Indian Polity GK Quiz-5

Indian Polity GK Quiz-5

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    81. Autocracy means ______

    (1) Rule by few
    (2) Rule by King
    (3) Absolute rule by one
    (4) Rule by the representatives of the People
    Answer:
    81. (3) An autocracy is a system of government in which supreme power is concentrated in the hands of one person, whose decisions are subject to neither external legal restraints nor regularized mechanisms of popular control. Both totalitarianism and military dictatorship are often identified with, but need not be, an autocracy.

    82. Constitutional Monarchy means :

    (1) The Kinmg writes the constitution
    (2) The King interprets the constitution
    (3) The King exercises power granted by constitution
    (4) The King is elected by the the people
    Answer:
    82. (3) Constitutional monarchy is a form of government in which a king or queen acts as Head of State. The Sovereign/Monarch governs according to the constitution - that is, according to rules, rather than according to his or her own free will. The ability to make and pass legislation resides with an elected Parliament.

    83. What is popular sovereignty?

    (1) Sovereignty of peoples representative
    (2) Sovereignty of the legal head
    (3) Sovereignty of the head of state
    (4) Sovereignty of the people
    Answer:
    83. (4) Popular sovereignty is the principle that the authority of the government is created and sustained
    by the consent of its people, through their elected representatives (Rule by the People), who are the
    source of all political power. It is also known as sovereignty of the people.

    84. The idea of parliamentary form of government is adapted from

    (1) US 
    (2) UK
    (3) Ireland 
    (4) USSR
    Answer:
    84. (2) The Constitution of India provides for a parliamentary form of government, both at the Centre and in the states that has been borrowed from the United Kingdom. The parliamentary government is also known as cabinet government or responsible government or Westminster model of government and is prevalent in Japan, Canada, among others.

    85. Who among the following proposed the suggestion for a Constituent Assembly first in 1935?

    (1) Nehru
    (2) Gandhi
    (3) J.P. Narayan
    (4) M. N. Roy
    Answer:
    85. (4) The idea of Constituent assembly of India was first put forward by Manabendra Nath Roy or MN Roy in 1934. In 1935, it became the official demand of Indian National Congress. It was accepted in August 1940 in the August Offer; however, it was constituted under the Cabinet Mission plan of 1946. The constituent assembly drafted the constitution of India.

    86. Name of the country from which the constitutional features of procedures for amendment was borrowed by India.

    (1) Britain 
    (2) America
    (3) South Africa
    (4) Germany
    Answer:
    86. (3) The makers of Indian constitution borrowed the feature of amendment procedures from South Africa. The procedure of amendment in the constitution is laid down in Part XX (Article 368) of the Constitution of India. Besides, the provision of indirect election of members of the Rajya Sabha was also borrowed from the South African constitution.

    87. From which of the following country Indian Constitution borrowed the feature ‘The written Constitution’ ?

    (1) USSR 
    (2) UK
    (3) U.S. 
    (4) Japan
    Answer:
    87. (3) The framers of Indian Constitution adopted the feature of ‘written constitution’ from USA. The Indian Constitution is the lengthiest written constitution in the world. The other features borrowed from the US Constitution include: an executive head of state known as President; provision of fundamental rights; independence of the judiciary; etc.

    88. In which of the following Acts the territorial division of governance in India was done ?

    (1) Government of India Act, 1858
    (2) Indian Councils Act, 1861
    (3) Indian Councils Act, 1892
    (4) Government of India Act, 1861
    Answer:
    88. (1) The Government of India Act 1858, known as the Act for the Good Government of India, provided for liquidation of East India Company, and transferred the powers of government, territories and revenues to the British Crown. The Company's territories in India were vested in the Queen, the Company ceasing to exercise its power and control over these territories. India was to be governed in the Queen's name.

    89. By which of the following Act the system of Dyarchy was introduced at the centre?

    (1) 1909 
    (2) 1919
    (3) 1935 
    (4) 1947
    Answer:
    89. (3) The Government of India Act 1935 provided for dyarchy at the Centre. Under this act, the executive authority of the centre was vested in the Governor. It ended the system of dyarchy at the provincial level introduced by Government of India Act 1919.

    90. Who was the first Chairman of Indian Constitution’s Drafting Committee?

    (1) B L Mitter
    (2) Madhav Rao
    (3) Dr B R Ambedkar
    (4) T T Krishnamachari
    Answer:
    90. (3) On 29 August, 1947, the Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a Draft Constitution for India. The Constituent assembly adopted the constitution on 26 November 1949 once the process of drafting was completed.

    91. In which year the constituent assembly of India started functioning?

    (1) 1945 
    (2) 1946
    (3) 1947 
    (4) 1948
    Answer:
    91. (2) The Constituent Assembly elected for an undivided India) met for the first time on 9 December 1946, reassembling on 14 August 1947 as a sovereign body and successor to the British parliament’s authority in India. it was formed under the Cabinet Mission Plan on 16 May 1946.

    92. The Constitution __________.

    (1) is silent on the President’s re-election to the office.
    (2) allows re-election of a person to the President’s post
    (3) restricts a person to remain President for only two terms.
    (4) has been amended to allow a person only one term as President.
    Answer:
    92. (2) According to Article 57 of the Constitution, a President is eligible for re-election to that office.The President shall hold office for a term of five years from the date on which he enters upon his office.

    93. Which of the following Act introduced separate electorates (communal representation) for Muslims?

    (1) 1892 Act
    (2) Act of 1909
    (3) Reforms of 1919
    (4) Government of India Act of 1935
    Answer:
    93. (2) To divide the Hindu-Muslim unity, the Indian Councils Act 1909 introduced separate electorates for Muslims. It stipulated that in councils and in the imperial legislature, for the number of reserved seats to be in excess of their relative population (25 percent of the Indian population), and that only Muslims should vote for candidates for the Muslim seats (‘separate electorates’).

    94. Which type of democracy do we follow in India?

    (1) Direct 
    (2) Presidential
    (3) Representative
    (4) Dictatorship
    Answer:
    94. (3) India follows representative democracy that is also known as indirect democracy. It is a type of democracy founded on the principle of elected officials representing a group of people, as opposed to direct democracy. Simply put, a representative democracy is a system of government in which all eligible citizens vote on representatives to pass laws for them.

    95. The Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India was

    (1) K. M. Munshi
    (2) D. P. Khaitan
    (3) Dr. B. R. Ambedkar
    (4) T. T. Krishnamachar
    Answer:
    95. (3) The Constituent Assembly set up a Drafting Committee under the Chairmanship of Dr. B.R. Ambedkar to prepare a Draft Constitution for India on 29 August, 1947. The Constitution of India was adopted on 26 November, 1949 and it came into force on 26 January, 1950.

    96. Indian Constitution came into force on

    (1) 15th August, 1947
    (2) 26th January, 1950
    (3) 26th November, 1948
    (4) 6th November, 1948
    Answer:
    96. (2) The Constitution of India came into force on 26 January 1950. It was adopted by the Constituent
    Assembly on 26 November, 1949.Republic Day honours the date on which the Constitution of India
    came into force on 26 January 1950 replacing the Government of India Act (1935) as the governing document of India.

    97. The Constitution of India was framed by:

    (1) Planning Commission
    (2) Constituent Assembly
    (3) President
    (4) Working Committee
    Answer:
    97. (2) The Constitution of India was framed by Constituent Assembly that was formed on 9 December 1946. It was formed following negotiations between Indian leaders and members of the 1946 Cabinet Mission to India. The Indian Constitution was adopted on 26 November 1949 and came into force on 26 January 1950.

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments