Indian Polity GK Quiz-17

Indian Polity GK Quiz-17

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    41. What is the maximum time interval permissible between two successive sessions of the Parliament ?

    (1) Four months
    (2) Six months
    (3) Eight months
    (4) Nine months
    Answer:
    41. (2) The period during which the House meets to conduct its business is called a session. The Constitution empowers the President to summon each House at such intervals that there should not be more than 6 month’s gap between the two sessions. Hence the Parliament must meet at least twice a year.

    42. What is the minimum age laid down for a candidate to seek election to the Lok Sahbha ?

    (1) 18 years 
    (2) 21 years
    (3) 25 years 
    (4) 30 years
    Answer:
    42. (3) Membership of the Lok Sabha requires that the person be a citizen of India, aged 25 or over, mentally sound, should not be bankrupt and must not have been criminally convicted. Ongoing criminal
    proceedings against the said individual in courts do not disqualify the person from membership of the
    Lok Sabha; however this must be clearly mentioned while filing the affidavit to the Election Commission.

    43. Which of the following taxes is exclusively and totally assigned to the Central Government by the Constitution ?

    (1) Estate Duty
    (2) Sales Tax
    (3) Taxes on Railway Fares and Freights
    (4) Corporation Tax
    Answer:
    43. (4) The authority to levy a tax is derived from the Constitution of India which allocates the power to
    levy various taxes between the Centre and the State. Article 246 of the Indian Constitution, distributes
    legislative powers including taxation, between the Parliament of India and the State Legislature. Taxes
    of Central government under constitutionally established scheme of taxation are: taxes on income
    other than agricultural income; duties of customs including export duties; corporation tax; taxes on
    capital value of assets, exclusive of agricultural land, of individuals and companies, taxes on capital of
    companies; estate duty in respect of property other than agricultural land, etc.

    44. When the offices of both the President and Vice President of India are vacant, who will discharge their functions ?

    (1) Prime Minister
    (2) Chief Minister
    (3) Chief Justice of India
    (4) The Speaker of the Lok Sabha
    Answer:
    44. (3) If the posts of both the President and the VicePresident fall vacant at any time, the Chief Justice of India acts as President till the new President assumes office. So far ths situation arose once in 1969 when the then President died and the then Vice President V.V. Giri resigned from his office in order to contest the election of President. As per the legal provisions, the Chief Justice of India, M. Hidayatullah was appointed the acting President of India.

    45. Who is eligible to cast the deciding vote over a bill in a Joint Parliamentary session ?

    (1) Chairman of the Rajya Sabha
    (2) Deputy Speaker of Lok Sabha
    (3) Speaker of Lok Sabha
    (4) Prime Minister
    Answer:
    45. (3) Joint Session of Parliament is called when a Bill is passed by one House and rejected by the other House and in case where the amendment proposed to a Bill in one House is rejected by other House and also in case the other House sits on a Bill without taking any action for six months. The Speaker of Lok Sabha is eligible to cast the deciding vote over a bill in a Joint Parliamentary session.

    46. Representation of any state in Rajya Sabha is according to

    (1) area of the state 
    (2) population of the state
    (3) number of representatives in Lok Sabha from the state
    (4) fixed number of candidates from each state
    Answer:
    46. (2) The Fourth Schedule to the Constitution provides for allocation of seats to the States and Union
    Territories in Rajya Sabha. The allocation of seats is made on the basis of the population of each State.
    Consequent on the reorganization of States and formation of new States, the number of elected seats
    in the Rajya Sabha allotted to States and Union Territories has changed from time to time since 1952.

    47. The Electoral College that elects the President of India consists of 

    (1) Elected members of all the State Legislatures
    (2) Members of the Lok Sabha and State Assemblies
    (3) Elected members of the Lok Sabha, Rajya Sabha and State Assemblies
    (4) Elected members of the Rajya Sabha and State Legislatures
    Answer:
    47. (3) The President is chosen by an electoral college consisting of the elected members of both houses of Parliament, the elected members of the State Legislative Assemblies (Vidhan Sabha) and the elected
    members of the legislative assemblies of the Union Territories of Delhi and Puducherry.

    48. The Constitution of India lays down that the two Houses of Parliament must be summoned at least

    (1) four times a year
    (2) thrice a year
    (3) twice a year
    (4) once a year
    Answer:
    48. (3) The period during which the House meets to conduct its business is called a session. The
    Constitution empowers the President to summon each House at such intervals that there should not be more than 6 month’s gap between the two sessions. Hence the Parliament must meet at least twice a year.

    49. The Vice-President of India is also the

    (1) Speaker of Lok Sabha
    (2) Ex-officio Chairman of Rajya Sabha
    (3) Head of the State
    (4) Head of the Government
    Answer:
    49. (2) The Vice President also serves as the ex-officio chairman of Rajya Sabha (Council of States). Thus, apart from holding the executive position of successor to the President, the Vice President also serves the legislative role of Chairman of the Rajya Sabha. This unique duality is not shared by any other Commonwealth Country, and was borrowed from the Constitution of the United States.

    50. The President of the Union of India has the same constitutional authority as the

    (1) British Monarch
    (2) President of USA
    (3) President of Pakistan
    (4) President of France
    Answer:
    50. (1) The President is the formal head of the executive, legislature and judiciary of India. India achieved independence from the United Kingdom, on 15 August 1947, as a Dominion within the
    Commonwealth of Nations. However, this status was only a temporary measure, as India’s political
    leadership did not consider it appropriate for the new country to share a monarch with the former colonial power. Under the new constitution, India became a republic. The office of Governor-General and role of the King were swept aside, being replaced by the new office of President of India.

    51. Which organ is the custodian of the National Purse ?

    (1) Executive 
    (2) Judiciary
    (3) Legislature 
    (4) Civil Servants
    Answer:
    51. (3) The idea of legislature as the custodian of national purse was for the first time mooted by the Government of India Act, 1909. It is considered as the custodian as it is the primary and most often the exclusive arbiter of federal fiscal affairs.

    52. Who can be the member of the Rajya Sabha but can speak both in Rajya Sabha and Lok Sabha?

    (1) The Deputy Chairman of Rajya Sabha
    (2) Leader of the House in the Rajya Sabha
    (3) Nominated members of the Rajya Sabha
    (4) Ministers who are members of the Rajya Sabha
    Answer:
    52. (4) A Minister who is a Member of Lok Sabha has the right to speak in and otherwise to take part in the proceedings of Rajya Sabha but has no right to vote in Rajya Sabha and vice versa.

    53. What are the ‘residuary powers’?

    (1) Powers which are enumerated in the State List
    (2) Powers which are included in the Union List
    (3) Powers which are enumerated in the Concurrent List
    (4) Powers which are not mentioned in any of the lists
    Answer:
    53. (4) Article 248 of the Constitution deals with residuary powers. Parliament has exclusive power to make any law with respect to any matter not enumerated in the Concurrent List or State List. Such power shall include the power of making any law imposing a tax not mentioned in either of those Lists.

    54. How many members of the Rajya Sabha are nominated by the President ?

    (1) Five
    (2) Twelve
    (3) One-fifth of the total members
    (4) Ten
    Answer:
    54. (2) Membership is limited to 250 members, 12 of whom are nominated by the President of India for
    their contributions to art, literature, science, and social services. The remainder of the body is elected
    by the state and territorial legislatures.

    55. Which of the following is not a tool of legislative control over administration in India?

    (1) Dissolution of House
    (2) Resolutions
    (3) Questions
    (4) No Confidence Motion
    Answer:
    55. (1) In any representative democratic state, legislature is the supreme arm of state because it consists of representatives of people. This is why, it exercises control over administration. Parliament exercises the control over administration through executives by several mechanism. The first kind of general control is achieved through law making, questions, motions and resolutions, debate and discussions. Second kind comprises specific techniques specifically for financial control such as budgetary system, demand of grants, supplementary, additional and excess grants, consolidated fund, cut motions, appropriation bill, vote on account, vote of debit, money bill, etc.

    56. Dr. Rajendra Prasad was elected as the first President of India by

    (1) Electoral College
    (2) People of India
    (3) Constituent Assembly
    (4) Parliament
    Answer:
    56. (3) The Election Commission of India held the first presidential elections of India on May 2, 1952. Dr. Rajendra Prasad won his first election with 507,400 votes over his nearest rival K.T. Shah who got 92,827 votes. He was elected the President of Constituent Assembly on 11 December, 1946. On January 26, 1950, the Constitution of independent India was ratified and Dr. Rajendra Prasad was elected the
    nation’s first President. He served as the President of constituent assembly.

    57. The members of Estimates Commitee are

    (1) elected from Lok Sabha only
    (2) elected from Rajya Sabha only
    (3) elected from both Lok Sabha and Rajya Sabha
    (4) nominated by the Speaker of the Lok Sabha
    Answer:


    58. The Speaker of the Lok Sabha is elected by the

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) members of both Houses of Parliament
    (4) members of Lok Sabha
    Answer:


    59. The President of India is elected by

    (1) members of both houses of Parliament
    (2) members of both houses of Parliament and of State legislatures
    (3) members of both houses of Parliament and of State legislative assemblies
    (4) elected members of both houses of Parliament and elected members of State legislative assemblies
    Answer:


    60. A motion moved by a member in a legislature when it is desired to have a discussion on a matter of urgent public importance is called

    (1) Adjournment motion
    (2) No-confidence motion
    (3) Cut motion
    (4) None of these
    Answer:

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments