Indian Polity GK Quiz-27

Indian Polity GK Quiz-27

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    241. In Presidential Government, the President is

    (1) independent of the Legislature
    (2) dependent on the Legislature
    (3) dependent on the Judiciary
    (4) bound by the advice of the Council of Ministers
    Answer:
    241. (1) Presidential Government is a system of government in which the president is constitutionally independent of the legislature. In it, the head of government is also head of state and leads an executive
    branch that is separate from the legislative branch. The United States, for instance, has a presidential
    system.

    242. Residuary powers in the Indian Constitution have been assigned to

    (1) Union Parliament only
    (2) State Legislatures only
    (3) Both Union Parliament and State Legislatures
    (4) None of the above
    Answer:
    242. (1) Article 248 of Indian constitution vests the residuary power, i.e., the power to legislate with respect to any matter not enumerated in any one of the three lists in the union legislatures. It has been left to the courts to determine finally as to whether a particular matter falls under the residuary, power or not.

    243. A money bill can be introduced in

    (1) either house of the Parliament
    (2) only Council of States (Rajya Sabha)
    (3) only House of the People (Lok Sabha)
    (4) None of the above
    Answer:
    243. (3) Money Bills can be introduced only in Lok Sabha. The Rajya Sabha may not amend money bills but can recommend amendments. The definition of “Money Bill” is given in the Article 110 of the Constitution of India.

    244. What is the minimum age required to become Prime Minister of India ?

    (1) 18 years 
    (2) 25 years
    (3) 30 years 
    (4) 35 years
    Answer:
    244. (*) The question has two correct options: According to Article 84 and Article 75 of the Constitution of India, the Prime Minister of India should be above 25 years of age if he is a member of Lok Sabha or above 30 years of age if he is a member of the Rajya Sabha.

    245. Parliamentary or Presidential Government can be distinguished mainly by 

    (1) its federal nature
    (2) the rigidity of the Constitution
    (3) the employer-employee relations
    (4) the legislative-executive relations
    Answer:
    245. (4) In a parliamentary system, the executive branch derives its democratic legitimacy from, and is held accountable to, the legislature; the executive and legislative branches are thus interconnected. In a presidential system, the head of state often is also the head of government, and the executive branch does not derive its democratic legitimacy from the legislature.

    246. The maximum strength of Rajya Sabha is

    (1) 220 
    (2) 200
    (3) 250 
    (4) 240
    Answer:
    246. (3) Article 80 of the Constitution lays down the maximum strength of Rajya Sabha as 250, out of which 12 members are nominated by the President and 238 are representatives of the States and of the two Union Territories. Note : The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. Member ship of Rajya Sabha is limited by the Constitution to a maximum of 250 members, and current laws have provision for 245 members. Maximum of 12 members can be nominated by president of India.

    247. If the President of India wants to resign, he has to address the letter of resignation to the

    (1) Chief Justice of India
    (2) Prime Minister
    (3) Vice-President
    (4) Speaker
    Answer:
    247. (3) According to Article 56 of the Indian Constitution, the President may, by writing under his hand addressed to the Vice-President, resign his office. The same article also states that the President holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office.

    248. Who acts as the channel of communication between the President and the Council Ministers ?

    (1) Chairman, Rajya Sabha
    (2) Speaker of Lok Sabha
    (3) Vice-President
    (4) Prime Minister
    Answer:
    248. (4) The Prime Minister is the chief channel of communication between the President and the Council of Ministers and keeps the former informed about all the decisions of the council. Article 74 of the Constitution lays down that there shall be a Council of Ministers with the Prime Minister at the head to aid and advice the President.

    249. Which one of the following is the specific feature of the single member constituency system ?

    (1) The system is economical for representatives.
    (2) Gerrymandering is not possible in this system.
    (3) It secures a stable majority in the legislature.
    (4) The candidate has to spend less on electioneering.
    Answer:
    249. (3) The single member constituency system allows a single representative in a legislative body rather than two or more. Because single-member districts are used in conjunction with plurality or majority voting rules, they are also said to foster strong and stable government.

    250. The number of subjects incorporated in the Union List is

    (1) 97 
    (2) 102
    (3) 82 
    (4) 89
    Answer:
    250. (1) The Union List or List-I is a list of 100 items (though last item is numbered 97) given in Part XI of the Constitution of India on which Parliament has exclusive power to legislate. This list is found in Article 246 under Seventh Schedule.

    251. How many items are there in the Union List ?

    (1) 52 
    (2) 66
    (3) 97 
    (4) 99
    Answer:
    251. (3) The Union List or List-I is a list of 100 items (though last item is numbered 97) given in Part XI of the Constitution of India on which Parliament has exclusive power to legislate. Out of the 100 items on the list, one is no longer in force.

    252. What is the maximum gap permissible between two sessions of Parliament ?

    (1) One month
    (2) Three months
    (3) Six months
    (4) Twelve months
    Answer:
    252. (3) The Constitution empowers the President to summon each House at such intervals that there should not be more than 6-month’s gap between the two sessions. Hence the Parliament must meet at least twice a year. In India, the parliament conducts three sessions each year.

    253. Who has got the power to create All India Services ?

    (1) Supreme Court
    (2) The Parliament
    (3) Council of Ministers
    (4) Prime Minister
    Answer:
    253. (2) Article 312 provides that an All India Service can be created only if the Council of States (Rajya Sabha) declares, by resolution supported by not less than a two-thirds majority, that it is necessary in the national interest to create one or more such All India Services. When once such a resolution is passed, the Parliament is competent to constitute such an All India Service.

    254. In the provisional Parliament of India, how many members were there ?

    (1) 296 
    (2) 313
    (3) 318 
    (4) 316
    Answer:
    254. (1) When the Constitution took effect on January 26, 1950, the Constituent Assembly became the
    Provisional Parliament of India. It was “provisional” until the first elections under the new Constitution
    took place in 1952. It had 296 members in 1950 which increased to 313 in the following year with the
    inclusion of the princely states’ representatives. 

    255. Who admits a new State to the Union of India ?

    (1) President
    (2) Supreme Court
    (3) Prime Minister
    (4) Parliament
    Answer:
    255. (4) Article 2 states that the parliament may, by law, admit new states into Union of India or establish new states on terms and conditions its deems fit. Article 3 empowers the parliament to form a new state by separation of a part of territory of an established state or to unite two or more states or parts of states or by uniting any territory to a part of any state.

    256. The most important feature of Cabinet system of Government is

    (1) Individual responsibility
    (2) Collective responsibility
    (3) Responsibility to none
    (4) Non - responsibility
    Answer:
    256. (2) A key feature of Cabinet is the concept of collective responsibility, which means that the Prime Minister and the Council of Ministers are collectively responsible to the House of People. It is because of collective responsibility, the cabinet government is also known as the responsible government.

    257. The Council of Ministers is collectively responsible to the

    (1) President 
    (2) Prime Minister
    (3) Lok Sabha 
    (4) Rajya Sabha
    Answer:
    257. (3) Article 75(3) of the Constitution states that the Council of Ministers is collectively responsible to the Lok Sabha. It means that all the Ministers are collectively answerable to the Lok Sabha for the policies and decisions of the government, even though a decision taken may pertain to a single ministry.

    258. If the Union Parliament is to assume legislative power over-and subject included in the State List, the resolution to the effect has to be passed by which of the following ?

    (1) Lok Sabha, Rajya Sabha and legislatures of the concerned States
    (2) Both Lok Sabha and Rajya Sabha
    (3) Rajya Sabha
    (4) Lok Sabha
    Answer:
    258. (3) If the Rajya Sabha declares that it is necessary in the national interest that Parliament should make laws on a matter in the State List, then the Parliament becomes competent to make laws on that matter. Such a resolution must be supported by two-thirds of the members present and voting. The resolution remains in force for one year.

    259. In India, how many times has the President declared Financial Emergency ?

    (1) Once 
    (2) Never
    (3) Thrice 
    (4) Twice
    Answer:
    259. (2) No Financial Emergency has been declared so far, though there was a financial crisis in 1991. Article 360 empowers the president to proclaim a Financial Emergency if he is satisfied that a situation has arisen due to which the financial stability or credit of India or any part of its territory is threatened.

    260. The legislature gains a priority over the executive in

    (1) A Presidential Government
    (2) A Federal Government
    (3) An Authoritarian Government
    (4) A Parliamentary Government
    Answer:
    260. (4) The Parliamentary system of government refers to “a system of government having the real executive power vested in a cabinet composed of members of the legislature who are individually and collectively responsible to the legislature.” That means it is a kind of democracy where the executive and legislature are inter-connected and the former obtains its democratic legitimacy from, and is held accountable to, the legislature.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments