the following writs literally means ‘what is your authority’ ?

    (1) Habeas Corpus
    (2) Certiorari
    (3) Quo Warranto
    (4) Prohibition
    Answer:
    78. (3) Quo warranto (Medieval Latin for "by what warrant?") is a prerogative writ requiring the person
    to whom it is directed to show what authority they have for exercising some right or power (or "franchise") they claim to hold. It is a legal proceeding during which an individual's right to hold an office or governmental privilege is challenged.

    79. What is the chief source of political power in India ?

    (1) The people
    (2) The Constitution
    (3) The Parliament
    (4) The Parliament and the State Legislatures
    Answer:
    79. (1) The preamble makes it very clear when it says that We, the people of India, having solemnly resolved to constitute India into a SOVEREIGN SOCIALIST SECULAR DEMOCRATIC REPUBLIC and to secure to all its citizens.” The enacting words "We, the people of India... in our constituent assembly... do here by adopt, enact and give to ourselves this constitution", signifies the democratic principle that power ultimately rests in the hands of the people. It also emphasizes that the constitution is made by and for the Indian people and is not given to them by any outside power (such as the British Parliament).

    80. A court enforces enjoyment of a Fundamental Right by issuing

    (1) a decree
    (2) an ordinance
    (3) a writ
    (4) a notification
    Answer:
    80. (3) Right to constitutional remedies empowers the citizens to move a court of law in case of any denial of the fundamental rights. The courts can issue various kinds of writs. The Supreme Court, the
    highest in the country, may issue writs under Article 32 of the Constitution for enforcement of Fundamental Rights and under Articles 139 for enforcement of rights other than Fundamental Rights, while High Courts, the superior courts of the States, may issue writs under Articles 226.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments