Indian Polity GK Quiz-3

Indian Polity GK Quiz-3

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    41. The Constituent Assembly of India was set up under the

    (1) Simon Commission proposals
    (2) Cripps proposals
    (3) Mountbatten plan
    (4) Cabinet Mission plan
    Answer:
    41. (4) The Constituent Assembly of India was elected to write the Constitution of India. The Constituent Assembly was set up while India was still under British rule, following negotiations between Indian leaders and members of the 1946 Cabinet Mission to India from the United Kingdom.

    42. The two basic principles of the liberal theory of democracy as emphasised by John Locke, are

    (1) Universal Adult Franchise and the Right to Property
    (2) Representative Democracy andWorkers’ Rights
    (3) Popular Sovereignty and constitutional government
    (4) Women suffrage and popular sovereignty
    Answer:
    42. (1) John Locke's "Two Treatises on Government" of 1689 established two fundamental liberal ideas:
    economic liberty (meaning the right to have and use property) and intellectual liberty (including freedom of conscience). According to Locke, the individual was naturally free and only became a political subject out of free choice. Without the consent of the people there could not be formed a civil society/ community. Secondly, Locke emphasized that all men were equal. There was a perfect state of equality with all the power being reciprocal and no one having more than the other. This is a fundamental principle of present day democracy. From it, flows the democratic principle of universal participation. That no man shall be excluded from the political process.

    43. ‘Cabinet system’ and ‘Collective responsibility’ are the contributions of

    (1) Ireland 
    (2) United States
    (3) India 
    (4) Britain
    Answer:
    43. (4) Cabinet system and its collective responsibility is constitutional convention in governments using the Westminster System that members of the Cabinet must publicly support all govern-mental decisions made in Cabinet, even if they do not privately agree with them. This support includes voting for the government in the legislature. In the United Kingdom, the doctrine applies to all members of the government, from members of the cabinet down to Parliamentary Private Secretaries.

    44. Direct Democracy is a system of Government in which

    (1) People choose the Civil Servants
    (2) People directly elect their Representatives.
    (3) People take part directly in the policy making and administration of the country.
    (4) Government officials consult people on various appointments.
    Answer:
    44. (3) In general, the term "direct democracy" usually refers to citizens making policy and law decisions in person, without going through representatives and legislatures. Direct democracy is a form of democracy in which people vote on policy initiatives directly, as opposed to a representative democracy in which people vote for representatives who then vote on policy initiatives.

    45. In India legal sovereignty is vested with

    (1) the President
    (2) the Judiciary
    (3) the Cabinet
    (4) the Constitution
    Answer:
    45. (4) Legal sovereignty represents the lawyer's conception of sovereignty. It is associated with the
    supreme law-making authority in the state. The body which has the power to issue final commands in the form of laws is the legal sovereign in a state. This power may be vested in one person or a body of
    persons. It may be a king or dictator or parliament. Legal sovereignty is organized and re-organized by
    constitutional law.

    46. Who was the President of the Constituent Assembly of India?

    (1) Dr. Br. Ambedkar
    (2) Jawaharlal Nehru
    (3) Dr. Rajendra Prasad
    (4) Shri K. M. Munshi
    Answer:
    46. (2) Dr. Rajendra Prasad was elected the President of Constituent Assembly on 11 December, 1946. On January 26, 1950, the Constitution of independent India was ratified and Dr. Rajendra Prasad was
    elected the nation's first President.

    47. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly ?

    (1) Dr. B.R. Ambedkar
    (2) C. Rajagopalchari
    (3) Dr. Rajendra Prasad
    (4) Jawaharlal Nehru
    Answer:
    47. (1) Dr. Rajendra Prasad was elected president of the Constituent Assembly while B.R. Ambedkar was appointed the Chairman of the Drafting Committee.

    48. What is meant when the Constitution declares India a “Secular State” ?

    (1) Religious worship is not allowed
    (2) Religions are patronised by the State
    (3) The state regards religions as a private affairs of the citizen and does not discriminate on this basis
    (4) None of these
    Answer:
    48. (3) Secularism is the principle of separation of government institutions, and the persons mandated
    to represent the State, from religious institutions and religious dignitaries. India is a secular country as
    per the declaration in the Preamble to the Indian Constitution. It prohibits discrimination against
    members of a particular religion, race, caste, sex or place of birth. Every person has the right to preach,
    practice and propagate any religion they choose. The government must not favour or discriminate against any religion. It must treat all religions with equal respect. All citizens, irrespective of their religious beliefs are equal in front of law.

    49. January 26 selected as the date for the inauguration of the Constitution, because

    (1) it was considered to be an auspicious day
    (2) on that day the Quit India Movement was started in 1942
    (3) the Congress had observed it as the Independence Day in 1930
    (4) None of these
    Answer:
    49. (3) The Indian constitution was adopted by the Constituent Assembly on the 26th November, 1949
    and it came into force after two months on 26th January, 1950. The day January 26 was chosen
    because it was this very day when the Poorna Swaraj resolution was made in Lahore in 1930 and the first tricolor of India unfurled.

    50. The Unitary System of Government possesses which of the following advantages ?

    (1) Greater adaptability
    (2) Strong State
    (3) Greater participation by the people
    (4) Lesser Chances of authoritarianism
    Answer:
    50. (2) A unitary system of government, or unitary state, is a sovereign state governed as a single entity. The central government is supreme and any administrative divisions (sub-national units) exercise only powers that their central government chooses to delegate. Lower-level governments, if they exist at all, do nothing but implement the policies of the national government.

    51. Which one of the following is not an element of the State ?

    (1) Population 
    (2) Land
    (3) Army 
    (4) Government
    Answer:
    51. (3) The state has four essential elements. These are: (1) population, (2) territory (land), (3) government, (4) sovereignty (or independence). The first two elements constitute the physical or material basis of the state while the last two form its political and spiritual basis. In modern times relations among nations have grown and many international organizations and institutions have come into being. Therefore some scholars have argued that international recognition be an essential element of state.

    52. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly ?

    (1) Dr. B. R. Ambedkar
    (2) C. Rajagopalachari
    (3) Dr. Rajendra Prasad
    (4) Jawaharlal Nehru
    Answer:
    52. (1) On 29 August, 1947, the Drafting Committee was appointed, with Dr. B. R. Ambedkar as the Chairman along with six other members assisted by a constitutional advisor.

    53. The concept of Sovereign Parliament originated in :

    (1) England 
    (2) India
    (3) France 
    (4) Japan
    Answer:
    53. (1) The concept of Parliamentary sovereignty holds that the legislative body may change or repeal any previous legislation, and so that it is not bound by written law (in some cases, even a constitution) or by precedent. It is a principle of the UK constitution. It makes Parliament the supreme legal authority in the UK, which can create or end any law. Generally, the courts cannot overrule its legislation and no
    Parliament can pass laws that future Parliaments cannot change.

    54. Who is considered the Architect of the Indian Constitution ?

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) B.R. Ambedkar
    (3) Jawaharlal Nehru
    (4) B.N. Rao
    Answer:
    54. (2) B. R. Ambedkar was the chief architect of the Indian Consti-tution. Granville Austin has described the Indian Constitution drafted by Ambedkar as 'first and foremost a social document'. ... 'The majority of India's constitutional provisions are either directly arrived at furthering the aim of social revolution or attempt to foster this revolution by establishing conditions necessary for its achievement.”

    55. The concurrent list in the Indian Constitution is adopted from the Constitution of

    (1) U.S.A. 
    (2) Canada
    (3) Germany 
    (4) Australia
    Answer:
    55. (4) The Constitution of India borrowed the following features from Australia: concurrent list; language of the preamble; and provisions regarding trade, commerce and intercourse.

    56. When was the Indian Constitution adopted ?

    (1) 15th August, 1947
    (2) 26th November, 1949
    (3) 26th January, 1950
    (4) 2nd October,1952
    Answer:
    56. (2) The Constitution was enacted by the Constituent Assembly on 26 November, 1949, and came into effect on 26 January, 1950. With its adoption, the Union of India officially became the modern and
    contemporary Republic of India and it replaced the Government of India Act 1935 as the country's fundamental governing document.

    57. The mind and ideals of the framers of Constitution are reflected in the

    (1) Preamble
    (2) Fundamental Duties
    (3) Fundamental Rights
    (4) Directive Principles of State Policy
    Answer:
    57. (1) The mind and ideals of the framers of the Constitution are reflected in the Preamble. 

    58. Which of the following is not a feature of Indian Constitution ?

    (1) Parliamentary form of Government
    (2) Independence of Judiciary
    (3) Presidential form of Government
    (4) Federal Government
    Answer:
    58. (3) ‘Presidential Form of Government’ is not a feature of Indian Constitution.

    59. What is the basis of classification of governments as unitary and federal?

    (1) Relationship between legislature and executive
    (2) Relationship between executive and judiciary
    (3) Relationship between the Centre and States
    (4) Relationship between the legislature, executive and judicial wings of government
    Answer:
    59. (3) The basic principles of federalism are the distribution of powers between the Centre and the States. 

    60. Indian Constitution is :

    (1) Federal 
    (2) Quasi Federal
    (3) Unitary 
    (4) Presidential
    Answer:
    60. (2) The Indian constitution which envisages parliamentary form of government is federal in structure with unitary features. Thus, it is quasi-federal.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments