Indian Polity GK Quiz-22

Indian Polity GK Quiz-22

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    141. The salary of the Members of Parliament is decided by

    (1) The Parliament
    (2) The Central Cabinet
    (3) The President
    (4) The Speaker
    Answer:
    141. (1) The amenities provided to the members of parliament relate to salaries and allowances,
    travelling facilities, medical facilities, accommodation, telephones, etc. These are governed by the Salary, Allowances and Pension of Members of Parliament Act, 1954 and the rules made there under.
    Note : last time in 2010 the legislation was passed by voice vote to raise MPs’ salaries from Rs. 16,000
    to Rs. 50,000. 

    142. Who held the office of the Vice President of India for two full terms?

    (1) S. Radhakrishnan
    (2) V.V. Giri
    (3) B.D. Jatti
    (4) M. Hidayatullah
    Answer:
    142. (1) Dr. Sarvepalli Radhakrishnan was the Vice President of India for two consecutive terms from 13 May, 1952 to 12 May, 1962. He was the second President of India from 1962 to 1967.

    143. What is the correct order of succession (earlier to later)among the following Presidents of India?

    a. Dr. Zakir Hussain
    b. Dr. S. Radhakrishnan
    c. Fakhruddin Ali Ahmed
    d. V.V. Giri
    (1) a-c-d-a 
    (2) c-b-d-a
    (3) d-a-b-c 
    (4) b-a-d-c
    Answer:
    143. (4) Zakir Husain: May 13, 1967 – May, 3, 1969; Sarvepalli Radhakrishnan: 13 May 1962 – 13 May, 1967; Fakhruddin Ali Ahmed: August 24, 1974 – February 11, 1977; and V. V. Giri: May 3, 1969 – July 20, 1969, August 24, 1969 – August 24, 1974. 

    144. If the Speaker of Lok Sabha intends to vacate his office before the expiry of his term, he sends his resignation to

    (1) Chairman of Rajya Sabha
    (2) Leader of the House (Lok Sabha)
    (3) Deputy Speaker of Lok Sabha
    (4) President of India
    Answer:
    144. (3) The Speaker may, at any time, resign from office by writing under her hand to the Deputy Speaker. The Speaker can be removed from office only on a resolution of the House passed by a majority of all the then members of the House.

    145. The Parliament enjoys the exclusive right to legislate on the subjects contained in

    (1) the Union List
    (2) the Concurrent List
    (3) the State List
    (4) Both (1) and (2)
    Answer:
    145. (1) Three subject lists, the Union list, the State list, and the Concurrent list, define the legislative powers of each level of government. The parliament of India enjoys the exclusive right to legislate on the subjects contained in the Union List.

    146. A Bill is certified as Money Bill in Lok Sabha by

    (1) the President
    (2) the Finance Minister
    (3) the Prime Minister
    (4) the Speaker
    Answer:
    146. (4) The Speaker of the Lok Sabha conducts the business in the house. He/she decides whether a
    bill is a money bill or a non money bill.

    147. When the Vice-President officiates as President of India, he draws the salary of

    (1) Chairman of Rajya Sabha
    (2) President
    (3) Member of Parliament
    (4) Both (1) and (2)
    Answer:
    147. (2) When the Vice President discharges the functions of the President, he shall not perform the duties of the office of the Chairman of Rajya Sabha and shall not be entitled to receive the salary of the Chairman. During this period, he is entitled for the salary and privileges of the President of India.

    148. Who presides over the joint sitting of the Parliament in India ?

    (1) The person elected by both the Houses
    (2) The Chairman of the Council
    (3) The Speaker, Lok Sabha
    (4) The Deputy Speaker, Lok Sabha
    Answer:
    148. (3) In case of a difference between the two Houses over a non-money bill, the President may call a joint sitting of the Houses to resolve it. The Speaker of the Lok Sabha presides over such sitting.

    149. The right to nominate members to the Rajya Sabha rests with 

    (1) The President
    (2) The Vice President
    (3) The Judiciary
    (4) The Lok Sabha
    Answer:
    149. (1) Rajya Sabha membership is limited to 250 members, 12 of whom are nominated by the President of India for their contributions to art, literature, science, and social services.

    150. The minimum age for a person to seek election to Lok Sabha is

    (1) 21 years 
    (2) 25 years
    (3) 30 years 
    (4) 35 years
    Answer:
    150. (2) The minimum age for a person to become a member of Rajya Sabha is 30 years. The minimum
    qualifying age for membership of the Lok Sabha is 25 years. Note : Dushyant Chautala is the Youngest Member of Parliament till date. He is the youngest ever elected member or Parliament in the history of India and holds a record in ‘Limca Book of Records.

    151. The power to create or abolish the Upper House of the State Legislature belongs to the

    (1) Governor
    (2) Parliament
    (3) High Court
    (4) State Legislature
    Answer:
    151. (2) Proposals for abolition or re-establishment of a state's Legislative Council require confirmation by the Parliament of India. In 2010 the Parliament of India passed an Act to re-establish a Legislative Council for a seventh state, Tamil Nadu, but implementation of the Act has been put on hold pending legal action.

    152. Which type of emergency has not been declared so far in India?

    (1) Internal emergency caused due to internal disturbances
    (2) External emergency caused due to external threat 
    (3) State emergency, caused due to failure of constitutional machinery in the states
    (4) Financial emergency
    Answer:
    152. (4) If the President is satisfied that there is an economic situation in which the financial stability or credit of India is threatened, he or she can declare financial emergency. Such an emergency must be approved by the Parliament within two months. It has never been declared. Such a situation had arisen but was avoided by putting the gold assets of India as collateral for foreign credit.

    153. The Speaker of the lok Sabha enjoys

    (1) no right to vote in general circumstances
    (2) the right to vote only in case of a tie
    (3) the right to vote like other members of the House
    (4) the right to vote only once during the term of the House
    Answer:
    153. (2) Normally, the Speaker does not take part in voting in the House. But in case of a tie, he exercises his right of casting vote. His casting vote would decide the issue. In such a case his vote would normally go in favour of the party to which he belongs. Further, when a resolution for the removal of the Speaker is put to vote in the House, he has the right to cast his vote.

    154. During Financial Emergency all money bills passed by the state legislature are to be reserved for the consideration of the

    (1) Governor
    (2) Prime Minister
    (3) Parliament
    (4) President
    Answer:
    154. (4) In case of a financial emergency, the President can reduce the salaries of all government officials, including judges of the Supreme Court and High Courts. All money bills passed by the State legislatures are submitted to the President for his approval. He can direct the state to observe certain principles (economy measures) relating to financial matters.

    155. The committee on subordinate legislation deals with

    (1) Delegated legislation
    (2) Financial legislation
    (3) Municipal legislation
    (4) State legislation
    Answer:
    155. (1) The Committee on Subor-dinate Legislation of Lok Sabha consists of 15 members nominated by the Speaker. A Minister is not nominated to this Committee. The Committee scrutinizes and reports
    to the House whether the powers to make regulations, rules, sub-rules, by-laws etc. conferred by the
    Constitution or delegated by Parliament are being properly exercised by the executive within the scope
    of such delegation. 

    156. Rajya Sabha has no role in

    (1) the election of the VicePresident
    (2) the election of the Speaker
    (3) the impeachment of the President
    (4) removal of the judges of the Supreme Court
    Answer:
    156. (2) The speaker is elected in the very first meeting of the Lok Sabha after the general elections for a term of 5 years from amongst the members of the Lok Sabha.

    157. When the posts of both the President and the Vice President are vacant who among the following officiates as President?

    (1) The Chief Justice of Supreme Court
    (2) The Lt. Governor of Delhi
    (3) The Speaker of Lok Sabha
    (4) The Prime Minister
    Answer:
    157. (1) The constitution of India provides that the Chief Justice of India shall act as the President of India in the event of the offices of both the President and the Vice President being vacant. When the President, Dr. Zakir Hussain, died in office, the Vice President, Mr. VV Giri, acted as the President.

    158. The policy that deals with the tax and expenditure policies of the Government is called

    (1) Monetary Policy
    (2) Fiscal Policy
    (3) Credit Policy
    (4) Budgetary Policy
    Answer:
    158. (2) In economics and political science, fiscal policy is the use of government revenue collection (taxation) and expenditure (spending) to influence the economy. The two main instruments of fiscal policy are government taxation and changes in the level and composition of taxation and government spending.

    159. Delimitation of the Lok Sabha constituencies was last done in the year

    (1) 1970 
    (2) 1973
    (3) 1976 
    (4) 1977
    Answer:
    159. (*) Under Article 82 of the Constitution, the Parliament by law enacts a Delimitation Act after every census. After coming into force commencement of the Act, the Central Government constitutes a Delimitation Commission. This Delimitation Commission demarcates the boundaries of the Parliamentary Constituencies as per provisions of the Delimitation Act. Delimitation commissions have been set up four times in the past - In 1952, 1963, 1973 and 2002 under Delimitation Commission acts of 1952, 1962, 1972 and 2002. The present delimitation of constituencies has been done on the basis of 2001 census figures under the provisions of Delimitation Act, 2002.

    160. If the Speaker of Lok Sabha Wishes to tender his resignation he has to address his letter to

    (1) The President of India
    (2) The Deputy Speaker
    (3) The Prime Minister
    (4) The Cabinet
    Answer:
    160. (2) The Speaker may, at any time, resign from office by writing under her hand to the Deputy Speaker. The Speaker can be removed from office only on a resolution of the House passed by a majority of all the then members of the House.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments