Indian Polity GK Quiz-29

Indian Polity GK Quiz-29

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    281. Who among the following gave the slogan ‘Garibi Hatao’ and led Congress to win the general elections of 1971 ?

    (1) Indira Gandhi
    (2) Morarji Desai
    (3) Sitaram Kesri
    (4) Jayaprakash Narayan
    Answer:
    281. (1) Garibi Hatao Desh Bachao (Abolish poverty and rescue the country) was the theme and slogan of Indira Gandhi's 1971 election bid and later also used by her son Rajiv Gandhi. Later, this slogan was part of the 5th Five-Year Plan.

    282. Which of the following Articles of Indian Constitution includes the procedure for the impeachment of the President ?

    (1) Article-59 
    (2) Article-71
    (3) Article-140 
    (4) Article-61
    Answer:
    282. (4) Article 61 of Indian Constitution deals with the procedure for impeachment of the President. It states that when a President is to be impeached for violation of the Constitution, the charge shall be preferred by either House of Parliament. The charges are to be framed in the form of resolution, signed at least by 1/4thmembers of the total members of the House.

    283. In the Union Government, the Council of Ministers is collectively responsible for the : 

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) Lok Sabha
    (4) Parliament
    Answer:
    283. (3) According to Article 75 of Indian Constitution, the Council of Ministers shall be collectively responsible to the House of the People (Lok Sabha). In simple terms, it means that all council of ministers stand united and are collectively (jointly) responsible for all the acts of omission and commission in the Lok Sabha. 

    284. After question hour, a motion moved by a Member of Parliament to draw the attention of Executive for discussing a definite matter of public importance is

    (1) Privilege motion
    (2) Calling attention Motion
    (3) Adjournment motion
    (4) No-confidence motion
    Answer:
    284. (3) Adjournment motion is moved by a member when it is desired to draw the attention of the Executive for the purpose of discussing a definite matter of urgent public importance. It is an extraordinary procedure which, if admitted, leads to setting aside the normal business of the House for discussing a definite matter of urgent public importance.

    285. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by the

    (1) President of India
    (2) Prime Minister of India
    (3) Speaker of Lok Sabha
    (4) Chairman of Rajya Sabha
    Answer:
    285. (3) The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by the Speaker of Lok Sabha. Since 1967, the chairman of the committee is selected from the opposition. PAC is formed every year with a strength of not more than 22 members of which 15 are from Lok Sabha and 7 from Rajya Sabha.

    286. From the following, who was the first women speaker of Lok Sabha ?

    (1) Sushma Swaraj
    (2) Margret Alva
    (3) Meira Kumar
    (4) Sarojini Naidu
    Answer:
    286. (3) Meira Kumar was the first woman Speaker of Lok Sabha and served from 2009 to 2014. Earlier, she served as a Cabinet Minister in the Ministry of Social Justice and Empowerment of Manmohan Singh’s Congress led Government (2004–2009). The current Lok Sabha speaker Ms. Sumitra Mahajan is the second woman to hold the position.

    287. The Residuary powers of legislation under Indian Constitution rests with

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) Parliament
    (4) States
    Answer:
    287. (3) Article 248 (2) of the Constitution of India says that the Parliament has exclusive residuary power to make any law with respect to any matter not enumerated in list II and III. Such power shall include the power of making any law imposing a tax not mentioned in either of those lists.

    288. Appointments for all India Services are made by

    (1) UPSC
    (2) President
    (3) Prime Minister
    (4) Parliament
    Answer:
    288. (2) All appointments to All India Services are made by the President of India. The All India Services comprises Civil Services of India, namely the Indian Administrative Service (IAS), the Indian Police Service (IPS) and the Indian Forest Service (IFS). The members of these services are recruited by the Union government, but their services are placed under various State cadres, and they have the liability to serve both under the State and under the Centre.

    289. The Speaker of Lok Sabha addresses his letter of resignation to the

    (1) President of India
    (2) Prime Minister
    (3) Deputy Speaker of Lok Sabha
    (4) The Chief Justice of India
    Answer:
    289. (3) According to Article 94 of Indian constitution, a member holding office as Speaker or Deputy Speaker of the House of the Peoplemay at any time, by writing under his hand addressed, if such member is the Speaker, to the Deputy Speaker, and if such member is the Deputy Speaker, to the Speaker, resign his office.

    290. In whose consultation does the President convene and prorogue all sessions of Parliament ?

    (1) The Speaker
    (2) The Prime Minister
    (3) The Prime Minister and the leader of the Opposition in Lok Sabha
    (4) The Council of Ministers
    Answer:
    290. (2) The President convene and prorogue all sessions of Parliament in consultation with the Prime Minister. Article 85 of Indian constitution states that the President shall from time to time summon each House of Parliament to meet at such time and place as he thinks fit, but six months shall not intervene between its lasting sitting in one session and the date appointed for its first sitting in the next session.

    291. Which one of the following Committees is described as the ‘twin sister’ of the Estimates Committee?

    (1) Public Accounts Committee
    (2) Committee on Public Undertakings
    (3) Departmental Standing Committee
    (4) Privilege Committee
    Answer:
    291. (1) The Public Accounts Committee is called the twinsister of the Estimates Committee. It is its duty to scrutinize the appropriation accounts and the report of the Comptroller and Auditor-General (CAG) of India. Unlike the Estimates Committee, it has at its disposal the expert advice of the CAG based upon a detailed examination of the government’s accounts.

    292. The members of the Rajya Sabha are elected by

    (1) Elected members of the Legislative Assembly
    (2) Elected members of Legislative Council
    (3) The people
    (4) Lok Sabha
    Answer:
    292. (1) Article 84 of the Constitution lays down the qualifications for membership of Parliament. As per this article, a member of the Rajya Sabha must be elected by the Legislative Assembly of States and Union territories by means of Single transferable vote through Proportional representation. Rajya Sabha members are elected for a six-year term.

    293. Who appoints and dismisses the gazetted officials of the Union Government?

    (1) The President of India
    (2) The Prime Minister of India
    (3) The Home Minister of India
    (4) The Finance Minister of India
    Answer:
    293. (1) As per Articles 310 and 311, the gazetted officials of the Union Government are appointed and dismissed in the name of the President. Besides, the President appoints important officials, such as the
    judges of the Supreme Court and High Courts, election commissioners, the Comptroller and Auditor General of India, members of UPSC, etc.

    294. In a Parliamentary form of Government

    (1) The Legislature is responsible to the Judiciary
    (2) The Executive is responsible to the Legislature
    (3) The Legislature is responsible to the Executive
    (4) The Judiciary is responsible to the Legislature
    Answer:
    294. (2) A parliamentary system is a system of democratic governance of a state where the executive branch derives its democratic legitimacy from the legislature (Parliament) and is also held accountable to that legislature. In a parliamentary form of government, the head of government is the prime minister. India has parliamentary form of government.

    295. Which of the following statements is correct about the President of India ?

    (1) Addresses first session of Parliament after each General Election
    (2) Addresses first session of Parliament at the beginning of each year
    (3) Addresses every session of Parliament
    (4) Never addresses Parliament
    Answer:
    295. (1) Article 87 of the constitution provides two instances when the President specially addresses both Houses of Parliament. The President of India addresses both the Rajya Sabha and the Lok Sabha at the beginning of the first Session after each general election when the reconstituted lower house meets for the first time. The President also addresses both the houses at beginning of the first session of each year (usually the budget session).

    296. The President can dismiss a member of the Council of Ministers

    (1) with the consent of the Speaker
    (2) only under emergency conditions
    (3) on the recommendation of the Prime Minister
    (4) on his own
    Answer:
    296. (3) Article 74 of Indian constitution provides for the Council of Ministers to aid and advise President. The President appoints the council of ministers and distributes portfolios among them on the advice of the Prime Minister. On his recommendation, the President can dismiss any minister from the council of ministers. Virtually, the President has no say in these matters as these constitute the prerogatives of the Prime Minister.

    297. Which parliamentary committee in India is normally chaired by a prominent member of the opposition?

    (1) Committee on Government Assurances
    (2) Estimates Committee
    (3) Privileges Committee
    (4) Public Accounts Committee
    Answer:
    297. (4) The Public Accounts Committee (PAC) is a committee of selected members of Parliament, constituted by the Parliament of India, for the auditing of the revenue and the expenditure of the Government of India. Since 1967, the chairman of the committee is selected from the opposition. Earlier, it was headed by a member of the ruling party.

    298. In which way the President can assign any of the functions of the Union Government to the State Government ?

    (1) In his discretion
    (2) In consultation with the Chief Justice of India
    (3) In consultation with the Government of the State
    (4) In consultation with the State Governor
    Answer:
    298. (3) Article 258 of Indian constitution states that the President may, with the consent of the Government of a State, entrust either conditionally or unconditionally to that Government or to its officers functions in relation to any matter to which the executive power of the Union extends. There is no corresponding provision enabling the Governor of a State to entrust State functions to the Central Government or its officers.

    299. If the name of a tribe has to be excluded from the list of Scheduled Tribe, who has the power for such exclusion?

    (1) President
    (2) Parliament
    (3) National Commission for Scheduled Tribes
    (4) Union Council of Ministers
    Answer:
    299. (2) According to Article 342 of Indian constitution, the President may with respect to any State or Union territory, after consultation with the Governor thereof, specify the tribes or tribal communities or parts of or groups within tribes or tribal communities deemed to be Scheduled Tribes in relation to that State or Union territory. The same article adds that Parliament may by law include in or exclude from the list of Scheduled Tribes, any tribe or tribal community or part of or group within any tribe or tribal community.

    300. When the offices of the President and Vice President fall vacant simultaneously, who acts as President?

    (1) Prime Minister of India
    (2) The Chief Justice of India
    (3) The Speaker of Lok Sabha
    (4) The Comptroller and Auditor General of India
    Answer:
    300. (2) Parliament has by an enactment made provision for the discharge of the functions of the President when vacancies occur in the offices of the President and of the Vice-President simultaneously. In such an eventuality, the Chief Justice of India, or in his absence the senior most Judge of the Supreme Court of India available discharges the functions of the President until a newly elected President enters upon his office or a newly elected Vice-President begins to act as President under Article 65 of the Constitution, whichever is earlier.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments