Indian Polity GK Quiz-45

Indian Polity GK Quiz-45

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    81. Article 368 of the Indian Constitution deals with

    (1) Emergency Provisions
    (2) Right to Primary Education
    (3) Right to Information
    (4) Amending Procedure
    Answer:
    81. (4) Article 368 of the Constitution of India deals with the amendment process. It empowers Parliament to amend the Constitution by way of addition, variation or repeal of any provision according to the procedure laid down therein, which is different from the procedure for ordinary legislation.

    82. Which period below depicts internal emergency in India under article 352?

    (1) 26th June, 1974 to 23rd March, 1976
    (2) 25th June, 1975 to 21st March, 1977
    (3) 20th June, 1975 to 20th March, 1977
    (4) 21st June, 1976 to 21st March, 1974
    Answer:
    82. (3) In India, “the Emergency” refers to a 21-month period in 1975–77 when Prime Minister Indira Gandhi unilaterally had a state of emergency declared across the country. Officially issued by President Fakhruddin Ali Ahmed under Article 352(1) of the Constitution for “internal disturbance”, the Emergency was in effect from 25 June 1975 until its withdrawal on 21 March 1977.

    83. Which Article of the Constitution deals with removal/ dismissal of a Civil Servant?

    (1) Article 25 
    (2) Article 256
    (3) Article 311 
    (4) Article 377
    Answer:
    83. (3) Article 311 of Constitution of India deals with dismissal, removal or reduction in rank of persons employed in civil capacities under the Union or a State. It states that no person who is a member of a civil service of the Union or an all-India service or a civil service of a State or holds a civil post under the Union or a State shall be dismissed or removed by an authority subordinate to that by which he was appointed.

    84. Which state was formed after the amendment of articles 239A and 240?

    (1) Arunachal Pradesh
    (2) Uttrakhand
    (3) Sikkim
    (4) Chhattisgarh
    Answer:
    84. (1) The Thirty-seventh Amendment of 1975 amended Articles 239-A and 240 and made Arunachal Pradesh a Union Territory and provided for the creation of a legislature and a Council of Ministers for the territory. 

    85. Which among the following Articles came into force on 26th November 1949, the day the Indian Constitution was adopted ?

    (1) Article 388 
    (2) Article 390
    (3) Article 387 
    (4) Article 386
    Answer:
    85. (1) The articles which came into force on 26 November 1949 included articles 5, 6, 8, 9, 60, 324, 366, 372, 388, 391, 392, and 393. Article 388 dealt with filling of casual vacancies in the Provisional parliament and Provincial State Legislatures. The remaining provisions of this Constitution came into force on 26 January, 1950, the day the constitution came in force.

    86. An amendment of the constitution may be initiated ____

    (1) by introduction by the President of India.
    (2) by introduction of a Bill in Rajya Sabha.
    (3) by the Governors of States.
    (4) by the introduction of a bill in either House of Parliament.
    Answer:
    86. (4) According to Article 368 of Indian constitution, an amendment of the constitution can be initiated only by the introduction of a Bill in either House of Parliament. The Bill must then be passed in each House by a majority of the total membership of that House and by a majority of not less than two-thirds of the members of that House present and voting. 

    87. Which Article of the Constitution deals with fundamental duties ?

    (1) Aritcle 30 A
    (2) Aritcle 50
    (3) Aritcle 51 A
    (4) Aritcle 25
    Answer:
    87. (3) The Fundamental Duties of citizens are provided in Article 51A of Indian Constitution. They were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee. Originally ten in number, the Fundamental Duties were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002.

    88. Seventh schedule of the Constitution of India deals with:

    (1) Allocation of Seats in the Council of States
    (2) Distribution of power between the Union and the States
    (3) Power and Authority of the Municipalities
    (4) Powers of the Governor of the State
    Answer:
    88. (2) Seventh schedule of the Constitution deals with distribution of power between the union and the
    states. It contains three lists (Union, State and Concurrent) over which the Union and state governments
    enjoy authority.

    89. Which article of the Constitution deals with money bills :

    (1) Article 130 
    (2) Article 110
    (3) Article 120 
    (4) Article 100
    Answer:
    89. (2) Money Bills are defined in Article 110 of the Indian Constitution. According to this article, a bill is deemed to be a Money Bill if it contains only provisions dealing with all or any of certain matters listed by it. It adds that if any question arises whether a Bill is a Money Bill or not, the decision of the Speaker of the House of the People shall be final.

    90. Which one of the following schedules of the Constitution of India contains provisions regarding anti-defection Act?

    (1) Second Schedule
    (2) Fifth Schedule
    (3) Eighth Schedule
    (4) Tenth Schedule
    Answer:
    90. (4) Tenth Schedule to the Indian Constitution deals with vacation of seats and disqualification from membership of Parliament and the State Legislatures on account of defection. It was added to the constitution by the 52nd Amendment Act (1985), popularly known as the anti-defection law.

    91. Which Article of the Indian Constitution provides free legal aid and equal justice?

    (1) 30 
    (2) 25
    (3) 39-A 
    (4) 33-B
    Answer:
    91. (3) Article 39A of the Constitution of India provides for free legal aid to the poor and weaker sections of the society and ensures justice for all. Article 14 and 22(1) of the constitution also make it obligatory for the state to ensure equality before law and a legal system which promotes justice on the basis of equal opportunity to all.

    92. The constitutional amendment through which the four regional languages namely Bodo, Dogri, Maithali and Santhali were included in the constitution is:

    (1) 72nd 
    (2) 92nd
    (3) 93rd 
    (4) 94th
    Answer:
    92. (4) The Constitution (Ninety-second Amendment) Act, 2003, amended the Eighth Schedule to the Constitution so as to include Bodo, Dogri, Santhali and Maithali languages. It raised the total number of languages listed in the schedule to 22. The Eighth Schedule lists languages that the Government of India has the responsibility to develop.

    93. Name the body which was established to provide safety and security of SCs’ and STs’ social, economic, cultural and educational concerns after an amendment in the Indian constitution?

    (1) Law Commission of India
    (2) National Commission for SC and ST
    (3) Special officer for Linguistic Minorities
    (4) Central Vigilance Commission
    Answer:
    93. (2) The 65th constitutional amendment was enacted on12 March 1990 for the formation of National Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes (NCSCST) and conferring statutory powers on it. Amendments were made in Article 338 for the constitution of the body. However, 89th amendment of the constitution in 2003 bifurcated the NCSCST into two bodies for SCs and STs.

    94. In which year did the first amendment of Indian Constitution take place?

    (1) 1951 
    (2) 1950
    (3) 1948 
    (4) 1949
    Answer:
    94. (1) The First Amendment of the Constitution of India was enacted in 1951. It made several changes to the Fundamental Rights provisions of the constitution. It provided against abuse of freedom of speech and expression, validation of zamindari abolition laws, etc.

    95. Under which of the following amendment, education was made a fundamental right?

    (1) 83rd amendment in 2003
    (2) 83rd amendment in 2002
    (3) 86rd amendment in 2002
    (4) 87rd amendment in 2003
    Answer:
    95. (3) The 86th amendment of 2002 inserted Article 21A in the Indian constitution, making right to education one of the fundamental rights. According to Article 21A, the State shall provide free and compulsory education to all children of the age of six to fourteen years. The 86th amendment act is also known as The Right of Children to Free and Compulsory Education Act.

    96. Article 60 of the Indian Constitution refers to:

    (1) Election of the President of India
    (2) Oath of the President
    (3) Impeachment of the President
    (4) Vice President of India
    Answer:
    96. (2) Article 60 of the Indian Constitution deals with the oath of the President. It states that every President shall, before entering upon his office, make and subscribe an oath or affirmationin the presence of the Chief Justice of India or, in his absence, the senior most Judge of the Supreme Court available.

    97. How many schedules are there in the Indian Constitution?

    (1) 8 
    (2) 10
    (2) 11 
    (4) 12
    Answer:
    97. (4) Indian Constitution originally had eight schedules. Four more schedules were added by different
    amendments, now making a total tally of twelve. Schedules are basically tables which contains
    additional details not mentioned in the articles.

    98. Which amendment to the Indian Constitution added the words Secular and Socialist in the Preamble?

    (1) Fortieth
    (2) Forty-first
    (3) Forty-second
    (4) Forty-third
    Answer:
    98. (3) The Forty-second Amendment of 2 November 1976 amended the Preamble and changed the description of India from “sovereign democratic republic” to a “sovereign, socialist secular democratic republic”. It also changed the words “unity of the nation” to “unity and integrity of the nation”.

    99. Article 324–329 of the Indian Constitution deals with which of the following?

    (1) Tribunals 
    (2) Elections
    (3) Cast System
    (4) Panchayti system
    Answer:
    99. (2) Laws pertaining to the elections in India are contained in Part XV of the Indian Constitution. The provisions mentioned in the Articles (324 to 329) cover all aspects of conducting elections starting from inclusion of names in electoral roll to formulation of laws pertaining to elections.

    100. By which Amendment were ‘Fundamental Duties’ added to the Constitution?

    (1) 42nd 
    (2) 46th
    (3) 61st 
    (4) 88th
    Answer:
    100. (1) The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee. Originally ten in number, the Fundamental Duties were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments