Indian Polity GK Quiz-18

Indian Polity GK Quiz-18

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    61. No Government Expenditure can be incurred in India except with the sanction of

    (1) the Parliament
    (2) the Prime Minister
    (3) the President
    (4) the Supreme Court
    Answer:
    61. (1) Legislative prerogative over taxation, legislative control over expenditure and executive initiative in financial matters are some of the fundamental principles of the system of Parliamentary financial control. There are specific provisions in the Constitution of India incorporating these tenets. For example, article 265 provides that ‘no tax shall be levied or collected except by authority of law’; no expenditure can be incurred except with the authorisation of the Legislature (article 266); and
    President shall, in respect of every financial year, cause to be laid before Parliament, Annual Financial
    Statement (article 112).

    62. The majority of the provisions of the Indian Constitution can be amended

    (1) by the State Legislatures acting together
    (2) by the Parliament alone 
    (3) with the joint approval of the Parliament and State Legislatures
    (4) only on ratification by half of the States
    Answer:
    62. (2) Most of the constitution can be amended after a quorum of more than half of the members of each house in Parliament passes an amendment with a two-thirds majority vote.

    63. In our Constitution, Economic Planning is included in

    (1) Union list
    (2) State list
    (3) Concurrent list
    (4) Not any specified list
    Answer:
    63. (3) Part XI of the Indian constitution defines the power distribution between the federal government (the Centre) and the States in India. Concurrent list consists of 52 items (previously 47 items). Uniformity is desirable but not essential on items in this list: Marriage and divorce, transfer of property other than agricultural land, education, contracts, bankruptcy and insolvency, trustees and trusts, civil procedure, contempt of court, adulteration of foodstuffs, drugs and poisons, economic and social planning, trade unions, labour welfare, electricity, newspapers, books and printing press, stamp duties.

    64. A candidate, to become a member of the Rajya Sabha, should not be less than

    (1) 21 years of age
    (2) 25 years of age
    (3) 30 years of age
    (4) 32 years of age
    Answer:
    64. (3) A person to be qualified for the membership of the Rajya Sabha should posses the following
    qualifications: he must be a citizen of India and make and subscribe before some person authorized in that behalf by the Election Commission an oath or affirmation according to the form set out for the
    purpose in the Third Schedule to the Constitution; he must be not less than 30 years of age; and he
    must possess such other qualifications as may be prescribed in that behalf by or under any law made
    by Parliament.

    65. The Union Parliament consists of

    (1) The President of India
    (2) The Council of States (Rajya Sabha)
    (3) The House of the People (Lok Sabha)
    (4) All of the above
    Answer:
    65. (4) The Parliament of India is the supreme legislative body in India. Founded in 1919, the Parliament alone possesses legislative supremacy and thereby ultimate power over all political bodies in India. The Parliament comprises the President of India and the two Houses—Lok Sabha (House of the People) and Rajya Sabha (Council of States). The President has the power to summon and prorogue either House of Parliament or to dissolve Lok Sabha.

    66. The maximum strength of the elected members of the House of the People (Lok Sabha) is

    (1) 530 
    (2) 545
    (3) 540 
    (4) 550
    Answer:
    66. (2) The Constitution limits the Lok Sabha to a maximum of 552 members, including no more than
    20 members representing people from the Union Territories, and two appointed non-partisan members
    to represent the Anglo-Indian community (if the President feels that the community is not adequately
    represented). At present, the strength of the house is 545 members.

    67. How many readings does a nonmoney bill have in each House of the Parliament?

    (1) Two 
    (2) Three
    (3) Four 
    (4) One
    Answer:
    67. (2) A Bill has to pass through three stages known as the first reading, second reading and third reading, in each House of Parliament and receive the assent of the President before it becomes an Act of
    Parliament. A Bill shall not be deemed to have been passed by Parliament, unless it has been agreed to
    by both Houses, either without amendment or with amendments agreed to by both Houses.

    68. By which Bill does the Government propose collection of revenues for a year?

    (1) Economic Bill
    (2) Finance Bill
    (3) Supplementary Bill
    (4) None of the above
    Answer:
    68. (2) Finance Bill means a Bill ordinarily introduced every year to give effect to the financial proposals of the Government of India for the next following financial year and includes a Bill to give effect to supplementary financial proposals for any period. The Finance Bill is introduced immediately after the presentation of the Budget. The introduction of the Bill cannot be opposed.

    69. The Indian Parliament is competent to enact law on a State subject if

    (1) emergency under Article 352 is in operation
    (2) all the state Assemblies of the country make such a request
    (3) the President sends such a message to Parliament
    (4) None of these
    Answer:
    69. (1) When National emergency 7under article 352 is in force, the Parliament can make laws on the 66 subjects of the State List (which contains subjects on which the state governments can make laws). Also, all money bills are referred to the Parliament for its approval.

    70. The President of India enjoys emergency powers of

    (1) four types 
    (2) two types
    (3) five types 
    (4) three types
    Answer:
    70. (4) A state of emergency in India refers to a period of governance under an altered constitutional setup that can be proclaimed by the President of India, when he/she perceives grave threats to the nation from internal and external sources or from financial situations of crisis. The President can declare three
    types of emergencies: National emergency (caused by war, external aggression or armed rebellion in the
    whole of India or a part of its territory), State emergency (declared on failure of constitutional machinery in a state) and Financial emergency (if the President is satisfied that there is an economic
    situation in which the financial stability or credit of India is threatened).

    71. The interval between two sessions of either House of Parliament should not exceed

    (1) three months
    (2) six months
    (3) nine months
    (4) twelve months
    Answer:
    71. (2) The Constitution empowers the President to summon each House at such intervals that there
    should not be more than 6 month’s gap between the two sessions.

    72. The Vice President of India is elected by

    (1) the members of the Parliament
    (2) the members of the Rajya Sabha
    (3) the elected members of the Parliament
    (4) the members of the Parliament and State Legislatures
    Answer:
    72. (3) The Vice President is elected indirectly, by an electoral college consisting of members of both houses of the Parliament. The election of the Vice President is slightly different from the election of the
    President—the members of state legislatures are not part of the Electoral College for Vice Presidential
    election. 

    73. A Bill referred to a ‘Joint Sitting’ of the two Houses of the Parliament is required to be passed by

    (1) a simple majority of the members present
    (2) absolute majority of the total membership
    (3) rd majority of the members present
    (4) th majority of the members present
    Answer:
    73. (1) In matters pertaining to non-financial (ordinary) bills, after the bill has been passed by the House
    where it was originally tabled (Lok Sabha or Rajya Sabha), it is sent to the other house, where it may be
    kept for a maximum period of 6 months. If the other House rejects the bill or a period of 6 months elapses without any action by that House, or the House that originally tabled the bill does not accept the
    recommendations made by the members of the other house, it results in a deadlock. This is resolved by a joint session of both Houses, presided over by the speaker of the Lok Sabha and decided by a simple
    majority. 

    74. Who is the constitutional head of the Government of India ?

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) Chief Justice of India
    (4) Attorney General
    Answer:
    74. (1) The President of India is the head of state of the Republic of India, the largest democracy in the world. The President is the formal head of the executive, legislature and judiciary of India and is the
    commander-in-chief of the Indian Armed Forces.

    75. Who certifies a Bill to be a Money Bill in India ?

    (1) Finance Minister
    (2) President
    (3) Speaker of the Lok Sabha
    (4) Prime Minister
    Answer:
    75. (3) The Speaker of the Lok Sabha conducts the business in the house. He/she decides whether a
    bill is a money bill or a non money bill. 

    76. The Rajya Sabha is dissolved after

    (1) every five years
    (2) every six years
    (3) on the advice of the Prime Minister
    (4) None of the above
    Answer:
    76. (4) The Rajya Sabha is also known as “Council of States” or the upper house. Rajya Sabha is a
    permanent body and is not subject to dissolution. However, one third of the members retires every
    second year, and is replaced by newly elected members.

    77. In case the President wishes to resign, to whom he is to address his resignation letter ?

    (1) Chief Justice of India
    (2) Secretary of Lok Sabha
    (3) Vice-President
    (4) Prime Minister
    Answer:
    77. (3) Article 56 of the Indian Constitution states that (a) the President shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office: provided that-the President may, by writing under his hand addressed to the Vice-President, resign his office; the President may, for violation of the
    Constitution, be removed from office by impeachment in the manner provided in article 61; and the
    President shall, notwithstanding the expiration of his term, continue to hold office until his successor
    enters upon his office; (b) any resignation addressed to the Vice-President under clause (a) of the proviso to clause (1) shall forthwith be communicated by him to the Speaker of the House of the People.

    78. Which of the following are Financial Committee of Parliament in India ?

    (I) Public Accounts Committee
    (II) Estimates Committee
    (III) Committee on Public Undertakings
    (1) I & III 
    (2) I & II
    (3) II & III 
    (4) I, II & III
    Answer:
    78. (4) The main function of the Committee on Estimates is to report what economies, improvements in
    organisation, efficiency, or administrative reform, consistent with the policy underlying the estimates
    may be effected and to suggest alternative policies in order to bring about efficiency and economy in
    administration. The Committee on Public Undertakings consists of 15 members elected by the Lok Sabha and 7 members of Rajya Sabha are associated with it. The main duty of the Committee on Public Accounts is to ascertain whether the money granted by Parliament has been spent by Government
    “within the scope of the Demand”.

    79. The ‘Speaker’s vote’ in the Lok Sabha is called

    (1) casting vote 
    (2) sound vote
    (3) direct vote 
    (4) indirect vote
    Answer:
    79. (1) Normally, the Speaker does not take part in voting in the House. But in case of a tie, he exercises his right of casting vote. His casting vote would decide the issue. In such a case his vote would normally go in favour of the party to which he belongs. Further, when a resolution for the removal of the Speaker is put to vote in the House, he has the right to cast his vote.

    80. The Council of Ministers does not include

    (1) Cabinet Ministers
    (2) Ministers of State
    (3) Cabinet Secretary
    (4) Ministers without Portfolio
    Answer:
    80. (3) All Cabinet members are mandated by the constitution to be members of either House of the
    Parliament of India. In a departure from the norm the current Prime Minister, Manmohan Singh, is a
    member of the upper house, the Rajya Sabha. There are three categories of ministers, in descending order of rank: Union Cabinet Minister – senior minister incharge of a ministry; Minister of State (Independent Charges) – with no overseeing Union cabinet minister for that portfolio; and Minister of State (MoS) – junior minister with to overseeing cabinet minister, usually tasked with a specific responsibility in that ministry.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments