Indian Polity GK Quiz-23

Indian Polity GK Quiz-23

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    161. Money Bills can be introduced in the Lok Sabha with prior permission of the

    (1) President 
    (2) Prime Minister
    (3) Speaker 
    (4) Cabinet
    Answer:
    161. (1) No money bill can be introduced in the Lok Sabha without the prior approval of the president. The money bill originates only in the Lok Sabha. Note : The Aadhaar Act 2016 was the last bill passed
    as Money Bill.

    162. The President of India who held office for two terms was

    (1) S. Radhakrishnan
    (2) K.R. Narayanan
    (3) Neelam Sanjeeva Reddy
    (4) Babu Rajendra Prasad
    Answer:
    162. (4) Rajendra Prasad was the first president of independent India. He is the only president to have
    been elected twice for the office. In 1962, after serving twelve years as the president, he announced
    his decision to retire.

    163. Who nominates persons for various parliamentary delegation to foreign countries?

    (1) The Speaker of Lok Sabha
    (2) The Prime Minister
    (3) The President
    (4) The Chairman of Rajya Sabha
    Answer:
    163. (1) The Speaker has certain other functions to perform as the head of the Lok Sabha. She is the ex officio President of the Indian Parliamentary Group (IPG), set up in 1949, which functions as the National Group of the Inter-Parliamentary Union (IPU) and the Main Branch of the Commonwealth Parliamentary Association (CPA). In that capacity, members of various Indian Parliamentary Delegations going abroad are nominated by her after consulting the Chairman of the Rajya Sabha. Most often, the Speaker leads such Delega-tions. Besides, she is the Chairman of the Conference of Presiding Officers of Legislative Bodies in India.

    164. Which one of the following committees does not consists of any member from the Rajya Sabha?

    (1) Estimates Committee
    (2) Public Accounts Committee
    (3) Public Grievance Committee
    (4) Committee on Public Undertakings
    Answer:
    164. (1) The Estimates Committee consists of 30 members who are elected by the Lok Sabha every year from amongst its members. A Minister is not eligible for election to this Committee. The term of the Committee is one year.

    165. A joint sitting of both Houses of Parliament may be convened to consider a bill which was passed by one House and kept pending by the other for

    (1) four months 
    (2) six months
    (3) one year 
    (4) two years
    Answer:
    165. (2) In India, if a bill has been rejected by the upper house (Rajya Sabha) of the parliament and more than six months have lapsed, the President may summon a joint session for passing the bill. Until now, only three bills namely the Dowry Prohibition Act, 1961, the Banking Service Commission Repeal Bill, 1978 and the Prevention of Terrorism Act, 2002 have been passed at joint sessions.

    166. Who will administer the oath of office to the person who is to take over as President ?

    (1) The Chief Election Commissioner
    (2) The Chief Justice of India
    (3) The outgoing President
    (4) The Vice President
    Answer:
    166. (2) The President is required to make and subscribe in the presence of the Chief Justice of India (or in his absence, the senior-most Judge of the Supreme Court), an oath or affirmation that he/she shall
    protect, preserve and defend the Constitution. 

    167. The President of the India is :

    (1) The head of the ‘State’
    (2) The head of the Government
    (3) The head of the State as well as Government
    (4) None of these
    Answer:
    167. (3) The President of India is the head of state of the Republic of India. The President is the formal head of the executive, legislature and judiciary of India and is the commander-in-chief of the Indian Armed Forces.

    168. When a constitutional amendment bill goes to the President, he

    (1) can withhold his assent
    (2) can return it to the Parliament for reconsideration
    (3) can delay it for not more than six months
    (4) is bound to give his assent
    Answer:
    168. (4) All bills passed by the Parliament can become laws only after receiving the assent of the President. The President can return a bill to the Parliament, if it is not a money bill or a constitutional amendment bill, for reconsideration.

    169. Which one of the following VicePresident resigned from his office to contest for the office of the President ?

    (1) Neelam Sanjiva Reddy
    (2) V.V. Giri
    (3) R. Venkataraman
    (4) Dr. Shankar Dayal Sharma
    Answer:
    169. (2) V. V. Giri was the first Vice President to serve for an extended period as Acting President of India (from May 3, 1969 to July 19, 1969) when the then President Dr. Zakir Hussain died while in office. When V. V. Giri resigned to contest for Presidential elections, the Chief Justice of India Mohammad Hidayatullah briefly acted as the President.

    170. How many persons can be nominated by the President to the Rajya Sabha from among those who have distinguished themselves in art, literature, social service, etc.?

    (1) None 
    (2) 4
    (3) 8 
    (4) 12
    Answer:
    170. (4) ) Rajya Sabha membership is limited to 250 members, 12 of whom are nominated by the President of India for their contributions to art, literature, science, and social services.

    171. What is the term of a Member of the Rajya Sabha ?

    (1) Three years 
    (2) Four years
    (3) Five years 
    (4) Six years
    Answer:
    171. (4) The Rajya Sabha is a permanent body and is not subject to dissolution. However, one third of the members retire every second year, and are replaced by newly elected members. Each member is elected for a term of six years.

    172. The Vice-President is the ex-officio Chairman of the

    (1) Rajya Sabha
    (2) Lok Sabha
    (3) Planning Commission
    (4) National Development Council
    Answer:
    172. (1) The Vice President also serves as the ex-officio chairman of Rajya Sabha (Council of States). Thus, apart from holding the executive position of successor to the President, the Vice President also serves the legislative role of Chairman of the Rajya Sabha.

    173. According to the Indian Constitution, the Ministers shall hold office during the pleasure of the

    (1) President of India
    (2) Prime Minister of India
    (3) Parliament
    (4) Supreme Court
    Answer:
    173. (1) The Indian Constitution, vests in the President of India, all the executive powers of the Central
    Government. The President appoints the Prime Minister, the person most likely to command the
    support of the majority in the Lok Sabha (usually the leader of the majority party or coalition). The President then appoints the other members of the Council of Ministers, distributing portfolios to them on the advice of the Prime Minister. The Council of Ministers remains in power during the 'pleasure' of the President. In practice, however, the Council of Ministers must retain the support of the Lok Sabha.

    174. The Parliament consists of

    (1) President, Lok Sabha and Rajya Sabha
    (2) Lok Sabha and Rajya Sabha
    (3) Lok Sabha and Vidhan Sabha
    (4) Vidhan Sabha, Vidhan Parishad and Lok Sabha
    Answer:
    174. (1) The Parliament of India is the supreme legislative body in India. Founded in 1919, the Parliament alone possesses legislative supremacy and thereby ultimate power over all political bodies in India. The Parliament comprises the President of India and the two Houses—Lok Sabha (House of the People) and Rajya Sabha (Council of States).

    175. Who decides whether a bill is a Money Bill or not ?

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) Finance Minister
    (4) Speaker of the Lok Sabha
    Answer:
    175. (4) If any question arises whether a Bill is a Money Bill or not, the decision of Speaker thereon is final. The Speaker is under no obligation to consult any one in coming to a decision or in giving his certificate that a Bill is a Money Bill.

    176. How many ‘types of emergencies are envisaged by the Constitution ?

    (1) 1 
    (2) 2
    (3) 3 
    (4) 4
    Answer:
    176. (3) The President can declare three types of emergencies: National emergency under article 352;
    State Emergency under Article 356; and Financial emergency under article 360. A state of emergency
    in India refers to a period of governance under an altered constitutional setup that can be proclaimed
    by the President of India, when he/she perceives grave threats to the nation from internal and external
    sources or from financial situations of crisis.

    177. Who calls the Joint Session of the two Houses of the Parliament? 

    (1) The President
    (2) The Prime Minister
    (3) The Lok Sabha Speaker
    (4) The Vice-President
    Answer:
    177. (1) In case of a deadlock between the two houses or in a case where more than six months lapse in the other house, the President may summon a joint session of the two houses which is presided over by
    the Speaker of the Lok Sabha and the deadlock is resolved by simple majority.

    178. No confidence Motion against the Union Council of Ministers can be initiated

    (1) in the Rajya Sabha only
    (2) in the Lok Sabha only
    (3) both in the Lok Sabha and the Rajya Sabha
    (4) in the State Assemblies
    Answer:
    178. (2) Motions of no confidence against the government can only be introduced and passed in the Lok Sabha. If passed by a majority vote, the Prime Minister and the Council of Ministers resigns collectively. The Rajya Sabha has no power over such a motion, and hence no real power over the executive.

    179. What is the maximum age limit prescribed for the post of the President of India ?

    (1) 58 years
    (2) 60 years
    (3) 62 years
    (4) There is no maximum age limit
    Answer:
    179. (4) Article 58 of the Constitution sets the principle qualifications one must meet to be eligible to the office of the President. A President must be: a citizen of India; of 35 years of age or above; and qualified to become a member of the Lok Sabha.

    180. What is quorum required for convening the Lok Sabha ? 

    (1)1/6
    (2)1/8
    (3)1/10 
    (4)1/5
    Answer:
    180. (3) In both houses, the requisite quorum is 10 per cent of the membership. Even in case of joint
    sessions, the quorum shall be one-tenth of the total number of members of the Houses.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments