Indian Polity GK Quiz-50

Indian Polity GK Quiz-50

Indian Polity Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Polity for competitive examinations.

    71. The Anti-Defection Law was passed by the Indian Parliament in the year

    (1) 1986 
    (2) 1988
    (3) 1984 
    (4) 1985
    Answer:
    71. (4) Anti-Defection Law was introduced by the constitution (Fifty-second Amendment) Act, 1985.

    72. Who amongst the following has become the Chief Minister of a State in India third time consecutively ?

    (1) Tarun Gogoi
    (2) Nitish Kumar
    (3) J. Jayalalithaa
    (4) None of these
    Answer:
    72. (1) Tarun Gogoi has become the Chief Minister of Assam for third consecutive term.

    73. Who founded the Republican Party of India ?

    (1) Namboo Dripad
    (2) Mulji Vaishya
    (3) Dr.B.R.Ambedkar
    (4) Sripad Dange
    Answer:
    73. (3) The Republican Party of India was founded by Dr. B. R. Ambedkar.

    74. One of the following is the smallest (area-wise) Lok Sahha constituency in India :

    (1) Chandni Chowk
    (2) Delhi Sadar
    (3) Kolkata North-West
    (4) Mumbai South
    Answer:
    74. (1) Chandni Chowk in Delhi is the smallest (area-wise) Lok Sabha constituency in India.

    75. Which of the following is protected under Wildlife (Protection) Act, 1972?

    (1) Porcupine 
    (2)Gerbil
    (3) Bandicoot rat 
    (4) Squirrel
    Answer:
    75. (1) An endangered species, porcupines are protected under the Wildlife Protection Act of 1972. Among the types especially mentioned for protection under Part I of Schedule II of the Act are: Bengal Porcupine and Himalayan Crestless Porcupine.

    76. Which among the following is not true about Pressure Groups?

    (1) Pressure Groups aim at capturing government.
    (2) Pressure Groups aim at influencing the policies of the government.
    (3) Pressure Groups articulates the interest of its group
    (4) Pressure Group is characterised by homogeneity of interests.
    Answer:
    76. (1) Interest group or pressure group is an association of individuals or organizations, usually organized, on the basis of one or more shared concerns. It attempts to influence public policy in its favour. Unseating government is not their goal.

    77. Who was the first to use the term ‘State’?

    (1) Hobbes 
    (2) Plato
    (3) Aristotle 
    (4) Machiavelli
    Answer:
    77. (4) Machiavelli has been credited with formulating for the first time the “modern concept of the state”. The term ‘lo stato’ appears widely in Machiavelli’s writings, especially in The Prince, in connection with the acquisition and application of power in a coercive sense.

    78. Which one of the following is opposite to democratic state ?

    (1) Despotism 
    (2) Republic
    (3) Socialism 
    (4) Monarchy
    Answer:
    78. (1) Democracy is a political system whereby people elect their representatives who then administer the region/ nation. Despotism is the opposite of democracy as the principle of representation is absent in it. It is mostly associated with autocratic/authoritarian set ups. 

    79. Which presently serving State Chief Minister has been in office continuously for the longest period ?

    (1) Sheila Dikshit
    (2) Narendra Modi
    (3) Bhupinder Singh Hooda
    (4) Manik Sarkar
    Answer:
    79. (4) Sheila Dikshit has served as Chief Minister of Delhi since 3 December 1998. Manik Sarkar has been the Chief Minister of Tripura since March 1998, while Narendra Modi has been the Chief Minister of Gujarat since 2001.

    80. Name the Prime Minister who brought about a thaw in IndiaChina relations by signing the “Line of Actual Control”.

    (1) Lai Bahadur Shastri
    (2) P.V. Narashima Rao
    (3) Chandrasekhar
    (4) V.P. Singh
    Answer:
    80. (2) The Line of Actual Control is the effective border between India and People's Republic of China. The term "LAC" gained legal recognition in Sino-Indian agreements signed in 1993 and 1996. The 1996 agreement states, "No activities of either side shall overstep the line of actual control.

    81. Who had played key role in the formation of Lokpal bill in India ?

    (1) Vipin Hazarika
    (2) Anna Hajare
    (3) Baba Amte
    (4) Medha Patekar
    Answer:
    81. (2) Anna Hazare started an indefinite hunger strike on 5 April 2011 to exert pressure on the Indian government to enact a stringent anti-corruption law, The Lokpal Bill, 2011 for the institution of an ombudsman with the power to deal with corruption in public places. The fast led to nation-wide protests in support.

    82. Which of th following States has recorded rudest Voting percent in Vidhan Sab& Election 2013 ?

    (1) Rajasthan
    (2) Madhya Pradesh
    (3) Mizoram
    (4) Chattisgarh
    Answer:
    82. (3) In the 2013 elections, voting ranged between over 65 per cent in Delhi and over 81 per cent in Mizoram. Rajasthan recorded over 74 per cent, while Madhya Pradesh and Chhattisgarh over 70 per cent. Around 83 million voters exercised their franchise in the November-December elections.

    83. Which of the following High Courts had legalized gay sex in India during 2009?

    (1) Mizoram 
    (2) Goa
    (3) Delhi 
    (4) Chandigarh
    Answer:
    83. (3) The Delhi High Court had on July 2, 2009 decriminalised gay sex as provided in Section 377 of the Indian Penal Code (IPC) and ruled that sex between two consenting adults in private would not be an offence. However, in December 2013, the Supreme Court of India set aside the Delhi High Court ruling and observed that Section 377 is a valid constitutional provision.

    84. Lok Sabha and Rajya Sabha had passed the Lokpal Bill with more strong amendments in

    (1) 2012 
    (2) 2013
    (3) 2009 
    (4) 2011
    Answer:
    84. (2) The historic Lokpal Bill, on 18 December 2013, took a giant step towards enactment after a 46-year wait, with the Lok Sabha passing it. The Rajya Sabha had passed it a day earlier. The Bill provides for the appointment of a powerful anti-graft ombudsman to investigate wrongdoing in Government.

    85. How many assembly segments are there as per Vidhan Sabha Elections 2013 in Delhi ?

    (1) 70 
    (2) 72
    (3) 66 
    (2) 68
    Answer:
    85. (1) The Legislative Assembly of Delhi, also known as Delhi Vidhan Sabha, is made up of 70 members. It is a unicameral law making body of the National Capital Territory of Delhi, one of the 7 union territories in India.

    86. The Mandal Commission Report refers to

    (1) the Other Backward Classes
    (2) the Scheduled Tribes
    (3) the Minorities
    (4) the Scheduled Castes
    Answer:
    86. (1) The Mandal Commission was established in India in 1979 to identify who qualified as an “other backward class.” In its report in 1980, it affirmed the affirmative action practice under Indian law whereby members of lower castes (Other Backward Classes), Scheduled Castes (SC) and Scheduled Tribes (ST)) were given exclusive access to a certain portion of government jobs and slots in public universities, and recommended changes to these quotas, increasing them by 27% to 49.5%.

    87. ‘Democratic Centralism’ is an important feature of a :

    (1) Communist state
    (2) Democratic state
    (3) Totalitarian state
    (4) Socialist state
    Answer:
    87. (1) Democratic centralism is the name given to the principles of internal organization used by Leninist (communist) political parties, and the term is sometimes used as a synonym for any Leninist policy inside a political party. The democratic aspect of this organizational method describes the freedom of members of the political party to discuss and debate matters of policy and direction, but once the decision of the party is made by majority vote, all members are expected to uphold that decision.

    88. ‘Shadow Cabinet’ is the feature of Administrative system of :

    (1) Britain 
    (2) USA
    (3) France 
    (4) Japan
    Answer:
    88. (1) The Shadow Cabinet is a feature of the Westminster (British) system of government. It comprises a senior group of opposition spokespeople who, under the leadership of the Leader of the Opposition, form an alternative cabinet to that of the government, and whose members shadow or mark each individual member of the Cabinet.

    89. Consumer Protection Act 1986, was amended in :

    (1) 1992 
    (2) 1993
    (3) 1994 
    (4) 1991
    Answer:
    89. (*) Consumer Protection Act, 1986 is an act of Parliament of India enacted in 1986 to protect interests of consumers in India. The Act was amended in 1991 mainly to incorporate provisions for the quorum of District Forum, appointing persons to preside over State Commission/District Forum in case of absence of the President to enable the court function uninterruptedly. In 1993 the Act was again amended exhaustively to make it more effective and purposeful.

    90. Section of IPC, which deals with LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender) community is :

    (1) 377 
    (2) 376
    (3) 370 
    (4) None of these
    Answer:
    90. (1) Lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) community comes under Homosexual intercourse, a criminal offence under Section 377 of the Indian Penal Code, 1860. The section criminalises sexual activities "against the order of nature.”

    यह भी देखे:















    Post a Comment

    0 Comments