Indian Polity GK Quiz-28

Indian Polity GK Quiz-28

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    261. The legislature in a democratic country can influence public opinion by

    (1) Focusing attention on public issues
    (2) Granting rights
    (3) Enacting non-controversial laws
    (4) Defining the duties of the citizens
    Answer:
    261. (1) The legislature in a democratic country can influence public opinion by focusing attention on public issues. It offers an easy solution to the problem of political obligation. The citizens obey the law, as it rests on their will to obey. The whole process of lawmaking serves to obliterate the distinction between the law-giver and the law- receiver.

    262. If the President wants to resign from his office, he may do so by writing to the

    (1) Speaker of Lok Sabha
    (2) Vice President
    (3) Chief Justice of India
    (4) Prime Minister
    Answer:
    262. (2) According to Article 56 of Indian Constitution, the President may, by writing under his hand addressed to the Vice-President, resign his office. The same article states that the President may, for violation of the Constitution, be removed from office by impeachment in the manner provided in article 61.

    263. The name of the upper house of the Indian Parliament is :

    (1) Senate
    (2) Rajya Sabha
    (3) House of Lords
    (4) Legislative Assembly
    Answer:
    263. (2) The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. It meets in continuous sessions, and unlike the Lok Sabha, the lower house of Parliament, is not subject to dissolution. The Vice President of India is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha.

    264. Who was the first speaker of the LokSabha :

    (1) Dr. S.P. Mukerjee
    (2) G.V. Mavalankar
    (3) N. Sanjeev Reddy
    (4) B.R. Ambedkar
    Answer:
    264. (2) Ganesh Vasudev Mavalankar was, on 15 May 1952, elected the first Speaker of the Lok Sabha after the first general elections in independent India. Earlier, he held the positions of the President (from 1946 to 1947) of the Central Legislative Assembly and then Speaker of the Constituent Assembly of India.

    265. In the case of deadlock between the two houses paraliament, the joint sitting is presided over by the : 

    (1) President
    (2) Senior most member of Lok Sabha
    (3) Speaker of Lok Sabha
    (4) Vice President
    Answer:
    265. (3) Article 108 of Indian Constitution prescribes the procedure for resolving a conflict between the two Houses of Parliament over a Bill through a ‘joint sitting’ of both the Houses. It empowers the President to summon a ‘joint sitting’. Such a joint sitting is presided over by the Speaker who is assisted by the Secretary-General of the Lok Sabha.

    266. Who administers the oath of office to the President?

    (1) Chief Justice of India
    (2) Speaker of Lok Sabha
    (3) Vice-President
    (4) Prime Minister
    Answer:
    266. (1) The oath of office to the President is administered by the Chief Justice of India and in his absence, the senior most judge of the Supreme Court available. The President is required to make and subscribe in the presence of the Chief Justice of an oath or affirmation that he/she shall protect, preserve and defend the Constitution. Note : Chief Justice of India, i.e. The Chief Justice of the Supreme Court of India is one who gives oath to the President of India. It is the President that administers oath to the Chief Justice of India too. In a hypothetical situation if anything happens to the Chief Justice of India on the day, the second senior most judges (as acting CJI) can administer oath to the President. Similarly, in the absence of the President, the Vice President can administer oath to CJI. Recently, Justice JS Khehar sworn in as the 44th Chief Justice of India .

    267. The President of India can be removed from his office by the

    (1) Chief Justice of India
    (2) Parliament
    (3) Lok Sabha
    (4) Prime Minister
    Answer:
    267. (2) According to Article 61 of Indian Constitution, the President can be removed from office by a process of impeachment for ‘violation of the Constitution’. The impeachment charges can be initiated by either House of Parliament. These charges should be signed by one-fourth members of the House (that framed the charges), and a 14 days’ notice should be given to the President.

    268. The first President of independent India was:

    (1) Dr S. Radha Krishnan
    (2) J.L. Nehru
    (3) Sardar Patel
    (4) Dr Rajendra Prasad
    Answer:
    268. (4) Rajendra Prasad was the first President of the Republic of India. He held the office from 26 January 1950 to 12 May 1962. Prasad was the only president to serve two terms in office. Upon independence in 1947, Prasad was elected president of the Constituent Assembly of India, which prepared the Constitution of India and served as its provisional parliament.

    269. If the President wants to resign, he shall address his letter of resignation to :

    (1) Prime Minister of India
    (2) Vice-President of India
    (3) Speaker of Lok Sabha
    (4) Chief Justice of India
    Answer:
    269. (2) The President holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office. However, he can resign from his office at any time by addressing the resignation letter to the Vice President. Further, he can also be removed from the office before completion of his term by the process of impeachment.

    270. Impeachment Proceedings against the President for violation of the Constitution can be intiated in :

    (1) Either House of Parliament
    (2) The Lok Sabha
    (3) The Rajya Sabha
    (4) The Supreme Court
    Answer:
    270. (1) According to Article 61 of Indian Constitution, when a President is to be impeached for violation of the Constitution, the charge shall be preferred by either House of Parliament. It adds that no such charge shall be preferred unless: l the proposal to prefer such charge is contained in a resolution which has been moved after at least fourteen days’ notice in writing signed by not less than one-fourth of the total number of members of the House has been given of their intention to move the resolution, and l such resolution has been passed by a majority of not less than two-thirds of the total membership of the House.

    271. Who was the First Speaker of the Lok Sabha ?

    (1) Neelam Sanjeeva Reddy
    (2) Hukum Singh
    (3) Ganesh Vasudev Mavlankar
    (4) K.S. Hegde
    Answer:
    271. (3) Ganesh Vasudev Mavalankar served as the first speaker of the Lok Sabha during 15 May 1952 – 13 January 1956. Earlier, he was the President (from 1946 to 1947) of the Central Legislative Assembly, then Speaker of the Constituent Assembly of India. Note : Ganesh Vasudeva Mavalankar popularly known as Dadasaheb was then Speaker of the Constituent Assembly of India, and later the first Speaker of the Lok Sabha, the lower house of the Parliament of India. Sumitra Jayant Mahajan is the Speaker of the 16th Lok Sabha (Present).She belongs to Bharatiya Janata Party. In 2014, she got elected to the Lok Sabha for the eighth time, one of three members of the 16th Lok Sabha to do so, and is currently the longest-serving woman member. She has represented the Indore constituency of Madhya Pradesh since 1989.

    272. How many members are there in Public Accounts Committee?

    (1) 22 members 
    (2) 28 members
    (3) 30 members 
    (4) 20 members
    Answer:
    272. (1) The Public Accounts Committee (PAC) is formed every year with a strength of not more than 22 members of which 15 are from Lok Sabha, the lower house of the Parliament, and 7 from Rajya Sabha, the upper house of the Parliament. The term of office of the members is one year.

    273. Who is the only second Vice– President of India to get a second consecutive term after S. Radhakrishnan?

    (1) K.R. Narayanan
    (2) B.S. Shekhawat
    (3) M.H. Ansari
    (4) Dr. Shankar Dayal Sharma
    Answer:
    273. (3) Mohammad Hamid Ansari is the only second vicepresident of India to get a second consecutive term after S. Radhakrishnan. He was elected as Vice President of India on 10 August 2007 and took office on 11 August 2007. He was re-elected on 7 August 2012.

    274. Who has the right to decide whether a Bill is a money bill or not?

    (1) Speaker of Lok Sabha
    (2) Prime Minister
    (3) President
    (4) Finance Minister
    Answer:
    274. (1) Article 110 (3) lays down that “if any question arises whether a Bill is a Money Bill or not, the decision of the Speaker of the House of the People thereon shall be final”. This means that once the Speaker has certified a Bill as a Money Bill, its nature cannot be questioned in a court of law, in the Houses of Parliament, or even by the President.

    275. The term of office of the Vice President of India is

    (1) 4 years 
    (2) 5 years
    (3) 2 years 
    (4) 6 years
    Answer:
    275. (2) The Vice-President holds office for five years. He can be re-elected any number of times. However, the office may be terminated earlier by death, resignation or removal. The Constitution does not provide a mechanism of succession to the office of Vice-President in the event of an extraordinary vacancy, apart from re-election.

    276. The term of member of Rajya Sabha is

    (1) Five years
    (2) Six years
    (3) The same as that of Lok Sabha
    (4) Two years
    Answer:
    276. (2) According to Section 154 of the Representation of the People Act 1951, a Member elected to the Rajya Sabha will hold office for a period of 6 years. A member chosen to fill a casual vacancy will serve for the remainder of his predecessor’s term of office. One third of the members retire every two years.

    277. The Prime Minister of India is

    (1) Elected by the Lok Sabha
    (2) Elected by the Parliament
    (3) Appointed by the President
    (4) Nominated by the party who has majority in Lok Sabha
    Answer:
    277. (3) According to Article 75 of Indian Constitution, the Prime Minister is appointed by the President of India. He is the Head of Government, chief adviser to the President of India, head of the Council of Ministers and the leader of the majority party in the Lok Sabha.

    278. Who among the following was the first ‘Minister of Finance’ in independent India ?

    (1) R. K. Shanmukham Chetty
    (2) Liaquat Ali Khan
    (3) John Mathai
    (4) Satya Narayan Sinha
    Answer:
    278. (1) The first finance minister of independent India was R. K. Shanmukham Chetty, who served as the finance minister in Jawaharlal Nehru's Cabinet between 1947-49. On November 26, 1947 Chetty presented the first budget of independent India. Earlier, he had served as President of India's Central Legislative Assembly from 1933 to 1935.

    279. Which of the following statements about a Money Bill is not correct?

    (1) A Money Bill can be tabled in either House of Parliament.
    (2) The Speaker of Lok Sabha is the final authority to decide whether a Bill is a Money Bill or not.
    (3) The Rajya Sabha must return a Money Bill passed by the Lok Sabha and send it for consideration within 14 days.
    (4) The President cannot return a Money Bill to the Lok Sabha for reconsideration.
    Answer:
    279. (1) As per Article 110, a Money Bill can be introduced in Lok Sabha only. If any question arises whether a Bill is a Money Bill or not, the decision of Speaker thereon is final. The Speaker is under no obligation to consult any one in coming to a decision or in giving his certificate that a Bill is a Money Bill.

    280. Who among the following was the first politician to become a Chief Minister of a State and Prime Minister of India ?

    (1) Mr. Morarji Desai
    (2) Mr. Narendra Modi
    (3) Mr. H D Deve Gowda
    (4) Mr. Charan Singh
    Answer:
    280. (4) Chaudhary Charan Singh was the first politician to become a Chief Minister of a state and Prime Minister of India. He held the position of Chief Minister of a state (Uttar Pradesh: April 1967 – February 1968 and again in 1970) before becoming the Prime Minister of India in July 1979. Former Karnataka Chief Minister H.D. Deve Gowda was the first Chief Minister of a state (Karnataka) to be elevated to the postof Prime Minister of India while in office in 1996. India’s current Prime Minister Narendra Modi also became the Prime Minister while serving as the Chief Minister of Gujarat from October 2001 to May 2014.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments