Indian Polity GK Quiz-46

Indian Polity GK Quiz-46

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    101. Right to Privacy comes under

    (1) Article 19 
    (2) Article 20
    (3) Article 21 
    (4) Article 18
    Answer:
    101. (3) The Indian constitution does not expressly recognise the right to privacy. But after the case of Kharak Singh vs. State of U.P (1963), the Supreme Court for the first time recognised the right as being implicit in the Constitution under Article 21 (Right to Life and Personal Liberty). The apex court later reinforced Right to privacy as being part of Article 21 in the following cases: Govind vs State of Madhya Pradesh (1975); R. Rajagopal vs. State of Tamil Nadu (1994); PUCL v. Union of India (1997).

    102. Which of the following constitutional Amendment Act, deals with the Elementary Education as a Fundamental Right?

    (1) 84th Amendment Act
    (2) 85th Amendment Act
    (3) 86th Amendment Act
    (4) 87th Amendment Act
    Answer:
    102. (3) The 86th Constitutional Amendment Act 2002 inserted Article 21A in the Indian constitution, making right to elementary education a fundamental right. According to this amendment act, the State shall provide free and compulsory education to all children of the age of six to fourteen years in such manner as the State may, by law, determine.

    103. In the 42nd Constitutional Amendment 1976, which word was added to the Preamble?

    (1) Democratic 
    (2) Equality
    (3) Secular 
    (4) Socialist
    Answer:
    103. (*) The 42nd constitutional amendment Act, 1976 amended the Preamble and changed the description of India from “sovereign democratic republic” to a “sovereign, socialist secular democratic republic”. It also changed the words “unity of the nation” to “unity and integrity of the nation”.

    104. Indian Constitution can be amended according to the procedure laid down in the following Article

    (1) Article 368 
    (2) Article 345
    (3) Article 351 
    (4) Article 333
    Answer:
    104. (1) The procedure of amendment in the constitution is laid down in Part XX (Article 368) of the Constitution of India. It lays down two special methods for the amendment of various parts of the constitution: (a) amendment by 2/3rdmajority of parliament and (b) amendment by 2/3rd majority of the parliament plus ratification by at least half of the several state legislatures.

    105. Which of the following Article of Indian Constitution deals with the Right to Equality before Law?

    (1) Article – 13
    (2) Article – 14
    (3) Article – 15
    (4) Article – 17
    Answer:
    105. (2) Right to equality is given under article 14 of Indian constitution. It ensures that every citizen shall be likewise protected by the laws of the country. It means that the State will not distinguish any of the Indian citizens on the basis of their gender, caste, creed, religion or even the place of birth.

    106. How many Constitutional Amendments to the Constitution of India have been made so far?

    (1) 122 
    (2) 121
    (3) 120 
    (4) 119
    Answer:
    106. (1) President Pranab Mukherjee, in September 2016, gave assent to the Constitution 122nd Amendment Bill, 2014 that is also known as Goods and Services Tax Bill. It will enter into the statute book as The Constitution (101st Amendment) Bill, 2016. So the total number of amendments made in the Indian constitution so far is 101.

    107. The word “Secular” was added to the Preamble of the Constitution of India by which Constitutional Amendment?

    (1) 41st Constitutional Amendment
    (2) 42nd Constitutional Amendment
    (3) 43rd Constitutional Amendment
    (4) 44th Constitutional Amendment
    Answer:
    107. (2) The 42nd Amendment of 1976 changed the description of India from a “sovereign democratic republic” to a “sovereign, socialist secular democratic republic”, and also changed the words “unity of the nation” to “unity and integrity of the nation”. It brought about the most widespread changes to the Constitution in its history, and is called “Mini-Constitution.”

    108. Which Constitutional Amendment Act deals with the disqualification of MPs and MLAs?

    (1) 42nd Amendment Act
    (2) 52nd Amendment Act
    (3) 62nd Amendment Act
    (4) 32nd Amendment Act
    Answer:
    108. (2) The Constitution 52nd Amendment Act, 1985 added the Tenth Schedule to the Indian constitution which laid down the process by which legislators may be disqualified on grounds of defection. In this amend ment, articles 101, 102, 190 and 191 were changed. The Tenth Schedule is popularly known as the AntiDefection Act.

    109. Which of the following schedules contains special provisions for the administration of tribal areas in the four northeastern states of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram

    (1) First schedule
    (2) Second schedule
    (3) Third schedule
    (4) Sixth schedule
    Answer:
    109. (4) The Sixth Schedule contains provisions as to the administration of tribal areas in the state of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram. The Schedule aims to protect hill and other tribal communities from the control and power of the groups and the plains. Earlier, Arunachal Pradesh was also part of the Sixth Schedule and administered by the Governor of Assam.

    110. How many languages are recognised in the 8th Schedule of the Indian Constitution ?

    (1) 22 
    (2) 16
    (3) 20 
    (4) 14
    Answer:
    110. (1) The 8th Schedule to the Constitution of India lists the official languages of India.As per Articles 344(1) and 351, it consists of the following 22 languages: Assamese, Bengali, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Konkani, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Oriya, Punjabi, Sanskrit, Sindhi, Tamil, Telugu, Urdu Bodo, Santhali, Maithili and Dogri.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments