Indian Polity GK Quiz-34

Indian Polity GK Quiz-34

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    16. Panchayati Raj system is based on the principle of

    (1) Centralisation
    (2) Decentralisation
    (3) Both of these
    (4) None of these
    Answer:
    16. (2) Panchayati Raj is an important feature of Indian polity ensuring direct participation of common people (Article 243 G – 243 H) in decision making. Panchayati Raj system is based on the principle of Decentralisation.

    17. Which is an example of direct democracy in India ?

    (1) Zila Panchayat
    (2) Nagar Panchayat
    (3) Gram Sabha
    (4) Kshetra Panchayat
    Answer:
    17. (3) The lowest ladder of the Panchayati Raj is Gram Sabha. Gram Sabha is the General Body of the Village Panchayat and consists of all the eligible voters in the jurisdiction of the Gram Panchayat which extend over a village or a group of villages.

    18. Panchayati Raj System was implemented first in the pair of states

    (1) Andhra Pradesh and Rajasthan
    (2) Assam and Bihar
    (3) Arunachal Pradesh and Uttar Pradesh
    (4) Punjab and Chandigarh
    Answer:
    18. (1) Jawaharlal Nehru inaugurated the first generation of panchayat raj at Nagaur in Rajasthan on 2 October 1959. It was also implemented in Andhra Pradesh in the same year as per the recommendations of the Balwant Rai Mehta Committee.

    19. What is the system of Local Self Government in the Panchayati Raj set up ?

    (1) Four tier system at the village, block, district and State level
    (2) Three tier structure at village, block and district level
    (3) Two tier system at village and block level
    (4) Single tier set up at village level
    Answer:
    19. (2) Panchayat Raj is a system of governance in which gram panchayats are the basic units of administration. It has 3 levels: Gram (village, though it can comprise more than one village), Janpad (block) and Zilla (district).

    20. In the year 1977, an official committee was appointed to examine Panchayat Raj, under theChairmanship of

    (1) Ashok Mehta
    (2) Shri Ram Mehta
    (3) Balwant Rai Mehta
    (4) Manohar Lal Mehta
    Answer:
    20. (1) In December 1977, the Janata Government appointed a committee on Panchayati Raj institutions
    under the chairmanship of Ashoka Mehta. The committee made 132 recommendations to revive and
    strengthen the declining Panchayati Raj system in the country.

    21. Which among the following States, first introduced the Panchayat Raj System ?

    (1) Rajasthan
    (2) Haryana
    (3) Uttar Pradesh
    (4) Maharashtra
    Answer:
    21. (1) The Panchayat Raj system was first adopted by Nagaur district of Rajasthan on 2 October 1958.
    Andhra Pradesh soon followed the suite. Panchayati Raj is the oldest system of local government in the
    Indian subcontinent.

    22. The “Recall Provision” to remove the elected office bearers from the local Self Government institution has been executed in :

    (1) Bihar
    (2) Kerala
    (3) Haryana
    (4) Madhya Pradesh
    Answer:
    22. (4) At present, there is no provision in the Indian Constitution or in the Representation of People's Act 1951 for Recall, that is basically a process whereby the electorate has the power to remove the elected officials before the expiry of their usual term. However, certain states like Madhya Pradesh and Chhattisgarh have executed the provision at the level of local bodies.

    23. What is the structure of Panchayati Raj ?

    (1) Zilla Panchayat ®Block Panchayat ® Gram Panchayat ® Gram Sabha
    (2) Khap Panchayat ®Zilla Panchayat ® Block Panchayat ® Gram Panchayat ® Gram Sabha
    (3) Khap Panchayat ®Zilla Panchayat ® Block Panchayat® Gram Panchayat
    (4) Nagar Panchayat ®ZillaPanchayat ® Block Panchayat ® Gram Panchayat ® Gram Sabha
    Answer:
    23. (1) Though the Panchayati Raj system in India envisages a simple three-tier (Zilla Parishad, Panchayat Samiti and Gram Panchayat) structure of governance, there are several regional variations in this system. Generally, the structure is as follows: Zilla Panchayat; Block Panchayat or Panchayat Samiti; Gram Panchayat; Gram Sabha.Under the Constitution there can be only three tiers of the Panchayat. The Gram Sabha is not a tier of the PR system; it operates as a recommending body only.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments