Indian Polity GK Quiz-2

Indian Polity GK Quiz-2

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    21. How many Articles are there in the Indian Constitution ?

    (1) 395 
    (2) 396
    (3) 398 
    (4) 399
    Answer:
    21. (1) It is the longest written constitution of any sovereign country in the world, containing 448
    articles in 22 parts, 12 schedules and 100 amendments. Although the last article of the Constitution is Article 395, the total number, as of March 2012 is 448. New articles added through amendments have been inserted in the relevant location in the original constitution. In order not to disturb the original numbering, the new articles are inserted with alphanumberic enumerations. For example, Article 21A pertaining to Right to Education was inserted by the 86th Amendment Act.

    22. A federal structure for India was first put forward by the

    (1) Act of 1861
    (2) Act of 1909
    (3) Act of 1919
    (4) Act of 1939
    Answer:
    22. (4) The Government of India Act 1935 provided for the establishment of a “Federation of India”, to be made up of both British India and some or all of the “princely states”. The parts of the Act intended to establish the Federation of India never came into operation, due to opposition from rulers of the princely states. It also provided for the establishment of a Federal Court.

    23. When was our National Anthem first sung and where ?

    (1) 24th January, 1950 in Allahabad
    (2) 24th January, 1950 in Delhi
    (3) 26th December, 1942 in Calcutta
    (4) 27th December, 1911 in Calcutta
    Answer:
    23. (4) Written in highly Sanskritised (Tatsama) Bengali, it is the first of five stanzas of a Brahmo hymn
    composed and scored by Nobel laureate Rabindranath Tagore. It was first sung in Calcutta Session of the Indian National Congress on 27 December, 1911.

    24. The Constitution of India came into force on

    (1) 26 January, 1950
    (2) 26 January, 1952
    (3) 15 August, 1948
    (4) 26 November, 1949
    Answer:
    24. (1) India is governed in terms of the Constitution of India which was adopted by the Constituent Assembly on 26th November 1949 and came into force on 26th January 1950.

    25. The term ‘Caste’ was derived from

    (1) Portuguese 
    (2) Dutch
    (3) German 
    (4) English
    Answer:
    25. (1) The English word “caste” derives from the Spanish and Portuguese casta, which the Oxford English Dictionary quotes John Minsheu’s Spanish dictionary (1599) to mean, “race, lineage, or breed.” When the Spanish colonized the New World, they used the word to mean a “clan or lineage.” However, it was the Portuguese who employed casta in the primary modern sense when they applied it to the many inmarrying hereditary Hindu social groups they encountered upon their arrival in India in 1498. The use of the spelling “caste,” with this latter meaning, is first attested to in English in 1613.

    26. The term “Greater India” denotes

    (1) Political unity
    (2) Cultural unity
    (3) Religious unity
    (4) Social unity
    Answer:
    26. (2) Greater India was the historical extent of the culture of India beyond the Indian subcontinent. This particularly concerns the spread of Hinduism in Southeast Asia, introduced by the Indianized
    kingdoms of the 5th to 15th centuries, but may also refer to the spread of Buddhism from India to Central Asia and China by the Silk Road during the early centuries of the Common Era. To the west, Greater India overlaps with Greater Persia in the Hindu Kush and Pamir mountains. The term is tied to the geographic uncertainties surrounding the “Indies” during the Age of Exploration.

    27. The two forms of democracy are

    (1) Parliamentary and Presidential
    (2) Direct and Indirect
    (3) Monarchical and Republican
    (4) Parliamentary and King
    Answer:
    27. (1) Parliamentary democracy is a representative democracy where government is appointed by
    representatives as opposed to a ‘presidential rule’ wherein the President is both head of state and the
    head of government and is elected by the voters. Under a parliamentary democracy, government is
    exercised by delegation to an executive ministry and subject to ongoing review, checks and balances by
    the legislative parliament elected by the people. Presidential Democracy is a system where the public
    elects the president through free and fair elections. The president serves as both the head of state and
    head of government controlling most of the executive powers. The president serves for a specific term and cannot exceed that amount of time.

    28. The Constitution of India contains

    (1) 340 Articles
    (2) 395 Articles
    (3) 400 Articles
    (4) 404 Articles
    Answer:
    28. (2) Although the last article of the Constitution is Article 395, the total number, as of March 2012 is
    448. New articles added through amendments have been inserted in the relevant location in the original
    constitution. In order not to disturb the original numbering, the new articles are inserted with
    alphanumberic enume-rations. For example, Article 21A pertaining to Right to Education was inserted by the 86th Amendment Act.

    29. Which was described by Dr. B.R. Ambedkar as the ‘heart and soul’ of the Constitution ?

    (1) Right to Equality
    (2) Right against Exploit-ation
    (3) Right to Constitutional Remedies
    (4) Right to Freedom of Religion
    Answer:
    29. (3) Dr. B R Ambedkar, the chairman of the Drafting committee, called the fundamental right to
    constitutional remedies as the heart and soul of the Indian constitution. Right to constitutional remedies
    empowers the citizens to move a court of law in case of any denial of the fundamental rights. The courts can issue various kinds of writs. These writs are habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto and certiorari.

    30. In India, the concept of single citizenship is adopted from

    (1) England 
    (2) U.S.A.
    (3) Canada 
    (4) France
    Answer:
    30. (1) The Indian Constitution borrowed such features as parliamentary form of government, introduction of Speaker and his role, the concept of single citizenship, the Rule of law, procedure of lawmaking, etc from England. The Indian citizenship and nationality law and the Constitution of India provide single citizenship for all of India.

    31. The Drafting of the Constitution was completed on :

    (1) 26th January, 1950
    (2) 26th December, 1949
    (3) 26th November, 1949
    (4) 30th November, 1949
    Answer:
    31. (3) A Draft Constitution was prepared by the committee and submitted to the Assembly on 4
    November 1947. Draft constitution was debated and over 2000 amendments were moved over a period of two years. Finally on 26 November, 1949, the process was completed and Constituent assembly adopted the constitution. 284 members signed the document and the process of constitution making was complete.

    32. Who was the President of the Constituent Assembly?

    (1) Pt. Jawahar Lal Nehru
    (2) Sardar Patel
    (3) Dr. Rajendra Prasad
    (4) Dr. B.R. Ambedkar
    Answer:
    32. (3) The first temporary 2-day president of the Constituent Assembly was Dr Sachidanand Sinha.
    Later, Rajendra Prasad was elected president of the Constituent Assembly.

    33. The method of Impeachment of the President of India is adopted from

    (1) U.S.A. 
    (2) U.K.
    (3) U.S.S.R. 
    (4) France
    Answer:
    33. (1) The Indian Constitution has borrowed some features from the U.S Constitution. Those features
    are: fundamental rights, independence of judiciary, judicial review, impeachment of the president, removal of Supreme Court and High Court judges and post of Vice-President.

    34. Who was the Chairman of the Constituent Assembly ?

    (1) Dr. B.R. Ambedkar
    (2) Dr. Rajendra Prasad
    (3) Jawahar Lal Nehru
    (4) Vallabh Bhai Patel
    Answer:
    34. (2) The Constituent Assembly of India was elected to write the Constitution of India. Following India’s independence from Great Britain, its members served as the nation’s first Parliament. Dr. Sachchidanand Sinha was the first president (temporary chairman) of the Constituent Assembly when it met on December 9, 1946. Dr. Rajendra Prasad then became the President of the Constituent Assembly, and would later become the first President of India.

    35. The Constitution of India describes the country as a

    (1) Union of States
    (2) Federation
    (3) Unitary State
    (4) Confederation
    Answer:
    35. (1) Part I of the Constitution of India describes the nation that is Bharat, shall be a Union of States. It also mentions that the states and the territories shall be specified in the First Schedule.

    36. The concept of Constitution first originated in

    (1) Switzerland 
    (2) Britain
    (3) U.S.A. 
    (4) Japan
    Answer:
    36. (2) England is treated as the place where the constitutional concept germinated, though the ancient
    Greek and Roman Republics, too, had such a facility. In England, Henry I's proclamation of the Charter of Liberties in 1100 bound the king for the first time in his treatment of the clergy and the nobility. This idea was extended and refined by the English barony when they forced King John to sign Magna Carta in 1215. The most important single article of the Magna Carta, related to "habeas corpus", provided that the king was not permitted to imprison, outlaw, exile or kill anyone at a whim—there must be due process of law first. 

    37. The provisional President of the Constituent Assembly was

    (1) Dr. Sachchidananda Sinha
    (2) Dr. Rajendra Prasad
    (3) Dr. B.R. Ambedkar
    (4) Pt. Jawaharlal Nehru
    Answer:
    37. (1) Dr. Sachidanand Sinha was the first president of the Constituent Assembly. Later, Dr. Rajendra Prasad was elected president of the Constituent Assembly while B.R. Ambedkar was appointed the Chairman of the Drafting Committee.

    38. The Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution was

    (1) Pt. Jawaharlal Nehru
    (2) Dr. Rajendra Prasad
    (3) Mahatma Gandhi
    (4) Dr. B.R. Ambedkar
    Answer:
    38. (4) On the 14 August, 1947 meeting of the Assembly, a proposal for forming various committees was presented. Such committees included a Committee on Fundamental Rights, the Union Powers Committee and Union Constitution Committee. On 29 August, 1947, the Drafting Committee was appointed, with Dr B. R. Ambedkar as the Chairman along with six other members assisted by a constitutional advisor.

    39. Who was the Chairman of the Constituent Assembly of India?

    (1) Dr. B.R. Ambedkar
    (2) Dr. Rajendra Prasad
    (3) Dr. B.N. Rau
    (4) Pt. Jawaharlal Nehru
    Answer:
    39. (2) Dr. Sachchidananda Sinha was the first president (temporary chairman) of the Constituent Assembly when it met on December 9, 1946. Dr. Rajendra Prasad then became the President of the Constituent Assembly, and would later become the first President of India.

    40. “Persons may change but rules should not change” is the principle of

    (1) Absolute Monarchy
    (2) Constitutional Government
    (3) Unwritten Constitution
    (4) Republic
    Answer:
    40. (2) Constitutional government is defined by the existence of a constitution—which may be a legal
    instrument or merely a set of fixed norms or principles generally accepted as the fundamental law of the
    polity—that effectively controls the exercise of political power. Persons do not call the shots or frame rules in such governments. Everything that is to be governed is dictated by set of rules enshrined in the
    constitution.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments