Indian Polity GK Quiz-39

Indian Polity GK Quiz-39

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    81. Which of the following high dignitaries, who are not members of Parliament, has the right to address it?

    (1) Chief Justice of India
    (2) Attorney General of India
    (3) Solicitor General of India
    (4) Chief Election Commissioner of India
    Answer:
    81. (2) The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote. He appears on behalf of Government of India in all cases in the Supreme Court in which Government of India is concerned.

    82. For which one of the following commissions, there is no provision in the Indian Constitution ?

    (1) Election Commission
    (2) Finance Commission
    (3) Planning Commission
    (4) Union Public Service Commission
    Answer:
    82. (3) The Planning Commission does not derive its creation from either the Constitution or statute, but is an arm of the Central/Union Government. It was created in 1950 by Government of India by an
    executive resolution.

    83. Comptroller and Auditor General of India is appointed by the

    (1) Prime Minister
    (2) President
    (3) Finance Minister
    (4) Lok Sabha
    Answer:
    83. (2) The Comptroller and Auditor-General of India is appointed by the President of India following a
    recommendation by the Prime Minister. On appointment, he/she has to make an oath or affirmation before the President of India.

    84. The Attorney General of India has the right of audience in

    (1) the Supreme Court
    (2) any High Court
    (3) any Sessions Court
    (4) any Court of Law within India
    Answer:
    84. (4) The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote. He is the Indian government’s chief legal advisor, and its primary lawyer in the Supreme Court of India.

    85. Which body is constituted by the President of India to advise on the decision of Central Resources between the centre and the state ?

    (1) Tariff Commission
    (2) Finance Commission
    (3) Planning Commission
    (4) Taxation Enquiry Commission
    Answer:
    85. (2) The Finance Commission of India is established under Article 280 of the Indian Constitution by the President of India to define the financial relations between the centre and the state. It is responsible
    for the distribution of net proceeds of taxes between Centre and the States, to be divided as per their
    respective contributions to the taxes.

    86. Comptroller and Auditor General of India acts as a friend, Philosopher and Guide for.

    (1) Public Accounts Committee
    (2) Estimates Committee
    (3) Finance Ministry
    (4) Committee on Public Undertakings
    Answer:
    86. (1) As laid down in the Constitution of India, the Audit Reports, after approval of the Comptroller and Auditor General of India, are presented to the President of India or Governors of the States for laying before the Parliament or the State Legislatures as the case may be. Public Accounts Committee (PAC) takes up the Audit Report for examination. The CAG acts as the “friend, philosopher and guide” for the PAC.

    87. Bureaucracy literally means a system of government by _____

    (1) Elected representative
    (2) Nominated representative
    (3) Officials
    (4) Group of landlords
    Answer:
    87. (3) Bureaucracy refers to government by many bureaus, administrators, and petty officials. It essentially refers to a large group of people who are involved in running a government but who are not elected.

    88. The power to decide an Election Petition for the State is vested in the

    (1) Parliament
    (2) Supreme Court
    (3) High Courts
    (4) Election Commission
    Answer:
    88. (3) Section 80-A of the Representation of the People Act, 1951 provides that the High Court shall be the authority for presentment of election petitions under Article 329(b) of the Constitution. This was incorporated by an amendment in the year 1966 (Act 47 of 1966).

    89. Union Public Service Commission has to submit the report to the

    (1) President 
    (2) Parliament
    (3) Lok Sabha 
    (4) Rajya Sabha
    Answer:
    89. (1) The UPSC annually submits a report of its work to the President of India. Further it is sent to each house of Parliament for discussion. The commission submits an annual report on the work done by it to the president.

    90. Which among the following Act suggested for the post called Comptroller and Auditor General ?

    (1) 1909 Act 
    (2) 1919 Act
    (3) 1935 Act 
    (4) 1947 Act
    Answer:
    90. (3) The Comptroller and Auditor General Of India was originally called the Accountant General to the Government of India in 1858 and later designated as the Auditor General of India in 1860, the Comptroller General of Accounts in 1866, the Comptroller and Auditor General in 1884, the Auditor General in India under the 1919 Act, and the Auditor General of India under the 1935 Act. It was under the 1935 Act that he was entrusted with the responsibility for the accounting and audit of the Government of India and eleven provincial governments.

    91. Which was the first state to go to polls under the Delimitation ?

    (1) Tamil Nadu
    (2) Andhra Pradesh
    (3) Kerala
    (4) Karnataka
    Answer:
    91. (4) Mandya in Karnataka, in 2008, became the first district in the country where the delimitation exercise, headed by Justice Kuldip Singh, was carried out. Karnataka later became the first State to go for polls under delimitation.

    92. Which committee recommended for three language formula ?

    (1) Raj Committee
    (2) Kothari Committee
    (3) Rajamannar Committee
    (4) Dutt Committee
    Answer:
    92. (2) The “Three Language Formula” was devised in the Chief Ministers conferences held during 1961. The National Commission on Education known as the Kothari commission examined and recommended a graduated formula which was recommended by the National Policy on Education, 1968.

    93. What is the plural voting system?

    (1) Candidates themselves caste more than one vote
    (2) Only the higher officials caste more than one votes.
    (3) Eligible voter exercises one vote and some voters with specific qaulifications cast more than one vote.
    (4) All the citizens caste three votes each.
    Answer:
    93. (3) Plural voting is the practice whereby one person might be able to vote multiple times in an election. This was a common aspect of the franchise for elections held in the 1800s where the right to vote was linked to the ownership of property; an elector could vote in as many districts as the elector owned property. This was the prevalent system in Britain before 1948 when certain electors could vote in more than one constituency.

    94. The Indian Constitution provides the country with three categories of civil services, namely :

    (1) all India, central and state services
    (2) administrative, railway and police services
    (3) administrative, police and revenue services
    (4) administrative, police and foreign services
    Answer:
    94. (4) The constitution under Article 312 provides for the establishment of three all-India Civil Services: Indian Administrative Service, Indian Police Service and Indian Forest Service (IFS). All appointments to All India Civil Services are made by the President of India.

    95. Which of the following is one of the characteristics of civil services in India?

    (1) Neutrality and Impartiality
    (2) Partisan
    (3) Temporary Political Executive nexus
    (4) All of the above
    Answer:
    95. (1) Neutrality and impartiality is the most prominent characteristic of Indian civil services. The doctrine of neutrality is based upon the assumption that the same set of civil servants can function under governments that are committed to different political philosophies. Neutrality in practice is non-partisanship and impartiality in the sense that when the civil servants are executing a corpus of statutory laws and regulations, they shall act impartially and will not import political considerations into their operations.

    96. The members of the All India Services serve the

    (1) Central Government only
    (2) State Government only
    (3) Union Territories only
    (4) both the Union and State Governments
    Answer:
    96. (4) The All India Services comprises Civil Services of India, namely the Indian Administrative Service, the Indian Forest Service and the Indian Police Service. A common unique feature of the All India Services is that the members of these services are recruited by the Union government, but their services are placed under various State cadres, and they have the liability to serve both under the State and under the Centre.

    97. Who holds the highest law office in India?

    (1) Attorney General
    (2) Accountant General
    (3) Lieutenant General
    (4) Solicitor General
    Answer:
    97. (1) The Attorney General is highest law officer in India.He is the Indian government’s chief legal advisor, and its primary lawyer in the Supreme Court of India. He has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote.
    Note : The Attorney General of India is the Indian government’s chief legal advisor, and its primary lawyer in the Supreme Court of India. He is appointed by the President of India under Article 76(1) of
    the Constitution and holds office during the pleasure of the President. The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote. The 14th and current Attorney General is Mukul Rohatgi.

    98. Which of the following is not provided in the constitution ?

    (1) Election Commission
    (2) Finance Commission
    (3) Public Service Commission
    (4) Planning Commission
    Answer:
    98. (4) The Planning Commission was an extra constitutional body that was not defined in Constitution of India. It was established in March 1950 by an executive resolution of the Government of India, on the recommendation of the Advisory Planning Board constituted in 1946, under the chairman of K C Neogi.

    99. Who among the following is not a member of the National Development Council?

    (1) The Prime Minister
    (2) The Member of NITI Aayog
    (3) The Chief Ministers of States
    (4) The President of India
    Answer:
    99. (4) The National Development Council comprises the Prime Minister, the Union Cabinet Ministers, Chief Ministers of all States or their substitutes, representatives of the Union Territories and the members of the NITI Aayog. The President of India is not a part of this body for decision making and deliberations on development matters in India.

    100. If a budget is defeated in the legislature of a state then

    (1) The Finance Minister alone has to resign
    (2) The Finance Minister concerned has to be suspended
    (3) The council of Ministers along with the Chief Minister has to resign
    (4) Reelection have to be ordered
    Answer:
    100. (3) If the state legislature refuses to pass annual budget, then it will mean the government of the day has lost the faith of the legislature, i.e. it does not have majority of the legislature. In such a scenario, the council of ministers along with the Chief Minister has to resign.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments