Indian Polity GK Quiz-32

Indian Polity GK Quiz-32

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    21. Who is the highest Law Officer of a State ?

    (1) Solicitor General
    (2) Secretary General, Law Department
    (3) Attorney General
    (4) Advocate General
    Answer:
    21. (4) The highest Law Officer of a State is AdvocateGeneral.

    22. An ordinance issued by the Governor, without the approval of the State Legislature shall be effective for a period of

    (1) Six months
    (2) Six weeks
    (3) One year 
    (4) One month
    Answer:
    22. (2) The Governor has the power of making ordinances during the recess of the legislature to meet some emergency. A Governor’s Ordinance ceases to operate six weeks after the reassembly of the legislature if not disapproved by the state legislature.

    23. The maximum time a person can continue to be the minister of the State Government without being a member the state legislature _____.

    (1) One year
    (2) Three months
    (3) Six months
    (4) No time limit
    Answer:
    23. (3) A non-member may be appointed a Minister in the state Government provided he gets a seat in the State Legislature within a period of six months from the date of his appointment. This has been mentioned in Article 164 of the Indian Constitution.

    24. Total assembly segments in Delhi are :

    (1) 50 
    (2) 60
    (3) 70 
    (4) 40
    Answer:
    24. (3) There are 70 assembly segments in Delhi. In accordance with the recommendations of the Balakrishnan Committee, the Parliament passed the Constitution (69th Amendment) Act, 1991, which inserted the new Articles 239 AA and 239 AB in the Constitution providing, inter alia, for a Legislative
    Assembly for Delhi.

    25. In relation to the State Government, local government exercises :

    (1) Co-ordinate Authority
    (2) Delegated Authority
    (3) Superior Authority
    (4) Independent Authority
    Answer:
    25. (2) In the Indian context, local government has only a derivative and not an independent authority. Its powers and functions are determined by the State Legislature. So among the given options, delegated authority is the most appropriate.

    26. An ordinance issued by Governor is subject to approval by

    (1) The President
    (2) The State Legislature
    (3) The State Council of Ministers
    (4) The Parliament
    Answer:
    26. (2) Article 213 of the constitution provides that Governor of the state can promulgate ordinance. The same article states that once an ordinance is passed, it should be placed before Legislative assembly of the state or where there is a legislative council, before both the houses and approved by then within
    six weeks of their respective dates of reassembly.

    27. In which year were the States recognized on a lingustic basis ?

    (1) 1951 
    (2) 1947
    (3) 1950 
    (4) 1956
    Answer:
    27. (4) Indian states were reorganized on 1 November 1956 under the States Reorganization Act, 1956.
    Andhra State was merged with the Telugu-speaking area of Hyderabad state (also known as Telangana)
    to create Andhra Pradesh in 1956. Similarly Kerala in the south and three states (Uttar Pradesh, Bihar
    and Madhya Pradesh) came into being in the Hindi speaking area. West Bengal, Rajasthan, and Punjab
    were enlarged by addition of territories.

    28. The State Election Commission conducts, controls and supervises Municipal elections under

    (1) Article 240 (1)
    (2) Article 241 (2)
    (3) Article 243 (K)
    (4) Article 245 (D)
    Answer:
    28. (3) According to Article 243 (K), the superintendence, direction and control of the preparation of electoral rolls for, and the conduct of, all elections to local bodies shall be vested in a State Election Commission consisting of a State Election Commissioner to be appointed by the Governor.

    29. Which among the following state has Vidhan Parishad ?

    (1) Karnataka
    (2) Tamil Nadu
    (3) Kerala
    (4) Andhra Pradesh
    Answer:
    29. (*) The Vidhan Parishad (or Legislative Council) is the upper house in those states of India that have a bicameral legislature. As of 2014, seven (out of twenty-nine) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, Telangana and Uttar Pradesh.

    30. On which of the following issues can a Governor make recommendation to the President?

    (1) Dismissal of the State Council of Ministers.
    (2) Removal of the Judges of the High Court.
    (3) Dissolution of the State Legislative Assembly.
    (4) Declaration of the breakdown of the Constitutional machinery in the State.
    Select the correct answer using the codes given below :
    (1) 1, 3 and 4 
    (2) 1, 2 and 4
    (3) 2, 3 and 4 
    (4) 1, 2 and 3
    Answer:
    30. (1) Removal of a Supreme Court or High Court judge is governed by Articles 124 (4) and (5) and 217 (1) (b) and 218 of the Constitution on the ground of proven misbehaviour or incapacity. They can only removed by the Parliament by the procedure establish by Law. So the Governor of a state of even the President is powerless in this regard.

    31. The oath of office is administered to the Governor by the:

    (1) Chief Justice of India
    (2) Speaker of Legistlative Assembly
    (3) President
    (4) Chief Justice of High Court
    Answer:
    31. (4) As per Article 159 of Indian Constitution, the Governor of a state has to take oath in the presence of the Chief Justice of the High court exercising jurisdiction in relation to the State, or, in his absence, the senior most Judge of that Court available. The Governor of a State is appointed by the President.

    32. An ordinance issued by the Governor has to be passed by the Assembly within

    (1) 8 weeks 
    (2) 10 weeks
    (3) 12 weeks 
    (4) 6 weeks
    Answer:
    32. (4) As per Article 213 of Indian Constitution, an Ordinance promulgated by the Governor of a state has to be laid before the Legislative Assembly or where there is a Legislative Council in the State, before both the Houses. It ceases to operate at the expiration of six weeks from the reassembly of the Legislature, or if before the expiration of that period a resolution disapproving it is passed by the Legislative Assembly and agreed to by the Legislative Council.

    33. The discretionary powers of a Governor is limited in

    (1) Appointment of Chief Minister
    (2) Dismissal of the Ministry
    (3) Dissolution of the Legislative Assembly
    (4) Assent to Bills
    Answer:
    33. (4) The Sarkaria Commission examined the scope of the discretion of the Governor in relation to assent to the Bills under Article 200 of the Constitution. It viewed that Article 200 does not provide discretion to the Governor either expressly or by implication. The commission observed that, the scope of Governor’s discretion is very limited as is obvious by the fact that the Governor cannot withhold assent to a reconsidered Bill.

    34. Who among the following is the first woman Chief Minister of Punjab ?

    (1) Sucheta Kriplani
    (2) Mehbooba Mufti
    (3) Draupadi Murmu
    (4) Rajinder Kaur Bhattal
    Answer:
    34. (4) Rajinder Kaur Bhattal was the first woman chief minister of Punjab. A Congress leader, she held the post from January 1996 to February 1997. She was the 14th Chief Minister of Punjab and overall the 8th female Chief Minister in India.

    35. The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____ .

    (1) 21 years 
    (2) 25 years
    (3) 30 years 
    (4) 35 years
    Answer:
    35. (3) The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad (Legislative Council) is 30 years. Besides, to be chosen as a member, a person should be a citizen of India, mentally sound, not an insolvent, and on the voters’ list of the state for which he or she is contesting an election. In contrast with a state’s Vidhan Sabha, the Vidhan Parishad is a permanent body.

    36. Name the first woman Chief Minister of Jammu and Kashmir?

    (1) Sakina Itoo
    (2) Mehbooba Mufti
    (3) Asiya Naqash
    (4) Hina Shafi Bhat
    Answer:
    36. (2) Mehbooba Mufti, on 4 April 2016, made history as she took oath as the first woman Chief Minister of Jammu and Kashmir, the only Muslim majority state of India. She is the daughter of late Mufti Mohammad Syed and the president of ruling People’s Democratic Party.

    37. Who was the first woman Chief Minister of Uttar Pradesh?

    (1) Annie Besant
    (2) Mayawati
    (3) Vijayalakshmi Pandit
    (4) Sucheta Kriplani
    Answer:
    37. (4) Sucheta Kriplani was India’s first woman Chief Minister, serving as the head of the Uttar Pradesh government from 1963 to 1967. In October 1963, she became the Chief Minister of Uttar Pradesh, the first woman to hold that position in any Indian state. The highlight of her tenure was the firm handling of a state employees strike.

    38. Chief Ministers of States are members of __________________

    (1) NITI Commission (Aayog)
    (2) Finance Commission
    (3) National Development Council
    (4) Election Commission
    Answer:
    38. (3) The National Development Council (NDC) comprises the Prime Minister, the Union Cabinet Ministers, Chief Ministers of all states, representatives of the Union Territories and the members of the NITI Aayog. It is the apex body for decision making and deliberations on development matters in India.

    39. Which of the following State has bicameral legislature?

    (1) Tamil Nadu
    (2) Punjab
    (3) Sikkim
    (4) Jammu and Kashmir
    Answer:
    39. (4) Seven Indian States, Andhra Pradesh, Telangana, Bihar, Jammu-Kashmir, Karnataka, Maharashtra and Uttar Pradesh, have bicameral Legislatures. These states have two Houses known as legislative council and legislative assembly. In the remaining states, there is only one House known as legislative assembly.

    40. The Union Government on 22 May 2016 appointed whom as the new Lieutenant Governor of the Union Territory (UT) of Pondicherry?

    (1) Kiran Bedi
    (2) Kalyan Singh
    (3) Ram Naik
    (4) Mukul Sangma
    Answer:
    40. (1) BJP leader and former IPS officer Kiran Bedi was, in May 2016, appointed Lieutenant Governor of Puducherry. The post had been lying vacant after the Narendra Modi government sacked UPA nominee Virendra Kataria in July 2014.The Union Territory was under the additional charge of Lt. Governor of Andaman and Nicobar Islands.

    41. The term of a Governor is :

    (1) 4 Years 
    (2) 5 Years
    (3) 6 Years 
    (4) 3 Years
    Answer:
    41. (2) As per Article 156 of Indian constitution, a Governor holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office. He holds office during the pleasure of the President and so
    may, by writing under his hand addressed to the President, resign his office.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments