Indian Polity GK Quiz-44

Indian Polity GK Quiz-44

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    61. Which Article of the Indian Constitution did Dr. B.R. Ambedkar term as the “Heart and Soul of the Indian Constitution”?

    (1) Article 14 
    (2) Article 19
    (3) Article 356 
    (4) Article 32
    Answer:
    61. (4) Dr. B R Ambedkar, the chairman of the Drafting committee called the fundamental right to
    constitutional remedies as the heart and soul of the Indian constitution. According to this right, a person
    can move the Supreme Court in case of violation of their fundamental rights. In the Constitution, this right is enshrined in Article 32.

    62. Under which Article of the Constitution of India, can the fundamental rights of the members of the Armed Forces be specifically restricted?

    (1) Article 33 
    (2) Article 19
    (3) Article 21 
    (4) Article 25
    Answer:
    62. (1) Parliament may restrict the application of the Fundamental Rights to members of the Indian Armed Forces and the police, in order to ensure proper discharge of their duties and the maintenance of
    discipline, by a law made under Article 33.

    63. Which one of the following languages is not specified in the Eighth schedule of the Indian Constitution ?

    (1) Urdu 
    (2) English
    (3) Sindhi 
    (4) Sanskrit
    Answer:
    63. (2) The Eighth Schedule to the Indian Constitution contains a list of 22 scheduled languages. English is not one of them.

    64. Which article of the Indian Constitution provides for equal opportunities for all citizen in Public employment ?

    (1) Article–22 
    (2) Article–16
    (3) Article–20 
    (4) Article–25
    Answer:
    64. (2) Article 16 of the Indian Constitution deals with equality of opportunity in matters of public
    employment. It states that no citizen shall, on grounds only of religion, race, caste, sex, descent, place of birth, residence or any of them, be ineligible for, or discriminated against in respect or, any employment or office under the State.

    65. Under which Article of the Constitution can an individual move to the Supreme Court directly in case of any violation of Fundamental Rights ?

    (1) Article 32 
    (2) Article 28
    (3) Article 29 
    (4) Article 31
    Answer:
    65. (1) Right to constitutional remedies under Article 32 of the Indian Constitution empowers the citizens to move a court of law in case of any denial of the fundamental rights. The courts can issue various kinds of writs such as habeas corpus, mandamus, prohibition, quo warranto and certiorari.

    66. Which Article of the Indian Constitution directs the State Governments to organise Village Panchayats ?

    (1) Article 32 
    (2) Article 37
    (3) Article 40 
    (4) Article 51
    Answer:
    66. (3) Article 40 directs the State to take steps to organize village Panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self-Government. It comes under Directive Principles of State Policy.

    67. Which Article empowers the President to impose Financial Emergency ?

    (1) Article 356 
    (2) Article 364
    (3) Article 352 
    (4) Article 360
    Answer:
    67. (4) According to Article 360, if the President is satisfied that there is an economic situation in which the financial stability or credit of India is threatened, he or she can declare financial emergency. Such an
    emergency must be approved by the Parliament within two months.

    68. Which Article of the Indian Constitution empowers the Parliament to regulate right of citizenship ?

    (1) Article 8 
    (2) Article 9
    (3) Article 10 
    (4) Article 11
    Answer:
    68. (4) Article 11 of the Indian Constitution empowers the Parliament to regulate the right of citizenship by law. The parliament can make any provision with respect to the acquisition and termination of citizenship and all other matters relating to citizenship.

    69. Which of the following article of IPC is related to unnatural sex ?

    (1) 370 
    (2) 374
    (3) 376 
    (4) 377
    Answer:
    69. (4) Section 377 of Indian Penal Code (1860) deals with ‘unnatural sex.’ As per this section, oral and anal sex have been treated as unnatural sex and made illegal in India.

    70. Which Amendment Act of the Indian Constitution gave constitutional status to Panchayati Raj System ?

    (1) 71st 
    (2) 72nd
    (3) 73rd 
    (4) 74th
    Answer:
    70. (3) The Panchayati Raj system found backing in the Indian Constitution, with the 73rd amendment in 1992 to accommodate the idea. The Amendment contains provision for devolution of powers and responsibilities to the Panchayats both for the preparation of economic development plans and social justice, as well as for implementation in relation to 29 subjects listed in the eleventh schedule of the constitution.

    71. Article 1 of the Constitution of India declares India to be a

    (1) Union of States
    (2) Federal State
    (3) Quasi-Federal State
    (4) Unitary State
    Answer:
    71. (1) According to Article 1 which deals with name and territory of the Union, India, that is Bharat, shall be a Union of States. It also says that the territory of India shall consist of: The territories of the states, The Union territories and any territory that may be acquired.

    72. How many times was the Preamble of the Constitution amended ?

    (1) Three times 
    (2) Two times
    (3) Once 
    (4) Not amended
    Answer:
    72. (3) The 42nd Amendment of 1976 amended the Preamble of the Constitution. It changed the characterization of India from a "sovereign democratic republic" to a "sovereign, socialist secular democratic republic". It also changed the words "unity of the nation" to "unity and integrity of the nation".

    73. Which one of the Constitutional amendment has established Panchayati Raj Institution ?

    (1) 72nd Amendment Act
    (2) 71st Amendment Act
    (3) 73rd Amendment Act
    (4) 78th Amendment Act
    Answer:
    73. (3) The 73rd amendment of the Constitution was enacted in 1992, to enshrine in the Constitution certain basic and essential features of Panchayat Raj Institutions. It introduced a three tier Panchayati Raj system at the Village, Intermediate (Block) and District levels.

    74. The Election Commission is established under the Article

    (1) Article-355 
    (2) Artacie-256
    (3) Article-324 
    (4) Article-320
    Answer:
    74. (3) Under Article 324 of the Indian Constitution, the superintendence, direction and control of elections to both Houses of Parliament and State Legislatures is vested in the Election Commission of India. The same article authorizes the Commission to conduct the elections to the offices of the President and VicePresident of India.

    75. Which Article of the Constitution enjoins the State to eastablish Village Panchayat?

    (1) Article 32 
    (2) Article 40
    (3) Article 44 
    (4) Article 57
    Answer:
    75. (2) Article 40 of the Constitution lays down that the State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self-government. It is a Directive Principle of State Policy under Part IV of the Indian Constitution.

    76. Reservation for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the service has been provided in the Indian Constitution under

    (1) Article 375 
    (2) Article 315
    (3) Article 335 
    (4) Article 365
    Answer:
    76. (3) Article 335 of the Indian Constitution deals with the claims of SCs and STs to services and posts, without sacrificing the efficiency of administration. However, the 82nd Amendment Act of 2000 provides for making of any provision in favour of the SCs and STs for relaxation in qualifying marks in any examination or lowering the standards of evaluation, for reservation in matters of promotion to the public services of the Centre and the states.

    77. Which Article of the Indian Constitution defines the duties of the Chief Minister ?

    (1) Article 166 
    (2) Article 163
    (3) Article 167 
    (4) Article 164
    Answer:
    77. (3) Article 167 of the Indian Constitution deals with the duties of Chief Minister as respects the furnishing of information to Governor, etc. According to this article, it shall be the duty of the Chief Minister of each State: l to communicate to the Governor of the State all decision of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the State and proposals for legislation;
    l to furnish such information relating to the administration of the affairs of the State and proposals for
    legislation as the Governor may call for; and l if the Governor so requires, to submit for the consideration of the Council of Ministers any matter of which a decision has been taken by a Minister but which has not been considered by the Council.

    78. Which amendment of the constitution lowered the voting age from 21 years to 18 years ?

    (1) 64th Amendment
    (2) 60th Amendment
    (3) 61st Amendment
    (4) 63rd Amendment
    Answer:
    78. (3) The Sixty-first Amendment Act, 1988, lowered the voting age of elections to the Lok Sabha and to the Legislative Assemblies of States from 21 years to 18 years. This was done by amending Article 326 of the Constitution, which concerns to elections to the Lok Sabha and the Assemblies.

    79. Which Article of the Indian Constitution deals withe Election Commission ?

    (1)Article 352 
    (2) Article 356
    (3)Article 360 
    (4) Article 324
    Answer:
    79. (4) According to Article 324 of Indian Constitution, the superintendence, direction and control of the preparation of the electoral rolls for, and the conduct of, all elections to Parliament and to the Legislature of every State and of elections to the offices of President and Vice-President shall be vested in the Election Commission.

    80. The 73rd Constitutional amendment act is related to :

    (1) Foreign Exchange
    (2) Finance Commission
    (3) Panchayat Raj
    (4) RBI
    Answer:
    80. (3) The Constitution (Seventy-third Amendment) Act, 1992 is related to Panchayati Raj in India. It added Part IX of the Constitution of India, related to Panchayats, and the Eleventh Schedule to the Constitution which deals with matters on which the Panchayats may be devolved with powers and responsibility by the State Legislatures by law.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments