Indian Polity GK Quiz-37

Indian Polity GK Quiz-37

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    41. The Finance Commission

    (1) draws up Five Year Plans
    (2) formulates Monetary Policy
    (3) recommends pay revision of Central Government Employees
    (4) adjudicates on the sharing of resources between Centre and the States
    Answer:
    41. (4) Functions of the Finance Commission can be explicitly stated as : (a) Distribution of net proceeds of taxes between Centre and the States, to be divided as per their respective contributions to the taxes; (b) Determine factors governing Grants-in Aid to the states and the magnitude of the same; and (c) Work with the State Finance Commissions and suggest measures to augment the Consolidated Fund of the States so as to provide additional resources to Panchayats and Municipalities in the state.

    42. Which is an extra-Constitutional body ?

    (1) Language Commission
    (2) Planning Commission
    (3) Election Commission
    (4) Finance Commission
    Answer:
    42. (2) An extra-constitutional agency or department is not specifically provided for by the Constitution, but one that nevertheless exists and has been held to be constitutional. The Planning Commission is an extra constitutional body. The Planning Commission does not derive its creation from either the Constitution or statute, but is an arm of the Central/Union Government.

    43. Which of the following is not a Constitutional Body ?

    (1) Election Commission
    (2) Finance Commission
    (3) Union Public Service Commission
    (4) Planning Commission
    Answer:
    43. (4) The Planning Commission does not derive its creation from either the Constitution or statute, but is an arm of the Central/Union Government.

    44. The Attorney General of India has the right to audience in

    (1) any Sessions Court
    (2) High Court
    (3) Supreme Court
    (4) any court of law within the territory of India
    Answer:
    44. (4) Powers and duties of the Attorney General of India is given in Article 76 of the Indian Constitution which mentions that in the performance of his duties the Attorney-General shall have right of audience in all courts in the territory of India. The Attorney General appears on behalf of Government of India in all cases (including suits, appeals and other proceedings) in the Supreme Court in which Government of India is concerned. He/she also represents the Government of India in any reference made by the President to the Supreme Court under Article 143 of the Constitution.

    45. Who appoints the Finance Commission?

    (1) Finance Minister
    (2) Prime Minister
    (3) Speaker of the Lok Sabha
    (4) President
    Answer:
    45. (4) The President appoints a finance commission every five years. The Finance Commission of India came into existence in 1951. It was established under Article 280 of the Indian Constitution by the President of India.

    46. The Planning Commission of India was established in the year

    (1) 1947 
    (2) 1949
    (3) 1950 
    (4) 1952
    Answer:
    46. (3) After India gained independence, a formal model of planning was adopted, and accordingly the Planning Commission, reporting directly to the Prime Minister of India was established on 15 March, 1950, with Prime Minister Jawaharlal Nehru as the chairman.

    47. The term of the Finance Commission is

    (1) Ten years 
    (2) Five years
    (3) Six years 
    (4) Three years
    Answer:
    47. (2) The President appoints a finance commission every five years.

    48. The National Development Council includes :

    (1) all central Cabinet Ministers
    (2) Chief Ministers of all the States
    (3) Cabinet Ministers of all the States and the Centre.
    (4) Members of the Estimates Committee of the Parliament
    Answer:
    48. (2) The National Development Council (NDC) or the Rashtriya Vikas Parishad is the apex body for decision making and deliberations on development matters in India, presided over by the Prime Minister. The Council comprises the Prime Minister, the Union Cabinet Ministers, Chief Ministers of all States or their substitutes, representatives of the union territories and the members of the Commissions.

    49. The Finance Commission is

    (1) a permanent body
    (2) an annual body
    (3) a triennial body
    (4) a quinquennial body
    Answer:
    49. (4) The Finance Commission Act of 1951 states the terms of qualification, appointment and
    disqualification, the term, eligibility and powers of the Finance Commission. As per the Constitution,
    the commission is appointed every five years and consists of a chairman and four other members.

    50. The Chairman of the Finance Commission is appointed by

    (1) The President
    (2) The Prime Minister
    (3) The Cabinet
    (4) The Parliament
    Answer:
    50. (1) As per the Constitution, the commission is appointed every five years and consists of a chairman
    and four other members appointed by the President of India.

    51. The Chief Election Commissioner of India holds office

    (1) for six years
    (2) during the pleasure of the President
    (3) for six years or till the age of 65 whichever is earlier
    (4) for five years or till the age of 60 whichever is earlier
    Answer:
    51. (3) The President of India (based on a recommendation from incumbent Government of India) appoints the Chief Election Commissioner who has tenure of six years, or up to the age of 65 years, whichever is earlier. He enjoys the same official status, salary and perks as available to Judges of the Supreme Court of India.
    Note : Dr. Nasim Zaidi is the present (2017) chief election of India.

    52. Who is the Chairman of the Planning Commission ?

    (1) President of India
    (2) Finance Minister
    (3) Prime Minister
    (4) Minister for Planning
    Answer:
    52. (3) After India gained independence, a formal model of planning was adopted, and accordingly the Planning Commission, reporting directly to the Prime Minister of India was established on 15 March 1950. Prime Minister of India is the Chairman of this body which is neither constitutional nor statutory.
    Note : NITI Aayog or the National Institution for Transforming India is a Government of India policy thinktank established by the Narendra Modi government to replace the Planning Commission which followed the top-down model. Emphasis is on bottom-up approach and makes the country to move
    towards cooperative federalism. The Prime Minister serves as the Ex-officio chairman of NITI AAYOG. Chief Executive Officer: Amitabh Kant. Vice Chairperson : Arvind Panagariya.

    53. The objectives of Indian Planning are

    (1) increasing national income
    (2) reducing inequalities in income and wealth
    (3) elimination of poverty
    (4) all of the above
    Answer:
    53. (4) The basic objectives of planning in India, according to the Planning Commission, can be grouped under the heads of growth, modernization, self-reliance and growth by raising national income, full employment and social justice. Social justice means to equitably distribute the wealth and income of the country among different sections of the society and to raise the condition of backward and depressed classes.

    54. In an election, electioneering has to be stopped in a constituency

    (1) 24 hours before the poll commences
    (2) 24 hours before the closing hour of polling
    (3) 48 hours before the hour of commencement of polling
    (4) 48 hours before the closing hour of polling
    Answer:
    54. (3) The campaign is the period when the political parties put forward their candidates and arguments with which they hope to persuade people to vote for their candidates and parties. The official campaign lasts at least two weeks from the drawing up of the list of nominated candidates, and officially ends 48 hours before polling closes.

    55. The Advocate–General in each state is

    (1) appointed by the Governor
    (2) appointed by the President
    (3) appointed by the Chief Justice of the High Court
    (4) appointed by the Chief Justice of the Supreme Court
    Answer:
    55. (1) In India, an Advocate General is a legal adviser to a state government. The post is created by the
    Constitution of India and corresponds to that of Attorney General of India at the federal or central or
    union government level. The Governor of each State appoints a person who is qualified to be appointed
    as a Judge of a High Court to be Advocate General for the State.

    56. A person cannot contest election from

    (1) more than one constituency
    (2) more than two constituencies
    (3) more than three constituencies
    (4) more than four constituencies
    Answer:
    56. (2) As per Section 33 (7) of R. P. Act, 1951, a person cannot contest from more than two constituencies for a Lok Sabha/Vidhan Sabha election.

    57. The system of proportional representation as an electoral mechanism ensures

    (1) Majority Rule
    (2) Stability in Government
    (3) Common Political Thinking
    (4) Representation of Minorities
    Answer:
    57. (1) Proportional representation (PR) is a concept in voting systems used to elect an assembly or council. PR means that the number of seats won by a party or group of candidates is proportionate to the number of votes received. It is a voting system whereby successful parties gain seats or majority in a country's legislature and thus are eligible for government formation.

    58. The Election Commission of India is a :

    (1) One-member Commission
    (2) Three-member Commission
    (3) Five-member Commission
    (4) Seven-member Commission
    Answer:
    58. (2) The Election Commission of India consists of a Chief Election Commissioner (CEC) and two Election Commissioners, appointed by the president of India. Two additional Commissioners were appointed to the commission for the first time on 16 October, 1989 but they had a very short tenure till 1 January, 1990. Later, on 1 October, 1993, two additional Election Commissioners were appointed. The concept of multimember Commission has been in operation since then.

    59. Planning Commission of India was established in

    (1) 1947 
    (2) 1950
    (3) 1951 
    (4) 1949
    Answer:
    59. (2) After India gained indepen-dence, a formal model of planning was adopted, and accordingly the Planning Commission, reporting directly to the Prime Minister of India was established on 15 March, 1950, with Prime Minister Jawaharlal Nehru as the chairman.

    60. The Chairman of the Finance Commission must be

    (1) A person of Finance and Banking field
    (2) An Economist of high calibre
    (3) An expert from Judiciary — level of High Court Judge
    (4) A person having experience in Public Affairs
    Answer:
    60. (4) With the objective of giving a structured format to the Finance Commission of India and to bring it at par with world standards, The Finance Commission (Miscellaneous Provisions) Act, 1951 was passed. It lays down rules regarding qualification and disqualification of members of the Commission, their appoint-ment, term, eligibility and powers. The Chairman of the Finance Commission is selected among people who have had the experience of public affairs.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments