Indian Polity GK Quiz-13

Indian Polity GK Quiz-13

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    101. The success of democracy depends upon the

    (1) Right to criticise
    (2) Right to association
    (3) Right to personal liberty
    (4) Right to property
    Answer:
    101. (3) The Constitution guarantees that one has a right to liberty and freedom, except in accordance with the law. This means that, in general, one is entitled to own personal freedom but legislation may provide for arrest and detention in certain circumstances. Right to personal liberty is considered one of the foundations of democracy.

    102. Citizens of India can vote at the age of

    (1) 18 years 
    (2) 21 years
    (3) 22 years 
    (4) 25 years
    Answer:
    102. (1) The minimum age of voting in India was lowered from 21 to 18 years by the 61st Amendment Act in 1988 read with Act 21 of 1989.

    103. According to Preamble, the ultimate power lies in the hands of :

    (1) Parliament 
    (2) Constitution
    (3) President 
    (4) People
    Answer:
    103. (4) According to the Preamble, the ultimate power lies in the hands of people of India.

    104. Dual citizenship is an important feature in which form of government ?

    (1) Parliamentary
    (2) Federal
    (3) Unitary
    (4) Authoritarian
    Answer:
    104. (2) It is a feature of federal government. Under the Fourteenth Amendment to the United States Constitution, all persons born or naturalized in the United States, and subject to the jurisdiction thereof, are citizens of the United States and of the State wherein they are deemed to reside.

    105. Writs are issued by

    (1) Supreme Court
    (2) High Courts
    (3) The President
    (4) Supreme Court and High Courts
    Answer:
    105. (4) Five writs – Habeas Corpus, Mandamus, Prohibition, Quo Warranto and Certiorari – are issued by the Supreme Court and High Courts.

    106. Fundamental Duties were incorporated in the Indian Constitution on the recommendation of

    (1) Santhanam Committee
    (2) Swaran Singh Committee
    (3) Shah Commission
    (4) Administrative Reforms Commission
    Answer:
    106. (2) Swaran Singh Committee

    107. In Indian Constitution, fundamental rights were taken from the Constitution of

    (1) USA 
    (2) UK
    (3) USSR 
    (4) None of these
    Answer:
    107. (1) The following features of the Indian Constitution were borrowed from the Constitution of the USA: Fundamental Rights, Independence of Judiciary, Judicial Review, Impeachment of the President, Removal of Supreme Court and High Court Judges and the Post of Vice President.

    108. Which of the following is a political right ?

    (1) Right to Work
    (2) Right to Education
    (3) Right to Freedom of Expression
    (4) Right to Vote
    Answer:
    108. (4) Right to vote forms one of the constituents of political participation, the bedrock of democracy. It is a political right and encapsulates several other rights.

    109. Who can impose reasonable restrictions over fundamental rights ?

    (1) Council of Ministers
    (2) Parliament
    (3) People
    (4) Cabinet
    Answer:
    109. (2) The Fundamental Rights are not absolute and are subject to reasonable restrictions as necessary for the protection of public interest. They can be enhanced, removed or otherwise altered through a constitutional amendment, passed by a two-thirds majority of each House of Parliament.

    110. Provisions of citizenship in Indian Constitution, became applicable in

    (1) 1950 
    (2) 1949
    (3) 1951 
    (4) 1952
    Answer:
    110. (1) At the commencement of the constitution of India, persons domiciled in the territory of India as on 26 November 1949 automatically became Indian citizens by virtue of operation of the relevant provisions of the Indian Constitution coming into force. The majority of the constitutional provisions came into force on 26 January 1950.

    111. In which part of the Indian Constitution, the fundamental duties are enshrined ?

    (1) IV A 
    (2) IV B
    (3) V 
    (4) IV
    Answer:
    111. (1) The Fundamental Duties are a novel feature of the Indian Constitution in recent times. The Forty Second Constitution Amendment Act, 1976 incorporated ten Fundamental Duties in Article 51(A) in Part IVA of the constitution of India.

    112. Which of the following is not a fundamental right as per the Indian Constitution ?

    (1) Right to Education
    (2) Right to Information
    (3) Right to Speech
    (4) Right to Life
    Answer:
    112. (*) Right to Information is a part of fundamental rights under Article 19 (1) of the Constitution which states that every citizen has freedom of speech and expression. The 86th Constitutional amendment making education a fundamental right was passed by Parliament in 2002. Right to speech comes under freedom of speech and expression which is a fundamental right. The constitution guarantees the right to life and personal liberty as a fundamental right under article 21.

    113. What is meant by social justice?

    (1) All should have same economic rights.
    (2) All should have same political rights.
    (3) All kinds of discrimination based on caste, creed, colour and sex should be eliminated.
    (4) All should be granted right to freedom of religion.
    Answer:
    113. (3) Social justice is justice exercised within a society, particularly as it is applied to and among the various social classes of a society. A socially just society is one based upon the principles of equality and solidarity; and values human rights, as well as recognizing the dignity of every human being.

    114. _____ are essential for liberty.

    (1) Restrictions 
    (2) Rights
    (3) Privileges 
    (4) Laws
    Answer:
    114. (2) Liberty is the value of individuals to have agency (control over their own actions). The conceptions of liberty typically consist of the freedom of individuals from outside compulsion or coercion. So the active exercise of freedom and rights as essential to liberty.

    115. Which one of the following is issued by the court in case of an illegal detention of a person?

    (1) Habeas Corpus
    (2) Mandamus
    (3) Certiorari
    (4) Quo Warranto
    Answer:
    115. (1) A writ of habeas corpus is a writ that requires a person under arrest to be brought before a judge or into court. The principle ensures that a prisoner can be released from unlawful detention—that is, detention lacking sufficient cause or evidence.

    116. To which category right to vote belongs ?

    (1) Human Rights
    (2) Civil Rights
    (3) Natural Rights
    (4) Political Rights
    Answer:
    116. (4) Political participation is the basis of democracy and a vital part of the enjoyment of all human rights. The right of all people to vote in elections, without any discrimination, is one of the most fundamental of all human rights and civil liberties. However, since democracy is in itself a political process, Right to Vote should be counted as a fundamental political right as it is preservative of all rights.

    117. Which of the following would be called a “Secular” state?

    (1) The state which follows a particular religion
    (2) The state which is anti-religion
    (3) The state which does not discriminate between religions
    (4) The state which accepts all religions as religions of state
    Answer:
    117. (3) A secular state purports to be officially neutral in matters of religion, supporting neither religion nor irreligion. It also claims to treat all its citizens equally regardless of religion, and claims to avoid preferential treatment for a citizen from a particular religion/ non-religion over other religions/non-religion.

    118. Fill up : 'Right _______ duties.'

    (1) obstructs 
    (2) instructs
    (3) implies 
    (4) opposes
    Answer:
    118. (3) Rights imply certain duties. For example, if one has the right to follow one’s own religion, it is one’s duty to allow others to follow their own. Rights and duties are equally important and that is why our Constitution has laid down certain duties for the citizens along with rights.

    119. How many Fundamental Rights were granted initially?

    (1) Six 
    (2) Seven
    (3) Four 
    (4) Five
    Answer:
    119. (2) The Constitution of India initially recognised 7 fundamental rights: Right to equality, Right to freedom, Right against exploitation, Right to freedom of religion, Cultural and Educational rights, Right to constitutional remedies and Right to property. Under the 44th Amendment Act, right to property ceased to be a Fundamental right.

    120. How liberty can be limited ?

    (1) By Rule 
    (2) By Law
    (3) By Authority 
    (4) By Equality
    Answer:
    120. (2) Liberty is one of the human rights which, in the words of John Locke, consists of being free from any superior power on Earth. However, it is non-absolute and can be limited by law or restricted in certain circumstances where there is a need to take into account the rights of other individuals or wider society. The truth is modern laws permit only limited forms of liberty.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments