Indian Polity GK Quiz-24

Indian Polity GK Quiz-24

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    181. In the Parliamentary form of Government “He is the first among equal”. Who is he ?

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) Leader of Opposition
    (4) Speaker of lower house
    Answer:
    181. (2) Primus inter pares (the first among equals or first among peers) is a Latin phrase describing the most senior person of a group sharing the same rank or office. The Prime Minister is the leader of India. He or she is sometimes called "first among equals." This means that even though all members of the Cabinet are equal, he or she is the most powerful.

    182. The chairman of the Public Accounts Committee in the Indian Parliament is :

    (1) The Leader of Opposition Party
    (2) The Speaker of Lok Sabha 
    (3) The Deputy Speaker of Lok Sabha 
    (4) The Chairman of Rajya Sabha
    Answer:
    182. (1) The Public Accounts Committee (PAC) is a committee of selected members of Parliament,
    constituted by the Parliament of India, for the auditing of the expenditure of the Government of India. The Chairman is appointed by the Speaker of Lok Sabha. Since 1967, the chairman of the committee is selected from the opposition. Earlier, it was headed by a member of the ruling party.

    183. What should be the gap between first No-Confidence motion and second No-confidence motion ?

    (1) 2 months 
    (2) 3 months
    (3) 6 months 
    (4) 9 months
    Answer:
    183. (3) There is a gap of at six months between two noconfidence motions. So the parties always use the opportunity of no confidence motions to present their views before the house and thus before the people.

    184. Which one of the following appointments is not within the purview of the President of India ?

    (1) Chief Justice of India
    (2) Chairman, Finance Commission
    (3) Chief of Army Staff
    (4) Speaker of Lok Sabha
    Answer:
    184. (4) The speaker is elected in the very first meeting of the Lok Sabha after the general elections for a term of 5 years from amongst the members of the Lok Sabha.

    185- The expenditure made on which of the following does not require budgetary approval every year in India ?

    (1) Defence
    (2) Natural calamities
    (3) Consolidated fund
    (4) Contingency fund
    Answer:
    185. (2) Natural Calamities are sudden “acts of god,” which cannot be anticipated and planned. So budgetary approvals are not needed in this case. A budget is normally a statement of revenue receipts and expenditure. An appropriation bill or running bill is a legislative motion (bill) which authorizes the
    government to spend money. It is a bill that sets money aside for specific spending.

    186. How many persons can be nominated by the president to the Rajya Sabha from among those who have distinguished themselves in art, literature, social service etc.?

    (1) 4 
    (2) 8
    (3) 12
    (4) None of the above
    Answer:
    186. (3) 12 members of the Rajya Sabha are nominated by the President of India for their contributions to art, literature, science, and social services.

    187. In which of the Parliamentary Financial Committees is the Rajya Sabha not represented ?

    (1) Public Accounts Committee
    (2) Estimates Committee
    (3) Committee on Public Undertakings
    (4) Expenditure Committee
    Answer:
    187. (2) The Estimates Committee consists of 30 members who are elected by the Lok Sabha every year from amongst its members. A Minister is not eligible for election to this Committee. The term of the Committee is one year.

    188. The Members of Rajya Sabha are elected for a term of

    (1) Two years 
    (2) Four years
    (3) Six years 
    (4) Five years
    Answer:
    188. (3) Rajya Sabha is a permanent House and is not subject to dissolution. However, one-third Members of Rajya Sabha retire after every second year. A member who is elected for a full term serves for a period of six years.

    189. Which of the following does not come under ligislative control over administration ?

    (1) Zero hour
    (2) Adjournment motion
    (3) Budget session
    (4) Formulation of a Bill
    Answer:
    189. (3) There are several ways in which Parliament exercises control over public administration. Some
    of the important means of control are: control of administrative policies; control of appropriation; audit
    and report; interpolations-parliamentary questions; zero hour discussion, calling attention motions, short note discussions, adjournment motions; debates and committees of parliament.


    190. From which fund can the unanticipated expenditure be met without the prior approval of the Parliament ?

    (1) Consolidated Fund of India
    (2) Contingency Fund of India
    (3) Vote-on-Account
    (4) From the Treasury
    Answer:
    190. (2) A contingencies fund or contingency fund is a fund for emergencies or unexpected outflows, mainly economic crises. The Contingency Fund of India established under Article 267 (1) of the Constitution is in the nature of an imprest (money maintained for a specific purpose) which is placed at the disposal of the President to enable him/her to make advances to meet urgent unforeseen expenditure, pending authorization by the Parliament. Approval of the legislature for such expenditure and for withdrawal of an equivalent amount from the Consolidated Fund is subsequently obtained to ensure that the corpus of the Contingency Fund remains intact.

    191. One of the important attributes of Parliamentary form of government is

    (1) Fixed tenure for the executive
    (2) Executive is answerable to the people
    (3) Executive is separate from the legislature
    (4) Collective responsibility of Council of Ministers to the Parliament
    Answer:
    191. (4) In the Parliamentary form of government, the Parliament is supreme, and the governments,
    comprised of some members of the Parliament, are accountable to it. Some of the features of parliamentary form of government in India are: President as Head of state and the Nominal Executive; Prime Minister as the Head of Government and real center of power; Prime Minister as the Captain of the council of Ministers; Ministerial Respon-sibility; Individual Responsibility of each Minister; Collective responsibility of the Council of Ministers, etc.

    192. The Parliament and the Constitution are the instruments of

    (1) Legal Justice
    (2) Political Justice
    (3) Economic Justice
    (4) Social Justice
    Answer:
    192. (3) The concept of economic justice has not been defined in the Constitution, but the ideals of economic justice has been. Article 39 (b) (c) and (d) signify those ideals. Economic justice simply means the absence of distribution between man and man. As mentioned in the Preamble, Indian constitution has strived for justice: social, economic and political.

    193. The Council of Ministers is collectively responsible to the

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) Lok Sabha
    (4) Rajya Sabha
    Answer:
    193. (3) Article 74 of the Constitution of the Republic of India provides for a Council of Ministers which shall aid the President in the exercise of his functions. Article 75 states that the Council of Ministers shall be collectively responsible to the House of the People.

    194. ‘Zero Hour’ in the working of the Indian Parliament means

    (1) Hour before the Question Hour
    (2) The first Hour of the Session 
    (3) Interval between Question Hour and next Agenda
    (4) When ‘Privilege Motion is accepted
    Answer:
    194. (3) Zero Hour in Parliament starts at 12 noon during which members raise matters of importance,
    especially those that cannot be delayed. In 'Zero Hour' members can raise questions without prior notice to the Chairman. Question Hour is the first hour in India's Lok Sabha devoted to questions. During this
    hour members can raise questions about any aspect of administrative activity. Zero Hour follows Question Hour.

    195. In which year was the “House of the People” named as “Lok Sabha” ?

    (1) 1954 
    (2) 1964
    (3) 1974 
    (4) 1984
    Answer:
    195. (1) The Lok Sabha (House of the People) was duly constituted for the first time on 17 April, 1952 after the first General Elections held from 25 October 1951 to 21 February, 1952. The first Session of the First Lok Sabha commenced on 13 May, 1952. The Lower House or the House of the People was named the ”Lok Sabha” in Hindi on 14th May, 1954.

    196. Nomination of Rajya Sabha Members by the President was taken from the Constitution of:

    (1) U.S.A. 
    (2) Iraland
    (3) South Africa 
    (4) France
    Answer:
    196. (2) The Constitution of India borrowed the following features from the Irish Constitution: concept of Directive Principles of States Policy (Ireland borrowed it from Spain); method of election of President; and the nomination of members in the Rajya Sabha by the President.

    197. Which of the following items is under the State List ?

    (1) Agriculture
    (2) Criminal Law
    (3) Education
    (4) Defence
    Answer:
    197. (1) There are 66 subjects defined and enlisted under the List - II of the Seventh Schedule of the Constitution of India, which form the exclusive domain of each one of the State Govern-ments within India, and thus effectively ousting the domain of the Central (Union) Government in framing laws under these subjects. Agriculture, including agricultural education and research; protection against pests and prevention of plant diseases, is one such subject.

    198. If the Prime Minister of India submits his resignation to the President, it will mean the resignation of the :

    (1) Prime Minister only
    (2) Prime Minister and the Cabinet Ministers
    (3) Entire Council of Ministers
    (4) Prime Minister, Cabinet Ministers and the Speaker
    Answer:
    198. (3) One of the key features of parliamentary democracy in India is the principle of individual and
    collective responsibility. So if the Prime Minister resigns, this means the resignation of the entire
    Council of Ministers.

    199. Zero hour is at the discretion of

    (1) Prime Minister
    (2) Speaker
    (3) Opposition leader
    (4) President
    Answer:
    199. (2) In 'Zero Hour' members can raise questions without prior notice to the Speaker of the Lok Sabha. The order in which the matters will be raised is decided by the Speaker at his/her discretion.

    200. The President of India can issue a proclamation of National Emergency only on the written recommendation of

    (1) The Prime Minister
    (2) The Cabinet consisting of only Cabinet Ministers of the Union
    (3) The Council of Ministers of the Union
    (4) Parliament
    Answer:
    200. (3) National emergency is caused by war, external aggression or armed rebellion in the whole of India or a part of its territory. The President can declare such an emergency only on the basis of a written request by the Council of Ministers headed by the Prime Minister. Such a proclamation must be
    approved by the Parliament within one month.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments