Indian Polity GK Quiz-26

Indian Polity GK Quiz-26

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    221. There is a Parliamentary system of Government in India because 

    (1) The Lok Sabha is directly elected by the people
    (2) The Parliament can amend the Constitution
    (3) The Rajya Sabha cannot be dissolved
    (4) The Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha
    Answer:
    221. (4) The Council of Ministers is responsible to the Lok Sabha.

    222. What are the basic, functions of Public Accounts Committee (PAC) ?

    (1) to examine the statement of accounts showing the income and expenditure of state corporations, trading and manufacturing schemes and projects.
    (2) to examine the accounts of stores and stocks.
    (3) to examine the statement of accounts of autonomous bodies
    (4) All the above
    Answer:
    222. (1) The Public Accounts Committee scrutinises appropriation and finance accounts of Government and reports of the Comptroller and Auditor General . It ensures that public money is spent in accordance with Parliament’s decision and calls attention to cases of waste, extravagance, loss or nugatory expenditure.

    223. Which one of the following is not an All India Service ?

    (1) Indian Foreign Service
    (2) Indian Forest Service
    (3) Indian Administrative Service
    (4) Indian Police Service
    Answer:
    223. (1) Initially there were only two All India Services : Indian Administrative Services and Indian Police Service. In 1963, Indian Forest Services, India Engineering Services and Indian Life Science Services were included as All India Services. India Foreign Service comes under the Central Services.

    224. Which of the following parts of the Indian Constitution ensures social and economic democracy?

    (1) Emergency Provisions
    (2) Centre — State relations
    (3) Directive Principles of State Policy
    (4) None of the above
    Answer:
    224. (3) The Part IV of the Constitution of India contains Directive Principles of State Policy covering Articles 36-51 that aim at establishing social and economic democracy in the country.

    225. Members of the Executive under Presidential System of Government

    (1) are drawn from both the Houses of Legislature
    (2) are only from the popular House
    (3) are not members of either House of Legislature
    (4) become members of Legislature after their appointment
    Answer:
    225. (3) Members of the Executive under Presidential System of Government are not members of either House of Legislature.

    226. The Vice-President is:

    (1) A member of Lok Sabha
    (2) A member of Rajya Sabha
    (3) A member of either House
    (4) Not a member of the Parliament
    Answer:
    226. (4) The Vice-President is not a member of either House of Parliament or of a House of a Legislature of any state. If a member of either House of Parliament or of a House of a Legislature of any state is elected as Vice-President, he is deemed to have vacated his seat in that House on the date he/she enters his office as Vice-President.

    227. Who of the following enjoys the rank of Cabinet Minister in Union Cabinet ?

    (1) Judge of Supreme Court
    (2) Secretary to Government of India
    (3) Political Advisor to PM
    (4) Deputy Chairman of Planning Commission
    Answer:
    227. (4) With the prime minister as the ex-officio Chairman, the Planning Commission has a nominated Deputy chairman, who is given the rank of a full Cabinet Minister. Mr. Montek Singh Ahluwalia is presently the Deputy Chairman of the Commission.

    228. The vacancy of the office of the President must be filled within :

    (1) 6 months 
    (2) 12 months
    (3) 1 month 
    (4) 3 months
    Answer:
    228. (1) According to Article 56 of the Indian Constitution, the election to fill a vacancy in the office of President occurring by reason of his death, resignation or removal, or otherwise shall be held as soon as possible after, and in no case later than six months from, the date of occurrence of the vacancy.

    229. Who decides a 'bill' is a money bill ?

    (1) Prime Minister
    (2) Speaker of Lok-Sabha
    (3) Chairman of Rajya Sabha
    (4) President
    Answer:
    229. (2) The Speaker of the Lok Sabha certifies if a Finance bill is a Money Bill or not within article 110 of the Constitution of India.

    230. Who presides over the Joint Session of Indian Parliament?

    (1) Speaker of Lok Sabha
    (2) President of India
    (3) Chairperson of Rajya Sabha
    (4) Seniormost Member of Parliament
    Answer:
    230. (1) The Speaker of Lok Sabha presides over the joint sittings of both Houses of Parliament. The joint session of parliament is convened by the President of India.

    231. The concept of Concurrent List in Indian Constitution is borrowed from the Constitution of

    (1) Japan 
    (2) Canada
    (3) Australia 
    (4) U.S.A.
    Answer:
    231. (3) The Indian Constitution borrowed the concept of concurrent list from Australia. From the Australian constitution, India also borrowed the features of Freedom of Trade, Commerce And Inter State Trade, and Joint Sitting In The Parliament.

    232. Presidential form of government consists of the following:

    (1) Fixed term of office
    (2) No overlap in membership between the executive and the legislature
    (3) Popular election of the President
    (4) All of the above
    Answer:
    232. (4) A presidential system is a republican system of government where a head of government is also head of state and leads an executive branch that is separate from a legislative branch. The executive is elected and often titled “president” and is not responsible to the legislature and cannot, in normal circumstances, dismiss it.

    233. How many members can be nominated to both the Houses of the Parliament by the President ?

    (1) 16 
    (2) 10
    (3) 12 
    (4) 14
    Answer:
    233. (4) The President of India can nominate no more than two members from Anglo-Indian community to the Lok Sabha if he or she feels that the community is not adequately represented. The President can nominate 12 members to the Rajya Sabha who have special knowledge or practical experience in respect of literature, science, art and social service.

    234. “Residuary powers” under the Indian Constitution means

    (1) the powers relating to International Affairs.
    (2) the powers relating to Internal Emergency.
    (3) the powers, which can be exercised both by the Union Government and the States.
    (4) the powers, which have not been specifically enumerated in the Union List, State List and Concurrent List.
    Answer:
    234. (4) the powers, which have not been specifically enumerated in the Union List, State List and
    Concurrent List.

    235. How many members are nominated by the President to Rajya Sabha ?

    (1) 2 
    (2) 12
    (3) 15 
    (4) 20
    Answer:
    235. (2) 12 members are nominated by the President to the Rajya Sabha. These members are nominated on the basis of their contributions to art, literature, science, and social services.

    236. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by

    (1) Speaker of Lok Sabha
    (2) Prime Minister of India
    (3) President of India
    (4) Chairman of Rajya Sabha
    Answer:
    236. (1) The Chairman of the Public Accounts Committee (PAC) is appointed by the Speaker of Lok Sabha. Since 1967, the chairman of the committee is selected from the opposition. The term of office of the members is one year.

    237. In which House, is the Presiding Officer, not a member of that House ?

    (1) Lok Sabha
    (2) Rajya Sabha
    (3) Vidhan Sabha
    (4) Vidhan Parishad
    Answer:
    237. (1) Rajya Sabha, is the presiding officer, not a member of that house. Note : The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. Membership of Rajya Sabha is limited by the Constitution to a maximum of 250 members, and current laws have provision for 245 members.
    The Vice-President of India (currently, Hamid Ansari) is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha, who presides over its sessions.

    238. The President of India has the discretionary power to

    (1) impose President’s Rule in a state
    (2) appoint the Prime Minister 
    (3) appoint the Chief Election Commissioner
    (4) declare Financial Emergency
    Answer:
    238. (2) The President of India can use discretionary powers under the following situations: (i) In appointing the Prime Minister from among the contenders when no single party attains majority after elections to the Lok Sabha; (ii) While exercising a pocket veto; (iii) Returning the Bill passed by the Parliament once for its reconsideration; etc. 

    239. Name the two non-permanent Houses in the Parliamentary setup of India.

    (1) The Rajya Sabha and Vidhan Sabha
    (2) The Lok Sabha and Vidhan Parishad
    (3) The Rajya Sabha and Vidhan Parishad
    (4) The Lok Sabha and Vidhan Sabha
    Answer:
    239. (4) In Indian constitutional set up, the lower houses of Parliament and State legislatures (Lok Sabha and Vidhan Sabha) are considered as non-permanent as they exist for a certain period and are subject to dissolution. However, the upper Houses (Rajya Sabha and Vidhan Parishad) are permanent as it is not subject to dissolution; its members retire after a certain period.

    240. The Ministry sometimes referred to as “Green Ministry” in India is Ministry of

    (1) Agriculture and Rural Development
    (2) Environment and Forests
    (3) Surface and Transport
    (4) Urban Development and Landscaping
    Answer:
    240. (2) The Union Ministry of Environment and Forests is also known as ‘Green Ministry’ as it is responsible for planning, promoting, coordinating, and overseeing the implementation of environmental and forestry programmes in the country. The main activities undertaken by the ministry include conservation and survey of the flora of India and fauna of India, forests and other wilderness areas; prevention and control of pollution; afforestation, and land degradation mitigation. It is responsible for the administration of the national parks of India.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments