Indian Polity GK Quiz-49

Indian Polity GK Quiz-49

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    51. Socialist thinkers advocate the extension of the right to equality in

    (1) Political sphere
    (2) Economic sphere
    (3) Social sphere
    (4) Legal sphere
    Answer:
    51. (2) Socialism is an economic system characterized by social ownership of the means of production and cooperative management of the economy, and a political philosophy advocating such a system. So it advocates the extension of the principal of equality in economic sphere. Lately, it has been used to refer to an ethical political doctrine focusing on a common set of values emphasizing social cooperation, universal welfare, and equality.

    52. Popular sovereignty was advocated by

    (1) Rousseau
    (2) John Locke
    (3) Thomas Hobbes
    (4) T.H. Green
    Answer:
    52. (3) Popular sovereignty or the sovereignty of the people is the principle that the legitimacy of the state is created and sustained by the will or consent of its people, who are the source of all political power. It is closely associated with the social contracts school (mid-17th to mid-18th centuries), represented by Thomas Hobbes (1588–1679), John Locke (1632– 1704), and Jean-Jacques Rousseau (1712–1778), author of The Social Contract, a prominent political work that clearly highlighted the ideals of "general will" and further matured the idea of popular sovereignty.

    53. The Creamy Layer, concept refers to

    (1) the grouping based on social status
    (2) the grouping based on castes
    (3) the grouping based on economic status
    (4) the grouping based on milk consumption
    Answer:
    53. (3) The creamy layer is a term used in Indian politics to refer to the relatively wealthier and better educated members of the Other Backward Classes (OBCs) who are not eligible for govern-ment sponsored educational and professional benefit programs. The term was introduced by the Sattanathan Commission in 1971, which directed that the "creamy layer" should be excluded from the reservations (quotas) of civil posts and services granted to the OBCs.

    54. Who was the President of India during Janata Party regime?

    (1) Fakhruddin Ali Ahmed
    (2) N. Sanjeeva Reddy
    (3) Giani Zail Singh
    (4) R. Venkataraman
    Answer:
    54. (2) Neelam Sanjiva Reddy was the 6th President of India and his tenure was 25 July, 1977 – 25 July,
    1982. During his term of office, Reddy had to work with three governments under Prime Ministers Morarji Desai, Charan Singh and Indira Gandhi. Morarji Desai and Charan Singh belonged to the Janata regime. 

    55. Which Lok Sabha constituency had the highest number of voters during the 13th Lok Sabha Elections?

    (1) Uttarahalli
    (2) Outer Delhi
    (3) North Bombay
    (4) Amethi
    Answer:
    55. (2) Outer Delhi with 3,103,525 voters was the largest. It had 2,500 colonies and 182 villages, 21 assembly segments and 42 corporation seats. Most of the voters were migrants from Uttar Pradesh, Bihar and Punjab.

    56. Who from the following was a member of the Rajya Sabha at the time of appointment as Prime Minister ?

    (1) Choudhary Charan Singh
    (2) Mrs. Indira Gandhi
    (3) Lal Bahadur Shastri
    (4) P.V. Narasimha Rao
    Answer:
    56. (2) In 1966, Indira Gandhi was appointed as the Prime Minister, while she was a member of Rajya Sabha. She was the Minister of Information and Broadcasting in the cabinet of Lal Bahadur Shastri.

    57. Out of the following, which political party has not been recognised as a National Political Party?

    (1) Indian National Congress
    (2) Bharatiya Janata Party
    (3) Bahujan Samaj Party
    (4) Trinamul Congress
    Answer:
    57. (4) The All India Trinamool Congress is a left-wing sub-national state-level ("state party") ruling political party in West Bengal. Founded on January 1, 1998, the party was led by Chief Minister of West Bengal Mamata Banerjee. It is currently the sixth largest party in Lok Sabha with 19 seats.

    58. “The Federal System with Strong Centre” has been borrowed by the Indian Constitution from

    (1) United States of America
    (2) Canada
    (3) United Kingdom
    (4) France
    Answer:
    58. (2) Indian Constitution borrowed parliamentary form of government from Britain, supremacy of judiciary from the United States, federal system with a strong centre from Canada, directive principles of state policy from Ireland, etc.

    59. English is the official language of which one of the following Indian States ?

    (1) Nagaland 
    (2) Tripura
    (3) Assam 
    (4) Manipur
    Answer:
    59. (1) Every tribe in Nagaland has its own unique language. Nagas speak more than 20 different
    dialects. In 1967, the Nagaland Assembly proclaimed English as the official language of Nagaland and is the medium for education in Nagaland.

    60. What is the minimum percentage of votes a political party must get to acquire the status of a registered party?

    (1) 1% 
    (2) 2%
    (3) 3% 
    (4) 4%
    Answer:
    60. (*) Registration of political parties is done under Section 29A of the Representation of the People Act, 1951. A political party is treated as a recognized political party in a State, if total number of valid votes polled by all the contesting candidates set up by such party at the last general election in the State to the House of the People, or as the case may be, to the Legislative Assembly of the State, is not less than six per cent of the total number of valid votes polled by all the contesting candidates at such general election in the State.

    61. The National Integration Council (NIC) is chaired by the :

    (1) Prime Minister
    (2) Finance Minister
    (3) Home Minister
    (4) President of India
    Answer:
    61. (1) The National Integration Council (NIC) is a group of senior politicians and public figures in India that looks for ways to address the problems of communalism, casteism and regionalism. It originated in a conference convened by Prime Minister Jawaharlal Nehru of India in September-October of 1961. It is chaired by the Prime Minister of India.

    62. Which is a Permanent Institution?

    (1) Family 
    (2) Political Party
    (3) Red Cross 
    (4) UNO
    Answer:
    62. (1) An institution is any structure or mechanism of social order and cooperation governing the behavior of a set of individuals within a given community — may it be human or a specific animal one. Institutions are identified with a social purpose, transcending individuals and intentions by mediating the rules that govern cooperative living behavior. Family is a permanent institution as it pre-dates the origin of nation-states and is dependent on man-woman relationship. Marriage is the bedrock of this institution and is the principal institution for the socialization of children.

    63. Which one of the following is a hindrance to liberty and independence?

    (1) Centralisation
    (2) Decentralisation
    (3) Privatisation
    (4) Nationalisation
    Answer:
    63. (1) Liberty and independence are the twin concepts closely related to democracy. Centralization of power is often attached to despotism and concomitant curtailment of liberty and freedom.

    64. Which of the following is not correct ?

    (1) A person seeking election to the Rajya Sabha must have completed the age of 30 years
    (2) A person seeking election to the Lok Sabha must have completed the age of 25 years
    (3) A person seeking election to a State Legislative Assembly must have completed the age of 21 years
    (4) A person eligible to vote for election to a village panchayat must have completed the age of 18 years
    Answer:
    64. (3) To become a member of a Vidhan Sabha, a person must be a citizen of India, not less than 25 years of age. He should be mentally sound and should not be bankrupt. He should also state an affidavit that there are no criminal procedures against him.

    65. Which of the following is the correct chronological order of the Prime Ministers in India ?

    I. Indira Gandhi
    II. Jawahar Lal Nehru
    III. Morarji Desai
    IV. Charan Singh
    (1) I, II, III, IV 
    (2) II, III, I, IV
    (3) II, I, III, IV 
    (4) III, II, IV, I
    Answer:
    65. (3) Jawaharlal Nehru: 15 August, 1947-27 May, 1964; Indira Gandhi: 24 January, 1966-24 March, 1977; Morarji Desai: 24 March, 1977-28 July, 1979; and Charan Singh: 28 July, 1979-14 January, 1980.

    66. The first lady of the Indian screen to have been nominated to the Rajya Sabha is

    (1) Nargis
    (2) Madhubala
    (3) Hema Malini
    (4) Shobhana Bhartia
    Answer:
    66. (1) Nargis Dutt became the first patron of Spastics Society of India in 1970s. Her subsequent work with the organization brought her recognition as a social worker, and later a Rajya Sabha nomination in 1980.

    67. Right to Education became a fundamental right on

    (1) March 15, 2010
    (2) April 1, 2010
    (3) July 17, 2010
    (4) October 10, 2010
    Answer:
    67. (2) The Right of Children to Free and Compulsory Education Act or Right to Education Act (RTE), which was passed by the Indian parliament on 4 August 2009, came into force on 1 April, 2010.

    68. Right to Education became a fundamental right on

    (1) March 15, 2010
    (2) April 1, 2010
    (3) July 17, 2010
    (4) October 10, 2010
    Answer:
    68. (2) The Right of Children to Free and Compulsory Education Act or Right to Education Act (RTE), which was passed by the Indian parliament on 4 August, 2009, came into force on 1 April, 2010.

    69. The idea of Lokpal is taken from

    (1) Britain
    (2) America
    (3) Scandinavian Countries
    (4) France
    Answer:
    69. (3) A Lokpal is a proposed ombudsman in India. The office of ombudsman is a Scandinavian institution that has received much attention in recent years. The concept of an ombudsman originated in its present form with the Swedish constitution of 1809, and it has been adopted and even extended in the other Scandinavian countries such as Finland (1919), Denmark (1953), and Norway (1962).

    70. Which country is following One Party System?

    (1) Mongolia 
    (2) Spain
    (3) Chile 
    (4) China
    Answer:
    70. (4) A single-party system is a type of state in which a single political party forms the government, usually based on the existing constitution. All other parties are either outlawed or allowed to take only a limited and controlled participation in the election. Most single-party states have been ruled either by parties following the ideology of Marxism-Leninism or international solidarity, such as the Soviet Union. The People’s Republic of China is a single-party state with the Communist Party of China as the single party. 

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments