Indian Polity GK Quiz-20

Indian Polity GK Quiz-20

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    101. How many members of the Rajya Sabha retire from the house every 2 years ?

    (1) 1/6 of the total members
    (2) 1/3 of the total members
    (3) 1/12 of the total members
    (4) 5/6 of the total members
    Answer:
    101. (2) The Rajya Sabha is also known as “Council of States” or the upper house. Rajya Sabha is a
    permanent body and is not subject to dissolution. However, one third of the members retire every second year, and are replaced by newly elected members.

    102. Evaluate the following statements :

    (a) The President of India can be impeached by the Indian Parliament.
    (b) The President of India can be removed by the Indian Parliament only with the approval of the Chief
    Justice of India.
    (1) a is correct but b is not correct
    (2) b is correct but a is not correct
    (3) Both are correct
    (4) Both are incorrect
    Answer:
    102. (1) The process may start in either of the two houses of the Parliament. A resolution to impeach the President has to be passed by a special majority (twothird majority of the total members present and voting and simple majority of total membership of the originating house). It is then sent to the other house. The other house investigates the charges that have been made. During this process, the President has the right to defend oneself through an authorised counsel. If the second house also approves the
    charges made by special majority again, the President stands impeached and is deemed to have vacated
    his/her office from the date when such a resolution stands passed.

    103. How many times was the term of the Lok Sabha extended upto 6 years ?

    (1) Once 
    (2) Twice
    (3) Thrice 
    (4) Never
    Answer:
    103. (1) The first sitting of the Fifth Lok Sabha was held on 19 March, 1971. The term of the Fifth Lok Sabha, which was to expire on 18 March, 1976, was extended by one year, i.e., up to 18 March, 1977 by the House of the People (Extension of Duration) Amendment Act, 1976. However, the House was
    dissolved on 18 January, 1977 after having been in existence for a period of five years, ten months and
    six days. The Sixth Lok Sabha met for the first time on 25 March 1977 after the Sixth General Election.
    The normal term of the Lok Sabha was restored to five years under the Constitution (Forty fourth
    Amendment) Act, 1978. 

    104. Among the tax revenues of the Union Government, the most important source is

    (1) Income Tax
    (2) Customs Duty
    (3) Corporation Tax
    (4) Union Excise Duties
    Answer:
    104. (4) Central excise revenue is the biggest single source of revenue for the Government of India. The Union Government tries to achieve different socio-economic objectives by making suitable adjustments in the scope and quantum of levy of Central Excise duty. Article 265 of the Constitution of India has laid down that both levy and collection of taxes shall be under the authority of law. The excise duty is levied in pursuance of Entry 45 of the Central List in Government of India Act,1935 as adopted by entry 84 of List I of the seventh Schedule of the Constitution of India. 

    105. What is the maximum strength prescribed for State Legislative Assemblies?

    (1) 350 
    (2) 600
    (3) 500 
    (4) 750
    Answer:
    105. (3) Its maximum size as outlined in the Constitution of India is not more than 500 members and not less than 60. However, the size of the Vidhan Sabha can be less than 60 members through an Act of
    Parliament, such is the case in the states of Goa, Sikkim and Mizoram.

    106. If the Anglo-Indian community does not get adequate representation in the Lok Sabha, two members of the community can be nominated by the

    (1) Prime Minister
    (2) President
    (3) Speaker
    (4) President in consultation with the Parliament
    Answer:
    106. (2) The Constitution limits the Lok Sabha to a maximum of 552 members, including no more than
    20 members representing people from the Union Territories, and two appointed non-partisan members
    to represent the Anglo-Indian community (if the President feels that the community is not adequately
    represented).

    107. For the election of President of India, a citizen should have completed the age of

    (1) 25 years 
    (2) 30 years
    (3) 35 years 
    (4) 18 years
    Answer:
    107. (3) Article 58 of the Constitution sets the principle qualifications one must meet to be eligible to the office of the President. A President must be: a citizen of India; of 35 years of age or above; and qualified to become a member of the Lok Sabha.

    108. A member of Parliament will lose his membership of Parliament if he is continuously absent from Sessions for

    (1) 45 days 
    (2) 60 days
    (3) 90 days 
    (4) 365 days
    Answer:
    108. (2) The Constitution provides that if for a period of sixty days a member of either House of Parliament is without permission of the House absent from all meetings thereof, the House may declare his seat vacant. In computing the said period of sixty days, however, no account is taken of any period during which the House is prorogued or is adjourned for more than four consecutive days. The period of sixty days referred to in the Constitution means a single unbroken period of sixty days and for invoking the provision of the Constitution, the absence has to be continuous.

    109. In India, the Residuary Powers are vested with

    (1) Union Government
    (2) State Government
    (3) Both the Union Government and the State Government
    (4) Local Government
    Answer:
    109. (1) The constitution vests the residuary power, i.e., the power to legislate with respect to any matter not enumerated in any one of the three lists in the union legislatures (Act. 248). It has been left to the courts to determine finally as to whether a particular matter falls under the residuary, power or not.

    110. Which innovative discussion process is introduced by the Indian parliament to the World Parliamentary systems?

    (1) Question hour
    (2) Zero hour
    (3) Resolutions
    (4) Presidential Speech
    Answer:
    110. (2) Zero Hour is the Indian innovation in the field of parliamentary procedures and has been in existence since 1962. It is called so because it begins at 12.00 noon. However, it does not mention in the rules of procedure. During zero hour, questions are asked about issues of public importance without prior permission.

