Indian Polity GK Quiz-36

Indian Polity GK Quiz-36

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    21. In which country Financial Legislation is introduced in the Upper House of the Legislature?

    (1) Australia 
    (2) France
    (3) Japan 
    (4) Germany
    Answer:
    21. (4) In Germany, financial legislation is treated as ordinary legislation and is thus introduced in the
    upper house. Aside from this there are only three countries where financial legislation may be
    introduced in the upper house - India, where the budget is introduced in both houses simultaneously,
    and Italy and Switzerland where the chambers have equal powers over all legislation.

    22. The Bureaucracy performs

    (1) only administrative functions
    (2) only judicial functions
    (3) only legislative functions
    (4) administrative as well as quasi-judicial and quasilegislative functions
    Answer:
    22. (4) The primary function of bureaucracy is the execution and enforcement of the laws made by the
    legislature and policies decided by the political executive. Implementation, administration and
    regulation are the three main functions of the federal bureaucracy. Its major functions are executing laws, creating rules and adjudication.

    23. Which one of the following is not a constitutional body ?

    (1) Election Commission
    (2) Finance Commission
    (3) Planning Commission
    (4) Union Public Service Commission
    Answer:
    23. (3) After India gained independence, a formal model of planning was adopted, and accordingly the Planning Commission, reporting directly to the Prime Minister of India was established on 15 March, 1950, with Prime Minister Jawaharlal Nehru as the chairman. The Planning Commission does not derive its creation from either the Constitution or statute, but is an arm of the Central/Union Government. 

    24. A member of the Union Public Service Commission can be removed by the

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) Chief Justice of the Supreme Court
    (4) Chairman of the UPSC
    Answer:
    24. (1) A member of the Union Public Service Commission can be removed from office only by an order of the President on the ground of misbehaviour. The President is empowered to remove by order a member of the Commission also on the following grounds: (i) if he is adjudged an insolvent; or (ii) if he engages during his term of office in any paid employment outside the duties of his office; or (iii) if he is, in the opinion of the President, unfit to continue in office by reason of infirmity of mind or body; or (iv) if he becomes in any way concerned in any contract or agreement made by or on behalf of the Government of India or a State Government or in any way participate in its profit or benefits except as an ordinary member of an incorporated company.

    25. Who is the Chief Law Officer of the Government of India ?

    (1) The Chief Justice of India
    (2) The Registrar of the Supreme Court
    (3) The Law Minister of India
    (4) The Attorney General of India
    Answer:
    25. (4) The Attorney General of India is the Indian government’s chief legal advisor, and its primary
    lawyer in the Supreme Court of India. He is appointed by the President of India under Article 76(1) of the Constitution and holds office during the pleasure of the President. He must be a person qualified to be appointed as a Judge of the Supreme Court.

    26. Which is the highest body that approves Five Year Plans in the country ?

    (1) Planning Committee
    (2) Union Cabinet
    (3) Parliament
    (4) National Development Council
    Answer:
    26. (4) The National Development Council (NDC) or the Rashtriya Vikas Parishad is the apex body for decision making and deliberations on development matters in India, presided over by the Prime Minister. It was set up on August 6, 1952 to strengthen and mobilize the effort and resources of the nation in support of the Plan, to promote common economic policies in all vital spheres, and to ensure the balanced and rapid development of all parts of the country. The Council comprises the Prime Minister, the Union Cabinet Ministers, Chief Ministers of all States or their substitutes, representatives of the union territories and the members of the Commissions. It is an extraconstitutional and non-statutory body. Its status is advisory to planning commission but not binding.

    27. Which is NOT a central Service ?

    (1) Indian Police Service
    (2) Indian Foreign Service
    (3) Indian Audit & Accounts Service
    (4) Indian Revenue Service
    Answer:
    27. (1) The Central Civil Services are concerned with the administration of the Union Government. All
    appointments to Civil Services, Group A are made by the President of India. Indian Revenue Service, Indian Foreign Service, Indian Audits and Accounts Service, Indian Trade Service, etc are all central civil services. Indian Administrative Service, Indian Forest Service and the Indian Police Service are All India Civil Services (AIS), the appointments of which are made by the President of India.

    28. Who is the highest civil servant of the Union Government ?

    (1) Attorney–General
    (2) Cabinet Secretary
    (3) Home Secretary
    (4) Principal Secretary to the Prime Minister
    Answer:
    28. (2) The Cabinet Secretary is the senior-most civil servant in the Government of India. The Cabinet
    Secretary is the ex-officio head of the Civil Services Board, the Cabinet Secretariat, the Indian
    Administrative Service (IAS) and head of all civil services under the rules of business of the
    Government of India. The Cabinet Secretary is under the direct charge of the Prime Minister.

    29. Which functionary can be invited to give his opinion in the Parliament ?

    (1) Attorney-General of India
    (2) Chief Justice of India
    (3) Chief Election Commissioner of India
    (4) Comptroller & Auditor General of India
    Answer:
    29. (1) The Attorney General of India is the Indian government’s chief legal advisor, and its primary
    lawyer in the Supreme Court of India. He is appointed by the President of India under Article 76(1) of the Constitution and holds office during the pleasure of the President. He must be a person qualified to be appointed as a Judge of the Supreme Court. The Attorney General is responsible for giving advice to
    the Government of India in legal matters referred to him. He also performs other legal duties assigned to him by the President.

    30. The Planning Commission of India is

    (1) a constitutional body
    (2) an independent and autonomous body
    (3) statutory body
    (4) a non–statutory body
    Answer:
    30. (4) After India gained independence, a formal model of planning was adopted, and accordingly the Planning Commission, reporting directly to the Prime Minister of India was established on 15 March, 1950, with Prime Minister Jawaharlal Nehru as the chairman. The Planning Commission does not derive its creation from either the Constitution or statute, but is an arm of the Central/Union Government. It is alleged that Planning Commission (India) which is neither a constitutional nor a statutory body has usurped the role of Finance Commission.

    31. Being the non-member, who among the following can participate in the proceedings of either house of the Parliament without having right to vote ?

    (1) Chief Justice of India
    (2) President of India
    (3) Comptroller and Auditor General
    (4) Attorney General
    Answer:
    31. (4) The Attorney General is responsible for giving advice to the Government of India in legal matters referred to him. He also performs other legal duties assigned to him by the President. The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the
    proceedings of the Parliament, though not to vote.

    32. When does Lok Sabha or a Vidhan Sabha election candidate forfeit his security deposit ?

    (1) When he fails to win the election
    (2) When he fails to secure even 1/4 of total votes polled
    (3) When he fails to secure even 1/5 of total votes polled
    (4) When he fails to secure even 1/6 of total votes polled
    Answer:
    32. (4) A deposit is a sum of money that a candidate must pay in return for the right to stand for election
    to certain political offices, particularly seats in legislatures. In the Republic of India, candidates for
    election to the lower house of the parliament - Lok Sabha must pay a security deposit of Rs. 10,000.
    For state assembly elections the amount is Rs. 5,000. For Scheduled castes and scheduled tribes candidates the amounts are Rs. 5,000 and Rs. 2,500 respectively. A defeated candidate will forfeit his deposit if he polls less than one-sixth of the total valid votes cast in a First-past-the-post voting system.

    33. The term of office of the member of the UPSC is

    (1) 3 years, or till they attain 58 years of age
    (2) 5 years, or till they attain 60 years of age
    (3) 6 years, or till they attain 65 years of age
    (4) 6 years
    Answer:
    33. (3) Every member holds office for a term of six years or until he attains the age of sixty-five years, whichever is earlier. He can submit his resignation at any time to the President of India. He may be removed from his office by the President of India on the ground of misbehavior (only if an inquiry of such misbehavior is made and upheld by Supreme Court) or if he is adjudged insolvent, or engages during his term of office in any paid employment outside the duties of his office, or in the opinion of the President unfit to continue in office by reason of infirmity of mind or body.

    34. The authority which is not established by the constitutional provisions is

    (1) Finance Commission
    (2) Planning Commission
    (3) UPSC
    (4) Election Commission
    Answer:
    34. (2) The Planning Commission does not derive its creation from either the Constitution or statute, but is an arm of the Central/Union Government. 

    35. Age of a candidate to contest Parliamentary election should not be lesser than

    (1) 18 years 
    (2) 21 years
    (3) 25 years 
    (4) 26 years
    Answer:
    35. (3) To be eligible for membership in the Lok Sabha, a person must be a citizen of India and must be 25 years of age or older, mentally sound, should not be bankrupt and should not be criminally convicted. The minimum age for a person to become a member of Rajya Sabha is 30 years.

    36. The annual report of the UPSC is submitted to

    (1) The President
    (2) The Supreme Court
    (3) The Prime Minister
    (4) The Chairman of the Union Public Service Commission
    Answer:
    36. (1) The UPSC annually submits a report of its work to the President of India. Further it is sent to each house of Parliament for discussion.

    37. Finance Commission is constituted

    (1) every year
    (2) once in four years
    (3) once in two years
    (4) once in five years
    Answer:
    37. (4) The Finance Commission of India came into existence in 1951. It was established under Article
    280 of the Indian Constitution by the President of India. The Finance Commission Act of 1951 states
    the terms of qualification, appointment and disqualification, the term, eligibility and powers of the Finance Commission. As per the Constitution, the commission is appointed every five years and
    consists of a chairman and four other members.

    38. For which period the Finance Commission is formed ?

    (1) 3 year 
    (2) 4 year
    (3) 5 year 
    (4) 6 year
    Answer:
    38. (3) As per the Constitution, the commission is appointed every five years and consists of a chairman
    and four other members. Till date, Thirteen Finance Commissions have submitted their reports.

    39. Only one of the following can be the ex-officio Chairman of the Planning Commission. He is the

    (1) Minister for Planning and Development
    (2) Home Minister
    (3) Prime Minister
    (4) Finance Minister
    Answer:
    39. (3) The composition of the Commission has undergone a lot of change since its inception. With the Prime Minister as the ex-officio Chairman, the commission has a nominated Deputy Chairman, who is given the rank of a full Cabinet Minister. Mr. Montek Singh Ahluwalia is presently the Deputy Chairman of the Commission.

    40. Which of the follwoing is an extra–constitutional and nonstatutory body?

    (1) Finance Commission
    (2) Planning Commission
    (3) Union Public Service Commission
    (4) Election Commission
    Answer:
    40. (2) The Planning Commission does not derive its creation from either the Constitution or statute, but is an arm of the Central/Union Government.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments