Indian Polity GK Quiz-21

Indian Polity GK Quiz-21

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    121. On the subjects mentioned in the concurrent list , laws may be enacted by the

    (1) States and the Union
    (2) Union alone
    (3) States alone
    (4) States and the Union territories
    Answer:
    121. (1) The Concurrent List contains subjects defined and enlisted under the List - III of the Seventh Schedule of the Constitution of India, which form the joint domain of both the State Governments and the Union territories of India as well as the Central Government of India under these subjects.

    122. What is the maximum number of starred questions that can be asked in Lok Sabha on a particular day?

    (1) 15 
    (2) 20
    (3) 25 
    (4) Without limit
    Answer:
    122. (2) The maximum number of Questions to be placed on the list of Questions for oral answers (Starred Question) on a particular day is 20, while the maximum number of questions to be placed on the list of Un-starred Question is 230. However, the number of Un-starred Questions may exceed by a
    maximum of 25 Questions pertaining to State/States under President’s Rule.

    123. Rajya Sabha being a permanent house

    (1) one-third of its members retire every two years
    (2) one-half of its members retire every three years
    (3) one-fifth of its members retire every year
    (4) one-sixth of its members retire every year
    Answer:
    123. (1) The Rajya Sabha is a permanent body and is not subject to dissolution. However, one third of the members retire every second year, and are replaced by newly elected members. Each member is elected for a term of six years.

    124. The Joint Session of both the Houses of Parliament is summoned by

    (1) Speaker of the Lok Sabha
    (2) President
    (3) Prime Minister
    (4) Chairman of Rajya Sabha
    Answer:
    124. (2) No bill will be regarded as passed by the Parliament unless both the Houses approve of it. In case of a difference between the two Houses over a non-money bill, the President may call a joint sitting of the Houses to resolve it.

    125. How many members of the Anglo-Indian community may be nominated by the President in the Lok Sabha?

    (1) Four 
    (2) Two
    (3) Any number 
    (4) Only one
    Answer:
    125. (2) All of the members of Lok Sabha are directly elected by citizens of India on the basis of Universal Adult franchise, except two who are appointed by the President of India. No more than two members from Anglo-Indian community can be nominated by the President of India if he or she feels that the community is not adequately represented.

    126. Who is referred to as the Supreme Commander of Forces in India?

    (1) General of the Army
    (2) Defence Minister
    (3) President
    (4) Field Marshal
    Answer:
    126. (3) The President of India is the Supreme Commander of the Indian Armed Forces. The Indian Armed Forces are under the management of the Ministry of Defence (MoD), which is led by the Union Cabinet Minister of Defense.

    127. Which item out of the following is contained in the concurrent list?

    (1) Trade Unions
    (2) Agriculture
    (3) Tolls
    (4) Markets and Fairs
    Answer:
    127. (1) The Concurrent List of Indian Constitution comprises subjects defined and enlisted under the
    List - III of the Seventh Schedule of the Constitution of India, which form the joint domain of both the
    State Governments and the Union territories of India as well as the Central Government of India. Trade
    unions; industrial and labour disputes come under this list.
    NOTE : Recently, In a significant but tricky move, Sports Minister Vijay Goel said that a resolution has been passed to transfer sports from the State List of the Indian Constitution to the Concurrent List in a meeting of the National Sports Federations called by the government. The Union ministry for water resources, river development and Ganga rejuvenation also has begun the process to make water a part of the concurrent list, moving it away from being a state subject.

    128. The Residuary powers of the Indian Union are

    (1) vested with the Centre
    (2) vested with the States
    (3) there are no residuary powers
    (4) they are distributed between the centre and the states.
    Answer:
    128. (1) Three subject lists, the Union list, the State list, and the Concurrent list, define the legislative powers of each level of government. All residuary powers are vested with the centre.

    129. The maximum number of nominated members to the Rajya Sabha are

    (1) 10 
    (2) 12
    (3) 14 
    (4) 15
    Answer:
    129. (2) Rajya Sabha membership is limited to 250 members, 12 of whom are nominated by the President of India for their contributions to art, literature, science, and social services. The remainder of the body is elected by the state and territorial legislatures.

    130. One-third of the members of the Rajya Sabha retire

    (1) every year
    (2) every two years
    (3) every three years
    (4) every four years
    Answer:
    130. (2) The Rajya Sabha is a permanent body and is not subject to dissolution. However, one third of the members retire every second year, and are replaced by newly elected members.

    131. The Vice-President of India can be removed by the

    (1) President on the advice of Council of Ministers
    (2) Lok Sabha with the consent of the President
    (3) Rajya Sabha with the concurrence of Lok Sabha
    (4) Rajya Sabha with the concurrence of the President
    Answer:
    131. (3) The Vice President does not have to be formally impeached, unlike the President of India. The
    Constitution states that the Vice President can be removed by a resolution of the Rajya Sabha passed
    by an effective majority (more than 50% of effective membership (total membership-vacancies)) and
    agreed to by a simple majority (50% of voting members) of the Lok Sabha (Article 67(b)).

    132. A mid-term poll is conducted when

    (1) the Lok Sabha is dissolved before completion of its term
    (2) an elected member resigns from his seat
    (3) there are discrepancies in voting
    (4) all MP’s of a political party resign
    Answer:
    132. (1) A midterm election refers to a type of staggered election where the members take office at the middle of the term of another set of members, or of the executive. In India, mid-term polls have taken place several times, reflecting the instability at the centre or states. Normally, the pre-mature dissolution of the Lok Sabha or the State Assemblies call for such elections.

    133. A proclamation of emergency caused by war or external aggression must be approved by both the Houses of Parliament within

    (1) 15 days 
    (2) 1 month
    (3) 2 months 
    (4) 3 months
    Answer:
    133. (2) National emergency is caused by war, external aggression or armed rebellion in the whole of India or a part of its territory. The President can declare such an emergency only on the basis of a written request by the Council of Ministers headed by the Prime Minister. Such a proclamation must be
    approved by the Parliament within one month. Such an emergency can be imposed for six months. It can be extended by six months by repeated parliamentary approval.

    134. Which of the following is not a charged expenditure on the Consolidated Fund of India?

    (1) Expenditure on Five year plans
    (2) Expenditure on the Chairman and Members of the UPSC
    (3) Expenditure on the Judges of the Supreme Court
    (4) Debt charges of the Government of India
    Answer:
    134. (1) A plan is financed from Balance from Current Revenues (BCR); borrowings including net MCR; Net Flow from Abroad; Gross Budgetary Support for the Plan; Central assistance to States and UTs; Gross Budgetary Support (GBS) for Central Plan, Resources of Public Sector Enterprises (PSEs); and Resources for Central Plan. The balance from current revenues available for a 5 year plan depends upon the transferred resources from Centre and State's own revenues (sum of these two equals receipts) along with the relative stability of the non-plan expenditure, i.e. the extent to which a state is able to keep its non-plan expenditure under control.

    135. The president of India addresses both Houses of Parliament assembled together at the commencement of the first session

    (1) of each year
    (2) After each general election to the House of the People
    (3) Both 1 and 2
    (4) Neither 1 nor 2
    Answer:
    135. (3) Article 87(1) of the Constitution provides:— "At the commencement of the first session after each general election to the House of the People and at the commencement of the first session of each year the President shall address both Houses of Parliament assembled together and inform Parliament of the causes of its summons."

    136. Implementing laws is the function of

    (1) Executive 
    (2) Legislature
    (3) Judiciary 
    (4) Cabinet
    Answer:
    136. (1) The executive branch is responsible for implementing the laws that are created by the
    legislative branch (the Rajya Sabha and House of Representatives). The Executive Branch is in charge
    of the administrative aspect of the government. Its main purpose is to execute, enforce and administer
    the laws that legislature passes.

    137. Education is included in which of the following lists?

    (1) Central list
    (2) State list
    (3) Concurrent list
    (4) Local list
    Answer:
    137. (3) Concurrent list consists of 52 items (previously 47 items). Marriage and divorce, transfer of property other than agricultural land, education, contracts, bankruptcy and insolvency, etc, come under this list.

    138. Can a person who is not a Member of Parliament be appointed as a minister’?

    (1) No 
    (2) Yes
    (3) Yes, provided the Parliament approves of such an appointment.
    (4) Yes, But he has to become a Member of Parliament within six months of his appointment.
    Answer:
    138. (4) Generally, Ministers are appointed from the legislature. But, an exception to this rule is carved
    out by the Constitution itself. The combined effect of Articles 75(5) and 88 is that a person not being a
    Member of either House of Parliament can be a Minister only up to a period of 6 months before which
    he has to get elected.

    139. Under which of the following situations can Rajya Sabha be dissolved?

    (1) When financial emergency is declared in the country.
    (2) When emergency is declared due to failure of Constitutional machinery.
    (3) Both (1) and (2)
    (4) None of these
    Answer:
    139. (4) The Rajya Sabha is also known as "Council of States" or the upper house. Rajya Sabha is a permanent body and is not subject to dissolution. However, one third of the members retires every second year, and is replaced by newly elected members.

    140. Who can legislate on those residual matters which are not mentioned in Central/ State/Concurrent lists?

    (1) State legislatures exclusively
    (2) Parliament alone
    (3) Parliament after State legislatures concur
    (4) Parliament or State legislatures as adjudicated by the Supreme Court
    Answer:
    140. (4) The constitution vests the residuary power, i.e., the power to legislate with respect to any matter not enumerated in any one of the three lists in the union legislatures (Act. 248). It has been left to the courts to determine finally as to whether a particular matter falls under the residuary, power or not.

    यह भी देखे:
















    Post a Comment

    0 Comments