    111. Indian Parliament Means

    (1) Rajya Sabha - Lok Sabha
    (2) Rajya Sabha - Lok Sabha - Prime Minister
    (3) President of India - Rajya Sabha - Lok Sabha
    (4) President of India - VicePresident of India - Lok Sabha - Rajya Sabha
    Answer:
    111. (3) The Parliament comprises the President of India and the two Houses—Lok Sabha (House of the People) and Rajya Sabha (Council of States).

    112. Which one of the following is the popularly elected House of the Indian Parliament?

    (1) Rajya Sabha
    (2) Lok Sabha
    (3) Lok Sabha as well as Rajya Sabha
    (4) None of the above
    Answer:
    112. (2) Lok Sabha is also known as the “House of the People” or the lower house. All of its members are directly elected by citizens of India on the basis of Universal Adult franchise, except two who are
    appointed by the President of India. Every citizen of India who is over 18 years of age, irrespective of
    gender, caste, religion or race, who is otherwise not disqualified, is eligible to vote for the lok sabha.

    113. Which one of the following methods is used to ascertain the public opinion on important legislation ?

    (1) Initiative
    (2) Recall
    (3) Referendum
    (4) None of the above
    Answer:
    113. (1) In political science, an initiative (also known as a popular or citizens’ initiative) is a means by which a petition signed by a certain minimum number of registered voters can force a public vote (plebiscite). The vote may be on a proposed statute, constitutional amendment, charter amendment or ordinance, or, in its minimal form, to simply oblige the executive or legislative bodies to consider the subject by submitting it to the order of the day. It is a form of direct democracy.

    114. The final authority to interpret our Constitution is the

    (1) President
    (2) Parliament
    (3) Prime Minister
    (4) Superme Court
    Answer:
    114. (4) The Supreme Court of India is the highest judicial forum and final court of appeal as established by Part V, Chapter IV of the Constitution of India. According to the Constitution of India, the role of the Supreme Court is that of a federal court and guardian of the Constitution. Similar to the arrangement existent in USA, the Supreme Court is the final authority on the interpretation of the Constitution of India and all statutes and regulations created pursuant to it.

    115. The Parliament can legislate on subjects given in the Union List only in consultation with the State Government for the State of :

    (1) Assam
    (2) Rajasthan
    (3) Jammu & Kashmir
    (4) Kerala
    Answer:
    115. (3) Article 370 of the Indian constitution grants special autonomous status to Jammu and Kashmir. As per Article 370 of the Constitution of India, notwithstanding anything in this Constitution: the
    power of Parliament to make laws for the said State shall be limited to those matters in the Union List
    and the Concurrent List which, in consultation with the Government of the State, are declared by the
    President to correspond to matters specified in the Instrument of Accession governing the accession of
    the State to the Dominion of India as the matters with respect to which the Dominion Legislature may
    make laws for that State; and such other matters in the said Lists, as, with the concurrence of the
    Government of the State, the President may by order specify. This article specifies that except for Defence, Foreign Affairs, Finance and Communications, (matters specified in the instrument of accession) the Indian Parliament needs the State Government’s concurrence for applying all other laws. Thus the state’s residents lived under a separate set of laws, including those related to citizenship, ownership of property, and fundamental rights, as compared to other Indians.

    116. One of the following is a part of executive. Find out-

    (1) Member of Legislative Council
    (2) Member of Rajya Sabha
    (3) Chief Justice of Supreme Court
    (4) Sub-Inspector of Police
    Answer:
    116. (4) The executive arm/tier is the part of government that has sole authority and responsibility for the daily administration of the state. The executive branch executes the law. By this yardstick, the Sub-Inspector of Police is part of the executive as he has to deal with law and order on a day-to-day basis.

    117. The voting age in India was lowered from 21 year to 18 years through

    (1) Presidential ordinance.
    (2) Constitutional Amendment.
    (3) Executive Order.
    (4) Parliamentary Legislation.
    Answer:
    117. (2) The minimum age of voting in India was lowered from 21 to 18 years by the 61st Amendment Act in 1988 read with Act 21 of 1989.

    118. Indian Constitution has divided the powers and function of the state into

    (1) two lists 
    (2) three lists
    (3) four lists 
    (4) five lists
    Answer:
    118. (2) There are three lists detailing the powers, functions and sharing of these among the Union and the States in India. The List I or the Union List, List II or the State List and List III or the Concurrent List are included in the Seventh Schedule of the Constitution.

    119. The president of India can nominate how many members from the Anglo-Indian community to the Lok Sabha?

    (1) Two 
    (2) Five
    (3) Ten 
    (4) Twelve
    Answer:
    119. (1) Up to 525 members represent of the territorial constituencies in States, up to 20 members represent the Union Territories and no more than two members from Anglo-Indian community can be nominated by the President of India if he or she feels that the community is not adequately represented.

    120. A joint sitting of the two Houses of Indian Parliament is presided over by the

    (1) President of India
    (2) Vice-President of India
    (3) Speaker of the Lok Sabha
    (4) Attorney-General of India
    Answer:
    120. (3) No bill will be regarded as passed by the Parliament unless both the Houses approve of it. In case of a difference between the two Houses over a non-money bill, the President may call a joint sitting of the Houses to resolve it. The Speaker of the Lok Sabha presides over such sitting.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments