Indian Polity GK Quiz-38

Indian Polity GK Quiz-38

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    61. The First Election Commissioner of India was

    (1) S.P. Sen Verma
    (2) Dr. Nagendra Singh
    (3) K.V.K. Sundram
    (4) Sukumar Sen
    Answer:
    61. (4) Sukumar Sen was an Indian civil servant who was the first Chief Election Commissioner of India, serving from 21 March, 1950 to 19 December, 1958. Under his leadership, the Election Commission successfully administered and oversaw independent India's first two general elections, in 1951–52 and in 1957. He also served as first Chief Election Commissioner in Nepal and Sudan.

    62. Under single transferable vote system each voter can

    (1) Indicate only two preferences
    (2) Indicate only one preference
    (3) Indicate one preference less than the seats to be filled up
    (4) Indicate as many preferences as there arc candidates to be elected.
    Answer:
    62. (4) The single transferable vote (STV) is a voting system designed to achieve proportional
    representation through ranked voting. Under STV, an elector's vote is initially allocated to his or her
    most preferred candidate, and then, after candidates have been either elected or eliminated, any surplus
    or unused votes are transferred according to the voter's stated preferences. The system minimizes "wasted" votes, provides approximately proportional representation, and enables votes to be explicitly cast for individual candidates rather than for closed party lists.

    63. The term of office of the Comptroller and Auditor General of India is —

    (1) 3 years 
    (2) 4 years
    (3) 5 years 
    (4) 6 years
    Answer:
    63. (4) The term length of the Comptroller and Auditor General of India is 6 yrs or up to 65 yrs of age
    (whichever is earlier). He is an authority, established by the Constitution of India under Chapter V, who
    audits all receipts and expenditure of the Government of India and the state governments, including those of bodies and authorities substantially financed by the government.

    64. Who was the first Chief Election Commissioner of India ?

    (1) G.V. Mavlankar
    (2) T. Swaminathan
    (3) K.V.K. Sundaram
    (4) Sukumar Sen
    Answer:
    64. (4) Sukumar Sen was an Indian civil servant who was the first Chief Election Commissioner of India, serving from 21 March, 1950 to 19 December, 1958. Under his leadership, the Election Commission successfully administered and oversaw independent India's first two general elections, in 1951–52 and in 1957.

    65. When was the First Gerneral Election to the Lok Sabha held ?

    (1) 1950 – 51 
    (2) 1951 – 52
    (3) 1952 – 53 
    (4) 1956 – 57
    Answer:
    65. (2) General elections to the first Lok Sabha since independence were held in India were held between 25 October, 1951 and 21 February, 1952. The Indian National Congress (INC) stormed into power with 364 of the 489 seat.

    66. Parliament exercises control over public expenditure through

    (1) Advocate General
    (2) Comptroller and Auditor General
    (3) Commerce Minister
    (4) Finance Minister
    Answer:
    66. (2) The Comptroller and Auditor General of India is one such post/mechanism by which the Parliament exercises control over public expenditure. He audits all receipts and expenditure of the Government of India and the state governments, including those of bodies and authorities substantially financed by the government. His/her duty is to uphold the constitution of India and laws of the Parliament in the field of financial administration.

    67. Which of the following does not come under the purview of the Election Commission?

    (1) To conduct the election of PM of India.
    (2) To conduct the election of President of India.
    (3) To give recognition to Political Parties
    (4) To assign election symbols to the Political Parties.
    Answer:
    67. (1) After the election results are declared, the party winning with the majority in the Lok Sabha is invited by the President of India to form the government. The winning party forwards a name of a candidate for the post of Prime Minister to the president. The president then appoints the selected candidate as the Prime minister.

    68. Who is the Chairman of Planning Commission ?

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) Finance Minister
    (4) Vice-President
    Answer:
    68. (2) The Prime Minister of India is the Chairman of the Planning Commission of India which is neither a constitutional nor statutory body.

    69. Who acts as the Chairman of the State Planning Board ?

    (1) Governor
    (2) Chief Minister
    (3) Leader of the Opposition
    (4) Speaker
    Answer:
    69. (2) The State Planning Board is an advisory board under the state government. It is chaired by the Chief Minister of the state. The Administrative Reforms Commission had recommended setting up of State Planning Boards for the formulation and continuing evaluation of five-year plans. These planning boards should have their own secretariat to help them in the adequate discharge of these functions.

    70. Who is the Chairman of Planning Commission ?

    (1) President
    (2) Prime Minister
    (3) Finance Minister
    (4) Vice-President
    Answer:
    70. (2) The Planning Commission was set up by a Resolution of the Government of India in March 1950. The Prime Minister is the Chairman of the Planning Commission, which works under the overall guidance of the National Development Council. The Deputy Chairman and the full time Members of the Commission, as a composite body, provide advice and guidance to the subject Divisions for the
    formulation of Five Year Plans, Annual Plans, State Plans, Monitoring Plan Programmes, Projects and
    Schemes.

    71. Finance Commission is appointed by the President of India after every

    (1) 5 years 
    (2) 6 years
    (3) 4 years 
    (4) None of these
    Answer:
    71. (1) Under the provision of Article 280 of the Constitution, the President appoints a Finance Commission for a period of five years for the specific purpose of devolution of non-plan revenue resources.

    72. Who appoints the Chief Election Commissioner of India ?

    (1) Chief Justice of India
    (2) President
    (3) Parliament
    (4) Prime Minister
    Answer:
    72. (2) The Chief Election Commissioner of India is appointed by the President (Article 324(2).

    73. The Members and Chairman of the Union Public Service Commission, are appointed by the:

    (1) President of India
    (2) Chief Justice of India
    (3) Parliament of India
    (4) Prime Minister of India
    Answer:
    73. (1) The Members and Chairman of the Union Public Serivice Commission, are appointed by the President of India.

    74. The Finance Commission in India is appointed by

    (1) Prime Minister of India
    (2) President of India
    (3) Chairman of Rajya Sabha
    (4) Speaker of Lok Sabha
    Answer:
    74. (2) The Finance Commission of India came into existence in 1951. It was established under Article 280 of the Indian Constitution by the President of India.

    75. An electoral system under which a legislature reflects the strength of the various political parties is called

    (1) Proportional representation
    (2) Direct election style
    (3) Gallup Poll
    (4) Gerrymandering
    Answer:
    75. (1) Proportional representation (PR) is a concept in voting systems used to elect an assembly or council. PR means that the number of seats won by a party or group of candidates is proportionate to the number of votes received.

    76. Who of the following enjoy constitutional position ?

    (A) Finance Commission
    (B) National Development Council
    (C) Election Commission
    (D) Planning Commission
    (1) A, C 
    (2) A, B
    (3) B, D 
    (4) B, C
    Answer:
    76. (1) Finance Commission is constituted to define financial relations between the Centre and the States. Under the provision of Article 280 of the Constitution, the President appoints a Finance Commission. Election Commission is an independent body provided by the Constitution to supervise the election machinery ensuring free and fair elections. It consists of a Chief Election Commissioner and such other Commissioners as the President may decide from time to time [Article 324(2)].

    77. The responsibility of preparation of electoral roll in India rests with the :

    (1) Parliament
    (2) Local Administration
    (3) Election Commission
    (4) Returning Officer
    Answer:
    77. (3) The Election Commission is a statutory body sat up under Article 324 of the Constitution of India for superintendence, direction and control of the preparation of the electoral rolls for, and the conduct of elections to the Parliament and to legislature of every state and the elections to the offices of the President and Vice - President of India.

    78. Which among the following is a constitutional body as per the Indian Constitution ?

    (1) Finance Commission
    (2) National Development Council
    (3) Planning Commission
    (4) None of the above
    Answer:
    78. (1) Finance Commission is constituted to define financial relations between the Centre and the States. Under the provision of Article 280 of the constitution of Inida, the President appoints a Finance Commission for the specific purpose of devolution of nonplan revenue resources. YV Reddy is the chairman of the 14th Finance commission.

    79. Who was the first Chief Election Commissioner of India ?

    (1) K.V.K. Sundaram
    (2) Sukumar Sen
    (3) G.V. Mavlankar
    (4) T. Swaminathan
    Answer:
    79. (2) Sukumar Sen was the first Chier Election Commissioner of India (March 21,1950 - December
    19,1958). V S Sampath is the Chief Election Commissioner of India since June 11, 2012.


    80. The Second Chief Election Commissioner of India was

    (1) Sukumar Sen
    (2) S. P. Sen Verma
    (3) K. V. K Sundaram
    (4) T. Swaminathan
    Answer:
    80. (3) K.V.K. Sundaram was an Indian civil servant who holds the record as the first Law Secretary (1948– 58) of independent India and second Chief Election Commissioner of India (December 20, 1958 – September 30, 1967). Sukumar Sen (1950-1958) was the first.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments