Indian Polity GK Quiz-4

Indian Polity GK Quiz-4

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    61. Constitution of India came into force in

    (1) 1951 
    (2) 1956
    (3) 1950 
    (4) 1949
    Answer:
    61. (3) The Constitution of India was adopted by Constituent Assembly on November 26,1949 and came into force on January 26,1950.

    62. The state possesses

    (1) only external sovereignty
    (2) only internal sovereignty
    (3) both internal and external sovereignty
    (4) neither external nor internal sovereignty
    Answer:
    62. (3) At its core, sovereignty is typically taken to mean the possession of absolute authority within a bounded territorial space. There is essentially an internal and external dimension of sovereignty. Internally, a sovereign government is a fixed authority with a settled population that possesses a monopoly on the use of force. It is the supreme authority within its territory. Externally, sovereignty is the entry ticket into the society of states.

    63. The Government of India Act, 1935 was based on :

    (1) Simon Commission
    (2) Lord Curzon Commission
    (3) Dimitrov Thesis
    (4) Lord Clive’s report
    Answer:
    63. (1) The provincial part of the Government of India Act, 1935 basically followed the recommendations of the Simon Commission. Simon Commission had proposed almost fully responsible government in the provinces. Under the 1935 Act, provincial dyarchy was abolished; i.e. all provincial portfolios were to be placed in charge of ministers enjoying the support of the provincial legislatures.

    64. Who described the Government of India Act, 1935 as a new charter of bondage ?

    (1) Mahatma Gandhi
    (2) Rajendra Prasad
    (3) Pt. Jawaharlal Nehru
    (4) B.R. Ambedkar
    Answer:
    64. (3) At the Faizpur Session of the Congress in December 1936, Pandit Jawaharlal Nehru, in his Presidential Address, referred to the Government of India Act 1935 as “The new Charter of Bondage” which was being imposed upon them despite complete rejection. He said that the Congress was going to the Legislatures to combat the Act and seek to end it.

    65. Who is custodian of the Indian Constitution ?

    (1) President of India
    (2) Chief Justice of India
    (3) Prime Minister of India
    (4) Chairman of Rajya Sabha
    Answer:
    65. (2) The Constitution has made the Supreme Court as the custodian and protector of the Constitution. The Supreme Court decides disputes between the Centre and the Units as well as protects the Fundamental Rights of the citizens of India.

    66. Which of the following is an essential element of the state?

    (1) Sovereignty 
    (2) Government
    (3) Territory 
    (4) All these
    Answer:
    66. (4) The state has four essential elements: population, territory, government and sovereignty. Absence of any of these elements denies to it the status of statehood.

    67. Which is the most important system in Democracy ?

    (1) Social 
    (2) Political
    (3) Economic 
    (4) Governmental
    Answer:
    67. (2) Democracy is a form of government in which all eligible citizens have an equal say in the decisions that affect their lives. Democracy allows eligible citizens to participate equally in creation of laws and enables the free and equal practice of political selfdetermination. So the political aspect can be
    considered to the most important.

    68. Where do we find the ideals of Indian democracy in the Constitution ?

    (1) The Preamble 
    (2) Part III
    (3) Part IV 
    (4) Part I
    Answer:
    68. (1) The Preamble to the Constitution of India is ‘Declaration of Independence’ statement & a brief
    introductory that sets out the guiding principles & purpose of the document as well as Indian democracy. It describes the state as a “sovereign democratic republic”. The first part of the preamble “We, the people of India” and, its last part “give to ourselves this Constitution” clearly indicate the democratic spirit.

    69. The state operates through :

    (1) Political Party
    (2) Party President
    (3) Government
    (4) President
    Answer:
    69. (3) A government is the system by which a state or community is governed. It is the means by which state policy is enforced, as well as the mechanism for determining the policy of the state. A form of Government refers to the set of political systems and institutions that make up the organisation of a specific government.

    70. When was the first Central Legislative Assembly constituted ?

    (1) 1922 
    (2) 1923
    (3) 1921 
    (4) 1920
    Answer:
    70. (4) The Central Legislative Assembly was a legislature for India created by the Government of India Act 1919 from the former Imperial Legislative Council, implementing the Montagu-Chelmsford Reforms. It was formed in 1920.

    71. The Constitution of India, describes India as :

    (1) A Federation
    (2) A quasi-federal
    (3) Unitary
    (4) Union of states
    Answer:
    71. (4) Article 1 in the Constitution states that India that is Bharat, shall be a Union of States. The territory of India shall consist of: The territories of the states, The Union territories and any territory that may be acquired.

    72. The concept of “Rule of Law” is a special feature of constitutional system of

    (1) Britain 
    (2) U.S.A.
    (3) France 
    (4) Switzerland
    Answer:
    72. (1) The Rule of Law is an aspect of the British Constitution that has been emphasised by A V Dicey and it, therefore, can be considered an important part of British Politics. It involves: the rights of individuals are determined by legal rules and not the arbitrary behaviour of authorities; there can be no punishment unless a court decides there has been a breach of law; and everyone, regardless of your position in society, is subject to the law.

    73. The method of amending the Constitution by popular veto is found in

    (1) Britain 
    (2) Switzerland
    (3) Russia 
    (4) India
    Answer:
    73. (2) Switzerland has made provisions for referendums or popular votes on laws and constitutional decrees or issues on which citizens are asked to approve or reject by a yes or a no. The Swiss Federal Constitution 1891 permits a certain number of citizens to make a request to amend a constitutional article, or even to introduce a new article into the constitution.

    74. Which of the following is the inalienable attribute of the parliamentary system of government ?

    (1) Flexibility of the Constitution
    (2) Fusion of Executive and Legislature
    (3) Judicial Supremacy
    (4) Parliamentary Sovereignty
    Answer:
    74. (2) A parliamentary system is a system of democratic governance of a state in which the executive branch derives its democratic legitimacy from, and is held accountable to, the legislature (parliament). The executive and legislative branches are thus interconnected. 

    75. Grassroots democracy is related to

    (1) Devolution of powers
    (2) Decentralisation of powers
    (3) Panchayati Raj System
    (4) All of the above
    Answer:
    75. (4) Grassroots democracy is a tendency towards designing political processes involving the common people as constituting a fundamental political and economic group. It focuses on people or society at a local level rather than at the center of major political activity. Devolution and decentralization of power and Panchayati raj system are essential elements of such a system.

    76. The phrase “equality before law” used in Article-14 of Indian Constitution has been borrowed from _____

    (1) U.S.A. 
    (2) Germany
    (3) Britain 
    (4) Greece
    Answer:
    76. (3) The concept of “equality before the law” has been borrowed from the British Common Law upon which English Legal System was founded. However, “equal protection of laws” has its link with the American Constitution.

    77. Democratic Socialism aims at

    (1) bringing about Socialism through peaceful means
    (2) bringing about Socialism through violent and peaceful means
    (3) bringing about Socialism through violent means
    (4) bringing about Socialism through democratic means
    Answer:
    77. (4) Democratic socialism is a political ideology advocating a democratic political system alongside a socialist economic system. It highlights the central role of democratic processes and political systems and is usually contrasted with non-democratic political movements that advocate socialism.

    78. Which one of the following judgements stated that ‘Secularism’ and ‘Federalism’ are the basic features of the Indian Constitution ?

    (1) Keshavananda Bharati case
    (2) S.R. Bommai case
    (3) Indira Sawhney case
    (4) Minerva Mills case
    Answer:
    78. (2) In the S.R. Bommai Case v. Union of India (1994), Justice Sawant and Kuldip Singh observed that federalism and secularism was an essential feature of our Constitution and were a part of basic structure. In this case, the Supreme Court discussed at length provisions of Article 356 of the Constitution of India.

    79. Universal adult franchise shows that India is a country which is

    (1) Secular 
    (2) Socialist
    (3) Democratic 
    (4) Sovereign
    Answer:
    79. (3) India has a democratic set up with all citizens having equal rights. This could have been farther from truth if the concept of universal adult suffrage was not adopted. Article 326 of the Indian Constitution grants universal adult suffrage which is one of the defining features of a democratic set up.

    80. Who among the following was not a member of the Drafting Committee of Indian Constitution ?

    (1) B. R. Ambedkar
    (2) Alladi Krishnaswamy
    (3) Rajendra Prasad
    (4) Gopalachari Ayyangar
    Answer:
    80. (3) The Drafting Committee consisted of 7 members: Dr B R Ambedkar (Chairman), N Gopalaswami Ayengar, Alladi Krishnaswamy Ayyar, Dr K M Munshi, S.M. Saadullah, N Madhava Rau (replaced B L Mitter) and T.T. Krishnamachari (replaced D P Khaitan). Dr. Rajendra Prasad headed the Rules of Procedure Committee and Steering Committee.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments