Indian Polity GK Quiz-25

Indian Polity GK Quiz-25

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    201. Which of the following is not associated with Parliament?

    (1) Prorogue 
    (2)Adjournment
    (3) Dissolve 
    (4) Dismiss
    Answer:
    201. (4) Prorogue: To discontinue a session of Parliament; Adjournment: suspension of parliamentary
    proceedings to another time or place; and Dissolution: end or termination of the Lower House of the
    Parliament.

    202. Which type of emergency has been imposed only one time in India so far ?

    (1) Internal Emergency
    (2) State Emergency
    (3) External Emergency
    (4) Financial Emergency
    Answer:
    202. (1) Between 26 June, 1975 to 21 March, 1977 under controversial circumstances of political instability under the Indira Gandhi's prime ministership — "the security of India" was declared "threatened by internal disturbances."

    203. Which of the following motion is related with the Union Budget?

    (1) Adjournment
    (2) Censure
    (3) Cut
    (4) None of the above
    Answer:
    203. (3) Cut motion is a veto power given to the members of the Lok Sabha to oppose a demand in the financial bill discussed by the government. This can turn into an effective tool to test the strength of the
    government. If a cut motion is adopted by the House and the government does not have the numbers, it is obliged to resign.

    204. The members of the Rajya Sabha are elected for a term of :

    (1) Two years 
    (2) Four years
    (3) Five Years 
    (4) Six Years
    Answer:
    204. (4) Rajya Sabha is a permanent House and is not subject to dissolution. However, one-third Members of Rajya Sabha retire after every second year. A member who is elected for a full term serves for a period of six years.

    205. When was National emergency imposed by the President of India on the grounds of internal disorder ?

    (1) 1962 
    (2) 1965
    (3) 1971 
    (4) 1975
    Answer:
    205. (4) Between 26 June, 1975 to 21 March, 1977 under controversial circumstances of political instability under the Indira Gandhi's prime Ministership — "the security of India" was declared "threatened by internal disturbances.”

    206. Which of the following motion is related with the Union Budget ?

    (1) Adjournment
    (2) Censure
    (3) Cut
    (4) None of these
    Answer:
    206. (3) The notices of cut motions can be tabled after the present-ation of Railway/General Budget. The Speaker shall decide whether a cut motion is or is not admissible and may disallow any cut motion when in his opinion it is an abuse of the right of moving cut motions or is calculated to obstruct or prejudicially affect the procedure of the House or is in contravention of these rules.

    207. Which one of the following committees is NOT a Standing Committee of the Parliament?

    (1) Public Accounts Committee
    (2) Estimates Committee
    (3) Committee on Public Undertakings
    (4) Consultative Committee to the Ministry of Finance
    Answer:
    207. (4) Each House of Parliament has standing committees which are permanent and regular committees and are constituted from time to time in pursuance of the provisions of an Act of Parliament or Rules of Procedure and Conduct of Business in Parliament. The Financial Committees, DRSCs and some other Committees come under the category of Standing Committees. These are the Committees on Subordinate Legislation, the Committee on Government Assurances, the Committee on Estimates, the Committee on Public Accounts and the Committee on Public Undertakings and Departmentally Related Standing Committees. 

    208. The Ministers in the Union Government hold office during the pleasure of the

    (1) Lok Sabha 
    (2) President
    (3) Parliament 
    (4) Prime Minister
    Answer:
    208. (2) The President appoints the Prime Minister and the other members of the Council of Ministers,
    distributing portfolios to them on the advice of the Prime Minister. The Council of Ministers remains in
    power during the 'pleasure' of the President. 

    209. If Parliament appoints a Committee for a specific purpose, it is known as

    (1) Joint Committee
    (2) Permanent Committee
    (3) Standing Committee
    (4) Ad hoc Committee
    Answer:
    209. (4) Ad hoc committee is appointed for a specific purpose. Standing Committees are elected or appointed every year or periodically and their work goes on, more or less, on a continuous basis.

    210. Who is the Presiding Officer of the Rajya Sabha ?

    (1) Vice - President of India
    (2) President of India
    (3) Speaker of Lok Sabha
    (4) Prime Minister of India
    Answer:
    210. (1) Vice-President of India is an ex-officio Chairman of the Rajya Sabha.

    211. In which of the following list docs the subject ‘planning’ figure ? 

    (1) State List
    (2) Concurrent List
    (3) Residuary List
    (4) Union List
    Answer:
    211. (2) ‘Planning’ has been included in Concurrent List.

    212. Money can be spent out of the Consolidated Fund of India with the approval of :

    (1) The Parliament
    (3) The Speaker of Lok Sabha
    (3) The Comptroller and Auditor General
    (4) The President
    Answer:
    212. (1) Items charged on the Consolidated Fund of India can be discussed but not voted upon in any House of the Partiament. No demand for grant under this head can be reduced or rejected.

    213. What is the time limit given to Parliament to pass the ordinance promulgated by the President of India ?

    (1) 6 days
    (2) 6 weeks
    (3) 6 months
    (4) 6 months and six weeks
    Answer:
    213. (2) Ordinances remain valid for no more than six weeks from the date the Parliament is convened unless approved by it earlier.

    214. The Estimate Committee consists of

    (1) 30 members from Lok Sabha
    (2) 30 members from Rajya Sabha
    (3) 30 members from both Sabha
    (4) 22 members from Lok Sabha
    Answer:
    214. (1) The Estimates Committee, constituted for the first time in 1950, is a Parliamentary Committee consisting of 30 Members, elected every year by the Lok Sabha from amongst its Members.

    215. The Speaker of Lok Sabha is elected by

    (1) all the members of Parliament
    (2) the people directly
    (3) all the members of Lok Sabha
    (4) the members of the majority party in the Lok Sabha
    Answer:
    215. (1) The Speaker is the presiding officer of the lower house of Parliament of India.

    216. Who Chairs the Joint Session of the two Houses of Parliament ?

    (1) President
    (2) Vice-President
    (3) Speaker of Lok Sabha
    (4) Prime Minister
    Answer:
    216. (3) The presiding officer of the Lok Sabha (Lower House) is known as the Speaker. The joint session of Parliament is presided over by the Speaker of the Lok Sabha and a decision is taken by a majority of the total members present.

    217. A bill is a ‘Money Bill’ or not will be decided by

    (1) Finance Minister
    (2) President
    (3) Chairman of Rajya Sabha
    (4) Speaker of Lok Sabha
    Answer:
    217. (4) A Money Bill can be introduced only in the Lok Sabha. It can be introduced only on the recommendation of the President. A bill is a Money Bill or not will be decided by speaker of Lok Sabha.

    218. The winning candidate in the Election of President of India should secure

    (1) Majority number of votes polled
    (2) Sixty six percent of votes polled
    (3) Fifty percent of votes polled
    (4) More than fifty percent and majority of the total votes polled
    Answer:
    218. (4) The winning candidate in the Election of President of India [Article 54] should secure more than fifty percent and majority of the total votes polled. The President is elected by an electoral college.

    219. Who appoints Secretary General of the Lok Sabha ?

    (1) Deputy Speaker
    (2) Speaker
    (3) President
    (4) Leader of Ruling Party
    Answer:
    219. (2) Speaker of the Lok Sabha, appoints Secretary General of the Lok Sabha.

    220. Which of the following is presided by a non-member ?

    (1) Lok Sabha
    (2) Rajya Sabha
    (3) Vidhan Sabha
    (4) Vidhan Parishad
    Answer:
    220. (2) Vice-President is the ex-officio chairman of the Rajya Sabha.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments